szpinakiem a drugi zabek z cebula Na rozgrzanej patelni podsmarzamy stopniowo dodajac boczek, cebule i na koncu szpinak Potem czekamy az wszystko ostygnie i dodajemy do sera Ricotta Wszystko razem mieszamy doprawiajac do smaku sola i pieprzem Nalesniki 0,5 l mleka 500 g maki 2 jajka sol Do misy wsypujemy make, wbijamy jaja(...)koniec dodajemy szczypte soli Na rozgrzana patelnie wylewamy ciasto i smarzymy palcki na cala patelnie Placki osmarzamy z dwoch stron Krokiety farsz nalesniki bulka tarta 1 jajko Na nalesniki nakladamy farsz Zawijamy nalesniki obtaczamy w jajku a potem w bulce tartej Podsmarzamy na patelni Gotowe krokiety podajemy do jedzenia
Klaudynkowa kuchniaQuiche… czyli klasyka kuchni francuskiej. Jest to placek z kruchego lub francuskiego ciasta wypełniony masą jajeczno-śmietanową. Może być przyrządzony z różnych składników i podawany
Oryginalny smakmąki pełnoziarnistej (oryginalnie tortowej) 100g zimnego masła 1/4 szklanki zimnej wody 1 łyżeczka soli Z podanych składników wyrobiłam ciasto. Uformowałam z niego kulę i schłodziłam ok.1h. Formę do pieczenia tarty wysmarowałam masłem, wyłożyłam ciastem, nakłułam widelcem i zapiekłam przez 15min. w 150st. 5-6 plastrów boczku 1 średnia cebula (dodałam od siebie) 1 szklanka startego parmezanu (dodałam(...)śmietana) szczypta gałki muszkatołowej tymianek, prażona cebulka (dodałam od siebie) Boczek pokroiłam w kostkę, lekko podsmażyłam. Cebulę pokroiłam w krążki. Na wstępnie podpieczone ciasto wyłożyłam boczek, surowe krążki cebuli. Ser zmiksowałam z jajkami, jogurtem i gałką muszkatołową ( masę rozrzedziłam 2 łyżkami mleka ). Masą serowo- jajeczną zalałam ciasto. Finalnie oprószyłam tymiankiem i prażoną cebulką. Całość zapiekłam kolejne 20-25min. Quiche
bastalenaplanów na dzisiejszy obiad, to zapraszam do wypróbowania. Składniki na 4 porcje: 400 g makaronu spaghetti 200 ml śmietanki kremówki 100 g wędzonego boczku 3 żółtka 50 g tartego parmezanu lub grana padano 1 ząbek czosnku 1 cebula oliwa do smażenia Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dente. Boczek posiekać w kostkę i usmażyć na chrupko, na suchej patelni(...)wytopionym tłuszczu zeszklić posiekaną drobno cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę (jeśli tłuszczu jest za mało, można dolać ok. łyżki oliwy). Żółtka delikatnie ubić ze śmietanką i serem, dodać usmażony boczek, doprawić solą i pieprzem. Sos wlać na patelnię, wymieszać. Dodać ugotowany makaron i podgrzewać przez chwilę na małym ogniu, do czasu aż sos stanie się kremowy i gęsty, uważając
Obiad za dychęObok moreli nie mogłam przejść obojętnie. Upiekłam tartę z gotowanego budyniu i twarogu. Słodka masa i kwaskowate morele doskonale ze sobą kontrastuj ą . Ten niewielki sernik z morelami zadziwiająco szybko zniknął, podzielony między najbliższymi osobami. Wkrótce na blogu kolejne przepisy z morelami w roli głównej. Składniki na ciasto: 150 g masła 4 łyżki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (krupczatki) Masa serowa: 500 g mielonego sera białego, zmielonego dwukrotnie lub gęstego sera na serniki 1 budyń waniliowy (użyłam z prawdziwą wanilią Delekta) 1/2 - 2/3 szklanki cukru (w zależności od upodobań) 300 ml mleka 250 g moreli Przygotować budyń. 200 ml mleka zagotować. W 100 ml mleka rozpuścić budyń. Gdy mleko się zagotuje
Czerwień i błękitłyżeczki cukru sól zmielony czarny pieprz Sos beszamelowy: 50 g masła 2 płaskie łyżki mąki 300 ml mleka sól szczypta gałki muszkatołowej 1/2 szklanki tartego parmezanu PRZYGOTOWANIE: *Bakłażany: Bakłażana pokroić na półcentymetrowe plastry. Posolić i podsmażyć na oliwie z oliwek ( 2 łyżki oliwy). Usmażone układać na ręcznikach papierowych, aby oddały tłuszcz który pochłonęły(...)smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową, dodać połowę startego sera, wymieszać i podgrzać aż ser się rozpuści, odstawić z ognia. *Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Żaroodporne naczynie posmarować oliwą z oliwek. Bakłażany podzielić na 3 części, na dnie rozłożyć pierwszą
kulinarnyJaokraska (czas bicia gęsi).Tradycyjną zupą jest też krupnik z bulwami, śledź solony z warzywami. W Codziennym menu były kiedyś plińce czyli surowe tarte bulwy, golce z samych tartych kartofli kładzione na wodę lub mleko. Wymieniać można by jeszcze długo ale nie mamy całego dnia. Kaszubska drożdżówka - jest wpisana na listę produktów tradycyjnych w Urzędzie Marszałkowskim w Gdańsku(...)Baba gotowana – tradycyjna potrawa wielkanocna Grucholec - baba ziemniaczana, podawana z surówką z cebuli i ogórka Kiszka kaszubska – pokrojona na talarki, smażona na słoninie Bumbe - kluchy nadziewane, najczęściej boczkiem i serem Plińce – placki ziemniaczane, podawane ze śmietaną i cukrem Prażnica – jajecznica Jarzyna z marchwi i brukwi Kwaszone gurczi – ogórki kiszone, Mizeria - gurczi na kwaśno Kartuskie ogórki – pasteryzowane z cebulą, marchewką
Czarnawisienkafilo (u mnie po 4 arkusze na spód i na wierzch). W kilku przepisach spotkałam się z wkładaniem ciasta także w środek nadzienia, co jak przypuszczam, stabilizuje strukturę gotowej tarty, dlatego również zdecydowałam się na zastosowanie tego triku. Resumując, jakkolwiek skomplikowanie może to brzmi, chodzi o przełożenie ciasta nadzieniem. Jeżeli czujecie się niepewnie, potraktujcie ozdobniki jako opcjonalne(...)dowolnej zieleniny, u mnie pęczek botwinki i ok. 250 g szczawiu, świetnie nada się szpinak 4 cebulki dymki po 1/2 pęczka natki pietruszki i koperku 200-400 g sera, wedle gustu, ja dałam kostkę fety (200 g) i uzupełniłam startym parmezanem ok. 3 łyżki kaszki manny/semoliny sól, pieprz do smaku opakowanie ciasta filo (ok. 10 arkuszy) olej lub oliwa
Chilli Czosnek i OliwaDelikatne, malutkie pierożki z serkiem ricotta i borówką amerykańską. Osobiście uważam, że jagody byłyby lepsze, jednak w lodówce miałam tylko borówki :) Składniki na około 70
Zabawa smakiemsztuk 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka ¾ szklanki wody gazowanej 2 jajka Szczypta soli 2 łyżki oleju Nadzienie: 500g pieczarek 20 dag startego sera żółtego Sól Pieprz Olej do smażenia Dodatkowo: Bułka tarta 1-2 jajka Sól pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na naleśniki - za pomocą trzepaczki mieszamy w misce wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Małą chochelką(...)złoty kolor. Pieczarki kroimy w półtalarki. Solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy do miękkości. Studzimy. Dodajemy starty ser żółty i całość mieszamy. Farsz nakładamy na naleśnik. Zwijamy. Obtaczamy w rozmąconym jajku z solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Krokiety smażymy z obu stron na złoty kolor na wolnym ogniu. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówmąki pszennej , 210 ml mleka , 1 jajko , 20 g cukru , 10 g drożdży , 1,5 łyżeczki soli , 70 g miękkiego masła , 100 g zmielonych orzechów - użyłam tartych orzechów włoskich BackMit , dodatkowo odrobina mleka do posmarowania bułek przed pieczeniem. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Kiedy się rozpuszczą dodać lekko podgrzane mleko. Mąkę przesiać, dodać(...)swoje piekłam w temperaturze 190 przez 20 minut. Wyszły lekko zrumienione i równomiernie wyrośnięte. Orzechowe bułki doskonale smakują zarówno z dodatkami słodkimi (miody, twarożki) jak i słonymi (wędlina, sery). Ten przepis wrzucam na listę moich ulubionych wypieków :) Spróbujcie sami, a na pewno zachwycicie się :) Smacznego! Wpis został opublikowany również na portalu Przepis na Kobietę
Codzienna kuchnia niecodziennaOdkąd mój świat "podporządkowany" jest pod cyca, znaleźć czas na cokolwiek graniczy z cudem. Na przykład takie ciasto... Ktoś powie, cóż za problem zrobić. Ano, nie
bastalenawszystkim. No i za szukanie smaku i uśmiechu w każdym dniu. Z czym serwować? Ja polecam miskę boeuf bourguignon z wiejską bagietką, ale może być francuska tarta tatin, albo inny wyborny przysmak. 4. Chef (2013) Jednym zdaniem Najważniejsze w życiu to być w zgodzie ze sobą i robić to co się kocha, reszta przyjdzie sama. Uzasadnienie(...)naprawdę jest. Można obejrzeć jeśli mamy ochotę na lekką opowieść. Z czym serwować? Cubanos (!!) - to zapiekana kanapka, której sekretem jest wolno pieczona wieprzowina podana z piklami, serem i musztardą. Jeszcze jej nie robiłam, ale od kiedy obejrzałam film mam ją cały czas z tyłu głowy i nie spocznę, póki jej nie spróbuję. 5. Smak Curry (2013) Jednym zdaniem Nawet
W kuchni wieczoremMinitartaletki z młodą botwinką, podane z sałatką pomidorowo-paprykową z prażonymi płatkami migdałowymi. Smakowite i pięknie się prezentujące danie, dość proste w wykonaniu, stworzone z sezonowych
SMYKWKUCHNI