tarta ser - 1005 przepisów (strona:46/67)

Quiche ze szpinakiem i łososiem 167

zakupić składniki i przygotować tartę na imieniny ukochanego. Niestety nie był nią zbyt zainteresowany, za to ja z mamą bardzo :)) Składniki: ciasto: 200 g mąki 100 g masła 2 jajka szczypta soli  nadzienie: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 200 g mrożonego szpinaku w liściach 2 jajka 250 ml śmietany 30% 100 g sera bleu 150 g wędzonego łososia

Pasja Smaku
Mini pizze na cieście francuskim 158

jest tajemnicą, że wszelkiego typu zapiekanki, pizze i tarty powstały jako odpowiedź na to jak w atrakcyjny, a przede wszystkim smaczny sposób wykorzystać resztki tego co mamy w lodówce. Ostatnio mam bzika na punkcie ciasta francuskiego. Kupuje je średnio 2 razy w tygodniu i zawijam w nie wszystko co się da. Sposobów jego składania jest mnóstwo. Poniżej ciasto(...)pokrojonych w ćwiartki 10 czarnych oliwek pokrojonych w paski 3 plastry szynki pokrojone w kostkę 3 plastry gotowanego boczku pokrojone w kostkę ćwiartka małej cebuli pokrojona w kostkę żółty ser do posypania wierzchu Sposób przygotowania: Włączamy piekarnik na 200 stopni. Na blasze do pieczenia rozkładamy papier do pieczenia. Na nim rozkładamy ciasto. Ciasto kroimy na 6 kwadratów. W każdym kwadracie

W kuchni wieczorem
Wielkanoc. Przepisy na Wielkanoc 1126

nuggetsami, rukolą, serem i pomidorkami z sosem musztardowym Sałatka z wędzonym kurczakiem, makaronem, pomidorami, orzeszkami ziemnymi i słonecznikiem Sałatka z wędzonym kurczakiem, sałatą lodową, ananasem i kukurydzą Sałatka jarzynowa (warzywna) z kukurydzą Ciasta Ciasteczka ‚jajka sadzone’ Red Velvet Cake – czerwone ciasto z kremem Piankowy torcik truskawkowy na biszkoptach Bardzo puszysty sernik Śmietankowa tarta z kiwi z ciasteczkowym

Kulinarne Przeboje
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą pod beszamelem 250

soku z cytryny 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, biały pieprz 250 g ricotty (można zastąpić twarogiem lub fetą) 250 g świeżego szpinaku baby 4 ząbki czosnku 4 łyżki tartego parmezanu 4 suszone pomidory z zalewy (można pominąć) 2 łyżki śmietany kremówki 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki chili w proszku lub płatkach sól, pieprz'; document.write(" "); Naleśniki: Miksujemy(...)dodamy już całe mleko, dodajemy liść laurowy i mieszamy sos trzepaczką, aż do zagotowania i zgęstnienia. Przyprawiamy beszamel sokiem z cytryny, gałką, solą, i pieprzem. Na koniec dodajemy ser. Gdyby powstały jakieś grudki, przecieramy sos przez sito. Odstawiamy do przestudzenia. Farsz: Szpinak płuczemy, osuszamy i dość grubo kroimy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju lub oliwy z oliwek i wrzucamy

Poezja smaku
Placek z ciasta filo z cukinią, szpinakiem i fetą 215

sera feta 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia pieprz do smaku Oliwę rozgrzać, dodać czosnek drobno pokrojony, następnie szpinak. Dusić 5 minut. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać do szpinaku - dusić do miękkości. Dodać pokruszoną fetę - mieszać aż się rozpuści - nie musi zbyt dokładnie Doprawić pieprzem. Farsz zblendować. Formę do tarty lub tortownicę ( śr. około

kolorowotorcikowo
Ciasto porzeczkowe z masą serową 8625

cukru. Dodawać kolejno żółtka. Dodać przestudzoną mieszankę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.Dodać do masy, krótko zmiksować. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 25x36cm.  Piec około 40 minut w temp. 180st.  Ostudzić, przekroić na pół.  Poncz: 1/2 szklanki nalewki z czarnej porzeczki,  1/3 szklanki(...)słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej własnej roboty!) Nalewkę wymieszać z wodą, nasączyć pierwszy blat ciasta.  Posmarować połową dżemu. Krem:  200 g masła,  500g sera z wiaderka,  5 łyżek cukru pudru.  Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo ser oraz cukier puder. Utrzeć na gładką masę. Krem rozsmarować na cieście. Przykryć drugim blatem. Naponczować

Z miłości do słodkości
Tarta ze szpinakiem i mozzarellą 181

wierzchu tarty. Spód podpiec (ok. 25 minut w temp. 200 o C). Na podpieczony spód wyłożyć farsz. Na wierzch wyłożyć plastry mozzarelli oraz pozostałą część ciasta francuskiego. Zapiec (ok. 40 min do zarumienienia). Podawać z pomidorkami koktajlowymi na ciepło lub na zimno (o ile coś się uchowa ;-)).   Notatki:   do nadzienia można dodać jeszcze ser feta (wtedy

coolinarnastrefa.blogspot.com
Makaron w cytrynie i śmietanie. 187

Taorminy na Sycylii, gdzie podobno rosną najpiękniejsze cytryny. Szybkie ,smaczne danie wegetariańskie .   Składniki. 20 dag makaronu tagiatelle 3 cytryny 80ml śmietanki słodkiej 1 łyżka masła 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżeczka sezamu czarnego Wykonanie. Cytryny sparzyć, wyszorować i osuszyć. Specjalnym przyrządem zestrugać wiórki skórki. Stopić masło ,dodać starte skórki cytryn, ale 1 łyżkę pozostawić. Gotować 1 min. Dodać(...)pieczonego indyka. Awokado z gorgonzolą.   Takie awokado może stanowić samodzielną ,bardzo pożywną przekąskę. U mnie dzisiaj zastąpiło jarzynkę do makaronu w cytrynie i śmietanie. Składniki. 1 awokado 40g sera Gorgonzola Dolce 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka posiekanych pistacji pieprz do smaku Wykonanie. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę ,skropić sokiem z cytryny. Delikatnie wydrążyć miąższ ,najlepiej łyżeczką

Kulinarny karnet Christophera
Cukinia i feta 230

lyzki bulki tartej pieprz, sol 1 lyzka oregano 1 lyzka koperku 1 zabek czosnku wykonanie: Cukinie myjemy i scieramy na tarce o duzych oczkach, solimy. Odstawiamy na 30 minut by puscila sok. Odciaskamy ja. Do cukini dodajemy pokruszona fete, jajka, make, bulke, czosnek przecisniety przez praske, ziola i pieprz. Ja nie dodalam juz soli, poniewaz ser jest wystarczajaco slony

Przysmaki Karolki
Sernik prawie krakowski 186

ser. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z masą serową. Odciskamy rodzynki z wody, lekko osuszamy papierowym recznikiem i obtaczamy w mące, delikatnie dodajemy do masy serowej. Ciasto wyjmujemy  z lodówki. Po wyjęciu ciasta, wałkujemy je na cieniutki placek ( między dwoma arkuszami papieru) i wykleiamy nim dno wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką

Mia Cucina Sofieta
Frittata z cukinią i pomidorami 162

świeżo zmielonego czarnego pieprzu, odrobiny masła, kremu balsamicznego. Jajka wybiłem do miseczki, przyprawiłem je szczyptą soli i świeżo mielonym czarnym pieprzem, a następnie roztrzepałem na jednolitą masę. Formę do tarty wysmarowałem masłem, a następnie wlałem do niej roztrzepane jajka. Cukinię starłem na średnich oczkach tarki i dodałem ją do jajek, dokładnie mieszając całość.Pomidorki cherry pokroiłem na połówki(...)czasie wyjąłem danie z piekarnika i posypałem je obficie startym na najdrobniejszych oczkach tarki parmezanem. Następnie ponownie umieściłem danie w piekarniku na około 3 minuty - do czasu rozpuszczenia się sera. Po nałożeniu na talerze udekorowałem frittatę świeżymi listkami bazylii oraz kremem balsamicznym. Podałem z ciemnym pieczywem

Wyprawy kulinarne
Tarta z pomidorami i boczkiem 125

prostokątnych tartach. Znów z dodatkami z lodówki: moje własne pomidorki koktajlowe z przydomowej grządki, wędzony boczek i natka pietruszki - także z ogródka. Pełnia szczęścia i smaku.  Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g masła 2 jajka sól, ostra papryka Farsz: 12 pomidorków koktajlowych 20 dag boczku pół pęczka natki pietruszki 2 jajka 10 dag żółtego sera 1 szklanka

Pasja Smaku
Tarta francuska po chińsku z kurczakiem i sposób na miłość 353

smaki, które są dla nas indywidualne i je cenimy,   a także potrafimy dojść do kompromisu w danym przypadku - jak w tym daniu. Po trzecie, kochamy eksperymenty i ta tarta to mój wymysł, choć mięso musiało być (ach Ci mężczyźni!). Kuchnia po prostu nie może być dla nas nudna. Jako blogerka kulinarna nie mogłam, więc sobie pozwolić(...)375g) Pół piersi z kurczaka (ok. 30 dag) Mieszanka warzyw chińskich (400g) 3 łyżki sosu sojowego 0,5 łyżeczki imbiru Sos chow mein (blue dragon) – saszetka 120g 10 dag sera żółtego 2 łyżki oleju 1 łyżeczka przyprawy do kuchni chińskiej Kamis Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, dodać sos sojowy i imbir. Wymieszać. Marynować ok. 20 minut w lodówce. Kurczaka usmażyć

Fabryka pomysłów
Sigara Böreği - cygara z ciasta filo nadziewane serem feta i ziołami 364

Dzień dobry, Dzisiejsze danie to moja kolejna propozycja przekąski na karnawałową imprezę . Sigara Böreği, czyli cygara przygotowane z ciasta filo nadziewanego serem feta i ziołami, to danie pyszne, proste i eleganckie w formie.   Ciasto filo jest bardzo chrupiące (nie zapomnijcie więc podać gościom serwetki, gdyż cygara będą się kruszyć), a nadzienie przyjemnie słone, co tworzy z tego dania(...)napełnionego różnorakimi nadzieniami, a następnie upieczonego lub usmażonego. Wśród nadzień najpopularniejsze są serowe (feta i szpinak, feta i zioła), oraz mięsne. Börek może przybierać przeróżne formy, od ciast przypominających tartę lub ślimaka, po małe wypieki w kształcie trójkątów, pieroga (półksiężyca), czy właśnie cygar. Danie podobno zostało wymyślone wieki temu w Imperium Osmańskim (dzisiejsza Turcja) i popularne jest w krajach, które

Chilli Czosnek i Oliwa
Świąteczne propozycje potraw 167

sera szybki i smaczny sernik katarzynka Sałatki : sałatka sledziowa sałatka z selerem naciowym i gyrosem szybka sałatka z papryką czerwoną sałatka z szynką szwarcwaldzk ą sałatka z kurczakiem wędzonym sałatka z rukolą sałatka siódemka sałatka z gyrosem sałatka z mozarellą i oliwkami sałatka z sosem musztardowym sałatka z tuńczykiem 2 krucha sałatka w jogurcie sałatka kolorowa sałatka brokułowa ekspresowa tarty buraczek czerwony błyskawiczna sałatka z tuńczyka Inne zupa chrzanowa chrzan tarty w ytrawna ćwikła gotujemy białą kiełbasę

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania