jajek 1 czerstwa bułka mleko pieprz,sól bułka tarta 7 jajek ugotować,obrać i drobno pokroić. Bułkę namoczyć w mleku i odstawić na 10 min, następnie odcisnąć. Do jajek dodać surowe jajko, odciśniętą bułkę, sól, pieprz.Wymieszać. Z masy formować niewielkie kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju z obu stron na ciemnozłoty(...)paluszki i chipsy . Zastosowanie: Pomidory suszone idealnie nadają się do dań płynnych, zup, sosów. Jest to niezastąpiony dodatek do pizzy czy zapiekanki. Doskonale pasuje do kanapek zarówno tych z serem jak i tych z mięsem. Świetnie nadaje się do faszerowania mięsa
Moje domowe kucharzeniedobrej jakości mozzarelli buffalo 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka bazylii sól morska świeżo mielony pieprz ok. 3/4 szklanki świeżo tartego parmezanu olej lub oliwa aromatyzowana/y czosnkiem i/lub bazylią Pesto z bazylii: 1 pęczek bazylii (liście oberwane z jednej doniczki) 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny(...)suszoną bazylią. Wstawiamy do piekarnika na 7 minut. W tym czasie na papierze do pieczenia rozsypujemy cienką warstwę parmezanu. Wstawiamy do piekarnika na około 3 minuty – aż ser się rozpuści i zacznie złocić. Wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180°C. Składamy torciki w podanej lub dowolnej kolejności np.: bakłażan -> pomidor -> cebula
Poezja smakuZaloze sie, ze nie ja jedna chcialabym zeby lato trwalo jak najdluzej. Nieublagalnie jednak zbliza sie jesien. Dzis za oknem jest piekne slonce, ktore grzeje z
Przysmaki KarolkiZaglądam do chlebaka a tam tona niezjedzonych kajzerek. Bułki tartej już mam na kolejne kilka miesięcy. Jakbym wyrzuciła, wtedy mąż wyrzuciłby mnie z domu :) To natchnęło mnie na zrobienie dodatku do mojej rolady drobiowej. Wszystko zrobione na parze, więc ZDROWO! :)) Bardzo proste, szybkie i pyszne! Roladę można zrobić z kilku rodzajów mięs. Ja dziś postawiłam na drób. Dodatki też(...)skręcamy. Układamy w naczyniu do parowania i gotujemy 30 min. Rolada jest pyszna na ciepło ale wyśmienicie smakuje na zimno. Kulki serowe można robić w kilku wariantach: z serem żółtym, szpinakiem, pieczarkami, boczkiem. Ja dziś zrobiłam z serem ale inne też są godne polecenia. Ja wszystko wyrabiałam w mojej magicznej maszynie zwanej Thermomixem. Składniki: 250 g bułki czerstwej pokrojonej
Olikowa kuchniaWyprawa na targ o tej porze roku to czysta przyjemnosc. Stragany az uginaja sie pod ciezarem warzyw i owocow, a ja jak dziecko ciesze sie na
Przysmaki KarolkiW tym roku nieco później niż zwykle, ale w końcu się doczekałam. Moja radość na widok zielonych szparagów była przeogromna. I pomyśleć, że jeszcze jakiś
Przysmaki Karolkibazylię, oregano (lub dowolne, ulubione zioła) bułkę tartą olej do smażenia Cebulkę podsmażamy aż zmięknie i trochę się przyrumieni, to samo robimy z papryką. W sporej misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Jeśli masa jest zbyt luźna i klejąca, dodajemy trochę bułki tartej. Formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoto-brązowo. Kotlecików wyszło(...)nieco chrupiąca. Ryż odcedzamy i mieszamy z warzywami. Prawda jakie proste? A jakie dobre. Pasuje do wielu rzeczy, a kiedy dodamy do niego sos, np. beszamelowy lub na bazie sera pleśniowego typu "Lazur" (albo podobnego, z zieloną/niebieską pleśnią) może stanowić samodzielne danie. Nasz pyszny obiadek :) Dzisiejsze pomysły są smaczne, tanie i szybkie, więc takie, jak lubię najbardziej
Ratunku obiadzłość, bardzo lubię serniki i z utęsknieniem czekam na powroty do Polskie gdzie mogę poszaleć z sernikami. Co w takim razie robię gdy nie mam pod ręką sera? Robię takie oszukane serniki:) Ciasto to jest lekkie i puszyste polecam dodać do niego rodzynki, kandyzowaną skórę z pomarańczy lub inne rzeczy które lubicie w serniku, na pewno będzie wam jeszcze(...)dowolny aromat. Masę serową wylewamy na podpieczony spód i wkładamy do piekarnika na 50 minut. Po 15 minutach pieczenia gdy wierzch będzie twardy, wyciągamy ciasto z piekarnika i trzemy na wierzch pozostałą część ciasta kruchego. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieSkładniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
kolorowotorcikowokozie śmierć!". Poszperałam w sieci, przewertowałam kilka książek, aby dowiedzieć się co nieco o tej kuchni, która pozywana jest także kuchnią galicyjską. Rządzą tu kasze, regionalne sery kozie, owoce jagodowe, grzyby... Można by wymieniać i wymieniać. Idąc tym tropem, poszukałam też potraw rozpoznawalnych, typowo małopolskich, które tylko w tamtych rejonach wiodą prym. I znalazłam coś, co mnie niezwykle zaciekawiło(...)babka: 3 jajka szklanka grysiku (kaszy mannej) 1/2 szklanki cukru 1 1/3 szklanki mleka szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 opakowanie cukru waniliowego tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy konfitura: 500g wydrylowanych dojrzałych wiśni szklanka cukru żelującego 2:1 ewentualnie cynamon Wiśnie zasypuję cukrem i zostawiam na około 30 minut, w ciągu których przygotowuję babkę
W kuchni Karmel-itkiręką odją ł. 8 1450 wejść Tarta brokułowa Któregoś dnia wpadło do mnie kilku znajomych i trzeba było przygotować coś na szybko. Co powstało? Tarta brokułowa. 7 1575 wejść Pyszne domowe hamburgery Czasami mam ochotę na coś mniej zdrowego, troszkę bardziej tłustego, co na pewno odłoży się w boczkach. :) Nie znaczy(...)uwielbiana przez wszystkich. Można je zrobić na milion sposobów wykorzystując wszystkie możliwe składniki. W mojej propozycji podawane są na połówce arbuza (bez miąższu i oczyszczonej). Podstawa dla koreczków to ser i szynka, bądź ser i kabanos (pół na pół), a dalej co tylko wymyślicie: pomidorek koktajlowy, cebulka marynowana, winogrono, korniszon, pieczarki marynowane, oliwki. Wszystko symetrycznie ułożone zapewni jeszcze lepszy efekt
Brzuszki ŁakomczuszkiKobieca kuchnia makaronowa" to były moje trzecie w życiu warsztaty, i bardzo cieszę się, że mogłam wziąć w nich udział. Tu chciałabym podziękować ekipie z agencji PR Synertime, która o mnie pamiętała zapraszając uczestników oraz oczywiście Lubelli. Na całą fotogalerię zapraszam na FB . Powitali nas reprezentanci agencji i Lubelli - przemiłe, uśmiechnięte osoby. W pokoju czekał już na nas poczęstunek(...)szybko się dobrały, ja trafiłam do kurczaka razem z Laurą i Iwoną . Pomysłów było naprawdę wiele, ale ostatecznie zdecydowałyśmy się na faszerowane roladki z kurczaka (szpinak, czerwona cebula i ser z niebieską pleśnią) oraz sałatkę z makaronu pełnoziarnistego z cukinią i fasolką szparagową oraz dużą ilością czosnku. W międzyczasie na innych stanowiskach także powstawały ciekawe i kolorowe potrawy. Oczywiście żadna
Pasja SmakuKochani pieczemy tartę :) Jest naprawdę przepyszna i szybka w wykonaniu. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki ( uniwersalnej) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki kakao 150 g masła drobno pokrojonego 2 duże żółtka Masa: 150 g białej czekolady 2 łyżki żelatyny w prożku 1 szklanka śmietany kremówki 30% 3/4 szklanki cukru 500 g kremowego(...)trochę ostygnęła. W szklance rozpuść żelatynę w 4 łyżkach gorącej wody. W dużej misce na średnich obrotach ubij serek oraz cukier. W osobnej misce ubij śmietanę. Do masy sera dodaj czekoladę, ubitą śmietanę i żelatynę, cały czas mieszając. Wlej masę na ostudzony placek i przyozdób owocami Smacznego
Niezły Młynekkruche, ale twarde). Od jakiegoś czasu miałam ochotę na takie wytrawne ciasteczka/krakersy czy tego typu przegryzkę, podobną w stylu do genialnych chrupek z ciecierzycy . Myślałam o ciasteczkach z serem, ale jak trafiłam na ten przepis, to od razu wiedziałam, że takie właśnie chcę! Trochę zmodyfikowałam, przede wszystkim zamieniłam mąkę kukurydzianą na płatki żytnie i dodałam więcej przypraw, aby było zgodnie(...)godz. do lodówki. Po tym czasie miało być rozwałkowane, ale mnie to kompletnie nie wychodziło! Już myślałam, że powtórzy się sytuacja, kiedy to zamiast pierogów zrobiłam tartę , ale jak zaczęłam wyrabiać po dodaniu jeszcze łyżki oleju, to okazało się, że co prawda z trudem, ale udało się rozwałkować:) Rozwałkowałam (po kawałku) ciasto bardzo cienko, pokroiłam w miarę możliwości na kwadraty
Zdrowa Kuchnia Sowybogactwo, najlepiej oczywiście byłoby zjadać ją na surowo, poszatkowaną cieniutko i dodaną do innych warzyw. Na ogół jednak brukselkę jadamy już po ugotowaniu, z dodatkiem przyrumienionej bułki tartej i masła. Może warto skusić się na nową wersję brukselki, np z parmezanem w piórka, podsmażonym boczkiem czy orzechami. Można ją również upiec w piekarniu, będzie wtedy bardziej chrupiąca(...)pomarańczy. Całość mieszamy i podsmażamy przez ok 4 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z pomarańczy i nitką octu balsamicznego. Podajemy jako dodatek do mięs i serów
Mia Cucina Sofieta