Święta tuż tuż więc czas na trochę inspiracji świątecznych - dziś propozycja doskonała na wigilijny stół czyli śledź w sosie chrzanowym z jabłkiem i cebulką. Delikatny śmietanowy sos z chrzanowym twistem, przełamany kwaskowym jabłkiem. U nas na stole wigilijnym zawsze jest kilka rodzajów śledzi i co roku jest miejsce na nowe, śledziowe połączenia. Śledzika nigdy za wiele, w okresie około-świątecznym(...)często po niego sięgam. Teraz jest czas śledzia. Śledź w sosie chrzanowym z jabłkiem Składniki: 4-5 płatów śledziowych 1 cebulka 1/2 kwaskowego jabłka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka cytryny 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka tartego chrzanu sól, pieprz do smaku Cebulkę drobno posiekać, posypać odrobiną cukru
Smaczny zeszytkróliczą tuszę. Tym razem bardziej aromatyczna, bo pachnie masłem i gałką muszkatołową. Całości dania dopełniają surówki ze słodką nutą jabłka. Składniki : tusza królicza 2 łyżki oleju sól pieprz mielony 1/4 łyżeczki papryki słodkiej w proszku tarta gałka muszkatołowa (ok. 1/4 gałki) 3-4 łyżki stopionego masła klarowanego Tuszę króliczą polać olejem. Można użyć też stopionego masła klarowanego(...)założonego. Na ok. 20 minut przed wyjęciem mięsa z piekarnika ponownie odwrócić mięso. Podawać królika z wybranymi surówkami. U mnie z surówką z radicchio i jabłkiem : oraz na surówce z selera naciowego i jabłka : ---------- Podobne: Pieczony królik Królik z kasztanami Pieczony królik
Weekendy w domu i ogrodziedrugi dzień ciasto traci kruchość. Zobacz także: Truskawkowa tarta z mascarpone - doskonała Pisałam już, że mam dwa ulubione desery truskawkowe. Pierws... Tarta limonkowa Tarta limonkowa to doskonały deser dla osób, które nie lubią... Tarta bananowa bez pieczenia (banoffee pie) Tarta bananowa bez pieczenia (banoffee pie) to jedno z najpr... Kutia(...)bożonarodzeniowa Kutia bożonarodzeniowa to jedna z najbardziej tradycyjnych p... Post Szarlotka z połówkami jabłek pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakukorzystaliśmy z pięknej pogody i zaczęliśmy robić porządki w sadzie. Zerwaliśmy ostatnie węgierki, gruszki i część jabłek. Uwielbiam prace w sadzie, relaksują mnie, uspokajają, a widok pełnych koszy i skrzynek wyjątkowo cieszy. Na podwieczorek postanowiłam zrobić szybki deser, padło na tarty z ciasta francuskiego ze świeżo zerwanymi śliwkami. Było pysznie!!! Chrupiące, kruche ciasto i delikatnie karmelizowane śliwki
Rozpustne gotowanieKolejno wbijać jajka ciągle ucierając. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać wraz z tartymi orzechami włoskimi. Mąkę naprzemiennie dodawać do masy jajecznej wraz z śmietaną i rumem. 4. Masę przelać do prostokątnej formy, a na masie równomiernie ułożyć jabłka w karmelu. Ciasto pieczemy w 200 st C przez 35-45 minut. 5. Przygotowujemy
vaniliowoczekoladowaBiałko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą. Całość przelewamy do formy na tartę i posypujemy płatkami czekoladowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Podajemy jako deser na ciepło lub na zimno. O dobroczynnej mocy jabłek można przeczytać w przepisach na inne desery z tymi owocami: Gryczane muffiny z jabłkami
My Chcemy Jeśćciasto wychodziło trochę poza formę. Ciasto owinąć folią aluminiową, dno ciasta obciążyć np. grochem, ćwiartkami ziemniaka, jabłka. Wstawić do piekarnika na 15 min, zdjąć folię i piec dalej przez 15 min. Po tym czasie skręcić piekarnik na 180 stopni. Wyciągnąć tartę. Dorsza pokroić na paski i skropić sokiem z cytryny. Do miski wbić jajka, doprawić solą, pieprzem, dodać pietruszkę
cooklifecukru 30 g cukru waniliowego(około 3 łyżek) 30 ml oleju(około 3 łyżek) 15 g proszku do pieczenia(1,5 łyżeczki) 4 jajka masa jabłkowa: 1 kg jabłek 60 g galaretki cytrynowej(2 opakowania) bita śmietana: 500 g śmietany 30% lub 36% 40 g śmietanfixu(2 opakowania) 60 g cukru pudru(1/2 szklanki) 20 g kakao(2 łyżki(...)proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ciasta. Krótko miksujemy. Dodajemy olej. krótko miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy. ?Pieczemy do 35-40 minut w 180 stopniach(do tzw. suchego patyczka). Studzimy. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka zagotowujemy. Do gotujących jabłek dodajemy galaretki
Ciasta z tradycjamisztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w tem. 180C, przez ok. 30 minut. Rolada z jabłkami: 4 jaja 1/2 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 średnich jabłek Białka
Apetyczna babeczkaorzechów włoskich – 40 g rodzynek – 20 g płatków migdałowych – 2 białka – 30 g roztopionego masła – 3-4 łyżki miodu – 1 jabłko – 1 pomarańcza dodatkowo: cukier puder i sok z pomarańczy na lukier Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. 2 żółtka i 1 całe jajko dodajemy do sypkich składników na spód. Pozostałe białka będą potrzebne(...)jest już gorący odciskamy przez gazę. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki, masło roztapiamy, pomarańczę ocieramy ze skórki i wyciskamy sok z połowy. Jabłko ścieramy na tarce. Do masy makowej dodajemy wszystkie składniki: bakalie, skórkę pomarańczową, roztopione masło,jabłko, miód, sok z połówki pomarańczy. Mieszamy do połączenia. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do masymakowej. Mieszamy delikatnie pianę z białek
I LOVE LIFErobię z niego także kompot , lemoniadę , dżem z truskawkam i czy też chutney z jabłkami . Was też serdecznie zachęcam do eksperymentowania z tym pysznym warzywem. Tym razem u mnie pojawia się krucha tarta z rabarbarem i budyniem. Porwałam się też na ułożenie rabarbaru w formie mozaiki, ale nie udało mi się doprowadzić
Kulinarne przygody Gatityciasto. Jeśli mąki będzie zbyt dużo możemy dolać łyżkę, lub dwie zimnej wody. Jabłka zcieramy na tarce w cieniutkie plasterki, marynujemy w cynamonie i brązowym cukrze oraz soku wyciśniętym z 1 cytryny. Odstawiamy, aby się przegryzły Blachę do tarty smarujemy masłem. Na spód zcieramy większą część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190ºC(...)spód jest wystudzony, ubijamy pianę z białek, stopniowo dosypujemy cukry i proszek budyniowy. Strużką wlewamy olej, ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy na ciasto:) Na wierzchu układamy jabłka, zcieramy pozostałą część ciasta Pieczemy około 15 minut w temp 190"C. SMACZNEGO! P.S. jabłka możemy zastąpić każdym owocem jagodowym, jak np malinami czy jagodami, a także
Luźna KuchniaAmpedSense.OptimizeAdSpot('2C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2R'); Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki. Jedną część rozwałkować i ułożyć formę do tarty. Ponownie wstawiamy na chwilę do lodówki. W tym czasie ubijamy białka z odrobiną cukru. Formę z ciastem wyjmujemy i układamy podsmażone jabłka. Na wierzch polewamy pianą z białek. Drugą część ciasta rozwałkować i pociąć na równe paski. Tymi paskami
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnećwiartek kurczaka z duszonym groszkiem i cebulkami oraz sałatki z selera naciowego i jabłek z dodatkiem orzechów włoskich . Wspominałam już pewnie, że nie lubię suchych ciast, prawda? Takich bez musów, kremów, owoców i im podobnych? To wszystko prawda, ale... JAKA TA TARTA JEST PYSZNA (mimo, że bez kremu)! TARTA BAKEWELL GORDONA RAMSAYA Składniki na spód
Życie zamknięte w smaku