burakami , ciasto z fasoli , piernik z marchwi i ciasto z dyni , a nawet z dyni i czekolady Dlaczego nie miałoby pojawić się ciasto z batatów... Wyszło aromatyczne i puszyste, słodkie, ale nie przesłodzone, no i bardzo smaczne Jeśli jeszcze nie robiliście to gorąco polecam Przepis na blaszkę o wymiarach 22*32 cm SKŁADNIKI: 4 jajka 1 szklanka cukru(...)opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Starte bataty dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Formę do ciasta ( 22*32 cm ) natłuścić i oprószyć tartą bułką lub mąką pszenną. Do tak przygotowanej formy przełożyć ciasto z batatów. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem. Piec przez 45 minut
WSZYSTKO SMACZNEjesienne owoce to zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na czekoladowe ciasto z gruszkami , drożdżowe ze śliwkami , szybką jesienną jaglankę , tartę ze śliwkami lub migdałową tartę z gruszkami . Potrzebne będą: 1 opakowanie ciasta francuskiego śliwki cukier cukier waniliowy 1 białko + cukier puder do dekoracji Proste ciasteczka ze śliwkami – jak to zrobić? Śliwki myjemy, wyciągamy pestki(...)niej kółka o średnicy naszych ciasteczek. Do każdej foremki wypełnionej ciastem nakładamy do 2/3 wysokości pokrojone śliwki posypujemy cukrem i cukrem waniliowym (ilość dostosowujemy w zależności od tego jak słodkie są śliwki). Białko jajka mieszamy z 1 łyżką wody, powstałą mieszanką smarujemy krawędzie ciasteczek i przykrywających je kółek, żeby całość dobrze się skleiła. Ciasteczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym
CiastkozercyZima to taki nostalgiczny czas, kiedy zamiast szaleć do późna „na mieście” mam ochotę zjeść pyszną kolację, a potem włączyć ulubiony film, rozpalić kominek
Ostra na Słodkoserem i słodkimi pomidorkami koktajlowymi. Łączenie smaków nie przychodzi łatwo, bo na pizzę można wrzucić wszystko, i czasem by się chciało... Podobnie jest z sosami, przygotowuję najczęściej sosy: - pomidorowym słodkim lub ostrym, - pomidorowo-chrzanowym, - pomidorowo-chrzanowo-żurawinowym, - serowym, - śmietanowym, - puree ziemniaczanym z cebulką, - musie pieczarkowym ze śmietanką, - musie z cukinii. Sosy pomidorowe tworzę na kilka sposobów: ze świeżych przetartych(...)boczku w niewielkich kawałkach 1 mała cebula pokrojona w piórka 1 pieczarka pokrojona w talarki 80 g fety w kosteczkach kilka różyczek brokułów 2 papryczki nadziewane serem 90 g tartego żółtego sera sos do pizzy: 200 g pomidorów z puszki krojonych lub passata suszone oregano, ostra papryka, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru, pół łyżeczki chrzanu Przygotowanie pizzy z brokułami
Zasmakuj KuchniOto kolejna super pyszna propozycja dla wielbicieli obiadowych kulek, nie tylko mięsnych :) Przepis znalazłam na blogu Kornik w kuchni. Jedyne co bym w nim zmieniła to
Dzieje kuchennej WiewióryRyż na słodko z kwiatami majowego mniszka. Osłodzony mniszkowym miodkiem dla podkreślenia smaku, podany z listkami melisy cytrynowej to propozycja zarówno na ciepłą kolację jak i na deser. Takim słodkościom trudno się oprzeć. Wspaniale podkreśla radosny wiosenny nastrój na spotkaniach z rodziną czy przyjaciółmi. Składniki: 125 g ryżu z suszonym jabłkiem i rodzynkami 400 ml wody szczypta soli(...)czasu, aż ryż będzie miękki, a płyn się wchłonie. Zostawiamy do wystygnięcia. Wanilię usuwamy. Kwiaty mniszka dokładnie przebieramy i otrzepujemy, aby nie było żadnych robaczków, jabłko obieramy i trzemy na tarce jarzynowej, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę wsypując pod koniec cukier puder, ubijamy do powstania lśniącej piany. Przestudzony ryż mieszamy z cukrem
Wanilia i Kardamonproste , nr 1/2011 znalazłam sernik pieczony z rabarbarem i truskawkami wiedziałam, że to jest dokładnie to, czego chciałam. Kruche ciasto (skorzystałam z mojego ulubionego przepisu z Ciast pikantnych i słodkich Michela Roux), które trzyma wszystko razem, warstwa kwaskowego rabarbaru, rozpływająca się w ustach, delikatna jak chmurka masa serowa, a to wszystko przykryte soczystymi truskawkami i cienką warstwą galaretki. Czyż(...)mąki pszennej 125 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli masa rabarbarowa: 350 g rabarbaru 15 g masła 60 g cukru 2 łyżki bułki tartej masa serowa: 500 g sera kvark (4,4%) 3 jajka 120 g cukru 100 ml śmietany kremówki (38%) 1 opakowanie budyniu waniliowego (39 g) dodatkowo: 270 g truskawek 1/2 opakowania
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNie ma osoby, która nie zna tego włoskiego dania. Pizza, rozpowszechniona praktycznie na całym świecie, jest również niezwykle popularna w Polsce i wzbogaca menu niejednego domu
Słodka Stronaokazję i spisało się znakomicie. Słodziutkie, ale przełamane smakiem domowego dżemu z czarnej porzeczki. Blaty ciasta jak w Puchatku - delikatne i miękkie, ale posypane orzechami, doskonale współgrają z naprawdę słodkim mlecznym kremem. Wykonałam je w blaszkach 22 x 26 cm, dlatego jest takie wysokie. Idealne na specjalne okazje;) Składniki na ciasto żółte: 200 g margaryny 200 g cukru pudru(...)Studzimy. Składniki na biszkopt orzechowy: 4 jaja 5 łyżek mielonych orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Następnie wsypujemy orzechy i bułkę tartą wymieszaną z proszkiem i mąką pszenną. Delikatnie mieszamy i wykładamy do blachy wyłożonej
Domowe ciastaCiasto makowo-serowe to pyszny świąteczny deser, który sprawi, że domownicy i goście będą święta wspominać z nostalgią. Połączenie sera z makiem smakuje wspaniale i tworzy delikatnie wilgotny, niezbyt słodki wypiek. Do ciasta makowo-serowego, należy użyć dobrej jakości białego sera twarogowy, gdyż z rzadkiego, mazistego wiaderkowego o dziwnym składzie nie otrzymamy odpowiedniej struktury i smaku ciasta(...)suchego mielonego maku 1 3/4 szklanki ciepłego mleka 2 jajka + białko, które zostało od spodu 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki bułki tartej 3 krople aromatu migdałowego 100 - 150 g bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, płatki migdałowe) 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej Masa serowa: 1 kg białego mielonego sera twarogowego (ma być
Kuchcik gotujeweekend przetestowałam kolejny przepis bezglutenowy. Jabłecznik na kruchym cieście z duuużą ilością jabłek. Wypiek wyszedł pulchny, lekki, słodki i pachnący cynamonem, jabłkami i brązowym cukrem... Składniki Ciasto kruche bezglutenowe: 300 ml mąki bezglutenowej - zmodyfikowana własna mieszanka z tego przepisu - zamiast mąki gryczanej użyłam mąki jaglanej. Ciasto wyszło pulchne, żółciutkie i miękkie. 150 ml cukru 200 g margaryny lub masła(...)czasie kiedy ciasto się chłodzi obierz jabłka i pokrój w plasterki o grubości ok. 3-4 milimetrów. Schłodzone ciasto wyłóż na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bezglutenową bułką tartą lub pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Bez posypki nic się dzieje, więc dla chętnych można ją pominąć. Na tę ilość ciasta i jabłek najlepiej wziąć dużą, prostokątną blachę. Ciasto najlepiej
Ze smakiem bez glutenuoprzeć czekoladowej magii. Ta niebywała słodkość ciągle "chodzi" za mną. Ostatnio była zapiekana nutellowa owsianka , a dziś zapraszam Was na karmelowo-czekoladowe placuszki z kawałkami bananów. Idealne na śniadanie, słodki obiad czy deser, a nawet (tak jak w moim przypadku) kolację. Spróbujcie, zapraszam. Składniki: (na około 10 sztuk) 1 szklanka mąki 6 kostek czekolady białej karmelowej 30 g 3/4 szklanki(...)rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju kładziemy po łyżce masy, tworząc w ten sposób placuszki. Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor (na małym ogniu). Podajemy z tartą czekoladą i kawałkami bananów. Smacznego
Słodkie okruszkiziemniakach. Pierwszy przepis można znaleźć TUTAJ , a ten jest autorstwa Magdy Gessler. W mojej ocenie, ciasto bez twarogu jest o wiele bardziej elastyczne i miękkie. Knedle jem tylko na słodko i najczęściej raz w roku. Z morelami właśnie albo ze śliwkami. O tej porze roku, która sprawia, że dni są coraz krótsze, noce chłodniejsze, a poranki z dnia(...)jesień będzie :) Składniki: 700 g ziemniaków 350 g mąki pszennej 2 jajka ½ szczypty soli 15-20 szt. moreli 3-4 łyżki tartej bułki 4-5 łyżek masła ew. cukier do posypania Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Jeszcze gorące tłuczemy lub przeciskamy przez
bistro mamaramach cotygodniowego cyklu "Słodkie środy" zapraszamy na pyszną, pachnącą cytryną babkę przełożoną cytrynowym kremem. Babka ta jest trzy razy cytrynowa i w trzecim wariancie babka kryje cytrynowy lukier z cytrynową skórką, którą otrzymałyśmy od firmy HELIO . Babka ta jest wilgotna i aromatyczna, idealnie nadaje się na zbliżające Wielkanocne Święta. Przygotowanie jej jest bardzo proste i nie wymaga(...)cytryny około 1 szklanka cukru pudru (tyle ile sok z cytryny przyjmie by lukier był gęsty) dodatkowo : skórka cytrynowa HELIO dodatkowo do przygotowania formy masło bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Cytrynę myjemy w gorącej wodzie szorując szczoteczką, sparzamy we wrzątku. Ścieramy na drobnych oczkach całą skórkę i wyciskamy sok. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy do białości
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiOstatnio kupiłam zapas kokosu z nadzieją, że zrobię z nimi jakieś ciasto. Długo nie mogłam znaleźć czegoś co by pobudziło moje zapotrzebowanie na słodkie. Albo za bardzo pracochłonne, albo ciasto na zdjęciu mi się nie podobało. Jak już znalazłam właśnie TEN jeden jedyny przepis, nie miałam motywacji by stać w kuchni i je piec. W każdym razie, udało mi się(...)płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -1/2 łyżeczki sody oczyszczonej -1 szklanka mleka kokosowego -1 szklanka wiórków kokosowych Formę wysmarować masłem i posypać mielonymi migdałami lub bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Mikserem połączyć miękkie masło, olej, ksylitol i ekstrakt wanilii. Utrzeć na białą, puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Dodać mąkę
Smaczne Zdrowe