tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:408/562)

Kotlet z fileta indyka w zdrowej panierce kukurydzianej 135

Zdrowa panierka kukurydziana idealnie się sprawdzi jako zamiennik tradycyjnej panierki bazującej na bułce tartej i mące. Zobaczcie sami! Mam tę słabość, że uwielbiam panierowane mięso, co nie jest zbyt korzystne dla mojego zdrowia. Zdrowa panierka, a raczej przepis na nią chodził już za mną od dłuższego czasu, dlatego zrobiłam właśnie taką kukurydzianą “otoczkę” do filetów z indyka(...)filetów z piersi indyka   pół szklanki płatków kukurydzianych   1 jajko   oliwa z oliwek   2 ząbki czosnku   przyprawy: sól, pieprz, chili, papryka słodka, rozmaryn, oregano Dip pomidorowy   2 pomidory   2 łyżeczki koncentratu pomidorowego   100 ml passaty lub przecieru pomidorowego   70 ml mleczka kokosowego   przyprawy: papryka słodka, chili, kolendra, imbir, sól, pieprz

A to pestka
Ciemne ciasto marchewkowe wg Gordona Ramsay’a 111

Świętami:) Mój mąż nie mógł się go nachwalić i kilka razy zasugerował, że zjadłby go niebawem ponownie:)) Ja mam co do niego pewną uwagę – mogłoby być minimalnie mniej słodkie. Następnym razem raczej przygotuję go redukując ilość cukru oraz rodzynek. Jak dla mnie nasączanie ciasta też nie do końca jest konieczne. Tam, gdzie ów nasącz nie doszedł ciasto smakowało(...)misy miksera wlewamy olej, dodajemy skórkę pomarańczową oraz 175g (można dać trochę mniej) brązowego cukru – miksujemy. Następnie dodajemy po 1 jajku, miksujemy do powstania puszystej masy. Marchewkę trzemy na dużych oczkach tarki. Dodajemy ją do ubitej masy razem z mąką, przyprawami, orzechami, rodzynkami i wiórkami kokosowymi – mieszamy szpatułką. Przygotowaną masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej

Smaki Na Talerzu
Ciemne ciasto marchewkowe wg Gordona Ramsey’a 122

Świętami:) Mój mąż nie mógł się go nachwalić i kilka razy zasugerował, że zjadłby go niebawem ponownie:)) Ja mam co do niego pewną uwagę – mogłoby być minimalnie mniej słodkie. Następnym razem raczej przygotuję go redukując ilość cukru oraz rodzynek. Jak dla mnie nasączanie ciasta też nie do końca jest konieczne. Tam, gdzie ów nasącz nie doszedł ciasto smakowało(...)misy miksera wlewamy olej, dodajemy skórkę pomarańczową oraz 175g (można dać trochę mniej) brązowego cukru – miksujemy. Następnie dodajemy po 1 jajku, miksujemy do powstania puszystej masy. Marchewkę trzemy na dużych oczkach tarki. Dodajemy ją do ubitej masy razem z mąką, przyprawami, orzechami, rodzynkami i wiórkami kokosowymi – mieszamy szpatułką. Przygotowaną masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej

Smaki Na Talerzu
Tort makowy 210

wystarczająco słodki. Mój torcik udekorowałam choinkami wykonanymi z barwionego na zielono lukru królewskiego oraz pierniczka w kształcie domku. Tort makowy upiekłam w tortownicy o średnicy 21 cm. Jeżeli poszukujecie słodkich inspiracji na nadchodzące Święta to polecam Wam inne sprawdzone przeze mnie przepisy na ciasta-klik. Tort makowy Biszkopt makowy 4 duże jajka 160 g suchego maku 100 g mąki tortowej(...)połączenia się składników. Wszystkie skłądniki suche wymieszać ze sobą w misce i dodać do ubitych jajek. Wymieszać delikatnie szpatułką. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać powierzchnię ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec około 40-45 minut do efektu tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z tortownicy na kratkę i wystudzić

Pieguskowa Kuchnia
Drożdżówka wysoka lub słodkie bułki 247

każdy ma swój własny sposób na drożdżówkę, która smakuje mu najbardziej, a wiadomo, że drożdżówka najlepiej smakuje na ciepło! :) Składniki (na dużą blachę drożdżówki lub na około 25 dużych, słodkich bułeczek): *Ciasto: 1 kg mąki 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 1 szklanka mleka 1 kostka drożdży 8 jajek *Dodatkowo: Do drożdżówki na kruszonkę:  mąka, margaryna lub masło(...)lepi się do rąk, odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Jeżeli robimy drożdżówkę w międzyczasie wykładamy dużą blachę papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Następnie robimy kruszonkę, nie wyrabiamy jej za długo, tylko do powstania kruszonki. A jeżeli robimy bułki to 2 blachy z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto, albo

Piekę, bo lubię
Białka? I co dalej? 155

własnych ułomności tzn nie posiadam rozdrabniacza aby zmielić orzechy na pył ;-( więc zastąpiłam orzechy - siekanymi migdałami, figi daktylami, i dałam tylko gorzką czekoladę - torcik i tak jest bardzo słodki. Wyszło przepysznie!  Ciasto jest bardzo szybkie i łatwe więc może służyć jako awaryjne bo robi się je dosłownie 1 h - masa to czysta formalność a ciasto piecze się i stygnie(...)sztywno z odrobiną soli. Następnie dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy wszystkie bakalie i czekoladę - mieszamy. Wykładamy do tortownicy/blachy wyłożonej papierem lub posmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Według podstawowego przepisu pieczemy ok 1 h w 170 stopniach - mi się ciasto upiekło dużo szybciej ok 30 minut. Studzimy. Mieszamy serek z nutellą i alkoholem wykładamy na wierzch

sierotka maRysia w kuchni
Tarta z pomidorami i sosem czosnkowym na kruchym spodzie 199

szczypta soli jajko   300ml śmietany 18% 6-8 ząbków czosnku 40dag sera żółtego 4 pomidory 8 plastrów salami (u mnie pieprzowe) jajko+żółtko puszka pomidorów sól, pieprz papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie, bazylia     Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski i uformować w nim dołek. Do wgłębienia wrzucamy pokrojoną margarynę, jajko oraz sól. Ugniatamy ciasto na gładka masę(...)Pomidory kroimy w plastry. Pomidory z puszki blendujemy i przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Sos pomidorowy wykładamy na przestudzoną tartę. Układamy na niej plastry salami i zalewamy śmietanowym sosem. Na sos wykładamy plastry pomidorów i starty żółty ser. Tarte wkładamy na ok 30 minut do nagrzanego do 180stopni piekarnika ( do momentu,aż masa sie zetnie). Smacznego

ChilliJemy
5 filmów o jedzeniu, które uprzyjemnią grudniowe wieczory 149

cukierkowa opowieść, bo życie głównej bohaterki to raczej dramat niż komedia, w którym przez długi czas jedyną miłością była ta do robienia ciast. Ostrzegam więc, że może być mniej słodko niż się zapowiada. Nominuję więc za gorzki smak, ale również za uśmiech przez łzy. No i jeszcze za te ciasta o naprawdę wyśmienitych nazwach. Z czym serwować? Polecam szarlotkę(...)wszystkim. No i za szukanie smaku i uśmiechu w każdym dniu. Z czym serwować? Ja polecam miskę  boeuf bourguignon  z wiejską bagietką, ale może być francuska tarta tatin, albo inny wyborny przysmak. 4. Chef (2013) Jednym zdaniem Najważniejsze w życiu to być w zgodzie ze sobą i robić to co się kocha, reszta przyjdzie sama. Uzasadnienie

W kuchni wieczorem
Chleb w 10 minut. 139

Byłam zmęczona w domu nie było chleba, więc zaczęłam szukać przepisu na szybkiego przepisu. Co więcej przypomniało mi się, że będąc w sobotę u znajomych (i tutaj słodko mokry buziak dla Kasi, Hubka, Gosi i Stasia) rozmawialiśmy o mące do chleba, stanęło na genialnym wynalazku mieszanki mąki z drożdżami. I tutaj nagle olśnienie! przypomniało mi się, że jakiś czas(...)miejsce na 30 min. I tutaj też nie wiem czy wytrzymałam 30 minut, zrobiłam coś tam w kuchni i już. Następnie przekładamy do foremki ja wsadziłam do formy na tarte wyłożonej papierem do pieczenia i znowu odstawiamy w ciepłe miejsce tym razem na 45 minut. Oczywiście nie wiem czy wytrzymałam 45 minut w międzyczasie zrobiłam szynkę w galarecie

Brzuszki Łakomczuszki
Sernik kajmakowy (gotowany) 167

Dzień dobry Jak tam Wasze brzuszki po Wigilii i pierwszym dniu Świąt? Jeśli już zdążyliście zjeść wszystkie pyszne ciasta, które upiekliscie na Święta, to proponuję przyrządzić

Smaki Armine
Kotlety ziemniaczane z twarogiem 264

Bardzo lubię placki ziemniaczane ale niestety zazwyczaj ich zjedzenie odchorowuję, są zbyt ciężkostrawne. Dlatego też wolę kotlety ziemniaczane. Moja babcia była mistrzynią tychże i robiła rewelacyjny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Papryka faszerowana wątróbką pod majonezem 166

Papryka faszerowana wątróbką pod majonezem Jest to ciekawa propozycja dla amatorów podrobów. Wątróbka zapieczona z pachnącym wędzonką boczkiem , jest soczysta i pyszna . Całość ma ciekawy smak

Ogrodnik w podróży
Szybka, prosta i nietypowa mini szarlotka 124

Kolejny poranek, już w Poznaniu, jak zawsze wolne dni minęły z szybkością światła, choć tak szybko mijają mi już każde dni, tygodnie, wolne czy "pracujące". Definitywnie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Jabłkowy strudel z makaronu 228

Dziś mam dla Was przepis na nieco inną wersję znanego wszystkim Apfelstrudel , co nie znaczy , że mniej smaczną. Moje ciasto co prawda zawiera typowe nadzienie , natomiast

Ostra na Słodko
Tort orzechowo- czekoladowy 115

Torty to fajna bajka jeśli chodzi o komponowanie ostatecznego smaku- zmieniając rodzaj nasączenia, czy nawet wprowadzając niewielkie zmiany do baz kremów, możemy tworzyć słodkie cudeńka, które ucieszą Jubilatów;) Ten tort robiłam dla mojej Bratowej na urodziny- musiał więc być zupełnie wyjątkowy… A że było to zimą – zdecydowałam się na trochę cięższe smaki: orzechy i czekoladę. Całość nasączona rumem, skryta(...)żółtku. Ubijamy na najniższych obrotach. Stopniowo wsypujemy mąki przesiane z proszkiem i dokładnie mieszamy. Na końcu wlewamy olej, mieszając. Wylewamy do tortownicy( boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą w spód wykładamy papierem do pieczenia). Pieczemy 45 minut w temp. 175-180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika w miejsce bez przeciągów. Po 5 minutach zdejmujemy obręcz tortownicy. Odstawiamy

Domowe ciasta

Proponowane wyszukiwania