tarta z jabłkami - 3394 przepisów (strona:98/227)

Szarlotka pod croissantem 169

szklanka Jajka 2 szt. Jabłka 2 szt. Mleko 2 łyżki Proszek do pieczenia 2 ¼ łyżeczki Sól ¾ łyżeczki Tłuszcz do formy Bułka tarta do formy Ciasto croissant 1 opakowanie Cukier puder do posypki Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i posiekanym masłem, mieszać palcami do otrzymania kruszonki

Tradycyjna Kuchnia
Tarta grzybowa z kiszoną kapustą, jabłkiem i grzybami 168

Coraz bliżej Święta więc przygotowałam tartę jako alternatywę dla tych, którzy nie przepadają za lepieniem pierogów. Ale pokocha ją każdy kto lubi świąteczne smaki. Ciasto kruche jest grzybowo kminkowe, nadzienie to kiszona kapusta zasmażana z prawdziwkami, kminkiem i jabłkiem. Rada: do ciasta dodałam greckiego jogurtu, aby nie było zbyt kruche, jednak jest miękkie i chrupiące. Podanie z filiżanką czerwonego barszczu(...)paseczki i włożyć do kapusty. Dusić 30 minut mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać szarą renetę obraną i pociętą w kostkę. Kiedy jabłko się rozpraży wymieszać całość  i odstawić. Formę na tartę wysmarować masłem i oprószyć. Ciasto kruche wyjąć z lodówki, przeciąć na pół i rozwałkować na cienki placek, włożyć do tary, docisnąć do brzegów. Spód nakłuć

AZgotuj!
Surówka obiadowa z kapusty włoskiej i nowalijek 156

łyżeczki bazylii 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Włoską kapustę szatkujemy, wkładamy do większej miski. Młode marchewki obieramy (skrobiemy) i trzemy na dużych oczkach, mieszamy z kapustą. Następnie obieramy jabłko i również ścieramy je na tarce na grubych oczkach, mieszamy składniki sałatki. Dorzucamy drobno posiekany szczypiorek, bazylię i sok z cytryny, mieszamy. Następnie doprawiamy naszą

Słodkie okruszki
Kasza jaglana na słodko, z owocami 163

garść malin, jabłko, brzoskwinia) szczypta cynamonu (opcjonalnie) 1 łyżka miodu (opcjonalnie) tarte czekolada do posypania (opcjonalnie) Sposób przygotowania Kaszę przelewamy kilkukrotnie gorącą a następnie zimną wodą. Zalewamy kaszę wodą z mlekiem i dodatkiem oleju kokosowego oraz soli i gotujemy. Jeśli trzeba, dolewamy wody/mleka. W trakcie gotowania, jak woda nam się zredukuje do połowy, wrzucamy twardsze owoce - jabłka, śliwki

Mieszam w Garnku
Śląski kołocz z jabłkami 152

cukru pudru 250 g mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżka naturalnego kakao   Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 100 g cukru (ilość można dostosować do swoich upodobań) 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki soku z cytryny   Dodatkowo: bułka tarta do posypania ciasta białko pozostałe z posypki do wysmarowania ciasta cukier puder do oprószenia     Przygotowanie(...)prostokąt o wymiarach blaszki (25x35 cm). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej rozwałkowane ciasto. Ponakłuwać widelcem, posypać bułką tartą i odstawić w ciepłe miejsce. W międzyczasie przygotować masę jabłkową: Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć do garnuszka, zalać sokiem z cytryny, zasypać cukrem i dodać

Nastoletnie Wypiekanie
Sos chrzanowy na zimno 150

Jest smaczny a do tego banalny w przygotowaniu, wystarczy wszystkie składniki posiekać a potem wymieszać. Polecam do wypróbowania. składniki na 2 porcje 3 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka 2 jajka ugotowane na twardo jabłko szklanka śmietany 18 % szczypta soli szczypta cukru przepis Ugotowane jajka na twardo siekamy, mieszamy ze śmietaną i chrzanem, dodajemy drobno pokrojone jabłko. Przyprawiamy do smaku

Smakowite Dania
TARTA BEZGLUTENOWA Z KREMEM ("BUDYNIEM") JABŁKOWYM 127

Może zdjęcia o tym nie świadczą, ale ... ZAPEWNIAM, że ta niepiękna tarta jest przepyszna! Chórem rodzinnym przyznaliśmy, że to najlepsza szarlotka, jaką kiedykolwiek jedliśmy. Nadzienie ma konsystencję i smak budyniu. Ciasto jest miękkie i delikatnie kruche. Coś niesamowitego!  Składniki na formę o średnicy 23 cm: 1 1/2 szklanki zmielonych na mąkę płatków owsianych bezglutenowych, 1/2 szklanki zmielonych(...)stałej konsystencji lub masło kokosowe. Dolewamy 1/2 szklanki gorącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia oleju lub masła. Powstałym ciastem wylepiamy spód foremki do pieczenia tarty*.  Do odsypanej mieszaniny suchych składników dodajemy starte 3 jabłka, a następnie blendujemy na masę o konsystencji budyniu. Dodajemy (opcjonalnie) 1 jabłko pokrojone w kostkę.  Pieczemy 25 minut. * Spód foremki można posypać

Jeść, by żyć w zdrowiu
Roladki z mięsa mielonego 231

bułki tartej 4 plastry szynki 4 plastry sera żółtego 1 jajko 1 jabłko sól, pieprz, olej do smażenia papryczka chilli - jeśli chcecie jak ja na pikantnie Przygotowanie : Cebulę, czosnek i papryczkę chilli bardzo drobno szatkuję ( użyłem robota ). Zszatkowane dodaję do mięsa, wbijam jajko, dosypuję bułkę tartą i dokładnie mieszam doprawiając solą i pieprzem. Gotowe mięso dzielę(...)Najlepiej zrobić to na foli i macie z bambusa która pomaga zwinąć mięso w roladkę. Na każdy z "placków" kładę plaster szynki i sera oraz grubą frytkę z jabłka. Całość zręcznie zawijam. Smażę na dobrze rozgrzanej oliwie po kilkanaście sekund z każdej strony a następnie już na gotowy złoty kolor. Podane z ziemniaczkami i buraczkami smakuje świetnie a szczególnie

Mechanik w kuchni
Szybkie ciasto z jabłkami 133

Bardzo pyszne, nie suche ciasto z jabłuszkami. Najprostsze jakie można zrobić. Polecam Przygotowanie jabłekjabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki. Wykonanie ciasta – do miski dodać wszystkie składniki ciasta i wymieszać na gładką masę za pomocą miksera lub robota kuchennego. Wykonanie ciasta thermomix do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki ciasta , wymieszać obroty(...)przy normalnym wyrabianiu ciasta Pieczenie – blaszkę o wymiarach 20 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto do blaszki. Obłożyć ciasto plasterkami jabłek i obsypać cynamonem. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 35-40 minut. Sprawdzić stan upieczenia patyczkiem drewnianym. Po wyjęciu z ciasta patyczek musi być

Kuchnia Pokoleń
Szarlotka z bezą 254

ciasto zbyt szybko nie wilgotniało, przed nałożeniem owoców, należy posypać je warstwą posiekanych orzechów lub tartą bułką. Można również posmarować spód ciasta białkiem, albo położyć warstwę marcepanu.  Beza natomiast będzie idealnie krucha jeśli upieczecie ją osobno i ułożycie na jabłkach tuż przed podaniem.   Ciasto z tej  strony, z małymi zmianami. Szarlotka z bezą Składniki(...)jeśli jabłka są mało soczyste) i smażymy mieszając przez około 10-15 minut, aż jabłka zmiękną, ale częściowo pozostaną w kawałkach. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na wielkość spodu od formy. Spód wyklejamy rozwałkowanym ciastem, dziurkujemy widelcem. Na tym etapie można podpiec sam spód, lub wyłożyć bułką tartą

Mia Cucina Sofieta
Surówka marchewka z jabłkiem i chrzanem 105

Surówka marchewka z jabłkiem i chrzanem to bardziej pikantna wersja klasycznej, popularnej i lubianej przez wszystkich marchewki z jabłkiem. Chrzan ma wiele pozytywnych dla nas właściwości. Szczególnie w okresie zachorowań i przeziębień warto to jeść bo naturalnie oczyszcza nasze drogi oddechowe. Niewielki dodatek chrzanu do prostej surówki dodaje jej smaczku i pozwala inaczej na nią spojrzeć. Lubicie(...)surówki z marchewki? Z czym wy ją zestawiacie? Jakie są wasze ulubione dodatki? PRZEPIS SURÓWKA MARCHEWKA Z JABŁKIEM I CHRZANEM Składniki na surówkę marchewka z jabłkiem i chrzanem: 2 marchewki 2 jabłka 50 ml śmietanki lub jogurtu 2 łyżeczki chrzanu tartego – przepis 1 łyżka oleju tłoczonego na zimno np z orzechów włoskich 1 łyżeczka miodu 1 łyżka

Dorota Smakuje
Ciasto imbirowe z jabłkami 124

Pokrojone w kostkę jabłka dodać do ciasta i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Formę do ciasta ( 22*32 cm ) natłuścić i oprószyć tartą bułką lub mąką. Do tak przygotowanej formy przełożyć ciasto imbirowe z jabłkami. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem i piec na funkcji grzania góra-dół przez

WSZYSTKO SMACZNE
Rustykalna tarta ze śliwkami/ Galette ze śliwkami w wersji fit 130

już ostatni moment, aby poczynić tartę ze śliwkami. Śmiało możecie ją zrobić także z innymi owocami, szczególnie jabłkami, które królują o tej porze roku. Koniecznie nie omijajcie dodatku cynamonu, gdyż dopełnia on tutaj smak owoców. Tarta wyszła na tyle pyszna, że ciężko było mi się powstrzymać by nie zjeść sama całej. Bardzo lubię własnie tego typu wypieki

Fabryka pomysłów
Ciasto cynamonowe z jabłkami. 98

mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 nieduże jabłka Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w półplasterki. Odłożyć na bok.  Do miski włożyć po kolei wszystkie składniki na ciasto i zmiksować.  Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Przełożyć na nią ciasto.  Na wierzchu poukładać wcześniej przygotowane jabłka

Agusiowe smakołyki
Tartaletki z jabłkiem i złocistą kruszonką 89

posypania foremek masło do wysmarowania formy Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g cukru 50g masła ekstra Farsz jabłkowy: 500g jabłek (waga po obraniu) 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki przyprawy do szarlotki 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: 1. Farsz jabłkowy: Jabłka obrać ze skórki, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem, przyprawą do szarlotki , cynamonem i dokładnie wymieszać. Następnie kilka minut(...)czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wylepić foremki tartaletek o średnicy 9 cm wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut. 4. Na podpieczone spody tartaletek wyłożyć jabłka i posypać kruszonką. Piec ponownie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut

Szalona Kuchnia Eweliny