tarta z jabłkami - 3394 przepisów (strona:108/227)

Babeczki z jabłkami - a'la małe szarlotki :) 151

potem to pójdzie już jak z płatka... i deser gotowy :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 4 żółtka, 150 g margaryny, Nadzienie: 4-5 duże jabłka, szczypta przyprawy do dań słodkich Kamis, 2-3 łyżki cukru, 1/4 szklanki wody. 1 galaretka cytrynowa Dr. Oetker. Przygotowanie:      Ciasto:  Z margaryny, mąki, cukru i żółtek(...)wkładamy na 30 min do lodówki lub na 15-20 do zamrażarki. Następnie foremki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Wyklejamy ciastem i pieczemy 15 minut w 180 stopniach.    Nadzienie: Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Wkładamy je do garnka, zalewamy wodą i prażymy. Dodajemy cukier oraz przyprawę

Aga w kuchni
Szarlotka kokosowa bez glutenu i laktozy 131

Wstaw na godzinę do lodówki, a następnie z ciasta oddziel 1/3 ciasta i wymieszaj z wiórkami kokosowymi by zrobić kruszonkę. Formę do tarty natłuść i wyłóż nim odłożone 2/3 ciasta. Na ciasto nałóż uprazone jabłka. Posyp przygotowana kokosową kruszonką. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut - do zezłocenia się kruszonki. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Zebra z jabłkami 204

pomarańczowy lub cytrynowy 3 obrane jabłka i pokrojone w cienkie talarki półksiężyce migdały płatki do posypania ciasta i suszona żurawina, opcjonalnie wiórki kokosowe, tarte orzechy polewa: 2 łyżki masła, 3,5 łyżki kakao, 2 łyżki mleka + ewentualnie jak chcecie trochę cukru, ja robię gorzką polewę tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy, opcjonalnie papier(...)łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mąki, mieszam. Blachę (tj. spód i boki) wysmarowałam tłuszczem i posypałam bułką tartą, opcjonalnie można wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Wylewam ciasto na przemian, jak wyleje 2/3 ciasta to układam ćwiartki jabłek i przykrywam dalej resztą ciasta. Rozgrzewam piekarnik. Piekę ciasto w temp. 180C grzaniem góra-dół bez termoobiegu przez około

Zasmakuj Kuchni
Pieczone nogi gęsi z kasztanami i żurawiną 199

Goose with chestnuts and cranberries Składniki. 2 nogi z gęsi sól pieprz majeranek Farsz. 6 kasztanów jadalnych 0,5 cebuli 0,5 jabłka 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka koryntek 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Sos. 8 kasztanów 2 łyżki żurawiny świeżej sok spod upieczonych nóg 50 ml wina czerwonego wytrawnego(...)kości i doprawiamy solą, pieprzem majerankiem. Farsz. Upieczone, obrane i obgotowane kasztany pokroić. 8 zostawić w całości do sosu. Na patelni stopić masło i zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać pokrojone jabłko, łodygę selera, opłukane koryntki, bułkę i przyprawy. Wymieszać i na końcu dodać posiekane kasztany. Farsz nałożyć na płaty udek. Zeszyć ,zawinąć w rękaw i upiec w temp

Kulinarny karnet Christophera
Tarta owsiana z jabłkami i aronią 129

pewno na blogu niebawem pojawi się przepis z tymi leśnymi skarbami. Tarta już czekała chwilę na publikację, ale wiedziałam, że nie mogło jej zabraknąć na blogu, bo wyszła przepyszna. Idealne ciasto, które dzięki mące owsianej ma lekko orzechowy posmak, a do tego jabłka z cynamonem i kwaskowatą aronią dla przełamania słodyczy. Skuście się. Jak nie macie aronii(...)dodatkiem mąki owsianej jest bardzo delikatne i lubi się rwać. Polecam najprostszą kratkę :) Forma do tarty 26 cm Składniki: Ciasto: 150 g masła 150 g mąki pszennej 100 g mąki owsianej 100 g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko Nadzienie: 2 duże jabłka 100 g aronii (może być mrożona) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

My simple kitchen
Buraczki na zimę 72

Tradycyjne buraczki tarte do słoików na zimę. To najlepszy sposób na przygotowanie pysznych przetworów z tego zdrowego i bardzo popularnego warzywa. Nasz przepis na buraczki gotowane na zimę to wersja łagodna, bez octu oraz bez zalewy(...)sokiem z cytryny i cukrem. Buraczki w słoikach idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu. Do takich buraczków można dodać chrzan, cebulę oraz starte jabłko i zrobić pyszną sałatkę na ciepło lub na zimno. Buraki tarte na zimę to bez wątpienia klasyka domowych przetworów. Warto się zaopatrzyć w co najmniej kilka słoików, ponieważ buraki to nie tylko pyszny dodatek

Kuchnia Na Wypasie
Rozkoszne ciasto ucierane II - łatwe 160

Diamant -4 duże jaja -łyżeczka proszku do pieczenia -pół margaryny- rozpuść i odstaw do wystudzenia -orzeszki arachidowe naturalne niesolone, połówki -truskawki - mak niebieski około 4 łyżki  Skworcu -jabłka pokrojone w cząstki POLEWA CZEKOLADOWA - 3 łyżki masła - 2 lyżki kakao naturalnego  Skworcu -3 łyżki cukru cynamonowego Diamant .  Polewa nabierze wspaniałego aromatu -2 łyżki wody Rozpuść w kąpieli(...)powstania puszystej masy. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz miksując Dodaj chłodną maragrynę. A na końcu mak. Okrągłą formę do tarty lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto. Połóż kawałki jabłek. Wierzch posyp naturalnymi orzeszkami. I włóż do piekarnika ,na nie więcej, niż 190 stopni , około 35-45 minut. Sprawdzaj. Do suchego patyczka. Wyciągnij

Z Kuchni Do Kuchni
Zimowa szarlotka z bezą 150

pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki   domowego cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Nadzienie: 5 średnich jabłek 2 czubate łyżki rodzynek 2 łyżki  kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka  mielonej skórki pomarańczowej Wykonanie: Z zimnego(...)ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30 minut. Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę, posypujemy tartą bułką. Ja piekę w szklanej formie 30 x 24 cm. Jabłka obieramy, usuwamy gniazdka i ścieramy na grubej tarce. Jeśli są bardzo soczyste lekko odciskamy nadmiar soku, po czym układamy je na cieście

Kulinarne przygody Gatity
ryba zapiekana z jabłkiem i serem żółtym 143

pszenna bułka tarta sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Rybę rozmrażamy. Jeśli mamy duże płaty to przekrawamy je na mniejsze kawałki. Każdy kawałek panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z obu stron. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Do cebuli dodajemy ketchup i mieszamy. Jabłko obieramy, ścieramy

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka chrzanowa z jajkiem 1177

drobną kosteczkę. Seler odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki (opcjonalnie). Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie powyższe składniki przełożyć do dużej miski, a następnie dodać majonez, kwaśną śmietanę oraz chrzan tarty ze słoiczka (najlepiej na początek dać połowę słoiczka, a potem stopniowo dodawać po kolejnej łyżeczce

Kulinarne Przeboje
Placek z jabłkami i gruszką 152

płaski łyżeczki proszku do pieczenia 6 dużych łyżek kwaskowatej śmietany (12%) bądź kefiru 4 duże jabłka (najlepiej antonówki - ale inne też się nadają ) można ale nie trzeba dodać też gruszkę cukier puder do posypania ciasta tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta / odrobinę mąki do wysypania formy Wykonanie: Ciasto : oddzielamy najpierw żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno(...)zbierania ciasta z brzegów ścianek miski i dało radę. Ciasto wykładamy na wysmarowaną wcześniej i posypana mąką lub bułką tartą blaszkę kwadratową. Wyrównujemy ciasto i układamy na nim wcześniej obrane i pokrojone wcześniej plasterki jabłek i gruszek, jeżeli zrobisz to dopiero teraz nie będzie tragedii ;) - ja tak właśnie zrobiłam Piekarnik nagrzewamy do 180*C i wkładamy ciasto

W Moim Magicznym Domu
Szarlotka z migdałami 88

przyrządzaniem jabłek. Można je piec surowe, pokrojone w plastry czy cząstki, albo dusić z cukrem lub budyniem. Ja zrobiłam szarlotkę na kruchym cieście z dodatkiem prażonych migdałów. Jabłka udusiłam z cukrem i z bananami. Ciasto wyszło pyszne i pachnące. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blachę o wymiarach 36x24cm. Składniki: Do nadzienia: 1 i 1/2kg jabłek 2 banany(...)pudru 1 kostka margaryny 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% tłuszcz i bułka tarta do blachy cukier puder do posypania (ewentualnie lukier) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Włożyć do garnka, dodać cukier i cukier waniliowy. Rozgotować. Pod koniec gotowania dodać

Danka Pichci
CIASTO SZARLOTKA 132

jabłek  1/2 szklanki cukru  cynamon wg uznania  *pianka:  5 białek  1/4 szklanka cukru kryształu  2 kisiele żurawinowe  Sposób wykonania: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, wrzucić do rondla, podlać 1/4 szklanki wody i rozgotować, dodać 1/2 szklanki cukru (lub wg uznania) i dusić aż się rozpuści cukier.  Żółtka oddzielić od białek(...)masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybciutko zagnieść ciasto.  Blaszkę o wymiarach 28x24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, odciąć 3/4 ciasta wyłożyć nim blaszkę, nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć jabłka i posypać lekko cynamonem.  Białka ubić z odrobiną soli na sztywno, dodać cukier i kisiele i wyłożyć na jabłka

Prosto i Smacznie z Anetą
INSPIRACJE NA TEGOROCZNE ŚWIĘTA – SERNIKI, MAKOWCE, PIERNIKI I INNE! 78

SERNIKI SEROMAK – ŚWIĄTECZNY SERNIK Z MAKIEM ŚWIĄTECZNA TARTA SEROWO-MAKOWA SERNIK Z MUSEM Z MLECZNEJ CZEKOLADY SERNIK KOKOSOWY NA KRUCHYM, CZEKOLADOWYM, CIEŚCIE SERNIK NA OLEJU SERNIK Z MUSEM Z OWOCÓW LEŚNYCH SERNIK GOTOWANY Z PIERNICZKAMI NA BISZKOPCIE SERNIK Z JABŁKAMI SERNIK SZACHOWNICA SERNIK Z PIANKĄ I BRZOSKWINIAMI SERNIK TIRAMISU SERNIK WIEDEŃSKI MOZAIKA – CIASTO CZEKOLADOWE Z PEPSI(...)MAKOWCE SEROMAK – ŚWIĄTECZNY SERNIK Z MAKIEM ŚWIĄTECZNA TARTA SEROWO-MAKOWA MAKOWIEC / ROLADA DROŻDŻOWA Z MAKIEM PIJAK / CYCKI MURZYNKI MAKOWA PANIENKA Z BRZOSKWINIAMI MAKOWIEC Z JABŁKAMI – JAPOŃSKI CIASTO MAKOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I POMARAŃCZAMI CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I BRZOSKWINIAMI MAKOWIEC NA BISZKOPCIE

Ostra na Słodko
Ucierana szarlotka 233

pieczenia i dokładnie wymieszać. Białka ubić i dodać do ciasta delikatnie mieszając. Połowę ciasta wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą prostokątnej formy. Na ciasto wyłożyć obrane i starte na grubej tarce jabłka. Posypać je lekko cukrem i cynamonem. Na jabłka wyłożyć drugą połowę ciasta. Piec w 180 stopniach C ok 1 godziny. Po wystudzeniu

kuchcikownia