tarta z jabłkami - 3394 przepisów (strona:90/227)

Deser z advokatem 130

już można tej słodyczy (… choć znam takich co białą czekoladę by na wierzch rzucili;)) Jeśli chcecie wybierzcie kwaskowe dodatki jak mus z kwaśnych jabłek lub porzeczek. Zamiast jagód goji dodajcie tarte orzechy. Krem ze śmietanki odchudzcie gęstym jogurtem greckim, np. z niewielką ilością cukru z wanilią lub bez. Deser można przełożyć ulubionym dżemem lub powidłami. Gdyby mojej(...)smaku advocat, kilka łyżek pokruszone jasne herbatniki, mogą być kakaowe, ciastka oreo lub owsiane garść jagód goji śmietanka 36% ubita na sztywno do dekoracji owoce świeże, kilka listków mięty, tarta czekolada, kakao, płatki migdałów, itp. PRZYGOTOWANIE: Na dnie układam masę advocat, następnie pokruszone herbatniki, jagody goji, śmietankę i dekoruję. Chłodzę i podaję. Smacznego! Do deseru wykorzystałam masę krówkową

Zasmakuj Kuchni
Śledzik z jabłkiem i musztardą 197

dzieciństwa. Michał za dzieciaka wszystko smażył na musztardzie, więc dzisiaj usmażył na niej jabłka. Jak się okazało, powstało coś mega smacznego, co stworzyło towarzystwo dla klasycznego matjasa. SKŁADNIKI (na 4 porcje): 2 filety ze śledzia 1 małe jabłko 1/2 małej czerwonej cebuli 1 łyżka tartego chrzanu 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka cukru koperek(...)Śledzie moczymy przez minimum 2 godziny, co jakiś czas wymieniając wodę. Pół łyżki musztardy mieszamy z całą śmietaną i chrzanem.  Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Pozostałą musztardę wrzucamy na zimną patelnię, dodajemy jabłka i włączamy płomień. Smażymy na małym ogniu przez 5 - 6 minut. Kiedy musztarda ładnie oblepi jabłka, dosypujemy cukier i smażymy

Kuchnia od dwojga
Jajka w sosie chrzanowym + film 203

łyżki tartego chrzanu ze słoiczka łyżka soku z  cytryny gałązka natki pietruszki do ozdoby szczypta cukru szczypta soli przepis Jajka gotujemy na twardo około 10 minut, po czym zalewamy zimną wodą i obieramy ze skorupek . Obrane jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach a następnie polewamy sokiem z cytryny. Do startego na tarce jabłka dodajemy śmietanę oraz

Smakowite Dania
Kotleciki szpinakowe z kaszy jaglanej z surówką z czerwonej kapusty i jabłka 88

kwaśnego jabłka i słodkiej żurawiny. 100 g kaszy jaglanej Risana 70 g bułki tartej 70 g szpinaku łyżka oliwy łyżka soku z cytryny kilka listków bazylii spora szczypta soli i pieprzu łyżka oleju do posmarowania surówka: kapusta czerwona (kawałek wielkości jabłka) jabłko łyżka oliwy łyżka soku z cytryny kilka kropel tabasco łyżka żurawiny suszonej szczypta soli Kaszę(...)bazylią. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Lekko przestudzoną kaszę miksujemy. Dodajemy szpinak, bułkę tartą, doprawiamy i dokładnie mieszamy. Zwilżonymi dłońmi, formujemy kotleciki. Smarujemy je olejem z obu stron i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut. Kapustę szatkujemy. Jabłko ścieramy na tartce. Mieszamy je z oliwą, sokiem z cytryny i tabasco. Dodajemy żurawinę

Mienta blog
ŁAZANKI Z NALEŠNIKÓW NA SŁODKO 184

tarta ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Naleśniki kroimy w kostkę jak na łazanki.Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach,masło roztapiamy na patelni ,dodajemy jabłka,,cukier i oba aromaty,dodajemy łazanki.Mieszamy razem.Można dorzucić  jeszcze owoce z puszki np.mandarynki.Do naczynia wysmarowanego tłuszczem i wysypanego  bułką tartą   wykładamy łazanki i zapiekamy.Ja zapiekłam na patelni.Podajemy polane

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Cesarski strudel! 212

łyżka masła 3 łyżeczki oliwy 1/3 szklanki letniej wody z łyżeczką octu szczypta soli Składniki na farsz: 1kg jabłek odmiany szara reneta 150g lub więcej posiekanych orzechów włoskich 150g rodzynek skórka z 1/4 pomarańczy pokrojona w kosteczkę 3 łyżki bułki tartej cynamon cukier plus: 200g roztopionego masła Sposób wykonania: Składniki na ciasto przełożyć do miski, lub malaksera(...)cieniutkie, ale nie za bardzo, bo będzie pękać podczas pieczenia. Grubsze końce odcinamy nożem. Dobrze rozciągnięte ciasto smarujemy dużą ilością roztopionego masła, obsypujemy bułką tartą i pokrojonymi w kostkę, razem ze skórką jabłkami. Jabłka posypujemy cukrem i dużą ilością cynamonu, a na koniec skórką pomarańczową, rodzynkami i orzechami. Następnie pomagając sobie obrusem zawijamy strudel w rogal

Kuchnia Pani Wiosny
Szarlotka krojona z pianką 164

Nadzienie: Jabłka pokroić w plasterki i oprószyć je cukrem i cynamonem, wedle uznania. delikatnie pomieszać, aby nie połamać. Nasz spód lekko oprószyć bułką tartą (nasz spód nie zmięknie pod sokiem z jabłek). Wyłożyć jabłka.  Piekarnik nastawić na 180 stopni. Białka ubić, dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Wyłożyć na jabłka. Na górę

Moje pyszne gotowanie
CIasto z jabłkami i masą truskawkową według Siostry Anastazji 729

stopione, przestudzone masło. Zagnieść gładkie ciasto. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Na dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 25x37cm wyłożyć połowę ciasta, starte jabłka oraz rozwałkowaną drugą część ciasta. Piec około 30-35 minut w temp. 180st. Masa truskawkowa:   1 litr musu truskawkowego,  2 galaretki

Z miłości do słodkości
jabłka cynamonki w cieście ucieranym... 176

zważona" ale to ma tak być wsypać przesianą mąkę z proszkiem i utrzeć na gęste ciasto tortownica 24cm - papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i tartą bułką ciasto rozsmarować na blaszce umyte jabłka przekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne i skórka na dól poukładać na cieście każde jabłko posypać po 1/2 łyżeczki cynamonu piec w 200C około

W Mojej Kuchni Lubię
Miodownik kajmakowy z jabłkami 359

które nie ciemnieją po obraniu. Kategoria: A-Z SŁODKO , Boże Narodzienie , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Na specjalne okazje , Serniki gotowane , Tarty i kruche ciasta , Wielkanoc Tagged: budyń , galaretka , jabłka , kajmak , orzechy włoskie , twaróg

https:KKuchniaMniam
Galette malinowe z gruszką 205

ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie, a następnie przekładamy je na formę z piekarnika lub do formy od tarty albo tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek ciasta wykładamy umyte, obrane i pokrojone na cienkie plasterki owoce - gruszki,  jabłka i świeże maliny - posypujemy cukrem. Boki ciasta zawijamy tak, aby pozostawić otwarty środek. Ważne aby boki ciasta

Słodkie Przyjemności
Żytnie mini galette z frużeliną jabłkowo – gruszkową 72

innego jak mini rustykalne tarty pieczone bez użycia formy. Proste, idealnie kruche, pyszne… I zawsze się udają! Niezależnie od pory roku to niezawodny deser. Latem warto podać je z gałką lodów waniliowych. Pycha! Do przygotowania tych słodkości użyłam gotowej frużeliny, czyli Apple & Pear in Jelly od Allnutrition. To pokrojone w kosteczkę jabłka i gruszki zanurzone(...)pieczemy około 30 minut. Smacznego « Powyższy artykuł jest sponsorowany » (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Mini galette z mąki żytniej ze śliwkami → Rustykalna tarta z rabarbarem i marcepanem → Galette z jabłkami, orzechami włoskimi i żurawiną → Ciastka francuskie jabłkowo – migdałowe → Próżniak Artykuł Żytnie mini galette z frużeliną jabłkowo – gruszkową pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak
Tarta z brzoskwiniami 133

Jednak ostatnio się zmobilizowałam i popełniłam tą obłędnie pyszną tartę z brzoskwiniami. Po prostu wyszła przepyszna! Już planuję wersję z jabłkami i śliwkami :) Po przepis sięgnęłam tutaj ( klik ), wprowadzając drobne zmiany. Forma do tarty 26 cm Składniki: Ciasto: 250 g mąki 200 g masła (zimnego) 100 g cukru pudru 2 żółtka Nadzienie: 1 kg brzoskwiń 1/2 szklanki

My simple kitchen
Biszkoptowa rolada z musem jabłkowym 110

tarta 1 – 2 łyżki cukru pudru Papierem pergaminem wykładamy dużą blaszkę, a następnie smarujemy go margaryną i lekko posypujemy bułką tartą. Następnie rozsmarowujemy na nim równomiernie mus jabłkowy lub zimne, przesmażone jabłka. Białka oddzielamy od żółtek, po czym ubijamy je na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i miksujemy, do chwili gdy się lekko rozpuści

Smakowy Raj
Tort z masą czekoladową i truskawkami 104

tradycyjnie pieczony biszkopt ) zapraszam : Czekoladowy biszkopt z mascarpone i truskawkami klik   Czekoladowa rozkosz - ciasto potrójnie czekoladowe klik   Szarlotka królewska z bitą śmietaną i tartą czekoladą klik   Rolada biszkoptowa z jabłkami i winogronami klik   Masa orzechowa do tortów i ciast. Najlepsza i najprostsza. klik   Biszkopt z patelni klik

Kuchnia z widokiem na ogród
Jak upiec idealne kruche ciasto 158

jest w celu spulchnienia ciasta. Sprawdza się w przepisach gdzie kruche ciasto, jest pieczone z dużym obciążeniem. Mogą być to na przykład szarlotki z dużą ilością jabłek lub ciasta makowe, serniki czy tarty zapiekane z wypełnieniem budyniowym. Inne dodatki to olejki smakowe, przyprawy, cynamon czy kardamon, sól lub skórki cytrusowe itp.   [one-half-first] [/one-half-first

SprawdzonaKuchnia.pl
Surówka z czerwonej kapusty. Pyszny dodatek do obiadu. PRZEPIS 195

łyżki octu (najlepiej winnego), łyżeczka tartego chrzanu, płaska łyżeczka cukru, sól, pieprz. Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty? Z główki zdejmik pierwsze liście, przekrój ją na cztery części, następnie każdą zetrzyj na grubych oczkach. Kapustę możesz też poszatkować, jednak tarta jest dużo lepsza. Zetrzyj też obraną cebulę, marchewki i jabłko. Wszystko przełóż do miski, dodaj majonez, jogurt

Kulinarna Polska
Szarlotka – pierwsze jabłka i pyszne ciacho 141

Szarlotka! Dzisiaj rzuciłam hasło w Sms -sie do brata, jest szarlotka, świeżo upieczona, pachnąca cynamonem, wpadasz? Oczywiście, że wpadł z żoną, psem…Szarlotka znikła w

codojedzenia
Surówka kolesław (wegańska) 135

plastry cebuli 1/4 jabłka Sos: 1 szklanka jogurtu sojowego o smaku naturalnym 1 dojrzałe awokado 1-2 łyżeczki ulubionej musztardy świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny sól i pieprz (do smaku) syrop z agawy lub cukier do smaku (opcjonalnie) Wykonanie: Cebulę, jabłko i marchewkę obieramy i myjemy. Cebulę i jabłko kroimy w kostkę, a marchewkę trzemy na dużych oczkach

Lamarida.pl
Kopytka z jabłkiem 150

Kopytka bardzo lubimy i dosyć często je robię. Staram się je jakoś urozmaicać i podawać na różne sposoby. Polecam kopytka z sosem lub z bułką tartą .Te są z dodatkiem zmiksowanego jabłka polane zrumienionym masełkiem i oprószone cukrem cynamonowym. Mówię wam, palce lizać. Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 350 g twaróg półtłusty łowicki 100 g mąki krupczatki

Ala piecze i gotuje
pieczone jabłka z pomarańczą, cynamonem, miodem... 132

nasienne stawiać je w blaszce, do każdego jabłka włożyć cząstkę pomarańczy, posypać cynamonem, ponownie pomarańczę i po łyżeczce miodu., na koniec posypać tartą bułką piekarnik nagrzany na 210C, grzanie góra/dół, jabłka piec około 40-50 minut po wyjęciu z piekarnika puszczonym sokiem z dna formy mocno polać każde jabłko - najpyszniejsze jabłuszka pieczone na deser

W Mojej Kuchni Lubię
Surówka z kiszonej kapusty 144

jabłko 1 mała marchewka Łyżeczka octu jabłkowego Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Marchewkę i jabłko myjemy, następnie obieramy ze skórki. Trzemy na tarce o dużych oczach i dodajemy do kapusty. Doprawiamy przyprawami oraz octem i mieszamy. Odstawiamy na pół godzinki do przegryzienia i podajemy. Smacznego

Kolizje Smaków
Surówka z selera z orzechami 207

Surówka z selera z orzechami i rodzynkami to bardzo szybki sposób na przygotowanie pysznego dodatku do dań mięsnych. Surówka jest przygotowana jest tartego, surowego selera z dodatkiem winnego jabłka w sosie jogurtowo-majonezowym smakuje rewelacyjnie i wygląda bardzo wykwintnie za sprawą rodzynek i orzechów. Surówka z selera z orzechami przypomina mi czasy PRL-u kiedy jadałam ją regularnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
"Bosacka po polsku" Nowoczesne przepisy kuchni polskiej 145

maślance, mini kotlety mielone z sosem czosnkowo - ogórkowym, puree z groszku, obsmażana marchewka i wiele innych przepisów oraz desery: mnie urzekły pierogi czekoladowe z jabłkiem i serem, ajerkoniak z jezynami, tarta makowa z bezą, ciasto buraczkowe i cała reszta Podsumowując jest to książka z której chce się zrobić wszystko, naprawdę wszystko. Ja zaczęłam od zupy z białych warzyw

kruche babeczki
Śledź w śmietanie 917

jabłko 2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany sól, pieprz Śledzie kroimy na dowolne kawałki. Jajka ścieramy na grubych oczkach tarki, szczypiorek i rzodkiewkę drobno kroimy, cebulę i jabłko drobno siekamy. Pokrojone warzywa i tarte jajka mieszamy ze śledziami. Dodajemy śmietanę i majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy na godzinę, żeby się „przegryzły” Smacznego! Post Śledź w śmietanie pojawił się

ladykitchen
szarlotka tatrzańska 325

woreczka foliowego i również schładzamy. Następnie ciasto w blaszce nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 170 st. C. Gdy cisto się podpiecze posypujemy go bułka tartą i wykładamy przygotowane nadzienie z jabłek. składniki nadzienia: ok. 3000 g jabłek (np. szara reneta), im więcej jabłek tym szarlotka wyższa 3 łyżeczki cynamonu cukier do smaku wykonanie: Jabłka

Domowy Smak Jedzenia
przetwory na zimę - puree z dyni 192

dyni powiększa się - słoiczki z dżemem zajmują coraz więcej miejsca na piwnicznych półkach, w kolejce czeka już jego kolejna odsłona - dżem z dyni i jabłek. Tymczasem na talerzu króluje pomarańczowa tarta z dyni oraz korzenne placki i muffinki. Będzie też zapiekanka z dyni i oczywiście dyniowa zupa - krem. A dziś przepis na puree z dyni. Klasyk

babka w formie
Krucha szarlotka 225

Jak jesień to jabłka a jak jabłka to musi być szarlotka. Ta jest bardzo prosta w przygotowaniu i bardzo delikatna. Ma tylko jedną wadę

Monia miesza i gotuje