momentu, aż jabłka się lekko uprażą. Następnie dodać cukier i chwilkę smażyć, do chwili aż cukier w jabłkach się rozpuści. Nadzienie jabłkowe przestudzić. Foremki na tartaletki o średnicy 9 cm wysmarować masłem i oprószyć lekko tartą bułką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykrawać krążki foremką - tartaletką..Następnie foremkę wylepić krążkiem ciasta, nałożyć nadzienie jabłkowe, posypać cynamonem. Wyciąć
In my kitchenKolejna moja tarta to przepis inspirowany kuchnią bliską mojemu sercu "Smakami Szwajcarii". Łatwa w przygotowaniu, bardzo smaczna i szybka- sprawia, że przepis sprawdzi się w każdej kuchni. Składniki: na ciasto: 400 g maki pszennej 200 g masła 2 łyżeczki soli morskiej 6 łyżek wody farsz: 300 g pora 3 ziemniaki 2 duże, kwaśne jabłka sól morska(...)plasterki. Następnie przesmażyć na odrobinie oleju. Ziemniaki ugotować, obrać, pokroić w kosteczkę i dodać wraz z jabłkami do pora. Smażyć ok. minuty. Farsz wyłożyć na podpieczony spód. Z reszty ciasta możemy wyciąć paski i ułożyć w kratkę na wierzchu naszej tarty. Danie zapiekamy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie
Wielki apetytprzepis. Miód nadaje nie tylko bursztynowego koloru, ale też charakterystycznego posmaku, który idealnie komponuje się z jabłkami i cynamonem. Polecam zarówno bez okazji (do kawy czy herbaty), jak i na świąteczny stół. Miodowa babka z jabłkami: 4 średnie jabłka 2 i ½ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ łyżeczki mielonego imbiru(...)szklanki oleju (125 ml) Kruszonka: ¾ szklanki mąki pszennej ¼ łyżeczki cynamonu 4 łyżki cukru trzcinowego 75 g miękkiego masła Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w niedużą kostkę. Tortownicę z kominem (24-26cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub mąką. Przygotowujemy kruszonkę. Wsypujemy wszystkie sypkie składniki kruszonki do miski, dodajemy pokrojone na kawałki masło
Poezja smakusiebie) - posypać po wierzchu startym na grubej tarce jarzynowej jabłkiem i cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w 180 stopniach UWAGI: * kolejność: ciasto z mąk wiadomo jakich (pszenna i KUKURYDZIANA), na to dowolne owoce jak na placku poukładane (my układamy w odległości 3-4cm) na to jabłka, cukier wsio * te mąki są ważne, bo wtedy
Tradycyjna kuchnia inaczejsmakoszy szarlotek i jabłeczników. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki 3/4 (200 g) masła ( u mnie Roślinne) 1/2 szklanki cukru pudru jajko łyżka zsiadłego mleka Nadzienie jabłkowe: 1kg jabłek najlepiej kwaskowatych) 2/3 szklanki cukru jajko 2/3 szklanki kremówki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Ciasto kruche: Mąkę przesiewamy do miski, następnie dodajemy pokrojone masło i siekamy nożem(...)taki sposób ciasto tak bardzo nie klei się do rąk). Tortownice nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. 3/4 ciasta dać na spód i boki tortownicy (średniej wielkości). Tą mniejszą cześć ciasta na chwilę odłożyć. Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić w kostkę. Następnie dodać cukier, śmietankę, jajko, cynamon, zamieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie
Moje pyszne gotowanieokoło 30 minut. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. 2. Po tym czasie wyjmujemy najpierw większą część ciasta i ścieramy na tarce na dużych oczkach, lekko uklepujemy tworząc też brzegi i zagłębienie na jabłka. 3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, następnie, jeśli są bardzo soczyste
Gotowanie...to proste !Kucharska Składniki na surówkę z kapusty: 1/2 niewielkiej główki białej kapusty 1 marchew 1 jabłko 1/2 białej części pora 1/2 papryki 2 ogórki kiszone 1 niewielki świeży ogórek 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 3 łyżki oleju 2 łyżeczki musztardy miodowej 1/2 - 1 łyżeczka tartego chrzanu Przepis na surówkę z białej kapusty i pora do obiadu - przepis krok(...)kroku: Krok 1. kapustę poszatkować w cienką słomkę, włożyć do miseczki, posolić i ucisnąć marchew obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce do jarzyn z dużymi oczkami lub pokroić w niewielką kostkę pora pokroić w poprzek w słomkę paprykę i ogórki pokroić w niewielką kostkę Krok 2. Wszystkie przygotowane składniki
Moja Książka Kucharska1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki dobrze schłodzonej (a nawet zamarzniętej) margaryny NADZIENIE: 1 i 1/2 kg jabłek 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu garść rodzynek Przygotowujemy nadzienie. Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i drobno kroimy, przekładamy(...)musu jabłkowego ze słoika). Formę (ja użyłam tortownicy o średnicy 28 cm) wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. W misce mieszamy mąkę, cukier, bułkę tartą, kaszę i proszek do pieczenia. Połowę suchych składników wysypujemy na blaszkę, na nie wykładamy masę jabłkową i na wierzch równomiernie rozsypujemy resztę suchych składników. Następnie na wierzch ścieramy
Rozpustne gotowaniegrubość ok. 2- 3mm. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem lub margaryną. (Należy użyć formy na tartę o średnicy 26cm lub innej formy o niskim brzegu o średnicy 26cm. Cynthia nie poleca tortownicy. Ma ona za wysoki brzeg.) Na cieście rozłożyć jabłka. Drugą połowę ciasto również rozwałkować na 2- 3mm. Teraz mamy dwie możliwości. Pierwsza możliwości to nałożenie całego
Pudełko rozmaitościłyżeczka octu * 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia masa jabłkowa * 3 w dowolnym smaku galaretki * 1 kg jabłek masa cappuccino * 500 ml śmietany kremówki 36% * 3-4 łyżki cukru pudru * 1 opakowanie kawy cappuccino śmietankowego * 5 łyżek żelatyny * tarta czekolada Sposób przygotowania ciasto Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać, aż piana(...)mąkę wymieszaną z budyniem i delikatnie połączyć. Ciasto wlać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temp 180°C, ok 20 min. masa jabłkowa Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce do jarzyn, odcedzić sok. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i do gorącej dodać starte jabłka. Kiedy masa zacznie lekko tężeć wyłożyć
Mix smakuWyobrazcie sobie, że nigdy nie robiłam szarlotki sypanej, nigdy takowej nie jadłam. Dostałam dwa ogromne pudla wspaniałych jabłek i pierwsze co mi do głowy przyszło to...coś z jabłkami. Coś innego. Coś co wyjdzie każdemu i smakuje wyśmienicie.Dla mnie szarlotka sypana, która wyszła rewelacyjna- to kulinarny eksperyment, który się powiedzie każdemu. Bez miksera, bez jajek, bez stresu(...)około 1 łyżeczki -3 łyżeczki galaretki pomarańczowej- proszku Ponadto będziemy potrzebować masła 82% tłuszczu, zamrożonego najlepiej dzień wcześniej- będziemy je trzeć na tarce o dużych oczkach. Umyj jabłuszka i zetrzyj na dużych oczkach, możesz skropić sokiem z cytryny.Jeśli jabłka puszczą sok- odcedz.Dodaj skórkę pomarańczową. Cukier oraz cynamon i galaretkę. Wymieszaj i odstaw. Do dużej miski odmierz wszystkie
Z Kuchni Do Kuchnipysznego. Co potrzebujemy? 4-5 filetów śledzia jabłko - wg autorki kwaskowate ale ja użyłem słodkiego i pasowało zdecydowanie. lepiej jak będzie twarde 1 czerwona cebula łyżeczka chrzanu tartego 2-3 małe buraki 4 łyżki oleju rzepakowego 1 zielony ogórek 1 łyżka octu jabłkowego (ja użyłem winnego bo jabłkowego nie miałem) 1 łyżeczka miodu kwaśna śmietana (kilka łyżek) pieprz, sól(...)następnie osuszamy ręcznikiem papierowym Ogórki kroimy na pół i potem jeszcze raz na pół i usuwamy miąż pozostawiająć twardą część. Nastepnie kroimy w kostkę. Cebulę i jabłko kroimy w drobną kostkę. Mieszamy śledzie, jabłka, cebulę i ogórek. Dodajemy olej, chran i pieprz. Mieszamy i wstawiamy do lodówki dla przegryzienia się smaków Podajemy tatar na plastrach buraka
Snejkusiowe Przepisyjakości!) i miksujemy składniki. Kasza manna z jabłkiem lub morelą (od 7 miesiąca życia) 3-4 łyżki kaszy manny 1 małe jabłko lub 1 morela Przygotowanie: Kaszę mannę gotujemy na wodzie. Wybrany owoc myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce. Następnie dodajemy do kaszy. Ryżowy deser owocowy (od 8 miesiąca życia) 1 łyżeczka ugotowanego na wodzie ryżu 1 brzoskwinia
Słodkie okruszkiswiecie: owoce w cieście francuskim. Bez owijania, nakrywania, długiego czekania. Przepis jest genialny w swojej prostocie. Rozwijamy rulonik, nakładamy połówki jabłek i gruszek, wycinamy dowolny kształt, najlepiej obrys owoca i gotowe. W ostatnim poście podałam przepis na tartę z gruszka i serem rogueford: tutaj. Do jej zrobienia użyjemy tylko kawałka ciasta
dolcevitainmykitchenolej. Mieszamy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Ponownie mieszamy rózgą na jednolitą masę. Na koniec dodajemy jabłka i teraz już delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Tortownicę lub inną formę smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Przekładamy masę do formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy 50 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy
Życie zaczyna się w kuchniNaszym zadaniem było upieczenie szarotki . My postanowiliśmy przygotować troszkę inny rodzaj tradycyjnego jabłecznika - francuską szarlotkę, ( tarte ) jabłkową. Składniki: Ciasto 250 g mąki 170 g masła 7 łyżek wody szczypta soli Wierzch 8 jabłek 1/2 cytryna 100 g cukru 120 ml wody Przygotowanie Ciasta W misce mieszamy wszystkie suche składniki
cookplkakao, sodę, proszek do pieczenia i stopniowo dodając do masy zmiksować tak, aby nie było grudek. Ciasto wylać na jabłka, delikatnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C około 50 minut. Przy sprawdzaniu stanu upieczenia patyczkiem, suchego patyczka nie będzie
Kuchcik gotujenieskromna, ale obiad zjadł nawet M, który chrzanu nie lubi. Ja swoje pulpety podałam z kaszą oraz z surówką z jabłek, marchewki i pora. Porcja na 4 osoby Składniki: Pulpety: 500 g mięsa mielonego 5 łyżek bułki tartej 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, słodka papryka, opcjonalnie przyprawa do mięsa mielonego Sos chrzanowy: 1 łyżka masła 2 płaskie(...)pulpety będą bardziej aromatyczne. Jeśli jednak ktoś nie przepada za "sztucznym" bulionem może wodę tylko trochę posolić). Mięso przekładamy do miski. Dodajemy jedną posiekaną w kostkę cebulę, wsypujemy bułkę tartą, wbijamy jajko i dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej rękami). Nabieramy porcję mięsa w dłonie i formujemy klopsiki dowolnej wielkości. Pulpety wrzucamy do garnka z wrzącą wodą
My simple kitchenwczoraj zapowiadałam na facebooku, dzisiaj podaję przepis na pyszną babeczkę z marchewką, jabłkami i miodem :) Przepis na tę pyszną babeczkę znalazłam w czasopiśmie "Pyszne ciasta na Boże Narodzenie", nr 4/2013 jednak wprowadziłam w nim kilka zmian. Składniki: 250 g marchewki 1 jabłko 3 łyżki soku z cytryny 250 g masła 180 g cukru 100 g miodu szczypta soli(...)masy powoli wsypywać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz migdały. Dokładnie zmiksować. Na samym końcu dodać startą marchewkę z jabłkiem i dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą łyżki). Gotowe ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Ciasto piec przez około godzinę czasu w temperaturze 160-170 stopni (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto już gotowe
My simple kitchenkakao i płatki migdałów, do drugiej płatki owsiane i orzechy. Mieszamy i zagniatamy osobno, by utrzymać konsystencję kruszonki. Obrane jabłka i gruszki wrzucamy na cukier, który uprzednio karmelizujemy na patelni. Podsmażamy kilka minut. Na naczynie do tarty wykładamy owoce, dodajemy pokrojonego na połówki świeżego banana i przykrywamy wg uznania kruszonką. Pieczemy w 200 stopniach przez
BaRepaswymieszaniu ciasto przekładamy na dużą blachę (ja mam 36 cm na 25 cm) wysmarowaną margaryną i posypaną delikatnie bułką tartą, do zimnego piekarnika. Teraz na ciasto układamy owoce jakie lubimy, mogą to być porzeczki, śliwki czy jabłka, a ja czasem robię bez owoców; na wierzch kładę tylko samą kruszonkę. Piec w 180 stopniach ok 50 minut (grzałka
upichcicprawie rozpadną. Dodać cukier i cynamon - gotować dalej - teraz bez przykrycia. Gdy jabłka nieco odparują i zgęstnieją - są gotowe. Jabłkami przekładać naleśniki. Do smażenia: 1 łyżka masła klarowanego lub dobrej margaryny mlecznej 2-3 łyżki orzechów tartych, np. Back Mit łyżka miodu Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć naleśniki z obu stron. Pod koniec smażenia dodać miód, posypać
kolorowotorcikowo