tarta z jabłkami - 3394 przepisów (strona:102/227)

Szarlotka tradycyjna nie tradycyjnie czyli szarlotkowa tarta 147

jabłek cynamon cukier puder     Przygotowanie: Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i rozdrabniamy. Smażymy około 15 miniut. Mąke, proszek do pieczenia, cukier i masło mieszamy razem. Dodajemy pozostałe składniki i ucieramy. Ciasto dzielimy na 2 części jedną większą, drugą mniejszą i wkładamy do zamrażalnika na 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, dziurkujemy. Foremkę do tarty smarujemy masłem i wkładamy do niej ciasto, na wierzch układamy uprażone jabłka, posypujemy cynamonem. Drugą część ciasta rozwałkowujemy robimy krateczkę i kładziemy ją na wierzchu. Pieczemy około 60 min. w tem. 180 -200 stopni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.        SMACZNEGO

Lili w kuchni
Hiszpański jabłecznik z kruszonką 93

mąki, 1 łyżkę kakao i 120 g cukru wymieszać w większym naczyniu, dodać roztopione, schłodzone masło (240 g). Wszystko szybko zagnieść na kruszonkę i wstawić do lodówki. Obrać jabłka, pokroić je na cząstki i skropić sokiem z cytryny. Resztę masła (200g), cukier waniliowy i 200 g cukru utrzeć mikserem na gładki krem, dodawać pojedynczo jajka nie przerywając miksowania. Pozostałą(...)cynamonu i kakao. Dodawać stopniowo do masy. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną lub bułką tartą. Wierzch wygładzić starannie łyżką i rozłożyć równomiernie cząstki jabłek. Następnie owoce posypać równomiernie kruszonką. Piec w temp. 200 stopni (termoobieg 175 stopni) przez 1 godzinę. Upieczone i ostudzone posypać 1 łyżką cynamonu wymieszaną

Pieguskowa Kuchnia
Szarlotka na kruchym cieście z różową pianką 205

lekkiego zarumienienia. Następnie wyjąć i pozostawić do wystudzenia.   Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę. Razem z pozostałymi składnikami nadzienia jabłkowego (oprócz mąki ziemniaczanej) umieścić w garnuszku i dusić na małym ogniu przez 10-15 minut, aż jabłka zmiękną, ale się nie rozpadną. Następnie wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną i dobrze(...)średnich obrotach miksera. Pod koniec ubijania wsypać przesiany proszek kisielowy i krótko zmiksować.   Na podpieczony spód wysypać kilka łyżek bułki tartej (zapobiegnie to namoczeniu się spodu ciasta nadzieniem jabłkowym). Na to wyłożyć ostudzone jabłka. Na jabłkach rozprowadzić różową piankę. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta kruchego.   Piec w 180 st.C przez 40-50 minut

Nastoletnie Wypiekanie
Tarta rustykalna z wiśniami 86

Tarta rustykalna to kruche ciasto wypełnione owocami. Od standardowej tarty różni się tym, iż nie podpieka się ciasta przed wypełnieniem go nadzieniem. Dodatkowo tarta rustykalna wcale nie musi wyglądać “pięknie”, ma wyglądać bardzo prosto i naturalnie. Nieodzownym elementem każdej tarty poza kruchym ciastem są oczywiście owoce. Idealne będą w niej(...)owoce takie jak jabłka, gruszki, czereśnie, jagody, jeżyny czy jak u mnie wiśnie. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Tarta rustykalna z wiśniami Składniki na tartę rustykalną z wiśniami. 15 dkg mąki pszennej + 2 łyżki do podsypania ciasta w trakcie wałkowania 5 dkg mąki kokosowej 1/4 łyżeczka soli 8 dkg zimnego masła

MeCooks
Pikantna tarta serowo-cebulowa 142

roślinne oraz dodatki prażona cebulka, sól i (odpowiednio) suszone jabłka lub zioła oraz aromaty. W takim wypadku nie zostało mi nic innego, jak tylko spróbować. Bardziej przypadła mi do gustu wersja z prażoną cebulką i jabłkiem. Pomyślałam, aby wykorzystać i rozwinąć ten cebulowy aromat i tak powstała Pikantna tarta serowo-cebulowa. Ostatecznym testem dla Smakowitej Pajdy było(...)Smakowita Pajda. No bo co lepiej będzie pasować do cebuli :) Tarta w mojej wersji jest pikantna, ale oczywiście można ograniczyć ilość chili lub zrezygnować z pieprzu kajeńskiego. Składniki: Ciasto 250 g mąki krupczatki 115 g zimnego masła 2 łyżki zimnego smalczyku roślinnego "Smakowita Pajda" z cebulką i jabłkiem 2-3 łyżki lodowatej wody ¼ łyżeczki soli Makę wymieszać

Pełny talerz
Babka jabłkowo - marchewkowa 212

Pyszna jesienna babka, właśnie z racji dodatku marchewki i jabłka nazwałam ją jesienną. Pomysł dodania marchewki i jabłka tylko pozornie jest kontrowersyjny. To dzięki ich dodatkom babka jest jest wilgotna i ciasto nie wysycha. Polewa wieńcząca babkę przygotowana na bazie twarożku jest absolutnie rewelacyjna. Pięknie tężeje, bez konieczności wstawiania ciasta do lodówki. Super smak i świetny przepis(...)serka 60 g cukru pudru 4-6 łyżek mleka Wykonanie: formę z kominem (o pojemności 1,7 l) posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Piekarnik nastaw na 175`C marchewki obierz, umyj, drobno zetrzyj. Jabłko obierz, wytnij gniazdo nasienne, miąższ zetrzyj tak samo jak marchewkę. Natychmiast skrop go sokiem z cytryny i wymieszaj z marchewką. utrzyj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
SZARLOTKA!!! 157

Nadzienie jest już gotowe - jednak można zasmażyć na patelni  w celu uzyskania musu. Formę na ciasto smarujemy masłem, możemy podsypać również bułką tartą. Połowę ciasta wykładamy na dno blachy, na to wykładamy jabłka. Z pozostałego ciasta odrywamy kawałeczki i przykrywamy jabłka.  Pieczemy w 180 stopniach 50-55 minut. Posypujemy cukrem pudrem

BezglutenowaIzabela
SZARLOTKA!!! 172

Nadzienie jest już gotowe - jednak można zasmażyć na patelni  w celu uzyskania musu. Formę na ciasto smarujemy masłem, możemy podsypać również bułką tartą. Połowę ciasta wykładamy na dno blachy, na to wykładamy jabłka. Z pozostałego ciasta odrywamy kawałeczki i przykrywamy jabłka.  Pieczemy w 180 stopniach 50-55 minut. Posypujemy cukrem pudrem

BezglutenowaIzabela
Pieczona karkówka – przepis 126

naczynia żaroodpornego aby karczek ładnie się zarumienił z wierzchu. Gotowe pieczona karkówka – przepis SCHAB PO BAŁKAŃSKU Przepis na domowy smalec z boczkiem i jabłkiem Sałatka tortellini ze szpinakiem i bekonem – przepis Tarta z lemon curd i bezą – przepis Artykuł Pieczona karkówka – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Tarta z budyniem i jabłkami 378

Tarta z budyniem i jabłkami. Uwielbiam piec tarty, choć przyznam szczerze, że do mistrzowskich umiejętności mi daleko Najpiękniejsze tarty piecze

Słodkie okruszki
Placuszki jaglane z jabłkiem 224

słodkości jabłka. Jeśli chcecie możecie je więc dosłodzić, choć ja uważam, że im mniej cukru tym lepiej. Dodatkowej słodyczy dodadzą owoce, z którymi podacie placki. Mój sos to tak naprawdę zmiksowane truskawki, a ponieważ są mrożone to i mało słodkie. Dodałam więc cynamon, który bardzo fajnie łagodzi tą kwasowość. Dla mnie idealnie. Placuszki jaglane z jabłkiem składniki(...)łyżki mielonych orzechów laskowych 1 jajko 1 małe jabłko 1/4 łyżeczki soli olej kokosowy do smażenia dodatkowo: sos truskawkowy owoce itp. wykonanie: Kaszę jaglana gotujemy według przepisu w posolonej wodzie. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłko dodajemy do ugotowanej i przestudzonej kaszy, dokładamy tarte orzechy i jajko. Mieszamy dokładnie masę. Za pomocą

Przysmaki Karolki
Surówka z pora 196

Zakupy: - 1 duży pory - 3 ogórki kiszone  - 3 jabłka - majonez 4 łyżki - sól, pieprz  Przygotowanie: Pora kroję w cienkie paseczki i solę. Jabłka myję i obieram tylko ze środków i trę w skórce na tarce na dużych oczkach. Ogórki kroję w malutką kostkę i dodaję do reszty. Teraz pora na majonez i doprawianie

Tanio smacznie i prosto
Rodbetssallad - sałatka z marynowanych buraczków. 243

końcu się udało. Jeśli zależy Wam na smaku, nie formie, to buraczki w postaci tartej też zadziałają. Trzeba tylko również potraktować tarką jabłko. Składniki: 2 słoiczki (po 350 g) całych marynowanych buraczków 1 mała czerwona cebula 1 duże lub 2 małe jabłka 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka musztardy dijon 1/2 łyżeczki soli Wykonanie

zadanie-gotowanie
Duszona ,czerwona kapusta 155

Kapustę szatkujemy drobno , lub kroimy cieniutko . Na dnie garnka układamy masło , podgrzewamy , aż się roztopi i na gorące wrzucamy kapustę , mieszamy i podsmażamy . Następnie dodajemy jabłko utarte na tarce o grubych oczkach ( ja trę ze skórką ) . Wkrapiamy sok z całej połówki cytryny , dodajemy cukier , sól , pieprz do smaku . Zalewamy 1/2 szklanki wody i dusimy na malutkim ogniu , co jakiś czas

Ogrodnik w podróży
TARTA GALETTE Z JABŁKAMI 152

innego jak słodki, miękki, baaardzo cynamonowy środek otulony równie słodkim, lecz chrupiącym kruchym ciastem. Tarta zachwyca swoją prostotą i smakiem :) GALETTE Z JABŁKAMI lekko zmodyfikowany przepis z tego bloga Ciasto: ~100g mąki pszennej ~100g mąki żytniej (lub też pszennej, albo jakiejkolwiek innej) ~120g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę ~3 łyżki wody ~2 łyżki cukru ~2 łyżki kaszy

chili & sugar
Otrębowe, cynamonowe bułeczki z jabłkiem i rodzynkami 123

łyżeczka cynamonu 1 jabłko średniej wielkości opcjonalnie jakieś słodzidło Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę lub trzemy na tarce o dużych oczkach mieszamy ze sobą wszystkie składniki tak przygotowane ciasto przekładamy do mini foremek na tarty (ja użyłam silikonowych) pieczemy w temp. 180 stopni, do suchego patyczka, nie podam wam konkretnego czasu

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość