Flatbread czyli prosty chlebek upieczony w piekarniku lub na patelni, zrobiony tylko z mąki wody/jogurtu i przypraw. Może być dodatkiem do dania głównego, gulaszu czy potrawki
HealthyCreationsNie ma jak rozpocząć rok szkolny z choróbskiem na karku. Nie to nie mnie dopadło. Na szczęście bo Festiwal już w weekend, na nieszczęście bo
Dzieje kuchennej WiewióryUwielbiam lato i sezonowe owoce! Mam ulubione przepisy, które ożywają latem wraz z dojrzewającymi owocami! I dziś właśnie jeden taki przepis na letnie babeczki! Babeczki
dobra gospodyni dom wesołym czyniŻar z nieba leje się niemiłosierny. A za mną chodzi tort . Nie lodowy tylko zwykły pieczony . Zważywszy na temperaturę jaka panowała w kuchni,tort musiał
Eli GotowaniePyszna, prosta i niezawodna babka cytrynowa:) SKŁADNIKI: 20 dag masła/margaryny (u mnie Kasia) 4 jajka 1 szkl cukru 1,5 szkl mąki 1,5 łyżeczki
Kto ugości moich gości?Nadal mam słabość do ucieranych ciast do kawy. :) Bez żadnych kremów i innych zbędnych dodatków. zaprezentowany niżej przepis jest bardzo prosty. Miarką jest tutaj kubeczek po
coolinarnastrefa.blogspot.comupieczenia tego ciasta, ale napisze tylko, że jeśli nie spróbujecie, to może się okazać, że straciliście okazję na zjedzenie najlepszego w życiu ciasta z rabarbarem :) Idealne, nieprzesłodzone kruche ciasto, słodka masa marcepanowa, w której zatopiony jest rabarbar. Jego kwaskowatość idealnie współgra z delikatną masą z migdałów. Ciężko się oprzeć i skończyć na jednym kawałku. Tak tylko ostrzegam ;) ciasto(...)Nakłuwamy i na wierzch wykładamy masę marcepanową. Wierzch posypujemy rabarbarem, lekko wgniatając go w masę. Całość pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach. Smacznego :) Artykuł Tarta z masą marcepanową i rabarbarem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogwyszła większa garść) - można zastąpić 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 6-7 łyżek śmietany (u mnie było pół na pół 18% i 30 %) koperek 2 łyżki oleju sól, pieprz, słodka papryka w proszku przyprawa do kurczaka (u mnie bez konserwantów) - opcjonalnie ulubione zioła (u mnie kurdybanek, majeranek) Nastawiamy wodę na makaron, jednocześnie w drugim garnku wodę na brokuła. Makaron gotujemy(...)śmietanę ciągle mieszając. Nadal chwile dusimy na małym ogniu. Na samym końcu do sosu dorzucamy pokrojony drobno koperek. Wykładamy na talerz w dowolnej kolejności. Opcjonalnie można posypać odrobinę żółtym tartym serem. Smacznego
Justa próbuje gotowaćwiem jak słodkie wyroby lubicie, ale ja wkładając do środka truskawkę, ciut podsypuję ją cukrem. Ale jeśli nie przepadacie za bardzo słodkim jedzeniem a Wasze truskawki będą i tak słodkie, to możecie ten krok pominąć. W oryginale, ser biały jest mielony, ale wszystko zależy, jakiego sera użyjecie. Jeśli to będzie dobrej jakości ser tłusty, możecie pominąć mielenie. Jeśli preferujecie(...)kaszy manny ( u mnie pe\u0142noziarnista)\r","2 \u0142y\u017cki mas\u0142a\r","\r","Do podania \r","4 \u0142y\u017cki mas\u0142a\r","4 -5 \u0142y\u017cek bu\u0142ki tartej\r","cukier"],"name":"Delikatne knedle twarogowe z truskawkami","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Nadzienie\r","Truskawki myjemy, usuwamy szypu\u0142ki.\r","\r","Ciasto \r","Z podanych
Mieszam w Garnkunajlepszy z polskich, słodkich i soczystych jabłek. SKŁADNIKI: na ciasto 1 1/2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany farsz 1 kg słodkich i soczystych jabłek 80 g cukru 20 g cukru waniliowego 2 łyżki wody 1 lekko ubite białko 5 łyżek dżemu morelowego A jak to zrobić: Mąkę wysypać na stolnicę(...)minut (170 stopni). Ciasto wyjąć z pieca i wylać na nie masę z jabłek. Pozostałe jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki. Układać je na wierzchu tarty w nachodzące na siebie kręgi tak, aby pokryć całą powierzchnię ciasta. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać 35-40 minut, aż ciasto będzie chrupkie i złocisto brązowe. Pozostały dżem roztopić
Kuchnia w opałachCiasto na ten chleb j est dość ciężkie i gęste. Formę keksową wysmarować tłuszczem (u mnie margaryna) i dokładnie (tak aby dno i każdy bok były pokryte) oprószyć bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przełożyć ciasto na chleb, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na 1 godzinę. Wyrośniętych chleb(...)zrezygnować. Chleb, po upieczeniu, ma przyjemnie chrupiącą skórkę i miękkie, wilgotne, a zarazem delikatne wnętrze. Chleb pachnie i ma delikatny smak kiszonych ogórków. Nie nadaje się do kanapek ze słodkimi dodatkami. Wybornie smakuje z wędliną, czy samym masłem. Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą ściereczkę sprawia, że skórka nie jest taka twarda. Źródło przepisu
Gospodyni MiejskaMimo szczerej niechęci i przemęczonego umysłu zmusiłam się do dodania tego przepisu, w końcu obiecałam ;) wczoraj jak to ostatnio często u mnie bywa naszła mnie ochota
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMarmurkowa baba z białek "Odliczam dni do wiosny! I do świąt oczywiście :) Wszystko przychodzi mi łatwiej gdy świeci słońce i jest ciepło. I lepiej mi się
Słodkie PrzyjemnościDelikatny budyniowy krem … orzeźwiająca pianka … i mięciutki biszkopt sprawiają , że już po pierwszym kęsie przenosimy się na chwilę do raju , wspominając przy tym gorące
Ostra na SłodkoDzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasto, które jadłam na Wielkanoc. I ciasto, które widać na zdjęciach, i przepis na nie otrzymałam od Ani
Codzienna kuchnia niecodziennaPogoda piękna za oknem w Polsce tra długi weekend majowy a u mnie zwykły weekend. Pogoda jest świetna, szkoda, że to już ostatni dzień słońca a
ciastkarnia na kruchym spodzieJak wiecie mięso jadam niezwykle rzadko. Decydując sie na nie wybieram to najlepsze przygotowuję w sposób, który jest później prawdziwą ucztą dla podniebienia. Tak było i
Ostra na SłodkoNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Na słodko lub wytrawnie