Ciasto z jabłkami z dodatkiem śmietankowego proszku budyniowego oraz cynamonu, w wersji bezglutenowej - z mąką jaglaną zamiast pszennej. Bez cukru - słodzone miodem lub syropem z
Kuchnia MagdaLenymielonych migdałów, 2 jajka, cukier trzcinowy do smaku, ok. 3 dużych jabłek, najlepiej polskie słodko – kwaśne, 6 łyżek słodkiej śmietanki 30% (2 łyżki na 1 jabłko). Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 175°C. Pestki z dyni miksujemy za pomocą blendera (mogą być wyczuwalne kawałeczki), mieszamy z tartymi migdałami i 1 łyżką cukru trzcinowego. Chałkę kroimy na kromki o grubości(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy zmieloną dynią z migdałami. Pieczemy pierwsze 5 min w 175°C, następne 4-5 min w 140°C lub do zrumienienia. Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy na ćwiartki, a następnie w plasterki (ok. 0,5 cm). Na patelni (na małym ogniu) podsmażamy jabłka z dodatkiem cukru. Tuż przed podaniem dolewamy słodkiej
Moniki Smakołykiszarlotkę bezglutenową: Kruchy spód: 200g masła śmietankowego 100 g mąki ryżowej (białej) 100 g maki kukurydzianej 100 g mąki z amarantusa 3 żółtka 100 g cukru Farsz: 5 dużych jabłek 2-3 łyżki cukru łyżka cynamonu Kruszonka 70 g cukru 120 g mąki kukurydzianej 100 g masła Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąki, dodajemy pokrojone na małe kawałki(...)części - 1/3 i 2/3. Większą część rozwałkowujemy na blacie wysypanym mąką ryżową, mniejszą wkładamy w foli do lodówki . Jabłka ścieramy na grubych oczkach, dodajemy cukier i cynamon - mieszamy i odstawiamy. Ciasto na spód, grubo wałkujemy, następnie przekładamy do formy od tarty, ugniatamy tak, aby zakryło całą powierzchnię i dziurkujemy wierzch. Wkładamy do piekarnika na około 15 minut
Słodkie Przyjemnościprzyprawą. Cynamon i jabłka to tandem idealny. Po skosztowaniu jednej porcji szarlotki, od razu chce się sięgnąć po następną. A potem jeszcze po jedną Szarlotka na kruchym cieście to z pewnością jedno z najpopularniejszych zestawień. Kruche maślane ciasto, lekko kwaśne jabłka to zawsze skuteczny pomysł na deser, które będzie hitem. Do szarlotki radzimy użyć jabłek kwaśnych(...)zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 – 40 minut. Jabłka obierz, połowę pokrój w drobną kostkę, a pozostałe w grubszą. Do rondla wlej 2 łyżki wody, włóż jabłka, skrop sokiem z cytryny, dodaj cukier i wolno praż, aż jabłka zaczną się lekko rozpadać. Na koniec dodaj cynamon oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie
Kuchnia Na Wypasierzutem na taśmę zmajstrowałam typowo letnie keto ciasto z malinami . Dokładnie jest to tarta , a jeszcze dokładniej tzw. lamington tart . Jak zobaczyłam to zdjęcie , to nie mogłam jej sobie tak po prostu odpuścić. Pogoda co prawda była niezbyt letnia, ale wierzcie mi – ta tarta potrafi rozchmurzyć nawet najbardziej deszczowy i nieprzyjemny dzień… Jest więc wybitnie(...)poprzednich warstw użyłam mojego ulubionego mleka kokosowego . Keto tarta lamington z malinami Coś się kończy, a coś się zaczyna… 🙂 Niestety (albo stety) keto tarta lamington zamyka tegoroczną kolekcję letnich keto ciast . Teraz nastawcie się na wypieki ze śliwkami lub dynią (a może nawet także jabłkami ) w roli głównej. Trzeba w końcu spojrzeć prawdzie
Modern Cave Girlróżnych uroczystościach rodzinnych, jest smaczna i soczysta, polecam. Składniki: 1 kaczka o wadze ok. 2 kilogramów 3 kwaśne jabłka 0,5 litra soku wyciśniętego z pomarańczy 1/4 szklanki oleju 4 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku sól, pieprz 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej 1 łyżka płynnego miodu Solanka do moczenia kaczki : 2 łyżki soli na 1 litr wody(...)Wyjętą kaczkę z solanki osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy majerankiem, pieprzem, skórką pomarańczową, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i olejem. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki żeby kaczka przeszła przyprawami. Obrane jabłka kroimy ósemki, usuwamy gniazda nasienne, przekładamy do miski, wsypujemy łyżkę majeranku, miód i dokładnie mieszamy. Kaczkę faszerujemy przygotowanymi jabłkami, spinamy wykałaczką. Przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywą, pieczemy
Bajeczna Kuchniakakao, ja wymieszałam kakao z czekoladą w proszku; 200 g zimnego masła lub margaryny; 3 żółtka; Nadzienie: 3 białka; 1/4 szkl. cukru, ja dałam cukier puder; 3 średniej wielkości jabłka. Oddzielamy żółtka od białek. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni. W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao z czekoladą. Dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy i formujemy(...)wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 20 min. Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną. Większy kawałek ciasta trzemy na tarce o dużych oczkach wprost do tortownicy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15 min. Studzimy po wyciągnięciu z piekarnika. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na drobne kawałki następnie wykładamy na przestudzone ciasto. Z białek ubijamy pianę, do której
Miksturownikfrancuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Zielone małże nowozelandzkie w winie Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Tatar(...)grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki w winie i żurawinie Królik w białym winie i czosnku Polędwiczki wieprzowe sous-vide Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko
Kulinarne przygody Gatityfrancuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Zielone małże nowozelandzkie w winie Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Tatar(...)grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki w winie i żurawinie Królik w białym winie i czosnku Polędwiczki wieprzowe sous-vide Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko
Kulinarne przygody Gatityniesamowicie chrupiącą skórką od góry. Normalnie pycha! :) Składniki: 4 udka z kurczaka 1 por 2 małe jabłka 100 ml soku jabłkowego 2 łyżki majeranku 1/2 bulionetki - esencji do duszenia warzyw 100 ml słodkiej śmietanki 2 łyżeczki tartego chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól oliwa masło Wykonanie: Białą i jasnozieloną część pora pokroić na cienkie plasterki. Na grubej(...)patelnię (blaszkę) kawałki kurczaka skórą do dołu. Oprószyć solą i smażyć do zrumienienia skórki. Odwrócić udka skórą do góry i na każde położyć 1/4 łyżeczki masła. Włożyć pomiędzy nie jabłka pokrojone w ósemki i zalać sokiem jabłkowym. Zakryć całość folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po tym czasie zdjąć folię, zalać śmietanką
zadanie-gotowaniemaki pszennej 8 g suszonych drożdży 50 g cukru 125 ml ciepłego mleka szczypta soli 50 g masła jajko pół łyżeczki skórki otartej z cytryny 2 łyżki bułki tartej po ok 600 g śliwek i antonówek 50 g cukru łyżeczka cynamonu Mąkę umieszczamy w misce, wsypujemy drożdże, cukier i wlewamy odrobinę mleka.. Mieszamy. Dodajemy resztę mleka, sól, miękkie(...)oraz jajko. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto będzie elastyczne i powinno odchodzić od ręki. Miskę przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowujemy owoce. Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazda nasiennego a następnie kroimy na ósemki. Każdy kawałek nacinamy płytko w kilku miejscach. Możemy je skropić sokiem z cytryny by nie ciemniały zbytnio. Śliwki
Dzieje kuchennej WiewióryPudding migdałowy z czerstwego chleba Pudding migdałowy z czerstwego chleba z jabłkami. Chciałem w kilku słowach jak zawsze zresztą, krótko i zwięźle opisać historię puddingu, ale jakież było moje zdziwienie, kiedy zacząłem studiować 😉 informacje na ten temat. I pomyślałem, że jeśli ktoś będzie zainteresowany historią Puddingu, odeślę go do – British Food: A History – What is a pudding(...)mieszając całość. Po drugie jajka ubij wraz z cukrem i wlej po jakiś 15 minutach do chleba. Dodaj mąkę migdałową, kostki jabłek i bardzo dobrze wymieszaj, lekko ugniatając całość. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Po trzecie formę nasmaruj lekko masłem, nałóż mieszankę, popsyp płatkami migdałowymi, dodaj kilka kawałków masła i posyp brązowym cukrem. Na koniec wstaw
RafalCookświecie, które zawsze się udaje. Tu z jabłkami. Składniki 3/4 szklanki ciepłego oleju 5 jajek (całych) 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 1/2 szklanki mąki zwykłej 1 szklanka cukru 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia jabłka (lub inne owoce) Prygotowanie Wszystko miksujemy mikserem, wlewamy do blachy nasmarowanej tłuszczem i opruszonej bułką tartą, następnie wciskamy wybrane owoce. Wstawiamy
Wasze Przepisycebula biała 1 jabłko 1 duży burak ćwikłowy marynowany 1 łyżeczka cukru ½ pęczka pietruszki 100ml oleju Kujawskiego 3 ziarna 1 łyżka soku z cytryny Sól oraz pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kapustę myjemy i drobno szatkujemy. Buraka oraz jabłko ścieramy na grubsze wiórki, marchewkę oraz cebulę na drobnych oczkach (można nawet na tych do tarcia ziemniaków ). Pietruszkę drobno
Kuchnia w czekoladzieFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Wszyscy w Wielkiej Brytanii traktują kiełbaski w mundurkach jako podstawowy pokarm w swojej diecie. Zobacz jakie
CRAVEmonkey