KONKURS ZAKOŃCZONY! Ledwo kawę zdążyłam zrobić! Odpowiedź: Szybkie ciasto z jabłkami…polecam Pierwsze miejsce: Pani Ka Ma. Drugie miejsce: Pani Karolina Podlewska Trzecie miejsce: Pani Kinga Krawczyk Proszę o wiadomość prywatną i podanie adresu, na który zostaną wysłane nagrody. Z okazji pierwszych urodzin ogłaszam dla fanów bloga Słodki Pomysł szybki konkurs!!! Zasady
Słodki PomysłMazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik
Kulinarne przygody Gatityopadnie. Na wyłożoną blaszkę papierem do pieczenia rozkładamy większą kulę ciasta. Można spokojnie odrywać kawałkami i tak wyłożyć cały spod, na, to nakładamy jabłka naszą błyszczącą beze z białek oraz teraz mniejszą część ciasta, ja trę ją na tarce do warzyw. Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach. Gdy jest upieczone i już wystudzone ciasto możemy posypać
Basia w kuchniwszystkich słodkościach przekładanych różnymi masami, tymi bardziej słodkimi i mniej słodkimi, postanowiłam upiec ciasto ucierane z dodatkiem tartej czekolady i gruszek. Pyszne, choć bardziej słodkie niż ciasto z dodatkiem jabłek. Polecam! Składniki: 20 dag masła 3/4 szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego 1 łyżka kakao 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 tabliczki czekolady mlecznej 1/2 łyżeczki cynamonu 5 jajek
Ciasteczkowy Potwórumyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnuszka z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny i gotować aż jabłka będą miękkie. Odstawić do ostygnięcia. Foremki wysmarować masłem i podsypać bułką tartą. Większą częścią ciasta wyłożyć spody. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i podpiekać je ok. 10 min. Wyciągnąć i nałożyć masę jabłkową
pink envelopemąkę z kakao, proszkiem do pieczenia a następnie wsypać stopniowo do utartej masy cały czas mieszając. Pod koniec dodać cukier wraz z jabłkami i orzechami i wszystko wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do tortownicy i całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 – 40 minut w temperaturze 170 stopni C. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieowoce się rozpadną - dosłodzić cukrem. Przygotować naczynie żaroodporne lub tortownicę wielkości odpowiadającej naleśnikowi. Wyłożyć papierem do pieczenia. 10 - 12naleśników układać kolejno: naleśnik - jabłka z rabarbarem - naleśnik - powidła śliwkowe. Ostatni naleśnik posypać kawałkami masła, migdałami tartymi lub w płatkach i cukrem. Piec około 20-25 min w 150 stopniach. Proponuję podć z sosem migdałowo-rumowym Sos migdałowo - rumowy
kolorowotorcikowokapusta w ostateczności mogła by być - ale po pierwsze nie przepadam za nią , po drugie nie było pod ręką , a po trzecie akurat rozpędziłam sie na obgotowywanie kiszonej kapusty na różne sposoby to odrobinę użyłam do nadziania jabłek. Muszę przyznać , że w tej formie kapusty duszonej jeszcze nigdy nie robiłam. I to był błąd - jest fantastyczna i doskonale uzupełnia
Buniabaje w kuchnismażyłam aż zrobiły się miękkie około 15 minut. Odstawiłam do ostygnięcia. Blachę o wymiarach 35cm/25cm posmarowałam masłem i posypałam tartą bułką. Wyjęłam z zamrażalnika jedną część ciasta i wylepiłam nią dno brytfanki. Następnie wyłożyłam na nią uprażone wcześniej jabłka. Na wierzch starłam na tarce drugą część ciasta. Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam w temperaturze
potrawyregionalnepudru 250 g mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżka naturalnego kakao Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 100 g cukru (ilość można dostosować do swoich upodobań) 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: bułka tarta do posypania ciasta białko pozostałe z posypki do wysmarowania ciasta cukier puder do oprószenia Przygotowanie(...)kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum godzinę. Masa jabłkowa: Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnuszka, zalać sokiem z cytryny, zasypać cukrem i dodać cynamon. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż jabłka zmiękną (ok.10-15 minut), co jakiś czas mieszając. Ostudzić. Rozczyn: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku
Jadło i czytadłoObieramy ze skórki , miąsz trzemy na tarce lub bardzo drobno siekamy. Dodajemy do niego piwo , miód , musztardę , sos sojowy , zgnieciony czosnek i przyprawy : ziele angielskie oraz liść laurowy – dokładnie mieszamy. Do przygotowanej marynaty wkładamy żeberka – im dłużej będą się marynować tym później smak będzie intensywniejszy. Naczynie do zapiekania obficie smakujemy smalczykiem Smakowita pajda z jabłkiem i cebulką . Wkładamy zamarynowane żeberka(...)minut. Po 20 minutach pieczenia obracamy je , znów polewamy marynatą , tak by z dwóch stron mogły się równomiernie upiec. 10 minut przed końcem pieczenia dodajemy resztę przekrojonych na pół jabłek i posypujemy majerankiem. Podajemy gorące z pieczonymi ziemniaczkami! Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje się zarówno do smażenia pieczenia , ale też jest wspaniałym dodatkiem do świeżego pieczywa! Przepis
Ostra na SłodkoSeromakowiec z jabłkami na kruchym spodzie i z jabłkami. Wszystkie, moje ulubione ciasta w jednym. Przepis idealny na Wielkanoc. SKŁADNIKI: Kruche ciasto: 300 g maki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g masła szczypta soli Masa makowa: 1 puszka maku z bakaliami 2 białka 1 lyzka bulki tartej szczypta soli(...)koniec dodać tarta bułkę. Zrobić masę serową: żółtka utrzeć z cukrem, na puszystą masę. Do utartych żółtek dodać rozpuszczone i schłodzone masło, cały czas mieszając. Następnie powoli dodawać zmielony twaróg, całość dokładnie mieszając. Do gotowej masy serowej dodać skórkę otarta z cytryny oraz ubite ze szczypta soli białka. Całość ponownie delikatnie wymieszać. Jabłka obrać ze skórki, wykroić
Pani M - kuchnia smakowitawersją serowo-ziemniaczaną. Jeśli jeszcze doda się do nich jabłko to kluski nabierają nowego wymiaru. Kluski leniwe serowo-ziemniaczane z jabłkami, makiem i sosem jabłkowo-żurawinowym Kluski leniwe Babcia podawała ze zrumienioną na maśle tartą bułką i cukrem. To klasyka, smak dzieciństwa i potrawa przywołująca piękne wspomnienia. Ale przecież można dla odmiany kluseczki polać śmietaną albo owocowym(...)kluski leniwe nie może być zbyt zwarte, bo jeśli dodamy za dużo mąki to po ugotowaniu kluski będą twarde. A powinny być mięciutkie, delikatne. Dodatek drobno pokrojonego albo startego jabłka do ciasta dodaje im wilgotności. Razem z makiem wzbogaca zarówno smak jak i konsystencję. Spróbujcie, na pewno takie kluski leniwe Wam zasmakują. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSzybko zagnieść ciasto. 3. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na godzinę. 4. Jabłka usmażyć aż do odparowania wody, którą odrobinę podlać aby się nie przypaliły. Często mieszać. 5. Formę posmarować odrobiną masła lub oleju, posypać tartą bułką. 6. Wyłożyć 2/3 ciasta, odkrawać od zmrożonej kuli plastry, rozgniatać lekko w dłoniach i wykładać(...)formie. 7. Na warstwę ciasta wykładać usmażone, wystudzone jabłka, posypać cynamonem 8.Resztę ciasta zetrzeć na grubej tarce i wyłożyć na jabłka. Piec: ok.40-50 minut w temperaturze 180* Podawać na ciepło z lodami waniliowymi bądź na zimno, oprószoną cukrem pudrem. Smacznego
KreatywnePiny