przy okazji obracania omletu, na palcu warto było! Takie omlety lubię i ja, i moje dzieci. Dzięki Lisko! Omlet jak tarta tatin omlet: 3 duże jajka 2 łyżki maki pszennej szczypta soli tłuszcz do smażenia jabłka: 3 szare renety, obrane i pokrojone w ósemki 50 g masła 100 g cukru szczypta cynamonu Na średniej wielkości patelni
Dzieje kuchennej WiewióryMazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Wielkanocne gniazdka serowe na słodko Sernikowe
Kulinarne przygody Gatitypokrojone w cienkie paski. Smażyć aż jabłka zacną się rozpadać. Skrobię wymieszać w kliku łyżkach wody i dodać do jabłek. W przepisie z którego korzystałam było aby piec w formie do tarty, ale ja nie mam takiej formy (chwilowo), więc piekłam na blasze 26×30 cm, więc z takiej ilości ciasta(...)wyszedł odrobinę za cienki. Ciasto wyłożyć na spód formy, położyć podsmażone jabłka i zrobić z cienkich paseczków kratkę na cieście. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok 40-50 minut w temperaturze 190 stopni. Szarlotkęz kratką można podawać na ciepło z lodami. Artykuł Szarlotka z kratką pochodzi
Pomysłowa kuchniawrocławska) 2 -3 jajka (w zależności od wielkości ^^) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny (250 g ) 1 cukier wanilinowy 3/4 szklanki cukru pudru 1,5 kg jabłek Budyń: 1 litr mleka ( może być niecały) 2 budynie śmietankowe cukier jako dodatek do budyniu - wedle uznania :) Wykonanie: mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia następnie dodajemy: cukier puder, cukier(...)jednolitej masy. Ciasto dzielimy na dwie części rozwałkujemy i wykładamy jedną część wysmarowaną wcześniej tłuszczem i wysypaną bułką tartą dużą blachę ( jak się nie ma bułki tartej zawsze może być to mąka). Widelcem robimy nakłucia na cieście. Jabłka kroimy na małą kostkę i wykładamy je równomiernie na ciasto. Ja nie byłam za dokładna dlatego wyszły
W Moim Magicznym Domuoczka. Delikatne i chrupiące. Niespodziewane. Czujesz, że jesz zdrowo. 2 szklanki mąki razowej żytniej typ 2000 3 żółtka 75 gram cukru drobnego 3/4 kostki masła 1,5 kg jabłek które nie rozpadną się podczas pieczenia posiekane w cieniutkie plasterki 1 łyżeczka cynamony sok z połówki cytryny Mąkę z masłem siekamy na stolnicy, dodajemy cukier i żółtka i siekamy(...)się skleiło. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Przecinamy kulę na pół. Ścieramy na tarce ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Podpiekamy spód ok 15 minut. Na podpieczony spód układamy jabłka z cynamonem, a na wierzch ścieramy resztę ciasta, delikatnie ugniatając pieczemy 40 minut w 180 stopniach
AZgotuj!banany (ok. 350 g), - cytryna (ok. 140 g), - 1 l wody. Sposób przygotowania 1. Marchew obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. 2. Marchew zalewamy szklanką wody i dusimy ok. 5 min. 3. Jabłka obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. 4. Banany obieramy ze skórki. 5. Do marchwi dodajemy jabłka, banany, sok wyciśnięty z cytryny
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachśledzi z pulkami, czyli ziemniakami w mundurkach (pewnie pruskich żandarmów), to zajrzyjcie do kuchni Marzeny . :) Składniki: 6 płatów śledzi wiejskich 1 jabłko 1 ogórek kiszony 1 mała szalotka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka tartego chrzanu 1 pęczek koperku (lub 1/2 jeśli duży) po szczypcie cukru i soli Wykonanie: Śledzie oczyścić z zalewy i pokroić(...)większą kostkę. Jabłko pozbawić gniazda nasiennego i również pokroić w kostkę. Ogórek i szalotkę pokroić w drobniejszą kostkę. Wymieszać śmietanę z majonezem, chrzanem, solą, cukrem oraz posiekanym koperkiem. Sos delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami i odstawić na 1 godzinę do lodówki
zadanie-gotowaniekroimy w ćwiartki, a następnie każdą w cienkie plasterki; mieszamy z cukrem i przyprawami. Tortownicę lub formę do tarty (21 - 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy dno 2/3 ciasta. Na ciasto wykładamy równomierną warstwą jabłka, a na nie rozkruszamy pozostałą część ciasta. Wierzch możecie dodatkowo posypać cukrem i cynamonem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Czary - gary w kuchnigryczanej kaszy 4 duże ziemniaki 2 jabłka 3 cebule 10 dkg żółtego sera Olej do posmarowania naczynia 2 jajka 150 ml śmietany tymianek, rozmaryn, sól, pieprz, majeranek natka pietruszki szczypiorek Ziemniaki gotujemy w łupinach, następnie obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Kaszankę obieramy z jelita i kroimy w plastry. Jabłko(...)obieramy i także podobnie kroimy. Cebulę obieramy i.........kroimy w plastry :-P W garnuszku mieszamy jajka ze śmietaną i tartym serem. Dodajemy do sosu zioła i przyprawy. Natłuszczamy naczynie. Następnie w naczyniu układamy kolejno jedno obok drugiego: kaszankę, jabłko, ziemniak, cebulę aż do zapełnienia naczynia. Wszystko zalewamy sosem z jajek i śmietany oraz sera. Posypujemy szczypiorkiem i natką pietruszki
Bon Appetit Małgorzatyścieramy na grubej tarce. Często mieszając, przesmażamy je w rondlu, aż zaczną się rozpadać. Dużą formę do tarty smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Rozwałkowujemy połowę ciasta i wykładamy nim spód i boki formy. Nakładamy jabłka. Z pozostałej części ciasta przygotowujemy wąskie paski i układamy z nich kratkę na jabłkach. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze
Pyszności Słodkościwaniliowy (albo aromat waniliowy) sok z cytryny cukier puder do oprószenia ciasta lub polewa czekoladowa tłuszcz i tarta bułka do formy (lub papier do pieczenia) Ser trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Rodzynki myjemy i zalewamy alkoholem, aby napęczniały. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Miękkie(...)całości dodajemy kaszę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wreszcie jabłka oraz odcedzone rodzynki, po czym wszystko mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej tartą bułką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (grzałka góra-dół
Trzeci talerzrozczyn: - 30g świeżych drożdży - 1 łyżka cukru - 4 łyżki kwaśnej śmietany 18% (u mnie 100g) nadzienie: - 2kg winnych jabłek (u mnie "złota reneta") - 3 łyżki cukru (daję trzcinowy) - 2 łyżki wody - 1-2 łyżeczki cynamonu dodatkowo: 1 łyżka bułki tartej (bez też jest ok, więc można pominąć) lukier marcepanowy(...)120g pudru trzcinowego (lub zwykłego) - 60g kremówki 30% - 8 kropli aromatu migdałowego Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na małe kawałki i umieszczamy w garnku z grubym dnem. Dodajemy cukier, wodę oraz cynamon i dusimy na małym palniku, aż jabłka zmiękną i odparuje z nich sok. Moje jabłka miękną dość szybko i nie puszczają zbyt wiele soku. Odstawiamy garnek
Smaczne Zdrowepół godziny. Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na małe kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka, cukier i przyprawy. Pod koniec dodajemy rodzynki. Studzimy. Do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą, wykładamy ciasto. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na razie na 10 minut(...)czasie wykładamy na podpieczony spód jabłka. Pozostałą częścią ciasta przykrywamy jabłka- najlepiej je po prostu pokruszyć. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut- tak aby się zrumieniło. Szarlotkę podajemy na ciepło z ulubionymi lodami. Smacznego
KuchcikoweLovemielony w robocie ucierać z 5 minut wsypać makę z proszkiem i wymieszać z 1 minutę tortownica 24cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i z 3/4 ciasta rozsmarować w blaszce wsypać na ciasto twarogowe jabłka i na jabłkach rozmarować resztę ciasta ciasto piec w 200C około 45 minut, z blaszki ciasto wyjąć jak będzie zimne
W Mojej Kuchni Lubię