tarta z jabłkami - 3394 przepisów (strona:85/227)

Galette z brzoskwiniami 151

serem ementaler, plasterkiem szynki i jajka gotowane na galette, znany we Francji jako  galette complète . Wróćmy jednak do ciasta, to wersją prostej, szybkiej rustykalnej tarty, można użyć dowolnych owoców, śliwek, jabłek, jeżyn, wiśni, moreli, lub przygotować galette w wersji wytrawnej, świetnie nada się cukinia, grzyby, pomidory, szparagi czy pokrojone w cieniutkie plasterki ziemniaki w towarzystwie sera(...)Możliwości są niezliczone, a radość, z jedzenia jeszcze ciepłej tarty na kolację lub podwieczorek, ogromna. Składniki: na 6 porcji Czas przygotowania: 60 min Kruche ciasto  1 i 1/4 szklanki mąki 2 żółtka szczypta soli 1/2 szklanki cukru pudru 125 g zimnego masła 1 łyżka lodowatej wody Dodatkowo ok 4-5 brzoskwiń ok 4 łyżki mielonych orzechów laskowych

Słodki Kompromis
Jabłkowo - migdałowa tarta z różą 265

jabłek (np. champion, gloster) sok z 1 cytryny 200 g masy marcepanowej oraz: 120 g konfitury morelowej (pół słoiczka) Dużą miskę napełnić wodą, wlać sok z cytryny, wymieszać. Jabłka przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki, wrzucić do przygotowanej wody z cytryną. Pokrojone jabłka wraz z wodą przelać do garnka, podgrzewać tylko do zagotowania. Jabłka(...)nieduże kulki, zawijać wokół nich plasterki jabłek - formując kwiatki. Dekorować dowolnie ciasto. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Piec tartę przez około 30 -35 minut lub do momentu aż całe ciasto ładnie się zarumieni. Jeśli brzegi ciasta zarumienią się wcześniej, można przykryć je folią aluminiowa. Wyjąć ciasto. Konfiturę morelową pogrzać. Jeszcze ciepłą tartę posmarować ciepłą konfiturą, najlepiej przy pomocy

maniapieczenia
Szarlotka z budyniem-zawsze wychodzi, pyszna +FILM 199

żółtka -1 łyżka cukru waniliowego -0,5 szkl cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki śmietany kwaśnej 18% -200g zimnego masła lub margaryny JABŁKA -1,5-2 kg jabłek (najlepiej szara reneta) -1 galaretka cytrynowa -1 łyżeczka żelatyny -1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej BUDYŃ -1250ml mleka  -3 budynie waniliowe po 40 g bez cukru(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy też wylepić dno. Drugą połowę ciasta dajemy do zamrażarki. Spdód podpiekamy 10 minut w temp 180 stopni. Wyciagamy z piekarnika. JABŁKA Jabłka-najlepiej szarą renetę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Następnie dajemy je do garnka i prażymy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy galaretkę, łyzeczkę żelatyny i makę ziemniaczaną

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sałatka z buraczków, jajek i ogórków kiszonych. 144

sałatkę to kupcie składniki, zróbcie, a ja smacznego Wam życzę :) Potrzebujemy: 4 jajka pół puszki zielonego groszku pół puszki kukurydzy 4 ogórki kiszone 1 kwaśne twarde jabłko ( duże ) około 20 dag buraczków tartych ( w occie ) sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 4 kopiaste łyżki majonezu Wykonanie pysznej sałatki z buraczków, jajek i ogórków: 1. Jajka gotujemy(...)twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Ogórki kiszone również kroimy w kostkę i odciskamy z nadmiaru wody. 2. Groszek, kukurydzę i buraczki odsączmy z zalewy. 3. Wszystkie przygotowane składniki  mieszamy z majonezem i przyprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę odstawiamy na chwilę, żeby ,,przegryzła się ". Można schłodzić

Izabelawkuchni
Szarlotka z budyniem 139

mleka każdy) 2 żółtka 4 łyżki cukru 50 g masła Masa jabłkowa: 1 kg jabłek cukier do smaku cynamon 4 - 5 łyżek wody Dodatkowo: 3 - 4 łyżki bułki tartej Suche składniki ciasta mieszamy razem, dodajemy pokrojone w kawałki masło i rozcieramy w dłoniach aż ze składników powstanie kruszonka. Następnie dodajmy jajko i żółtko i szybko zagniatamy ciasto (ciasto(...)cynamonem.  2/3 ciasta rozwałkowujemy na dnie blaszki (22 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy je równomiernie bułką tartą (wchłonie nadmiar soku podczas pieczenia). Na tak przygotowane ciasto wykładamy warstwę jabłek, a na nią warstwę budyniu. Na wierzch ścieramy pozostawioną 1/3 część ciasta. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (dolna grzałka + termoobieg

Czary - gary w kuchni
Szarlotka z kruszonką cini minis 283

następnie skroić na plasterki. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, a następnie skroić na plasterki. Można to zrobić na tarce, tak jak kroimy ogórki na mizerię. Jabłka oprószyć cynamonem. Przygotować kruszonkę. Płatki śniadaniowe zmiksować w rozdrabniaczu. Połączyć z mąką i miękkim masłem rozcierając wszystko w palcach. Odstawić do lodówki. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z krupczatką, proszkiem(...)jajko i zimne mleko. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Formę o wymiarach 22 x 36 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasta rozwałkować i wylepić dno formy. Wyłożyć przygotowane jabłka, a na wierzch rozłożyć schłodzoną kruszonkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez ok 45 min. Smacznego

https:KKuchniaMniam
Jabłkowa fantazja : Listopadowe Wyzwanie Blogerek 167

Przygotowanie : kruche ciasto , jabłka , dżem wiśniowy cynamon budyń waniliowy   Zagnieść kruche ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , bądź wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciastem wyłożyć spód i brzegi blaszki. Jabłka przekroić na pół , wydrążyć gniazda nasienne. Można pokroić na ćwiartki. Wyłożyć na ciasto. Posmarować dżemem wiśniowym i posypać cynamonem. Przygotować budyń i ciepły wylać

Magiczne Życie Marty
Puszysty jabłecznik 101

łyżki skrobi ziemniaczanej  250 g masła 4 jajka  1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 700 g jabłek (oczyszczonych i bez skórki, pokrojonych w ósemki) cukier wanilinowy (opakowanie małe) tłuszcz i bułka tarta lub kasza manna do wysmarowania formy blacha wymiary 28 x 23,5 cm  Przygotowanie: Masło stopić następnie ostudzić(...)składniki: jajka, przesianą mąkę, skrobie ziemniaczaną, proszek do pieczenia  i cukier wanilinowy. Ciasto wyrobić na gładką masę. Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Do blachy wlać połowę ciasta, następnie ułożyć jabłka i zalać pozostałym ciastem.  Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 45-60 minut. Jak ciasto się zarumieni sprawdź wykałaczką czy ciasto

Niezły Młynek
Puszysty jabłecznik 425

skrobi ziemniaczanej  250 g masła 4 jajka  1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 700 g jabłek (oczyszczonych i bez skórki, pokrojonych w ósemki) cukier wanilinowy (opakowanie małe) tłuszcz i bułka tarta lub kasza manna do wysmarowania formy blacha wymiary 28 x 23,5 cm  Przygotowanie: Masło stopić następnie ostudzić. W misce(...)składniki: jajka, przesianą mąkę, skrobie ziemniaczaną, proszek do pieczenia  i cukier wanilinowy. Ciasto wyrobić na gładką masę. Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Do blachy wlać połowę ciasta, następnie ułożyć jabłka i zalać pozostałym ciastem.  Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 45-60 minut. Jak ciasto się zarumieni sprawdź wykałaczką czy ciasto

Niezły Młynek
Sernik z jabłkami lub jabłecznik z sernikiem na kruchym spodzie 191

jajko Masa serowa: Ok. 500 gram twarogu ( mielonego do serników ) 2 jajka ½ szklanki cukru ¼ kostki masła 1 opak. Cukru wanilinowego 3 – 4 jabłka Wykonanie: Zagniatamy ciasto, schłodzonym ciastem wlepiamy formę ( okrągłą do tarty ). Ciasto nakłuwamy widelcem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 o  C przez 20 minut. Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki

Smaki Ewy
Najlepsza Szarlotka mojej mamy 127

łyżki, skórka starta z połowy cytryny, dodatkowo: jabłka 1,5 kg, cynamon do posypania jabłek, cukier do posypania jabłek, mąka do podsypywania ciasta, cukier puder do posypania ciasta, bułka tarta, Sposób przygotowania: Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki ciasta i siekamy go nożem, a następnie zagniatamy rękami. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną(...)pieczenia i przekładamy na papier rozwałkowane ciasto lub możemy go wałkować bezpośrednio na papierze, który potem przenosimy na blaszkę. Ciasto posypujemy delikatnie bułką tartą. Nie martwcie się, jest ona nie wyczuwalna w cieście. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie jabłka odciskamy z nadmiaru soku i układamy równo na cieście. Jabłka posypujemy

kulinarne odsłony pati
Płatki jaglane z jabłkiem 407

sycące. Składniki: 1 jabłko szklanka mleka 3 łyżki płatków jaglanych łyżeczka syropu klonowego świeżo tarty cynamon Wykonanie: Płatki zalać mlekiem i gotować 3 minuty. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i poddusić na patelni z nieprzywierającym dnem do momentu aż jabłka się rozpadną - około 10 minut. Na koniec doprawić cynamonem. Na gotowe płatki wyłożyć jabłka

Pysznie & Pięknie
szalotka z bazą 142

łyżki śmietany aby składniki się połączyły). Ciasto włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę Jabłka należy obrać i pokroić w plasterki. Plastry jabłek skropić sokiem z cytryny. Blaszkę posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, wylepić dno wychłodzonym ciastem i podpiec. Na podpieczone ciasto ułożyć jabłka na tzw. zakładkę. Jabłka posypać cynamonem. Białka ubić mikserem

Gotowanie-uk
Babeczki mini szarlotki 189

mąki pszennej 1 jajko (lub 2 żółtka) 200 g zimnego masła lub margaryny szczypta soli pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy Nadzienie jabłkowe: 6-7 jabłek cynamon 2 łyżki cukru bułka tarta Kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: 1. Robimy ciasto kruche, margarynę siekamy z cukrami, mąką i solą, dodajemy jajko(...)zagniatamy gładkie ciasto. Całość chłodzimy w lodówce przez minimum 30 minut. 2. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy w kostkę, dodajemy cynamon i cukier i mieszamy. Dokładnie mieszamy też składniki kruszonki. 3. Foremki na babeczki smarujemy olejem lub masłem, wylepiamy ciastem. Nakładamy jabłka i posypujemy kruszonką. 4. Babeczki pieczemy w 180 st. C przez ok 15-20 minut

Kuchnia domowa Ani
Jabłecznik czekoladowo-kokosowy 148

pudru, margaryny oraz proszku do pieczenia. Następnie ciasto dzielimy na pół i obie połówki rozwałkowujemy na wielkość blachy do pieczenia.Formę smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą i wykładamy jedną część ciasta. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Budynie gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzimy. Jabłka układamy na cieście

Zainspirowana w kuchni

Proponowane wyszukiwania