Składniki: 600 g jabłek 300 g cukru cynamon rodzynki orzechy 1 szklanka oleju 2 łyżeczki sody 2 jajka 400 g mąki (może być krupczatka) Jabłka kroimy na ćwiartki, wykrawamy szypułki i trzemy na grubych oczkach tarki. Dodajemy cukier, cynamon, bakalie, mieszamy i odstawiamy na 20 min. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180°. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i przekładamy
Ciastkozercysody 1 jajk0 Jabłka kroimy na ćwiartki, wykrawamy szypułki i trzemy na grubych oczkach tarki. Dodajemy cukier, bakalie, mieszamy i odstawiamy na 10 min. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki
Ciastkozercyczarno-biały Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Sernik na zimno z musem truskawkowym Ciasto buraczkowe Sernik dyniowy Tarta Rafaello Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej 150 g masła 3 żółtka 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu 1 łyżka bułki tartej Masa jabłkowo-orzechowa: 1 kg jabłek ( antonówki, papierówki) 100 g cukru cukier waniliowy łyżeczka kolendry mielonej Skworcu 50 g orzechów włoskich Skworcu Beza kokosowa: 3 białka 100 g cukru pudru
Słodkości i nie tylkociasto: 250 gram maku, 8 jajek, 230 gram cukru, 60 gram bułki tartej, 3 łyżki mielonych migdałów solonych prażonych, wanilia, skórka cytrynowa, jabłka: 4 jabłka, 8 łyżek cukru galaretka: 1 litr soku jabłkowego klarowanego, agar – agar, miód do smaku, do nasączenia: 50 ml naparu z mocnej herbaty z goździkiem, 25 ml miodu pitnego, miód do smaku(...)dodać startą skórkę ze sparzonej cytryny i wanilię. Na masę makową wysypać bułkę tartą, migdały, wyłożyć utarte żółtka i białka. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia wysmarowanej masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40 minut. Odstawić do ostygnięcia. Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie cząstki
królestwo garówłyżeczki bazylii 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie Włoską kapustę szatkujemy, wkładamy do większej miski. Marchewki obieramy (skrobiemy) i trzemy na dużych oczkach, mieszamy z kapustą. Następnie obieramy jabłko i również ścieramy je na tarce na grubych oczkach, mieszamy składniki sałatki. Dorzucamy drobno posiekany szczypiorek, bazylię i sok z cytryny, mieszamy. Następnie doprawiamy naszą surówkę
Słodkie okruszkijabłek + łyżeczka cynamonu + 2 łyżki cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrobić ciasto. Pozostawić do odpoczynku. W międzyczasie obrać jabłka i zetrzeć na grubej tarce, wrzucić do rondla wraz z cukrem i cynamonem, podsmażyć, aż jabłka zmiękną. Pozostawić do ostygnięcia. Ciasto podzielić na dwie równe części. Wysmarować foremkę masłem i posypać bułką tartą. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na dno foremki, na to wyłożyć jabłka i przykryć drugą częścią ciasta. Ponakłuwać widelcem. Piec w 180 °C 60 min. Lukier: szklanka cukru pudru i pół soku z cytryny. Autor przepisu: Agnieszka Sajdak Artykuł Szarlotka z lukrem pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyszklanka Jajka 2 szt. Jabłka 2 szt. Mleko 2 łyżki Proszek do pieczenia 2 ¼ łyżeczki Sól ¾ łyżeczki Tłuszcz do formy Bułka tarta do formy Ciasto croissant 1 opakowanie Cukier puder do posypki Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i posiekanym masłem, mieszać palcami do otrzymania kruszonki
Tradycyjna KuchniaCoraz bliżej Święta więc przygotowałam tartę jako alternatywę dla tych, którzy nie przepadają za lepieniem pierogów. Ale pokocha ją każdy kto lubi świąteczne smaki. Ciasto kruche jest grzybowo kminkowe, nadzienie to kiszona kapusta zasmażana z prawdziwkami, kminkiem i jabłkiem. Rada: do ciasta dodałam greckiego jogurtu, aby nie było zbyt kruche, jednak jest miękkie i chrupiące. Podanie z filiżanką czerwonego barszczu(...)paseczki i włożyć do kapusty. Dusić 30 minut mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać szarą renetę obraną i pociętą w kostkę. Kiedy jabłko się rozpraży wymieszać całość i odstawić. Formę na tartę wysmarować masłem i oprószyć. Ciasto kruche wyjąć z lodówki, przeciąć na pół i rozwałkować na cienki placek, włożyć do tary, docisnąć do brzegów. Spód nakłuć
AZgotuj!łyżeczki bazylii 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Włoską kapustę szatkujemy, wkładamy do większej miski. Młode marchewki obieramy (skrobiemy) i trzemy na dużych oczkach, mieszamy z kapustą. Następnie obieramy jabłko i również ścieramy je na tarce na grubych oczkach, mieszamy składniki sałatki. Dorzucamy drobno posiekany szczypiorek, bazylię i sok z cytryny, mieszamy. Następnie doprawiamy naszą
Słodkie okruszkigarść malin, jabłko, brzoskwinia) szczypta cynamonu (opcjonalnie) 1 łyżka miodu (opcjonalnie) tarte czekolada do posypania (opcjonalnie) Sposób przygotowania Kaszę przelewamy kilkukrotnie gorącą a następnie zimną wodą. Zalewamy kaszę wodą z mlekiem i dodatkiem oleju kokosowego oraz soli i gotujemy. Jeśli trzeba, dolewamy wody/mleka. W trakcie gotowania, jak woda nam się zredukuje do połowy, wrzucamy twardsze owoce - jabłka, śliwki
Mieszam w GarnkuJest smaczny a do tego banalny w przygotowaniu, wystarczy wszystkie składniki posiekać a potem wymieszać. Polecam do wypróbowania. składniki na 2 porcje 3 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka 2 jajka ugotowane na twardo jabłko szklanka śmietany 18 % szczypta soli szczypta cukru przepis Ugotowane jajka na twardo siekamy, mieszamy ze śmietaną i chrzanem, dodajemy drobno pokrojone jabłko. Przyprawiamy do smaku
Smakowite DaniaMoże zdjęcia o tym nie świadczą, ale ... ZAPEWNIAM, że ta niepiękna tarta jest przepyszna! Chórem rodzinnym przyznaliśmy, że to najlepsza szarlotka, jaką kiedykolwiek jedliśmy. Nadzienie ma konsystencję i smak budyniu. Ciasto jest miękkie i delikatnie kruche. Coś niesamowitego! Składniki na formę o średnicy 23 cm: 1 1/2 szklanki zmielonych na mąkę płatków owsianych bezglutenowych, 1/2 szklanki zmielonych(...)stałej konsystencji lub masło kokosowe. Dolewamy 1/2 szklanki gorącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia oleju lub masła. Powstałym ciastem wylepiamy spód foremki do pieczenia tarty*. Do odsypanej mieszaniny suchych składników dodajemy starte 3 jabłka, a następnie blendujemy na masę o konsystencji budyniu. Dodajemy (opcjonalnie) 1 jabłko pokrojone w kostkę. Pieczemy 25 minut. * Spód foremki można posypać
Jeść, by żyć w zdrowiubułki tartej 4 plastry szynki 4 plastry sera żółtego 1 jajko 1 jabłko sól, pieprz, olej do smażenia papryczka chilli - jeśli chcecie jak ja na pikantnie Przygotowanie : Cebulę, czosnek i papryczkę chilli bardzo drobno szatkuję ( użyłem robota ). Zszatkowane dodaję do mięsa, wbijam jajko, dosypuję bułkę tartą i dokładnie mieszam doprawiając solą i pieprzem. Gotowe mięso dzielę(...)Najlepiej zrobić to na foli i macie z bambusa która pomaga zwinąć mięso w roladkę. Na każdy z "placków" kładę plaster szynki i sera oraz grubą frytkę z jabłka. Całość zręcznie zawijam. Smażę na dobrze rozgrzanej oliwie po kilkanaście sekund z każdej strony a następnie już na gotowy złoty kolor. Podane z ziemniaczkami i buraczkami smakuje świetnie a szczególnie
Mechanik w kuchniBardzo pyszne, nie suche ciasto z jabłuszkami. Najprostsze jakie można zrobić. Polecam Przygotowanie jabłek – jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki. Wykonanie ciasta – do miski dodać wszystkie składniki ciasta i wymieszać na gładką masę za pomocą miksera lub robota kuchennego. Wykonanie ciasta thermomix do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki ciasta , wymieszać obroty(...)przy normalnym wyrabianiu ciasta Pieczenie – blaszkę o wymiarach 20 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto do blaszki. Obłożyć ciasto plasterkami jabłek i obsypać cynamonem. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 35-40 minut. Sprawdzić stan upieczenia patyczkiem drewnianym. Po wyjęciu z ciasta patyczek musi być
Kuchnia Pokoleń