ciasta (np. ciasto z jabłkami i kruszonką ), wykorzystuję do deserków dla dziecka (np. deserek dla najmłodszych ), przygotowuję tarty (np. tarta pokryta pianą ), a i tak mam wrażenie, że jabłek nie ubywa. I wtedy właśnie dużą ich część podsmażam/ duszę i zamykam w słoikach :-) SKŁADNIKI: - jabłka - cukier - cynamon Nie będę podawała dokładnych
Wielopokoleniowoskrzywiła ;) Dzięki! :) Ja nie byłem do końca przekonany... Jednak tak bardzo chciałem się pochwalić moją nową foremką do tarty ;), że postanowiłem zrobić jeszcze jedną wersję - nie całkiem klasyczną. Ten placek nie ma typowej zamkniętej formy, a jabłka zalane są masą z maślanki, jajek i mąki. Daje to fajny lekki efekt. Jestem zadowolony :) Składniki: ciasto kruche z tego(...)laski wanilii 2 (1 + 1) łyżeczki cynamonu 1 (1/2 + 1/2) łyżeczka gałki muszkatołowej Wykonanie: Wyłożyć ciastem formę do tarty i nakłuć spód widelcem. Podpiec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Wyjąć. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w półplasterki. Ułożyć jabłka dosyć ciasno na cieście. Ubić jajka i dodać do nich cukier
zadanie-gotowanieoliwek (lub wegańskiego majonezu albo majonezu ze słonecznika ) sok w połowy cytryny sól i pieprz czarny mielony (do smaku) Wykonanie: Kapustę włoską drobno kroimy, umytą marchewkę trzemy na dużych oczkach tartki, umyte jabłko kroimy w drobną kostkę, podobnie jak cebulę. Pokrojone warzywa wkładamy do większego naczynia i mieszamy. Dodajemy suszone oregano, sok z cytryny, oliwę lub domowy majonez i dokładnie
Lamarida.plpół łyżeczki) 1-2 łyżki oleju rzepakowego Woj-len sól i pieprz do smaku *buraczki pieczemy tak samo jak do czerwonego barszczu (przepis tutaj ) Przygotowanie: Buraki trzemy na tarce na grubych oczkach. Jabłko obieramy i ścieramy do buraczków. Cebulkę drobno kroimy i dodajemy do reszty składników. Dodajemy sok z cytryny (lub opcjonalnie ocet), cukier (najpierw mniej), olej (najpierw około
Słodkie okruszkibrzegów. Wierzch posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w 180 st. C. 30 minut. Ostudzić. Posypać cukrem perłowym. Smacznego! Jeśli nie macie rabarbaru - taka tarta sprawdzi się z każdymi owocami - śliwkami, malinami, jabłkami, morelami... Z czym tylko chcecie. Na wierzchu zamiast kratki może być kruszonka albo beza. Taka tarta, gdzie mamy praktycznie tylko kruche ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru 100 g masła 2 jajka szczypta soli 1 cukier waniliowy Nadzienie jabłkowe: 2 kg jabłek 3 łyżki cukru 1 spora łyżeczka cynamonu 1 łyżka bułki tartej Kruszonka: 100 g masła 100 g cukru 180 g mąki pszennej Kruszonka: Podane składniki zagnieść ze sobą na kruszonkę i włożyć do lodówki. Ciasto drożdżowe: Przygotować zaczyn: mleko(...)być sprężyste. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1 godzinę). Jabłka: W międzyczasie przygotować nadzienie. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier, cynamon oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Podane składniki na kruszonkę dobrze ze sobą zagnieść i odstawić. Blachę wysmarować delikatnie masłem
My simple kitchensmalcem. Dodać jajka, żółtko, cukier puder, cukier wanilinowy i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Formę o wymiarach 24x26 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Dno wylepić jedną połową ciasta. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać łyżkę cukru, trochę soku z cytryny i 2 łyżeczki cynamonu, wymieszać, odstawić
My sweet a lifeMąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do masy na zmianę z mlekiem. 5. Na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną lub bułką tartą blachę wylać połowę ciasta. Rozłożyć jabłka a następnie przykryć drugą częścią ciasta. 6. Piec w temp. 180 st. C ok. 50 min. do zrumienienia ciasta. 7. Odstawić do ostygnięcia a następnie posypać
A Ty Smakuj Mniemąki pszennej 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 80 g cukru ponadto: 1,5 kg jabłek 3 łyżki cukru 4 łyżeczki cynamonu lub więcej, jeśli ktoś go uwielbia ;) 3 łyżki bułki tartej Wszystkie składniki siekamy nożem, po czym szybko zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie kule, jedna nieco większa od drugiej. Ta większa posłuży(...)Zależało mi na czasie dlatego kule powędrowały na pół godziny do zamrażarki. Jabłka, możecie zrobić tak jak ja, czyli przy pomocy sokowirówki, albo pokroić w małą kostkę 1,5 kg jabłek i dusić w garnku przez 15 minut z łyżeczką cynamonu, 3 łyżkami bułki tartej i 3 łyżkami cukru. Po tym czasie wyjmujemy większą i ścieramy
MamaOskarkaktóre zostało z ciasta • 2 łyżki cukru • 2 łyżki mąki • 1 cukier waniliowy PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Wszystkie składniki (oprócz jabłek) zagniatamy w misce na jednolite ciasto, powinno być elastyczne i odchodzić od rąk, na wysmarowaną oliwą i wysypaną bułką tartą formę rozkładamy równomiernie ciasto (rozkładamy palcami). Krem: Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy aż się dobrze połączą(...)Gotową masę wylewamy na ciasto, na to układamy dookoła jabłka i posypujemy łyżką cukru, wstawiamy do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika i pieczemy 35-40 minut, aż ciasto się zarumieni (masa serowa powinna się ściąć jak w serniku). Podajemy po ostygnięciu
KUCHNIA POLSKACzasem najprostsze rozwiązania są najlepsze i taka właśnie jest ta tarta - prosta i pyszna. Idealna do kawy w jesienne popołudnie, delikatne kruche ciasto, jabłka
Cynamonowe szczęścieciasta formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1h, (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Pod koniec wyrastania ciasta przygotowujemy nadzienie. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na dużych oczkach tarki. Skrapiamy sokiem z cytryny, odciskamy na sitku. Odcisniete jablka mieszamy z mąką ziemniaczaną. Masło rozpuszczamy, dodajemy cynamon i cukier. Mieszamy. Wyrośniete
Mia Cucina SofietaJabłka jemy cały rok i pod wieloma postaciami, m.in. tej słodkiej tarty. Niedawno nasi goście delektowali się nią i nie mogli wyjść ze zdziwienia, że ta wegańska tarta smakuje jak “prawdziwa” tzn. zrobiona z jajek, masła i mleka krowiego . Zajadali kolejne kawałki kręcąc głową z niedowierzaniem, że z samych roślinnych produktów da się zrobić taki(...)oleju 1/2 mleka sojowego Jabłka: 4 średnie jabłka (około 600 g) 1/4 szklanki wody Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Jabłka: Jabłka kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda ziaren i obieramy ze skórki. Kroimy na plasterki, przekładamy na suchą patelnię i stawiamy na wolnym ogniu. Smażymy pod przykryciem aż jabłka będą miękkie
Lamarida.plsię ze mną zgadza, że im więcej nadzienia tym lepiej? Dżemu w pączkach, farszu w uszkach i maku w makowcu! Ta tarta makowa zdecydowanie należy do tej kategorii. Piekłam ją w foremce z wyciąganym dnem o średnicy 25 cm. Spokojnie możecie przygotować ją kilka dni przed świętami, powinna być jednak przykryta, żeby masa makowa nie straciła swojej wilgoci(...)jest już gorący odciskamy przez gazę. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki, masło roztapiamy, pomarańczę ocieramy ze skórki i wyciskamy sok z połowy. Jabłko ścieramy na tarce. Do masy makowej dodajemy wszystkie składniki: bakalie, skórkę pomarańczową, roztopione masło, jabłko, miód, sok z połówki pomarańczy. Mieszamy do połączenia. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do masy makowej. Mieszamy delikatnie pianę z białek
Ciastkozercyszklanka cukru pudru 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 2 kopiate łyżki kwaśnej śmietany jabłka 1kg jabłek np. antonówek 2 figi 3 łyżki cukru 1 laska cynamonu 3-4 goździki 1/2 łyżki masła 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru kryształu dodatkowo bułka tarta i cukier puder do oprószenia upieczonej szarlotki Wykonanie Wszystkie składniki na ciasto umieść w malakserze(...)ogniu aż powstanie mus. Poczekaj, aż wystygną. Formę do ciasta (dowolną) wylep schłodzonym w lodówce ciastem. Zanim przełożysz mus jabłkowy, podsyp spód ciasta bułką tartą, aby w trakcie pieczenia wchłonęła nadmiar soku z jabłek. Teraz czas na jabłka. Wyłóż je i wyrównaj. Umyte figi pokrój w plasterki i ułóż na jabłkach. Wyjmij ciasto z zamrażarki
Raj dla Podniebienia