Kochani pieczemy tartę :) Jest naprawdę przepyszna i szybka w wykonaniu. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki ( uniwersalnej) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki kakao 150 g masła drobno pokrojonego 2 duże żółtka Masa: 150 g białej czekolady 2 łyżki żelatyny w prożku 1 szklanka śmietany kremówki 30% 3/4 szklanki cukru 500 g kremowego(...)trochę ostygnęła. W szklance rozpuść żelatynę w 4 łyżkach gorącej wody. W dużej misce na średnich obrotach ubij serek oraz cukier. W osobnej misce ubij śmietanę. Do masy sera dodaj czekoladę, ubitą śmietanę i żelatynę, cały czas mieszając. Wlej masę na ostudzony placek i przyozdób owocami Smacznego
Niezły Młynekkruche, ale twarde). Od jakiegoś czasu miałam ochotę na takie wytrawne ciasteczka/krakersy czy tego typu przegryzkę, podobną w stylu do genialnych chrupek z ciecierzycy . Myślałam o ciasteczkach z serem, ale jak trafiłam na ten przepis, to od razu wiedziałam, że takie właśnie chcę! Trochę zmodyfikowałam, przede wszystkim zamieniłam mąkę kukurydzianą na płatki żytnie i dodałam więcej przypraw, aby było zgodnie(...)godz. do lodówki. Po tym czasie miało być rozwałkowane, ale mnie to kompletnie nie wychodziło! Już myślałam, że powtórzy się sytuacja, kiedy to zamiast pierogów zrobiłam tartę , ale jak zaczęłam wyrabiać po dodaniu jeszcze łyżki oleju, to okazało się, że co prawda z trudem, ale udało się rozwałkować:) Rozwałkowałam (po kawałku) ciasto bardzo cienko, pokroiłam w miarę możliwości na kwadraty
Zdrowa Kuchnia Sowybogactwo, najlepiej oczywiście byłoby zjadać ją na surowo, poszatkowaną cieniutko i dodaną do innych warzyw. Na ogół jednak brukselkę jadamy już po ugotowaniu, z dodatkiem przyrumienionej bułki tartej i masła. Może warto skusić się na nową wersję brukselki, np z parmezanem w piórka, podsmażonym boczkiem czy orzechami. Można ją również upiec w piekarniu, będzie wtedy bardziej chrupiąca(...)pomarańczy. Całość mieszamy i podsmażamy przez ok 4 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z pomarańczy i nitką octu balsamicznego. Podajemy jako dodatek do mięs i serów
Mia Cucina SofietaTarty w każdym wydaniu są przepyszne :) Ja mogę je jeść o każdej porze. Składniki na ciasto: 2 szklanki ( 300g) mąki uniwersalnej 2/3 szklanki ( 180g) zimnego masła 1/4 szklanki ( 30g) cukru pudru 1/4 łyżeczki soli 1 żółtko z dużego jajka 1 łyżka zimnej wody Masa: 150 g białej czekolady 1/2 łyżeczka olejku wanilinowego 250g serka mascarpone(...)szklance rozpuść żelatynę w 4 łyżkach gorącej wody. W dużej misce na średnich obrotach ubij serek, olejek wanilinowy oraz cukier. W osobnej misce ubij śmietanę. Do masy sera dodaj czekoladę, ubitą śmietanę i żelatynę, cały czas mieszając. Wlej masę na ostudzony placek i przyozdób owocami Smacznego
Niezły Młynekorkiszowej 1/2 kostki schłodzonego masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 1/4 łyżeczki soli 1 jajko roztrzepane (1/2 dodałam do ciasta, resztę zostawiłam do posmarowania pierogów) Nadzienie: 130 g sera feta 350 g ugotowanych ziemniaków 1 cebula przyprawy: pieprz, rozmaryn, lubczyk, czosnek niedźwiedzi dodałam też kilka suszonych pomidorów i 2 ząbki czosnku do posmarowania pierogów: druga połowa roztrzepanego jajka + łyżka(...)razem sklecić, żeby wyszło coś jadalnego...? Może skleić jeden wielki pieróg z nadzieniem...? A może...? Ależ tak! Kruche ciasto? Czyli znakomite na coś w rodzaju tarty! W dodatku ciasta jest tyle, że tarta będzie z przykryciem;) Wyjęłam okrągłą foremkę, posmarowałam oliwą i obsypałam mąką, po czym wykleiłam jej dno 2/3 ciasta. Na to przełożyłam farsz
Zdrowa Kuchnia Sowyzakończą mojej przygody z kuchnią Małopolski, gdyż po wstępnym rozpoznaniu, rodzinie spodobały się smaki wykorzystywane w potrawach. Jedyną ujmą jest to, że nie lubi nikt prócz mnie kozich serów. Skandal! Ale, każdy ma swój gust i smak, w to nie wnikam więc. Zostało mi nieco grysiku. Tym razem, podparłam się internetowym kotłem, znalazłam przepis, który wydawał się całkiem przyzwoity. Oczywiście(...)kefiru lub maślanki 1 szklanka grysiku (kaszy manny) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 szklanka cukru 1 szklanka suszonej żurawiny szczypta soli ponadto: tłuszcz i bułka tarta do formy 1 szklanka żurawiny 1/2 szklanki cukru lukier \ Kaszę manną mieszam z kefirem, jajkiem i cukrem, odstawiam na 2-3h, aby cukier się rozpuścił, a kasza zmiękła
W kuchni Karmel-itkiPrzed Państwem TORT!! I to nie byle jaki bo... wytrawny i niespotykany. Dziś my, dwie buntowniczki, postanowiłyśmy na przekór wszelkim konwenansom smacznie złamać kulinarne prawa. Otóż
Wypisz Wymalujwielu z Was jest to koszmar z dzieciństwa, moja Siostra nadal jej nie znosi, ale ja nigdy nie miałam z nią problemów. Ugotowana i podana z masłem i bułką tartą umilała wiele rodzinnych, jesiennych obiadów (tylko Siostra była niezadowolona ;)). A gdy rok temu odkryłam pieczoną brukselkę , stała się dla mnie prawdziwym przysmakiem! Już nie raz zachwycałam się(...)następnie przełożyłam na blachę (najlepiej wcześniej rozgrzać blachę w piekarniku). Cebulę pokrój w piórka, a brukselkę w cienkie plasterki. Oliwę wymieszaj z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Szynkę pokrój w kostkę. Ser mozzarella pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj brukselkę z połową oliwy i czosnku i odstaw na bok. Posmaruj pizzę oliwą z czosnkiem przy pomocy pędzelka i ułóż na niej mozzarellę
Chilli Czosnek i Oliwaznaleźć proponowane przeze mnie produkty, które zawsze znajdują się w linkach :) Składniki: ciasto na pizzę z tego przepisu sos pomidorowy do pizzy sos czosnkowy do pizzy pieczarki szynka ser żółty Wykonanie: Blat pizzy smarujemy sosem pomidorowym, układamy składniki i pieczemy w taki sam sposób jak jest podane w przepisie ( Pizza a`la Caprese ). W tym poście całą uwagę skupię(...)sklep? Otóż przesyłka w błyskawicznym tempie znajduje się u klienta. Bardzo starannie pakują produkty, więc spokojnie możemy zamówić tam szkło i nawet bardzo delikatne i kruche produkty! Po trzecie w kontakcie z klientem są bardzo przystępni i sympatyczni. Odnoszę wrażenie, że Ci ludzie mają z kuchnią więcej do czynienia, niż by się mogło wydawać - dokładnie wiedzą co sprzedają, a sprzedają
Blondynka Gotujewygrillowałam do postaci chipsa prawie:) I to się okazało właśnie to! To mój zestaw obiadowy, którym się zachwyciłam ostatnio: Składniki: * bakłażan * pieczarki * papryka * ogórek zielony Sos: * 1-2 łyżek sera białego takiego jak na serniki * 1-2 łyżki jogurtu greckiego * łyżeczka majonezu kieleckiego * czosnek wyciśnięty * koperek * sól Bakłażana obrałam ze skórki, pokroiłam na bardzo cienkie plasterki, posypałam solą i odstawiłam(...)więc mam nadzieję, że to już niedługo:). sowa_nie_sowa 2011/08/30 14:05:52 Zwróć uwagę Ren-ya na dodatek majonezu kieleckiego, on daje takim sosom specyficzny smaczek:) Z tartym ogórkiem też robię, jak najbardziej
Zdrowa Kuchnia SowyBanach. Gdy emocje opadły większość udała się na zorganizowane dla nas konferencje: o współpracy blogerów z firmami, ciekawą prezentację o japońskich słodyczach i smakach kraju kwitnącej wiśni,oraz o serach połączonych z degustacją. Wieczorem wszyscy udali się na uroczystą kolację z daniami, które u nie których osób wzbudziły kontrowersje (podwędzany befsztyk tatarski; krem z pokrzywy, jajko sous-vide, piana(...)pszennej 1/2 szklanki białego wytrawnego wina sól, pieprz, gałka muszkatałowa do smaku na babkę: 1,2 kg ziemniaków 4 jajka 1 cebula sól, pieprz, gałka muszkatałowa masło bułka tarta Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę miksujemy w malakserze, przełożyć na gazę aby odcedzić nadmiar płynu. Do masy dodać jajka, doprawić solą, pieprzem i gałką muszktałową, dodajemy krochmal, który powstał
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępolecam więc wam zaskakujący smakiem i kolorem deser. Deser ten wygląda jak sernik na zimno, chociaż nie ma z nim nic wspólnego, gdyż w składnikach nie ma ani grama sera. Deser został przygotowany z kaszy jaglanej. A elementem dekoracyjnym tego deseru są ziarna granatu i czekolada. Nie przygotowałam do niego spodu, gdyż moi panowie zdążyli moje zapasy ciasteczek wyczyścić(...)pomocą silikonowej łyżki. Przygotowaną masę przekładamy do tortownicy o śr. 20 cm. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Kiedy deser stężeje posypujemy go resztkami ziaren granatu i tartą czekoladą. Smacznego The post Deser z kaszy jaglanej z granatami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięogrzewanie. Nogi mi od tego spuchły..ale moim kanapkom NIC się nie stało ! W normalnych pojemnikach moje kanapki miałyby już mokry wygląd, byłyby zaparzone, szynka miałaby zielonkawy nalot, a ser po prostu by zbielał. To po dwóch dniach. W poniedziałek kanapki ,w zwykłym pojemniku, już same by z niego chyba wyszły. Dodam , że wahanie temperatur mieliśmy dość wysokie. Od gradu(...)próżniowy Dafi vacuum wyposażony jest w specjalną silikonową uszczelkę, która zapewnia wyjątkową szczelność. Po drugie OSZCZĘDNOŚĆ Dzięki pojemnikom próżniowym nie marnujemy produktów spożywczych i przedłużamy żywotność rzeczy wartościowych. Po trzecie FUNKCJONALNOŚĆ I ESTETYKA Nowoczesny kształt i odpowiednio dobrana kolorystyka sprawiają, że pozostawione na wierzchu pojemniki bardzo łatwo wkomponowują się w wystrój każdej kuchni. Zróżnicowana pojemność umożliwia odpowiedni dobór w zależności
Z Kuchni Do Kuchni