Zapraszam na mini galette z mąki żytniej ze śliwkami , cynamonem, miodem i płatkami migdałowymi. Te mini rustykalne tarty nie wymagają użycia formy, wystarczy blaszka. Banalnie proste do wykonania, każdy sobie poradzi Pyszne kruche ciasto i pachnące cynamonem śliwki… Czego chcieć więcej? Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki żytniej 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki(...)brzegi ciasta na wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 30 minut. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Rustykalna tarta z rabarbarem i marcepanem → Galette z jabłkami, orzechami włoskimi i żurawiną → Śliwki pod migdałową kruszonką → Rogaliki serowe ze śliwkami i cynamonem → Placek drożdżowy ze śliwkami, daktylami i migdałową kruszonką Artykuł Mini
Oryginalny smakszklanki wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki cynamonu Obieramy jabłka, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy owoce na tarce o grubych oczkach lub kroimy na wąskie paski. Możemy je też skroić na drobne płatki obieraczką. Przekładamy starte jabłka do garnka, dodajemy ¼ szklanki wody i podgrzewamy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając(...)klasyka smaku – pyszne ciasto jabłkowe, idealne, by umilić sobie czas spędzony w domu. Po drugie: wszyscy lubią jabłeczniki. Czy znacie kogokolwiek, kto pogardzi ciastem z jabłkami i cynamonem? My też nie! Po trzecie: jest prosty. Przygotowanie tego ciasta jest nieco czasochłonne, ale nie ma w nim niczego skomplikowanego. Uwierzcie, warto
Proste-przepisy.plogórkami, papryką, grzybami czy marynowaną cebulką sałatka śledziowa z kukurydzą, papryką i ogórkami konserwowymi/kiszonymi z majonezem śledzie po żydowsku, wspomnienie dzieciństwa! śledzie pod pierzynką , z tartym serem i majonezem, uwielbiam! śledzie z jabłkiem i jogurtem z kolorowym pieprzem śledzie z suszonymi śliwkami w oleju i occie jabłkowym. Do jednych przepisów wracamy częściej w ciągu roku, niektóre czekają na Wigilię
Zasmakuj Kuchniłyżki rodzynek (jeśli lubisz) garść suszonej żurawiny 2-3 łyżki pestek dyni II. 3 jaja L (temperatura pokojowa) 3 łyżki miodu 1,5 szklanki tartej na dużych oczkach dyni hokkaido 1 jabłko starte na dużych oczkach soda proszek do pieczenia szczypta soli cynamon 1 łyżeczka kardamon 1/2 łyżeczki szklanka mąki orkiszowej może być pełnoziarnista 1/2 szklanki oleju III. gorzka
AZgotuj!Składniki: 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej 150 g masła 3 żółtka 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej Masa jabłkowo-orzechowa: 1 kg jabłek ( antonówki, papierówki) 100 g cukru cukier waniliowy łyżeczka kolendry mielonej 50 g orzechów włoskich Beza kokosowa: 3 białka 100 g cukru pudru 100 g wiórków
Różne smaki w kuchnimniejszą krócej. Upieczoną wyjąć i odstawić na 15-20 minut , aby odpoczęła. Gęś pokroić na porcje, wycinając przy okazji kości – łatwiej będzie jeść :) Podawać z jabłkami i kluskami: kładzionymi drożdżowymi , kluskami z tartych ziemniaków , kluskami kładzionymi ziemniaczanymi lub innymi kluskami
królestwo garówobraniem) 1 średnia marchewka 1 cm pora 1 jabłko 1 łyżka majonezu Folwark 3 łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku Przygotowanie Rzodkiewkę, marchew i jabłko (u mnie średniej wielkości) obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Następnie delikatnie solimy i odstawiamy na około 15-20 minut. Moja rzodkiew nie była ostra, dlatego stała krócej. Po tym czasie
Słodkie okruszkiobraniem) 1 średnia marchewka 1 cm pora 1 jabłko 1 łyżka majonezu Folwark 3 łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Rzodkiewkę, marchew i jabłko (u mnie średniej wielkości) obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Następnie delikatnie solimy i odstawiamy na około 15-20 minut. Moja rzodkiew nie była ostra, dlatego stała krócej. Po tym czasie
Słodkie okruszkifolię aluminiową. Jedną wkładamy do zamrażarki a druga na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie, blaszkę (24x29cm) wyklejamy ciastem z lodówki, posypujemy bułką tartą. Układamy owoce (zamiennie mogą być np jabłka i cynamon). Przygotowujemy budyń wedle przepisu na opakowaniu lecz w mniejszej ilości mleka niż zalecane. Gotowy i gorący przekładamy na owoce. Wyrównujemy powierzchnię
Tagebuch po polskugórę jabłkowej warstwy. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, dodając do nich ( stopniowo) pozostały cukier, oraz mąkę ziemniaczaną. Ubitą masę przelewamy do tortownicy na ułożone jabłka. Wyjmujemy z zamrażarki kulę ciasta i trzemy ją na tarce, o dużych oczkach. Startą masą posypujemy nasze ciasto, wyrównujemy powierzchnię i całość wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez
Miód i pieprzTarta Jabłkowa Kruche ciasto w połączeniu z jabłkami i cynamonem, najlepiej na ciepło a do tego lody śmietankowe, mmm... chyba nie ma osoby, która mogłaby się oprzeć takiemu połączeniu. Składniki 300 g mąki pszennej 150 g masła 1 żółtko 4 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg jabłek cukier waniliowy 1 łyżka cynamonu
Słodka Kraina WypiekówJabłka: 2 kg jabłek 1 cukier waniliowy 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka cynamonu Sposób wykonania: 1. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części, Jedną wyłożyć na blaszkę. 2. J abłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach (lub na cieniutkie plasterki). Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym
Kuchnia domowa Anipotwierdzam słowa autorki przepisu, że ciasto jest tak wyjątkowe, że śmiało można je polecić do innych wypieków typu rogaliki, kruche ciasteczka lub spody do tart. Zamiast maku, rożki możemy wypełnić np. jabłkami lub słodką masą serową - i tak będą przepyszne :) Składniki: 300 g mąki tortowej 1 żółtko szczypta soli 65 g cukru pudru 1 łyżeczka drożdży instant
Świat Ciastazawsze w sobotę piekła tradycyjną , jakże niezwykłą szarlotkę. Nigdzie nie smakowała jak ta od Niej! Dziś mam dla Was swoją wersję … przyrządzoną jak tartę … z czekoladą … i dużą ilością soczystych jabłek. SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 3 szkl * masło – 200 g * sól – 1 szczypta * cukier waniliowy – 1 op * jajko – 1 szt * żółtko
Ostra na SłodkoCIASTO: * mąka – 3 szklanki * margaryna – 250 g * cukier – 4 łyżki * żółtko – 5 szt * proszek do pieczenia – 3 łyżeczki * cukier wanilinowy – 2 łyżki NADZIENIE: * jabłka – 1 kg PIANA KISIELOWA : * cukier – 3/4 szkl * kisiel brzoskwiniowy – 1 op * białko – 5 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO : Mąkę , margarynę , 4 łyżki cukru , cukier wanilinowy , proszek(...)razem siekamy i wyrabiamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do mrożenia. Resztę rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy po całości odrobiną bułki tartej i układamy obrane i pokrojone w ósemkę jabłka ( lub w cienkie plasterki ). PIANA KISIELOWA : Białka ubijamy na sztywno , pod koniec powoli dodając cukier i kisiel. Delikatnie wylewamy na jabłka. Na wierzch
Ostra na SłodkoSkładniki: 600 g jabłek 300 g cukru cynamon rodzynki orzechy 1 szklanka oleju 2 łyżeczki sody 2 jajka 400 g mąki (może być krupczatka) Jabłka kroimy na ćwiartki, wykrawamy szypułki i trzemy na grubych oczkach tarki. Dodajemy cukier, cynamon, bakalie, mieszamy i odstawiamy na 20 min. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180°. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i przekładamy
Ciastkozercysody 1 jajk0 Jabłka kroimy na ćwiartki, wykrawamy szypułki i trzemy na grubych oczkach tarki. Dodajemy cukier, bakalie, mieszamy i odstawiamy na 10 min. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki
Ciastkozercyczarno-biały Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Sernik na zimno z musem truskawkowym Ciasto buraczkowe Sernik dyniowy Tarta Rafaello Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej 150 g masła 3 żółtka 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu 1 łyżka bułki tartej Masa jabłkowo-orzechowa: 1 kg jabłek ( antonówki, papierówki) 100 g cukru cukier waniliowy łyżeczka kolendry mielonej Skworcu 50 g orzechów włoskich Skworcu Beza kokosowa: 3 białka 100 g cukru pudru
Słodkości i nie tylkociasto: 250 gram maku, 8 jajek, 230 gram cukru, 60 gram bułki tartej, 3 łyżki mielonych migdałów solonych prażonych, wanilia, skórka cytrynowa, jabłka: 4 jabłka, 8 łyżek cukru galaretka: 1 litr soku jabłkowego klarowanego, agar – agar, miód do smaku, do nasączenia: 50 ml naparu z mocnej herbaty z goździkiem, 25 ml miodu pitnego, miód do smaku(...)dodać startą skórkę ze sparzonej cytryny i wanilię. Na masę makową wysypać bułkę tartą, migdały, wyłożyć utarte żółtka i białka. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia wysmarowanej masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40 minut. Odstawić do ostygnięcia. Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie cząstki
królestwo garówłyżeczki bazylii 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie Włoską kapustę szatkujemy, wkładamy do większej miski. Marchewki obieramy (skrobiemy) i trzemy na dużych oczkach, mieszamy z kapustą. Następnie obieramy jabłko i również ścieramy je na tarce na grubych oczkach, mieszamy składniki sałatki. Dorzucamy drobno posiekany szczypiorek, bazylię i sok z cytryny, mieszamy. Następnie doprawiamy naszą surówkę
Słodkie okruszkijabłek + łyżeczka cynamonu + 2 łyżki cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrobić ciasto. Pozostawić do odpoczynku. W międzyczasie obrać jabłka i zetrzeć na grubej tarce, wrzucić do rondla wraz z cukrem i cynamonem, podsmażyć, aż jabłka zmiękną. Pozostawić do ostygnięcia. Ciasto podzielić na dwie równe części. Wysmarować foremkę masłem i posypać bułką tartą. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na dno foremki, na to wyłożyć jabłka i przykryć drugą częścią ciasta. Ponakłuwać widelcem. Piec w 180 °C 60 min. Lukier: szklanka cukru pudru i pół soku z cytryny. Autor przepisu: Agnieszka Sajdak Artykuł Szarlotka z lukrem pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyszklanka Jajka 2 szt. Jabłka 2 szt. Mleko 2 łyżki Proszek do pieczenia 2 ¼ łyżeczki Sól ¾ łyżeczki Tłuszcz do formy Bułka tarta do formy Ciasto croissant 1 opakowanie Cukier puder do posypki Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i posiekanym masłem, mieszać palcami do otrzymania kruszonki
Tradycyjna Kuchnia