tarta z jabłkami - 3394 przepisów (strona:104/227)

Kokosowe ciasto z jabłkami 137

przemian z mlekiem kokosowym Miksujemy na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników.  Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Przekładamy do niej ciasto, na wierzchu układamy ponacinane jabłka, lekko wciskając je w ciasto. Pieczemy około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy. Cukier puder mieszamy z mlekiem kokosowym. Lukrem

Kulinarne przygody Gatity
Niemiecki jabłecznik z lukrem z przepisu babci 278

ciasto nie wyglądać być jak od cukiernika. Jabłka na nadzienie dusimy przez parę minut na masełku do pożądanej konsystencji. Jeżeli weźmiemy jabłka jednego rodzaju masa będzie jednorodna. My lubimy gdy w nadzieniu są wyczuwalne kawałeczki owoców, dlatego biorę różne jabłka, jakie tylko znajdę w ogrodzie. Pamiętajmy, żeby dusząc jabłka bez wody, nie zapomnieć o częstym mieszaniu(...)Jabłka obrać i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki i włożyć do miski z wodą, żeby nie ciemniały. 3. W garnku rozpuścić masło. Wrzucic pokrojone jabłka, bez wody. Wsypać cukier i cynamon i poddusić 3-4 minuty, aż jabłka będą miękkie. Ostudzić i ewentualnie dodać umyte i odsączone rodzynki. 4. Foremkę posmarować olejem i posypać bułką tartą

dolcevitainmykitchen
Apple pie 88

zagniatać ciasto, stopniowo wlewając wodę. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć na godzinę do lodówki. Jabłkowe nadzienie: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na plastry używając tarki, gniazda nasienne wyrzucić. Skropić sokiem z cytryny, delikatnie przemieszać z cukrem, odstawić na 30 minut, aby jabłka puściły sok. Po tym czasie owoce przełożyć na sito do odkapania. Wykonanie(...)Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie równe części. Jedną z nich rozwałkować, tak aby wyłożyć nią dno i boki formy do tarty (28 cm). Drugą część również rozwałkować, pokroić na paski. Do jabłek wmieszać masło pokrojone w cienkie plasterki oraz cynamon. Wyłożyć je na ciasto w formie i na całości zrobić kratkę z pasków ciasta

niecodziennikpary
Niezwykłe pierogi z jabłkiem i ziemniakami :) 130

Zobaczcie jak pięknie wyszły :) receptura poniżej :) Ziemniaczano-jabłkowe pierogowe trójkąty :) (4osoby) Farsz: 6-7 średnich ziemniaków 1 winne jabłko nie zbyt soczyste 1 por 3 łyżki płatków owsianych 1 jajko pieprz, kmin rzymski, cayenne, tymianek Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę. Jabłko zetrzeć na dużych oczkach na tarce i dodać do ziemniaków. Pora kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie(...)Będą ładnie wyglądać. Sos: 300 ml musu jabłkowego 100 ml słodkiej śmietanki 12% 1 łyżeczka pasty tandoori 1/2 łyżeczki pasty sambal oelek 1/2 łyżeczki tartego imbiru Możecie przygotować mus jabłkowy sami ucierając kilka jabłek z dodatkiem cukru lub kupić gotowy, do Was należy decyzja :) Mus wlewamy do rondla i zagotowujemy, kiedy zacznie bulgotać dolewamy śmietankę i dodajemy tandoori

vegetanie
Surówka z pora i jabłka. 193

natomiast wolę wersję łagodniejszą dlatego pora przed dodaniem do sałatki sparzam wrzątkiem. Taka surówka jest łagodniejsza w smaku. Do surówki również możecie dodać tartą marchewkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Surówka z pora i jabłka. Składniki 1 duży por lub dwa małe 1 duże jabłko 1 łyżka gęstej śmietany ja wolę z samą śmietaną więc daję 2 łyżki

To co lubię - gotuję i polecam
Szarlotka ścierana 166

żółtka. Zagniatamy ciasto. Ciasto umieszczamy w lodówce na 1 godzinę. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodajemy kaszę manną. Mieszamy. Blachę w której będziemy piec ciasto smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Zimne ciasto dzielimy na trzy części. Pierwszą cześć ciasta ścieramy na spód blachy. Na cieście układamy część jabłek. Na jabłka

Ciasta z tradycjami
Szarlotka z budyniem 135

lodówki minimum na 30 min. Następnie jedną cześć wyjąć z lodówki i dokładnie wygnieść nim spód brytfanki, posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Nakłuć  widelcem i podpiec ok.20 min w 200 stopniach. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce lub rozdrobnić blenderem z końcówka do siekania. Do jabłek dodać odrobinę soku z cytryny, cukier waniliowy i troszkę

Moje pyszne gotowanie
Tarta z antonówkami i bezą 252

garnka, wlewamy miód i mieszamy, żeby dokładnie  oblepił  wszystkie cząstki owoców.  Jabłka prażymy około 10 minut. 4. Białka ubijamy na gęstą pianę. Gdy już są dobrze ubite, powoli dodajemy cukier puder, cały czas ubijając. 5. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia (łatwiej wyjąć). Ciasto wałkujemy, umieszczamy w formie, dociskając palcami do brzegów. Następnie(...)nakłuwamy widelcem.  Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 6. Na upieczony spód wykładamy jabłka, posypujemy cynamonem (jego ilość zależy od preferencji), a na samą górę delikatnie układamy ubitą pianę, rozkładając ją równomiernie na całej powierzchni. Pieczemy około 1,5 godz. w temperaturze 110 stopni Celsjusza. RADA: po upieczeniu warto uchylić drzwiczki piekarnika i odczekać

Perfect home life
Tarteletki z piwnego ciasta z ananasem w syropie kawowym, jabłkiem i bananem 195

Ciasto odstawić do lodówki na kilkanaście minut, a następnie rozwałkować i wykleić foremki do tarteletek - lub dużą formę do tarty. Na surowym cieście ułożyć cząstki ulubionych owoców . Ja wykorzystałam banany pokrojone w grube plastry oraz niewielkie cząstki jabłek .  Łasuchy mogą przed pieczeniem posypać lekko owoce brązowym cukrem . Tarteletki piec w temperaturze 180 stopni

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jabłecznik bez ucierania 153

można dodać cynamon jeśli lubicie. Blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm wysmarować grubo masłem i obsypać obficie bułką tartą. Wykonanie 1 warstwa – na dno formy wysypać 1/3 składników suchych 1 warstwa – wyłożyć połowę jabłek i obsypać cukrem brązowym 3 warstwa – 1/3 składników suchych 4 warstwa – druga część jabłek i obsypać

Kuchnia Pokoleń
Ciasto z jabłkami i orzechami 291

kroję w kostkę. Jajka ubijam z cukrem, dodaję przesianą makę i proszek do pieczenia. Dolewam wolno olej, a na koniec dodaję pokrojone jabłka i orzechy. Mieszam. Wlewam do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 40 minut, ale sprawdzam patyczkiem czy w środku jest już suche. Posypuję(...)upieczeniu cukrem pudrem.   Smacznego Post Ciasto z jabłkami i orzechami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
JABŁECZNIK ZAPARZANY 134

finalnie polać lukrem, będzie pysznie! Jabłecznik zaparzany SKŁADNIKI: 1,5 kg twardych i kwaśnych jabłek 3/4 szklanki drobnego cukru 200 g masła 6 jajek 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok wyciśnięty z cytryny 2 łyżki cukru z wanilią 2 łyżki tartych orzechów włoskich szczypta cynamonu Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka(...)mieszam z proszkiem do pieczenia i szczyptą cynamonu, wsypuję teraz do ciasta i mieszam. Dodaję 2 łyżki tartych orzechów włoskich i mieszam do połączenia mikserem lub łyżką. Formę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Wylewam połowę ciasta, posypuję równomiernie 3/4 jabłek. Na jabłka wylewam łyżką resztę ciasta tworząc ósemki, zygzaki. Ciasto całkowicie nie przykryje jabłek

Zasmakuj Kuchni
Zawijaniec drożdżowy śliwkowo-jabłkowy 246

tartej Kruszonka przygotowana z połowy porcji - klik Przygotowanie: Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, poczekać, aż zapączkują. Do rozczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać, na końcu wlać rozpuszczone letnie masło, wyrobić ciasto. Ciasto powinno być sprężyste i łatwo odchodzić od brzegów naczynia, jeżeli się klei, można dosypać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min. Jabłka(...)cynamon. Wymieszać. Ciasto rozwałkować na prostokąt (ok. 20x30 cm) o grubości 1 cm.Posypać bułką tartą przed wyłożeniem owoców, która wchłonie sok i wyeliminuje ryzyko powstania zakalca. Na placek nałożyć owoce, pamiętając, aby nie dochodziły zbyt blisko brzegów, inaczej jabłka nam uciekną przy rolowaniu, więc należy zostawić margines nie mniejszy niż 4 cm. Placek delikatnie zrolować, zaklejając

Fabryka pomysłów
Tarta z kruchego, maślanego ciasta z jabłkowym wnętrzem 74

łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki masy jabłkowej: 4 duże jabłka lub 5 mniejszych 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka kisielu cytrynowego 1 łyżka cukru 1 łyżka soku cytrynowego Wykonanie: Zaczynamy od masy jabłkowej,  by miała szansę przestudzić się, przed wyłożeniem na ciasto. Obrane jabłka tniemy w cieniutkie plasterki - ja potarłam na mandolinie. Wkładamy do większego(...)dość gruba warstwa. Dociskamy kruszonkę delikatnie do dna i wyrównujemy. Część ciasta przylepiamy również do boków foremki. Przygotowany spód posypujemy łyżką bułki tartej. Teraz ubijamy na sztywno dwa odłożone białka i mieszamy je z zimnymi jabłkami. Wykładamy owoce równo na całej powierzchni przygotowanego spodu, wygładzamy łyżką. Drugą część ciasta również kruszymy w dłoniach i posypujemy nim starannie, miejsce

Kronika Piekarnika

Proponowane wyszukiwania