Rabarbar jest moim odkryciem tego lata. Jego kwaskowaty smak przypadł mi bardzo do gustu. A w połączeniu ze słodkim,kruchym ciastem jest wprost przepyszny. Polecam również z rabarbarem: ciasteczka serowe z rabarbarem indyk z sosem rabarbarowym ciasto z rabarbarem i truskawkami i maślanką ciasto z rabarbarem czerwona porzeczką i maślanką ciasto drożdżowe z rabarbarem A także kruche ciasto(...)niego 250g konfitury truskawkowej (własnej produkcji) i wymieszałam. Można zamiast niej posypać rabarbar dwoma łyżkami cukru. Formę o wymiarach 35cm na 25cm wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Wyjęłam jedną część ciasta z lodówki. Wylepiłam nim blachę. Wyłożyłam na nie rabarbar. Na rabarbar starłam drugą połowę ciasta. Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika. Piekłam w temperaturze
potrawyregionalnedrobną cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę i dorzuć do cebuli. Uważaj, żeby go nie przysmażyć, tylko poddusić z cebulką przez chwilkę. Mięso dopraw solą, pieprzem i mieloną słodką papryką i wrzuć na patelnię. Mięso będzie pozbijane w większe kawałki, dlatego dobrze rozdrobnij je na maleńkie kawałeczki drewnianą łopatką (jak do spaghetti). Do garnka przełóż cebulę z czosnkiem(...)odrobinę posiekanej papryczki chili, jeśli zupa ma być bardzo ostra). Całość gotuj jeszcze jakieś 5-10 minut, by smaki się "przegryzły", a zupa lekko zgęstniała. Gotową zupę posyp tartym parmezanem lub Grana Padano. Podawaj z grzankami lub pieczywem czosnkowym. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonymój pierwszy wypiek z dynią i żałuję, że nie zrobiłam go wcześniej! Ciasto dzięki dyni ma bardzo ładny kolor, a do tego jest wilgotne i odpowiednio słodkie. Z pewnością idealny wypiek na jesienny czas. Źródło przepisu: Studnia smaków Składniki: 200 g masła 210 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub domowego z prawdziwą wanilią) 1/4 przyprawy korzennej 3 jajka(...)dokładnie wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą ciasta. Ciasto przelać do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (można też użyć kaszy manny). Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku do suchego patyczka. Polewę można zrobić z tabliczki białej czekolady z dodatkiem niewielkiej ilości mleka
Pasja SmakuSmaczna cytrynowa babka do popołudniowej kawy czy herbaty. Wilgotna za sprawą serka. Przepis wygrzebany ze starej książki i jak zwykle w takich przypadkach bardzo udany :) Składniki
Przepisy MikołajaLato to taki okres, kiedy z większą przyjemnością sięgamy po koktajle , lekkie sałatki oraz dania z dużą ilością warzyw. Świeże sałaty, cukinie, bakłażany, bób , szparagi i
Ostra na SłodkoW necie ostatnio pojawił się przepis na ciasto z burakami. Miałam wątpliwości czy to nie będzie czuć buraków, chociaż je uwielbiam to do ciasta jakoś nie
Delicious TitbitsCisto orzechowe Święta tuż tuż, chyba każdy nie może się doczekać :) Ostatnio dostałem od babci cały worek pokruszonych orzechów włoskich. To moja główka zaczęła pracować i
Gotuj Z MuzykąCisto orzechowe Święta tuż tuż, chyba każdy nie może się doczekać :) Ostatnio dostałem od babci cały worek pokruszonych orzechów włoskich. To moja główka zaczęła pracować i
Gotuj Z MuzykąSłodko dziś, zapraszam na pysznego marchewko-wca. Ciasto szybko się robi i trudno się domyślić, że akurat to właśnie ciacho jest z warzywkiem. Polewa dodaje fajnego wyrazu. Składniki: 400 g startej marchewki 5 jajek 1 szklanka cukru 16 g cukru waniliowego 3/4 szklanki oleju 1 i 3/4 szklanki mąki kakao 1 łyżka 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki(...)mieszałam i wlewałam cienkim strumykiem olej.Na końcu dodałam dżem ze śliwek i startą marchew i orzechy .Wymieszałam i przełożyłam do tortownicy 26 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstawiłam do pieca i piekłam w 180 stopniach 55 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu polałam czekoladą pomarańczową( rozpuściłam ją z 2 łyżkami mleka
Różowa kuchniaciecierzycy • 3 cebule • 5 ząbków czosnku • 2 garście poszatkowanej pietruszki oraz koperku • 1 łyżeczka czarnego lub kolorowego pieprzu mielonego • 2-3 łyżeczki soli • ½ łyżeczki ostrej papryki • 1 łyżeczka słodkiej papryki • 1 łyżeczka sody oczyszczonej • 1 łyżeczka kuminu • sok z 1 cytryny + skórka z niej otarta • 4 czubate łyżki mąki ryżowej, ciecierzycowej, kukurydzianej bądź pszennej do uzyskania konsystencji pozwalającej lepić kotleciki(...)Smażę partiami na małej patelni wypełnionej do połowy olejem. Przekładam na druga stronę. Kotleciki odsączam na papierze. 4. Podaję z kaszą lub ryżem i misą zielonej sałaty lub tartej marchewki z jabłkiem i imbirem. W przepisie dodałam łyżeczkę sody oczyszczonej - soda powoduje, że kotlety nie ciągną tyle tłuszczu i są lżejsze, obowiązkowa nie jest :) jak kto woli :) SMACZNEGO
Mała w garnku mieszaTego dania chyba nie muszę nikomu przedstawiać, bo to klasyka w najlepszym wydaniu :) Kremowy, pachnący makaron spaghetti alla carbonara to jedno z tych dań, do których
Słodko-Słony Świat IlonyDziś mam dla Was przepis na babkę . Babka ta jest świetnym pomysłem nie tylko na nadchodzące Święta Wielkanocne. Niesamowicie mięciutka , puszysta , delikatna …. i wręcz rozpływa
Ostra na Słodko"Odpoczywacie? Ja zamierzam. Mimo, że wcale nie mam na to czasu. Ale chcę dzisiejszy dzień spędzić na luzie, w kuchni, lekko eksperymentując z potrawami, których nigdy
Słodkie Przyjemnościśliwkami i kruszonką, czyli pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto ze śliwkami, na które sezon w pełni Bardzo smaczne, słodkie, ale nie przesłodzone ciasto, a do tego śliwki i słodka, chrupiąca kruszonka... Pycha Przygotowanie ciasta nie zajmuje wiele czasu, przygotowuje się je bez użycia miksera, więc pracy zbyt wiele z nim nie ma. Idealne dla tych, którzy nie lubią spędzać(...)przy pomocy rózgi. Do masy jajecznej dodać śmietanę i olej, połączyć. Wsypać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i całość dokładnie wymieszać. Formę ( średnica 26 cm ) natłuścić i oprószyć tartą bułką lub mąką. Do tak przygotowanej formy przelać ciasto, wierzch wyrównać. Śliwki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, przekroić na połowy. Usunąć pestki i położyć połówki śliwek na blacie skórką
WSZYSTKO SMACZNE