On chciał szarlotkę, ona babeczki. W ramach kompromisu spotkali się przy kruchych babeczkach z nadzieniem z jabłek, przykrytych chmurką. 6 jajek 140 g masła 300 g
KucharzycaChrupiące bułeczki ,delikatna i cieniutka szynka parmeńska, smak suszonych pomidorów a do tego maślany i miękki pieczony czosnek. Przepis na pieczony czosnek w oliwie z ziołami
potrawyregionalneJak ktoś się wychował w rodzinie sadowników, to szarlotkę ma we krwi;) Podczas wydłużonego weekendu w rodzinnym domu nie mogło jej zabraknąć, zwłaszcza, że wrzesień to
Kulinarne InspiracjeSkładniki: 10 dkg orzechów włoskich 10 dkg migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 kg mielonego twarogu 3 dkg drożdży 2 łyżki mleka 1 szkl cukru
Luźna KuchniaSurimi jest produktem otrzymywanym z mielonego mięsa białych ryb, popularne szczególnie we wschodniej Azji. Może występować w różnej formie, natomiast w Polsce najbardziej znane są
Słodka StronaSkładniki: 10 łyżek kaszy jaglanej szklanka mleka 1,5% 2 łyżki miodu 1 łyżka stewii 1 łyżeczka kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 1 awokado, pozbawione skórki
Mango Papajamuffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub zrobić samemu z papieru do pieczenia (jak? można zobaczyć np. w tym wpisie albo na filmiku na moim Instagramie w wyróżnionych relacjach). Pieczemy ok. 25 minut(...)przykrywamy kawałkiem ciasta, który wycięliśmy (można nieco go przyciąć – tak, ten kawałek wolno zjeść ;) ). Kiedy babeczki są zupełnie zimne dekorujemy je kremem i ziarenkami kawy. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Babeczki cappuccino pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY
Ciastkozercytego zawsze mało! organizowanej przez Ciasto na niedzielę . Składniki na mniejszą keksówkę o wymiarach LxWxH: 25x10x7 cm: 2 jaja - duże "L" 1/2 szkl. cukru - ciasto będzie wtedy mało słodkie; słodkolubni powinni tu zwiększyć ilość cukru do 2/3 szkl. 1 mały cukier wanilinowy [15g] 2 i 1/3 szkl. mąki pszennej - u mnie tortowa, typ 450 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)składniki sypkie i ponownie wymieszać mikserem. Na koniec dodać pokrojone truskawki i za pomocą łyżki delikatnie wmieszać w masę. Ciasto przełożyć do keksówki natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180C - u mnie środkowy poziom piekarnika, grzałka góra-dół; bez termoobiegu . Stan upieczenia sprawdzać testem "patyczka". Po wyjęciu
Grunt to przepis!Szybki, prosty w wykonaniu i pyszny murzynek z wiśniami. Wilgotny, pachnący i puszysty po dodaniu ubitej piany z białek. Wiśnie jak i śliwki idealnie pasują do słodkiego, kakaowego ciasta. Polecam gorąco! Składniki: kostka margaryny lub masła 2 szklanki cukru 4-5 łyżek kakao 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej szklanka wody lub mleka 4 jajka 2 szklanki mąki 3 łyżeczki(...)pieczenia i aromat waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie zmiksowałam. Białka ubiłam na sztywną pianę. Dodałam ją do masy i delikatnie wymieszałam. Tortownicę wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Wyłożyłam masę do tortownicy. Wiśnie powkładałam na masę. Część z nich można powciskać głębiej. Wstawiłam ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam przez około 40 minut
potrawyregionalneksylitolu (1/2 szklanki) 120 g mąki kokosowej (1 szklanka) - lub drobnych wiórków - o tej mące poczytasz tutaj 240 mąki żytniej pełnoziarnistej (2 szklanki) 50 g płatków migdałowych 20 g tartych orzechów włoskich (2 łyżki) Mokre 40 g oleju kokosowego (4 łyżki) 2,5 kg soczystych, kwaśnych jabłek 2 łyżki miodu 1 opakowanie cynamonu opcjonalnie kardamon i wanilia Przygotowanie(...)wilgotności i zwiąże mąkę (najbardziej nadają się antonówki i szara reneta). Jeśli masz mniej soczystą odmianę, możesz dolać trochę soku jabłkowego lub ewentualnie wody do pokrojonych/startych owoców jeśli używasz słodkich owoców, dodaj mniej ksylitolu jeśli masz więcej czasu, zetrzyj jabłka na tarce - ciasto będzie bardziej zwarte, z mniejszą tendencją do rozpadania możesz, ale nie musisz, obrać jabłka szarlotka najlepiej smakuje
Powiedz dietom nieprzejrzeniu chyba kilkudziesięciu innych, dopasowałam do swoich upodobań i powiem Wam, że efekt finalny bardzo przyjemnie mnie zaskoczył. Babka jest wilgotna, pełna rodzynek i owoców kandyzowanych, dość mocno słodka, ale ciasto świąteczne musi być bogate w smak i nie ma tutaj miejsca na odchudzone przepisy. Chociaż nie jestem wielbicielką rodzynek, w babce drożdżowej smakują one wyjątkowo dobrze, a wraz(...)wody 5 żółtek 35g drożdży świeżych 80g rodzynek 40g kandyzowanych owoców i skórek owocowych (tzw. mieszanki keksowej) 1 łyżka ekstraktu z wanilii szczypta soli tłuszcz i bułka tarta do formy Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - rodzynki sparzyć wrzątkiem, odcedzić i osuszyć - masło roztopić, ostudzić - przygotować rozczyn: drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę cukru, 50ml letniego mleka
Smakołyki Berenikitakie wyzwania! Myślałam , myślałam i wymyśliłam! Chciałam by było to coś niezwykle oryginalnego … pomysłowego a zarazem smacznego – udało się! Porządny kawał mięsa ;) z dodatkiem słonej fety i słodkiej marchewki … zapieczony w chrupiącym cieście francuskim podbił totalnie moje serducho! Pomysł na stałe zagości w mojej kuchni! Składniki: – udko z kurczaka – 1 szt – marchew(...)Nacinamy paski ( ok. 1 cm szerokości ) zarówno z prawej , jak i lewej strony – tak byśmy je mogli potem zaplatac . Mięso gęsto smarujemy przygotowanym sosem serowym i pokrywamy warstwą tartej marchewki. Zaplatamy ciasto tworząc ” mumię „. Całośc delikatnie natłuszczamy oliwą z oliwek. Wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok. 20 minut ( do momentu aż ciasto się ładnie
Ostra na Słodkopyszne! Polecam również przepisy na: Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką Tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) Ciasto z truskawkami jest słodkie, pyszne i nie wiadomo kiedy znika Przygotowywałam ciasto podobnie jak ciasto na Tartaletki z musem czekoladowym, tylko zamiast masła wykorzystałam olej rzepakowy. Czemu akurat olej rzepakowy? Gdyż olej rzepakowy jest(...)olej. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, można też ręcznie, ale ja lubię ułatwiać sobie kuchenne prace. Ciasto można schłodzić w lodówce, ale ja pomijam ten etap. Wyklejamy ciastem formę do tarty. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni i podpiekamy 10 minut, aż ciasto straci surowość. Truskawki płuczemy, osuszamy, odrywamy szypułki, dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i mieszamy. Białka ubijamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJednym z najbardziej znanych ciast, które Wielkanocą króluje na włoskich sto ł ach jest Pastiera Napoletana. Tarta na kruchym cieście wypełniona delikatnym i kremowym nadzieniem z ricotty, pszenicy gotowanej w mleku oraz kandyzowanej sk ó rki pomarańczowej. Zapach i smak ciasta zmieniają się w zależności od przypraw i aromatów użytych podczas przygotowania. W klasycznej recepturze stosowane(...)Pastiery, musimy cofnąć się do czasów rzymskich, a nawet greckich. Według legendy syrena Partenope (symbol Neapolu) wybrała Zatokę Neapolitańską na swój dom, skąd rozprzestrzeniał się jej melodyjny i słodki głos. W podziękowaniu za jej przepiękny śpiew odprawiano tajemniczy kult, podczas którego ludność przynosiła syrenie siedem darów: mąkę, symbol bogactwa; ricott ę , symbol obfitości; jaja, symbol płodności; pszenic
La grande e la piccola cuocaSpaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym do pyszne, pożywne danie, którego przygotowanie jest nieskomplikowane i stosunkowo szybkie. Makaron z mięsem mielonym i pomidorami to już
Słodka Strona