tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:408/562)

Szybki bezglutenowy jabłecznik 269

mojej własnej mieszanki mąki bezglutenowej a jabłka... no cóż, zebrałam co akurat leżało, tj. papierówki, które są kruche i się łamią oraz kilka championów.  W yszło nie za słodkie, smaczne i aromatyczne ciasto, w sam raz na niedzielny, poobiedni deser 😋 Składniki: Ciasto : 250 g mąki bezglutenowej - moja uniwersalna mieszanka 1 płaska łyżka mielonego lnu 1 płaska łyżeczka proszku(...)Następnie dodajemy cynamon i ponownie mieszamy. Przygotowujemy ciasto. Lepiej użyć blachy dużej - na dużej ciasto będzie niższe ale lepiej się wypiecze. Na blachę, wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą lub utartymi płatkami kukurydzianymi, wykładamy ciasto i rozprowadzamy po całej jego powierzchni, również po bokach do wysokości formy.  Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut

Ze smakiem bez glutenu
Zdrowe ciasto owsiane z truskawkami 235

zawiera mąki, oleju, masła, jedynie 1 łyżkę cukru, na którą z pewnością możemy sobie pozwolić zachowując zdrowy styl życia ;) Doskonałe dla gości lub kiedy po prostu musimy zjeść coś słodkiego, doskonale przechowuje się w lodówce, w pojemniku, pokrojone na mniejsze kawałki, świetnie sprawdza się wtedy jako przekąska.  Składniki na ok 8-10 porcji Czas przygotowania: 45 min Spód(...)blendujemy na mus, za pomocą miksera łączymy z pozostałymi składnikami na spód ciasta i wykładamy nim przygotowaną foremkę, odkładamy ok 1/4 ciasta, dociskamy dłonią tworząc brzeg jak do tarty 4. Na przygotowany spód wykładamy nadzienie truskawkowe oraz kruszymy na wierzch odłożoną resztę ciasta 5. Pieczemy ok 40 min, kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu

Słodki Kompromis
Łatwe ciasto marchewkowe 245

Marchewka w cieście? Czemu nie… Zapraszam na łatwe w przygotowaniu, delikatne, puszyste ciasto marchewkowe, w sam raz na poranną sobotnią kawę z sąsiadką. No i

Kulinarna Patilogia
Wieniec cynamonowy 215

Tak aromatycznego wypieku jeszcze nie robiłam.. Pachniało w całym domu gdy się piekł, że nie mogłam się doczekać kiedy będę mogła go spróbować. Z resztą

Na słodko lub wytrawnie
Babka marmurkowa (orzechowo-kakaowa) 193

Jak Wam wspominałam- na święta nie miałam zbytnich planów "kulinarnych" i nie szalałam w kuchni ;) Ciasto jednak musiało być! Pomysłu jako takiego nie miałam, więc postawiłam

Kuchnia w czekoladzie
BUŁECZKI ZAPIEKANE Z JAJKIEM, SEREM I SZYNKĄ 299

Dziś propozycja na niebanalne śniadanie:) Niby zwykłe jajko, niby zwykła bułka... Ale kiedy wydrążycie środek bułki, posypiecie go serem, posiekaną szynką, wbijecie na to świeże jajko

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto Usta Murzyna 188

Zamiast kupnych biszkoptów wykorzystałam blat pozostały od przerośniętego biszkopta, krem budyniowy zastąpiłam masą śmietanową , w której zatopiłam kryształy pomarańczowej galaretki. Całość bardzo smaczna , nie za słodka- jak ciasto do herbaty- nie jak deser- według mnie J Jeśli chcecie , aby nabrało bardziej wysublimowanego smaku- nasączcie biszkopt mocno ponczem herbacianym. Składniki na biszkopt: 8 jaj szklanka cukru 1 1/3 szklanki mąki(...)śnieżkę w proszku. Lekko ostudzoną żelatynę łączymy ze śmietaną. Dodajemy pokrojona w kostkę galaretkę i mieszamy. Dodatkowo: ½ tabliczki gorzkiej WYKONANIE: biszkopt + ewentualnie nasączenie+ masa z galaretką wyrównujemy   tarta czekolada   Smacznego

Domowe ciasta
Kruche ciasto ze śliwkami i migdałami 148

garnka kilka kilogramów śliwek do smażenia na dżem śliwkowo-czekoladowy, gdyż zakiełkował mi pomysł z wykorzystaniem go do sernika. Potem zagniotłam szybko kruche ciasto, aby na weekend było coś słodkiego. Wybrałam zwykłe kruche ciasto maślane ze śliwkami i płatkami migdałowymi. Do samego ciasta dodałam także cynamon i gałkę muszkatołową. Polecam! To kruche ciasto ze śliwkami zostało przygotowane z pomocą mojej(...)mąki. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30min. Śliwki umyć, osuszyć , przekroić i pozbawić pestek. Schłodzonym ciastem (2/3 porcji) wylepić formę do tarty (użyłam formy 22cm), podnieść brzegi, całość nakłuć widelcem i spód lekko podsypać bułką tartą. Spód gęsto wyłożyć połówkami śliwek, skórką do dołu. Owoce posypać płatkami migdałowymi

Raj dla Podniebienia
Kotlet schabowy w sosie z zielonym pieprzem z puree z batatów 229

Uważam, że zawsze warto eksperymentować w kuchni używając nieznanych nam jeszcze produktów. Tym razem padło na bataty, czyli słodkie ziemniaki, które przygotowałam pierwszy raz tworząc z nich puree do obiadu. Tak powstał kotlet schabowy w sosie z zielonym pieprzem z puree z batatów i z surówką z białej kapusty . Składniki: mięso w sosie: - 600 g schabu - 1 opakowanie Winiary Pomysł(...)wodzie do miękkości. Trwa to nieco krócej niż przy gotowaniu zwykłych ziemniaków. Odcedzam i dodaję masło. Teraz wystarczy podusić je z pomocą tłuczka do ziemniaków. Umyte i obrane warzywa trę na tarce lub siekam drobno za pomocą robota kuchennego. Dodaję olej oraz sól do smaku.  Po upieczeniu mięsa przekładam je z sosem do miski i dodaję śmietanę. Dokładnie mieszam

Kuchnia co dnia
Omlet z papryką 205

Cudny delikatny i puszysty omlet, maślany smak! Smakuje z różnymi farszami, może być na słodko (z konfiturą, kawałkami owoców) lub zupełnie na wytrawnie. Wtedy możecie dodać do jajecznej masy sypaną paprykę ostrą, majeranek, pieprz oraz ulubione dodatki. Polecam na kilka sposobów – dziś z papryką, jutro z sosem pomidorowym z natką pietruszki, pojutrze z pomidorkami i fetą posypane świeżymi(...)odkleił, wtedy układamy nasz paprykowy farsz zwijamy omlet drewnianą łyżką lub płaskim talerzem na pół i zsuwamy delikatnie na talerz, ta by nam się nie połamał, można posypać delikatnie tartym parmezanem. I gotowe! Rozkoszujcie się nim z najbliższymi podczas śniadania- smacznego

Zasmakuj Kuchni
SZPINAKOWO-CZOSNKOWE MUFFINKI Z SEREM 290

bardzo często wykorzystuję szpinak w swoich wypiekach – zarówno tych na słodko , jak i na ostro . Kiedyś pokazywałam Wam pyszne ciacho Zielony Raj , które zrobiło furorę na blogu a dziś mam Dla Was pyszne muffinki szpinakowe ( a raczej szpinakowo-czosnkowe ) z serem. Błyskawiczne do zrobienia i mega pyszne! Idealne do zabrania na wycieczkę albo jako przekąska na imprezę! Smakują(...)grubych oczkach ser oraz przyprawy – wszystko razem dokładnie ze sobą mieszamy ( abo miksujemy ). Wylewamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami albo wysmarowanej masłem i obsypanej odrobiną bułki tartej. Pieczemy ok. 25 minut 180C. Podajemy z serkiem szczypiorkowym oraz świeżym koperkiem. Smacznego! Wpis powstał we współpracy z marką SERENADA

Ostra na Słodko
Pomysł na kurczaka w pomarańczach 226

Kurczak w pomarańczach to prosta i bardzo dobra potrawa. Nie wymaga od nas jakiegoś większego zaangażowania. Nawet osoba, która nie specjalnie garnie się do kuchni może

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Najprostsza i najlepsza tarta z białą czekoladą 300

Mama w pracy, Artur w pracy, wstrętna pogoda, a ja sama siedzę w domu i wciąż nie mam motywacji by zacząć powtarzać anatomię.. Mam takie

Be Fit Be Strong
Drożdżowe racuchy z jabłkami 177

Dziś w pracy naszła mnie ochota na racuchy z jabłkami, jesiennie na dworze to też zanurzam się w cynamonowo-jabłkowych klimatach :) nie znoszę zimna i wilgoci

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kluski, kopytka-praktyczne porady 197

najpopularniejszych dodatków do dań głównych. Kluski mogą być również samodzielnym daniem. Najpopularniejsze w Polsce odmiany klusek to:pyzy, kopytka, leniwe czy kluski śląskie. Kluski mogą być nadziewane przeróżnymi nadzieniami: słodkimi lub słonymi. Czym różnią się ciasta na kluski? Tak naprawdę ciasta na kluski różnią się dodatkiem i ilością mąki, ziemniaków oraz wody. Jaki rodzaj ciasta używa się na kluski(...)sera dodać jajka i mąkę. Wymieszać . Uformować wałek. Pokroić na cienkie małe kluseczki. Wodę zagotować z olejem i solą. Wrzucać kluski. Gotować do wypłynięcia. Odcedzić. Podawać z bułką tartą i cukrem. Podstawowe ciasto na pyzy drożdżowe: Składniki: 250 g mąki 100 ml mleka 15 g drożdży 2 jajka 2 łyżki masła Drożdże rozkruszyć z połową letniego mleka

Ciasta z tradycjami
Chleb żytni z tartym jabłkiem 209

tartym jabłkiem jest jedym z najsmaczniejszych chlebów jakie piekłam. Polecam również do wypróbowania Chleba żytnio-pszenny z gruszką. Poniżej przepisu zamieściłam listę blogów na których znajdziecie Chleb z tartym jabłkiem. Składniki zaczynu: 2 łyżki zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej typ 720 150g wody 140 g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach. Przygotowanie zaczynu: Składniki(...)minut w temperaturze 210 stopni. Smacznego  Akacjowy blog Apetyt na smaka Codziennik kuchenny Fabryka kulinarnych inspiracji Kuchennymi drzwiami Kuchnia Gucia Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Pieguskowa kuchnia Proste potrawy Przepisy na domowy ser i chleb Stare gary Weekendy w domu i ogrodzie W mojej kuchni W poszukiwaniu slow life

Codziennik Kuchenny
Gulasz wołowy 202

wołowy'; listonic_content='500 g mięsa wołowego (np. łopatki) 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 1 papryka żółta 2 marchewki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 pomidor Papryka słodka Papryka ostra Majeranek Zioła prowansalskie Sól Pieprz'; document.write(" "); Mięso myjemy i kroimy w dość drobną kostkę. Podobnie postępujemy ze wszystkimi pozostałymi składnikami – myjemy, obieramy i kroimy na drobno(...)jest chude i zawiera dużo białka, a duszone warzywa zachowują swoje właściwości. Dzięki gulaszowi, na naszym talerzu zagoszczą same naturalne składniki wraz z prawdziwym sosem wołowym, bez polepszaczy. Po trzecie: jest smaczny. To zadziwiające, że przyprawione warzywa z mięsem mogą tak smakować! Do tego danie jest pięknie kolorowe i aromatyczne, a nie od dziś wiadomo, że je się oczami, zaś

Proste-przepisy.pl
Prosta pomarańczowa babka 205

Wielkanoc tuż tuż... Zapraszam więc na kolejny świąteczny przepis. Dziś będzie na słodko, tym razem jest to baba cytrusowa, czyli ucierana babka pomarańczowa z cytrynowym lukrem. Bardzo prosta w przygotowaniu, pamiętajcie tylko, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Na blogu znajdziecie też inne baby: Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Prosta pomarańczowa babka Czas przygotowania: 60 minut(...)pieczenia. Dodajemy połowę mąki, wlewamy sok i miksujemy, następnie dodajemy drugą połowę mąki i ponownie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę na babkę natłuszczamy i obsypujemy tartą bułką. Przekładamy do niej ciasto i pieczemy przez około 45 minut bez termoobiegu. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy je drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. Po upieczeniu

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania