tarta z jabłkami - 3394 przepisów (strona:87/227)

Jabłecznik z lukrem 151

smalcem. Dodać jajka, żółtko, cukier puder, cukier wanilinowy i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Formę o wymiarach 24x26 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Dno wylepić jedną połową ciasta. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać łyżkę cukru, trochę soku z cytryny i 2 łyżeczki cynamonu, wymieszać, odstawić

My sweet a life
Jabłecznik 142

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do masy na zmianę z mlekiem. 5. Na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną lub bułką tartą blachę wylać połowę ciasta. Rozłożyć jabłka a następnie przykryć drugą częścią ciasta. 6. Piec w temp. 180 st. C ok. 50 min. do zrumienienia ciasta. 7. Odstawić do ostygnięcia a następnie posypać

A Ty Smakuj Mnie
Szarlotka na bardzo kruchym cieście 165

mąki pszennej 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 80 g cukru ponadto: 1,5 kg jabłek 3 łyżki cukru 4 łyżeczki cynamonu lub więcej, jeśli ktoś go uwielbia ;) 3 łyżki bułki tartej Wszystkie składniki siekamy nożem, po czym szybko zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie kule, jedna nieco większa od drugiej. Ta większa posłuży(...)Zależało mi na czasie dlatego kule powędrowały na pół godziny do zamrażarki. Jabłka, możecie zrobić tak jak ja, czyli przy pomocy sokowirówki, albo pokroić w małą kostkę 1,5 kg jabłek i dusić w garnku przez 15 minut z łyżeczką cynamonu, 3 łyżkami bułki tartej i 3 łyżkami cukru. Po tym czasie wyjmujemy większą i ścieramy

MamaOskarka
Tarta z kremem waniliowym i jabłkami 138

które zostało z ciasta • 2 łyżki cukru • 2 łyżki mąki • 1 cukier waniliowy PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Wszystkie składniki (oprócz jabłek) zagniatamy w misce na jednolite ciasto, powinno być elastyczne i odchodzić od rąk, na wysmarowaną oliwą i wysypaną bułką tartą formę rozkładamy równomiernie ciasto (rozkładamy palcami). Krem: Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy aż się dobrze połączą(...)Gotową masę wylewamy na ciasto, na to układamy dookoła jabłka i posypujemy łyżką cukru, wstawiamy do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika i pieczemy 35-40 minut, aż ciasto się zarumieni (masa serowa powinna się ściąć jak w serniku). Podajemy po ostygnięciu

KUCHNIA POLSKA
Prosta tarta z jabłkami 173

Czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze i taka właśnie jest ta tarta - prosta i pyszna. Idealna do kawy w jesienne popołudnie, delikatne kruche ciasto, jabłka

Cynamonowe szczęście
Drożdżowe, zawijane muffiny z jabłkami i cynamonem 244

ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1h, (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Pod koniec wyrastania ciasta przygotowujemy nadzienie.  Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na dużych oczkach tarki. Skrapiamy sokiem z cytryny, odciskamy na sitku. Odcisniete jablka mieszamy z mąką ziemniaczaną.   Masło rozpuszczamy, dodajemy cynamon i cukier. Mieszamy. Wyrośniete

Mia Cucina Sofieta
Tarta jabłkowa 125

Jabłka jemy cały rok i pod wieloma postaciami, m.in. tej słodkiej tarty. Niedawno nasi goście delektowali się nią i nie mogli wyjść ze zdziwienia, że ta wegańska tarta smakuje jak “prawdziwa” tzn. zrobiona z jajek, masła i mleka krowiego . Zajadali kolejne kawałki kręcąc głową z niedowierzaniem, że z samych roślinnych produktów da się zrobić taki(...)oleju 1/2 mleka sojowego Jabłka: 4 średnie jabłka (około 600 g) 1/4 szklanki wody Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Jabłka: Jabłka kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda ziaren i obieramy ze skórki. Kroimy na plasterki, przekładamy na suchą patelnię i stawiamy na wolnym ogniu. Smażymy pod przykryciem aż jabłka będą miękkie

Lamarida.pl
Tarta makowa 153

się ze mną zgadza, że im więcej nadzienia tym lepiej? Dżemu w pączkach, farszu w uszkach i maku w makowcu! Ta tarta makowa zdecydowanie należy do tej kategorii. Piekłam ją w foremce z wyciąganym dnem o średnicy 25 cm. Spokojnie możecie przygotować ją kilka dni przed świętami, powinna być jednak przykryta, żeby masa makowa nie straciła swojej wilgoci(...)jest już gorący odciskamy przez gazę. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki, masło roztapiamy, pomarańczę ocieramy ze skórki i wyciskamy sok z połowy. Jabłko ścieramy na tarce. Do masy makowej dodajemy wszystkie składniki: bakalie, skórkę pomarańczową, roztopione masło, jabłko, miód, sok z połówki pomarańczy. Mieszamy do połączenia. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do masy makowej. Mieszamy delikatnie pianę z białek

Ciastkozercy
Szarlotka z figami 117

szklanka cukru pudru 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 2 kopiate łyżki kwaśnej śmietany jabłka 1kg jabłek np. antonówek 2 figi 3 łyżki cukru 1 laska cynamonu 3-4 goździki 1/2 łyżki masła 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru kryształu dodatkowo bułka tarta i cukier puder do oprószenia upieczonej szarlotki Wykonanie Wszystkie składniki na ciasto umieść w malakserze(...)ogniu aż powstanie mus. Poczekaj, aż wystygną. Formę do ciasta (dowolną) wylep schłodzonym w lodówce ciastem. Zanim przełożysz mus jabłkowy, podsyp spód ciasta bułką tartą, aby w trakcie pieczenia wchłonęła nadmiar soku z jabłek. Teraz czas na jabłka. Wyłóż je i wyrównaj. Umyte figi pokrój w plasterki i ułóż na jabłkach. Wyjmij ciasto z zamrażarki

Raj dla Podniebienia
Placki ziemniaczane z sałatką śledziową 231

bułki tartej 3 łyżki mąki sól i pieprz do smaku szczypta sody oczyszczonej olej do smażenia Składniki na sałatkę śledziową: 20 dag filetów śledziowych 2 czerwone jabłka 1 biała cebula 1 kubek kwaśnej śmietany Sok z cytryny Cukier do smaku Wykonanie placków: Ziemniaki, cebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać jajka, bułkę tartą(...)wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Wykonanie sałatki: Filety pokroić w drobną kostkę, dodać pokrojoną cebulę i cienko poszatkowane jabłka z łupiną. Wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku i podawać na ciepłych placuszkach

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto jogurtowe z jabłkami i winogronami 173

wanilią - 4 jajka - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatowo - papier do pieczenia lub tłuszczi bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie Przed przystąpieniem do wykonywania ciasta wszystkie składniki na ciasto wyjmuję z lodówki aby były w temperaturze pokojowej. Jabłka obieram i kroję w ćwiartki, a ćwiartki w grubsze plasterki. Winogrona myję i osuszam. Do dużej miski(...)mieszam drewnianą łyżką, krótko, tylko do połączenia składników. Już po chwili ciasto ładnie odchodzi od miski. Przelewam do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Na wierzchu układam, lekko dociskając pokrojone jabłka i winogrona. Ciasto przekładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach ( grzałka góra-dół ) około 50 minut, do suchego patyczka. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Rabarbarowo-jabłkowe półkruche ciasto z ricottą 129

łyżeczki esencji waniliowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150g ricotty 100g kwaśnej śmietany Dodatkowo: 700g rabarbaru 2 słodkie i twarde jabłka 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki soku z cytryny masło i bułka tarta do formy cukier puder do oprószenia   Na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Dodajemy cukier. Następnie dodajemy schłodzone(...)drobną kostkę. Przekładamy do miski. Jabłka myjemy, pobieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko, aby nie ściemniało, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy jabłko do rabarbaru, posypujemy brązowym cukrem i mieszamy. Odstawiamy.   Nagrzewamy piekarnik do 180°. Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.   Wyciągamy ciasto

Smaczna Strona
Szarlotka sypana 81

pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 kg jabłek (najlepiej jak najbardziej soczyste) pół kostki masła bardzo zimnego lub ewentualnie margaryna Przygotowanie Wymieszać sypkie składniki, podzielić na trzy części. Jabłka zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Można dodać do jabłek cynamon i wymieszać. Tortownice wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną. Wysypać pierwszą część(...)składników, na to wykładamy połowę jabłek, kolejna część składników i na to reszta jabłek. Na koniec wysypujemy resztę i na wierzch zcieramy lub kroimy masło w plastry i układamy. Ja piekę w 180 stopniach przez ok 1 godzinę. Autor przepisu: Karolina Artykuł Szarlotka sypana pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Szarlotka na kruchym cieście - wersja super prosta 484

kostce 4 łyżki cukru do ciasta 1/2 szklanki cukru pudru do białek przesmażone jabłka - ja miałam 1 duży słoik własnego przetworu, jeśli będziemy sami na bieżąco przesmażać jabłka to potrzebujemy ich około 1,5 - 2 kg Przygotowanie : Mąkę połączyć z proszkiem i 4 łyżkami cukru, dodać żółtka - zmieszać łyżką  Dodać rozpuszczone masło i zmiksować, powstaną okruszki(...)pokrycie wierzchu ciasta, a resztą wylepić foremkę o wymiarach 28x24 cm, można wiekszą, ale ciasto bedzie cieńsze Ciasto w foremce posypać dość obficie bułką tartą i wyłożyć na wierzch przesmażone jabłka Z 6 białek ubić pianę, potem dodać stopniowo cukier puder oraz kisiel- wyłożyć na wierzch  Posypać odłożonymi okruszkami, piec w temp. 170- 180 stopni

Proste Potrawy
Carpaccio z buraka, gruszki i jabłka z chrzanowym kozim serkiem 157

swój własny sposób.  CARPACCIO Z BURAKA, GRUSZKI I JABŁKA Z CHRZANOWYM  KOZIM SERKIEM Składniki: - 250 gram gotowanych buraków - 1 gruszka - pół jabłka - 200 gram serka koziego - 1 łyżeczka tartego chrzanu Przygotowanie: W pierwszej kolejności kroimy na możliwie cienkie plasterki buraki i układamy je w wachlarz na talerzu. To samo robimy z gruszką oraz jabłkiem. Serek

Życie zamknięte w smaku

Proponowane wyszukiwania