tarta ser - 1005 przepisów (strona:49/67)

Roladki z kurczaka z fetą szpinakiem 231

Ostatnio, dzięki pysznej   tarcie mojej koleżanki przekonałam się na nowo do szpinaku. Wcześniej kosztowałam go kilka razy, ale jakoś mnie nie zachwycił. Widocznie musiałam do niego dojrzeć:) Próbowałam już kilka dań, na pierwszy ogień poszły roladki z kurczakiem, które polecało mi już kilka osób. Ja również dołączam do grona ich fanów. Pyszne, dość szybkie w wykonaniu i efektowne(...)Jeszcze lepiej smakują na drugi dzień. Zachęcam do wypróbowania.   Roladki z kurczaka z fetą szpinakiem   Składniki: 2 piersi z kurczaka 100 g sera feta 250 g świeżych liści szpinaku (może być również mrożony) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sosu sojowego słodka papryka mielona papryka mielona ostra zioła prowansalskie tymianek sól, pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy

Mania Gotowania
Sernik z żurawiną na piernikowym spodzie. 267

wykorzystać ... - po drugie ... jakiś czas temu serniki wydawały mi się jednymi z najtrudniejszych ciast do wykonania , a teraz piekę je coraz chętniej i nawet nie notuję wpadek :) - po trzecie zakochałam się z żurawinie , zarówno w deserach jak i w innych daniach No i o to powstał taki oto sernik zasypany białym puchem jak krajobraz za oknem . Popękany wierzch ciasta jest(...)wspaniałego smaku . Składniki : Spód : 30 dkg rozdrobnionych w malakserze pierników  10 dkg roztopionego masła pół łyżeczki przyprawy do pierników  (opcjonalnie) Masa serowa : 1 kg sera ( u mnie taki w wiadereczku)  350 ml śmietany 30 %  5 łyżek cukru pudru 4 jajka 2 op cukru waniliowego 1 budyń waniliowy 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Ulubiony aromat

Malinowa Kawiarenka
Wrocławski Bazar Smakoszy 164

odbywający się konwent, co nas trochę zasmuciło, ale i tak warto było się tam pojawić. Zapraszam więc do skromnej fotorelacji. DELICJA Deli Foods & Beverages zaproponował nam pyszne włoskie sery, oliwy oraz różne przetwory. Made in Portugal zachwycał nas jak zwykle pysznymi smakami prosto ze słonecznej Portugalii - oliwy, przetwory i konserwy. Kolejne włoskie stoisko  TP Italia  było pełne(...)solą morską z Kornwalii (gorąco polecam!). Oprócz tego znajdziemy tam pięknie zapakowane i aromatyczne kawy, kakao i herbaty z plantacji fair trade . Na głodnych czekały quiche i tarty od Onzmywa . Zaintrygowały nas również papryczki cherry nadziewane greckim serkiem kremowym od niezawodnego  Sertakisa, u którego tracę wszystkie oszczędności na wyśmienite oliwki, greckie jogurty i największą specjalność - tzatziki. Oczywiście

Food Square
Francuskie kwadraty na przekaske 223

utesknieniem, a poki co zadowalam sie ulubionym ciastem francuskim. Szybkie "kanapki" z ciasta francuskiego i parowek skladniki: opakowanie ciasta francuskiego pol czerwonej papryki kilka oliwek 6 parowek cienkich 100g tartej goudy kilka galazek tymianku opcjonalnie ketchup wykonanie: Papryke myjemy i kroimy w kosteczke. Oliwki w talarki. Ciasto francukie dzielimy na kwadraty. Ja podzielilam je na 8 kawalkow. Ostrzem noza(...)przecinamy na pol i jeszcze raz na pol po dlugosci. Na kazdym kawalku ciasta ukladamy po 3 tak przeciete parowki. Posypujemy je papryka i oliwkami, a na koniec startym serem. Zapiekamy w piekarnku nagrzanym do 200°C przez okolo 20 minut. Trzeba sprawdzac by ciasto sie nie spalilo. Przed podaniem posypujemy calosc swiezym tymiankiem. Smacznego

Przysmaki Karolki
Kopytka a/la gnocchi z pulpecikami w sosie porowo-paprykowym 136

1 jajko C ebulkę drobno pokroic i wszystkie składniki ze soba połączyc , aby powstała jednolita masa. Doprawic do smaku pieprzem i solą. Formowac małe kuleczki , obtoczyc w bułce tartej i smażyc na rozgrzanym oleju Sos porowo-paprykowy 1 l wody 2 ząbki czosnku 2 serki topione kremowe łyżeczka ostrej papryki 1 por - częśc biała łyżka oleju Pora pokroic(...)minut na małym ogniu. Przełożyc do garnka z 1 l wody . W momencie gdy por z wodą sie zagotuje , wrzucic 2 kostki serka topionego. Gotujemy tyle , żeby ser sie roztopił. Na koniec blenderujemy wszystko na gładki krem. Do kremu dodac usmażone pulpety . Sosik z pulpetami wylewamy na 'gnocchi' i dekorujemy natka pietruszki

Słodkości i nie tylko
Pierogi ze słodką kapustą i grzybami 212

jiaozi, w południowozachodnich Niemczech, w Badenii-Wirtembergii – popularne są maultaschen, na Ukrainie – wareniki, w Rosji – pielmieni, w Gruzji – chinkali, a my mamy… pierogi. Z serem – na słodko, ruskie, z owocami, z mięsem… i nie tylko. Pierogi ze słodką kapustą i grzybami.   Składniki na farsz: - średnia główka kapusty – ok. 700g - 1 marchewka - 100g suszonych grzybów(...)odparowania wody. Kolejno dodajemy ugotowane suszone grzyby (zmiksowane lub posiekane), doprawiamy pieprzem i solą. Całość jeszcze chwilę podsmażamy i odstawiamy. Kapustę i cebulę cienko szatkujemy na szatkownicy, marchew trzemy na tarce jarzynowej – całość mieszamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i porcjami dokładamy kapustę, cały czas mieszając. Wlewamy 1/3 szklanki wywaru z gotowanych grzybów, dodajemy kminek. Smażymy ok. 10 minut

mojewypiekiinietylko
Schabowy..pachnący czosnkiem 164

sumie to najbardziej świeży], ale ja i córki wolimy jednak dodatek czosnku w takiej postaci.U mnie panierka jest z mąki i kaszy kukurydzianej..ale można zrobić i tradycyjnie z bułki tartej. schab jajka  sól czosnkowa mąka  kasza kukurydziana Schab pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.Jajka roztrzepać razem z solą czosnkową, mąkę wymieszać z kaszą kukurydzianą.Kotlety namoczyć(...)marynowania mięs, drobiu, ryb przed ich podaniem, do zup, sosów, steków, kotletów, mięs mielonych, gulaszy, dań z jaj. Doskonałą do świeżych gotowanych warzyw. Do potraw z grzybów oraz serów

Moje domowe kucharzenie
Szparagi z sosem holenderskim 123

się tam i wróciliśmy z kilkoma kg zielonych i białych. W naszym domu szparagi przygotowuje się je na różne sposoby. W rodzinnym domu najczęściej jadaliśmy białe szparagi z bułką tartą i masłem. Ja osobiście bardzo lubię zielone szparagi, gdyż nie trzeba ich obierać, nie wymagają długiej obróbki, można je też jeść na surowo, doskonale pasują do sałatek. Szparagi(...)masła, a doprawia solą, białym pieprzem i wytrawnym winem, ewentualnie sokiem z cytryny. Polecam inne przepisy ze szparagami: Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) Kremowa zupa szparagowa z serem Zupa szparagowa krem Tym razem Piotrek chciał zjeść szparagi z sosem holenderskim. przepis na ten sos znajdziecie poniżej. Szparagi obieramy ze skórki za pomocą obieraka do warzyw, myjemy, wkładamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ozdobniki. Ogarniam sprzęt Stwórcy 294

blendera. Zblendowałam. Gęstość regulowałam oliwą.  400g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 3 łyżeczki pesto bazyliowego Mięso mielone wyrobiłam z jajkiem, bułką tartą i pesto. Uformowałam z niego małe kulki, które następnie smażyłam. Mini kotleciki podałam z risotto oprószone startym parmezanem.  szklanka ryżu jaśminowego szklanka bulionu warzywnego 3 łyżki suszonych pomidorów(...)czasu do czasu, aby się nie przypalił. Bulionem łyżka po łyżce podlewałam do momentu, aż wystarczająco zmiękł. Na koniec dodałam suszone pomidory i masło. Wymieszałam. Podałam posypane startym serem

bastalena
Snickers Brownie jak z Coffee Heaven 487

ostudzoną masą.   Na koniec delikatnie połączyć wszystko z mąką.   Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm, wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki i piec przez 25 minut. Przygotować masę karmelową. M asło roztopić, dodać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści(...)razem z karmelem   zmiksować na gładką masę.   Orzechy włożyć do worka i rozbić dość drobno tłuczkiem. Pamiętamy aby część z nich zostawić do polewy. Dodać do masy ser mascarpone oraz orzechy. Wymieszać na gładki krem. Przygotować polewę. Masę kajmakową podgrzać w rondelku z grubym dnem, dodać mleko. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa stanie się

Mania Gotowania
Sernik krakowski 365

pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Umieścić je na 30 minut w lodówce. Formę (25x35 cm) posmarować masłem i obsypać bułką tartą. 3/4 ciasta rozwałkować i położyć na spód formy. Ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut celem podpieczenia spodu. Przygotować masę serową. Masa(...)ułożyć z nich kratkę na serniku. Paski z ciasta można posmarować również żółtkiem, wtedy ładnie się zarumienią. Ciasto piec w 180°C przez 1,5-2h, aż ser się zetnie. Upieczony sernik wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Jeśli sernik za mocno Wam wyrośnie, nie martwcie się, po wystudzeniu nieco opadnie, a paski z ciasta nie powinny się naruszyć

Food Square
Seromak na kruchym cieście 424

pieczenia. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajko oraz posiekane masło. Całość posiekać nożem i wyrobić kruszonkę.  2/3 ciasta rozsypać na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze o wym. 25x36cm. Delikatnie ugnieść palcami. Masa makowa: 500g zmielonego maku (użyłam BackMit),  3 szklanki mleka,  200g cukru,  2 jajka,  skórka z cytryny(...)zagotować, po czym przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę, wraz z cynamonem i drobno posiekanymi orzechami dodać do masy. Gotową masę rozsmarować na cieście. Masa serowa:  750g białego sera,  3 jajka,  300g cukru,  40g mąki ziemniaczanej, 4 łyżki oleju rzepakowego (użyłam Rapso), sok z cytryny Ser zmielić, dodać jajka i cukier, zmiksować. Dodać olej oraz mąkę

Z miłości do słodkości
Pieczone pierogi ze szpinakiem (kruche) 268

idealnego przepisu na ciasto, a ten który wykorzystałam w poniższym przepisie w moim odczuciu jest idealny. Ciasto jest kruche, nie zawiera tak dużej ilości tłuszczu jak typowe ciasta kruche/na tarty. Nie każdy może lubi, ale w tym wypadku sos jogurtowy jest niezbędny, najlepiej maczać kolejne kawałki pieroga w sosie. Smak sosu bardzo dobrze współgra z nieco pikantnym nadzieniem(...)roztopionego masła szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru gorąca woda Nadzienie 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 250 g szpinaku (użyłam mrożonego) suszone pomidorki z zalewy lub nie 150 g sera feta (ilość można dopasować wg gustu) sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sos jogurtowy jogurt naturalny koperek sól czosnek granulowany Przygotowanie Ciasto. Wszystkie składniki wymieszać, prócz wody. Wodę stopniowo dolewać

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ślimak szpinakowy w cieście serowym 274

mrożonego szpinaku liściastego 100g fety 140g suszonych pomidorów w oleju Jajko Cebula Czosnek Sól, pieprz Margarynę posiekać nożem i wyłożyć na podsypany mąką blat. Następnie dodać mąkę wraz z serem. Wyrobić ciasto. Zawinąć z folię spożywcza i umieścić    w lodówce na jakieś 20 minut. W między czasie przygotować farsz. Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę, a następnie podsmażamy(...)pieprzem. Wyłączamy gaz i wrzucamy jajko, delikatnie mieszamy. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy i wykrajamy paski. Na każdy nakładamy farsz i zawijamy w rurkę. Układamy w formie do tarty rozpoczynając od brzegów. Kolejne kawałki dołączamy do poprzednich i zawijamy jak muszla ślimaka do środka formy. Po wyłożeniu całej formy pieczemy 40 minut w temp 180 stopni Celsjusza. Podajemy

Kolizje Smaków
Makaron z kurczakiem i warzywami w sosie serowym 663

wszelkie zaległości.   Grunt, że odpoczęłam po ciężkiej sesji i teraz mogę od nowa szaleć w kuchni. Dodatkowo, pragnę Wam oznajmić, że w akcji „gotowanie za głosowanie” wygrała czekoladowa tarta z kremem kokosowym i to ona zostanie wkrótce tutaj przedstawiona. Składniki na 2-3 porcje: 150g makaronu - u mnie świderki Pół piersi z kurczaka – ok. 25 dag ¾ mrożonki(...)usmażyć na odrobinie oleju. Posolić i popieprzyć do smaku. Dodać warzywa i smażyć do miękkości. Można dodać kilka łyżek wody. Doprawić przyprawą włoską i kostką rosołową. Na koniec dodać ser topiony. Gdy się on rozpuści, należy wtedy sos wymieszać z makaronem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów