sera koziego (roladka) – 8 plastrów 100 g groszku cukrowego lub fasolki szparagowej Garść rukoli lub innej sałaty Garść pomidorków koktajlowych 4 łyżki octu balsamicznego 1/2 szklanki bułki tartej Garść orzechów włoskich 1 jajko 4 łyżki mąki 3 łyżki oleju Przygotowanie: Krok 1 Umyj dokładnie botwinkę. Odkrój buraczki, większe przekrój na połówki lub ćwiartki. Zalej je niewielką ilością zimnej(...)się z sosu pestek. Spróbuj winegret. Jeśli jest zbyt wodnisty, wstaw jeszcze na kuchenkę i odparuj nadmiar wilgoci. Gdyby był zbyt skondensowany, rozcieńcz odrobiną gorącej wody. Sos powinien być słodko-kwaśny w smaku. Krok 3 Umyj groszek cukrowy. Wlej do rondelka szklankę wody, kiedy się zagotuj wrzuć do niej groszek, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 5-8 minut
Niedzielny kucharzJeśli tak jak i ja nie jesteście fanami kuti a macie ochotę na coś słodkiego z dodatkiem maku w te Święta, zróbice roladę makową. Rolada makowa U mnie w domu rodzinnym kutia nigdy nie była stałym elementem wigilii. Pamiętam, iż zrobiłam ją raz i niestety tak jak lubię mak tak w tejże formie nie przypadł mi on do gustu. Pozostaje(...)jajko Masa makowa: 20 dkg maku 2 jajka 3 łyżki mąki krupczatki 10 dkg cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki skórki z cytryny bułka tarta do wysypania formy 1 łyżka margaryny do nasmarowania formy kandyzowana skórka pomarańczy do przybrania ciasta Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 8 dkg cukru pudru Jak przygotować makową roladę . Ciasto
mecooksprzesmażoną ze spieczoną prawie na węgiel cebulą. Kaszanka w zupełnie nowej odsłonie Kombinowaliśmy jak zrobić z kaszanki zupełnie nowe danie, trzymając się jednak podstawowych składników, czyli cebuli i ziemniaka. Tarta byłaby według nas zbyt tłusta, a zapiekanka ziemniaczana chyba trochę nudna. Po namyśle doszliśmy do przekonania, że najlepiej kaszance będzie w towarzystwie focacci, którą zrobiliśmy z ciasta pszenno(...)składającego się z grzanek z pieczonym camambertem i wspomnianymi cebulkami (swoją drogą koniecznie sprawdźcie ten przepis) . To dodatek, który można pominąć bez uszczerbku dla dania, ale który nadaje mu słodko-wytrawnego smaku. W takiej wersji z wyższej półki zrobiliśmy też focaccię z kaszanką jako przystawkę dla gości naszych teściów. W tych okolicznościach danie też sprostało wyzwaniu! Zobacz menu
Niedzielny kucharzpysznym dżemem. Drożdżowa, pachnąca masłem, z rumianą chrupiącą skórką jest dla mnie istnym rarytasem. Może dlatego, że nie lubię mocno słodkich wypieków, tak uwielbiam te małe, lekko słodkie kuleczki?😉❤ Składniki: 600 g mąki pszennej 50 g drożdży 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki mleka 2 żółtka + 1 całe jajko 70 g roztopionego masła szczypta soli(...)części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki sklejeniem do dołu na blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłoconym jajkiem, posypać sezamem lub makiem Piec w temperaturze 180ºC przez około 20-25 minut
Walijskie Pichcenieheight: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 4 pojedyncze piersi z kurczaka 1 puszka kukurydzy 5-6 ogórków konserwowych 1/2 kapusty pekińskiej 1 czerwona cebula 1 duża spiczasta , czerwona, papryka słodka 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 4 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku ketchup pikantny 1 łyżka przyprawy gyros 1 płaska łyżeczka chilli ( można pominąć – tylko dla tych(...)solą . Skrapiamy po całości ketchupem . Czynności powtarzamy z drugą połową składników ( w tej samej kolejności ) z tą ,różnicą , że zanim polejemy sosem, ostatnią warstwę sałatki , obficie posypujemy ją tartym serem i dopiero lejemy sos ,a na samym końcu ketchup ( ten ostatni , niezbyt obficie ) . Gotowe , serwujemy od razu . Smacznego Post Sałatka warstwowa „Gyros „ pojawił się poraz pierwszy
Ogrodnik w podróżyEkspresowe ciacho z wieloma prozdrowotnymi dodatkami oraz sezonowymi owocami to moja propozycja dla Was. Delikatne w smaku mąki: jaglana i pełnoziarnista ryżowa mocno wzbogacają wartości odżywcze słodkich przysmaków. Nie mają dziwnych posmaków i wprowadzają delikatny, lekki smak zamiast ciężkiego w przypadku ciasta tylko z mąki pszennej. Dodamy też mielone nasiona chia które będą wyglądać jak mak w cieście(...)mąki wymieszane z proszkiem i mleko ze śmietanką oraz miękkim masłem. Ucieramy na jednolitą masę, pod koniec dodajemy nasiona chia. 2/ Smarujemy blachę masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto do blachy, posypujemy bułką tartą z wierzchu. Układamy na górę obrane i pokrojone owoce bez pestek wcześniej wymieszane z cukrem pudrem. Wstawiamy do nagrzanego
Kuchnia PROzdrowotnakońcu dzisiaj coś na słodko bo ostatnio tylko fotoreportaże ( a kolejny już na tapecie ). Od najmłodszych lat przepadałem za babeczkami (i tymi starszymi i tymi młodszymi ) więc pewnie dlatego tak zawsze mnie ciągnie w tym kierunku i na moim blacie pojawiła się jedna z moich ulubienic czyli cytrynowa babka piaskowa Składniki: Ciasto: - 60g mąki ziemniaczanej - 115g mąki pszennej(...)roztopioną margarynę, dorzucamy starta skórkę z cytryny, kandyzowaną skórkę oraz wlewamy wyciśnięty sok. Jeżeli nasza foremka nie jest teflonowa bądź silikonowa to smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy masę do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni piekąc przez 50 minut (piekarnik bez termoobiegu). Kiedy ciasto się upiecze a następnie ostygnie, posypujemy je cukrem
Kuchenne WariacjeWilgotna, puszysta i odpowiednio słodka :) O zapachu i smaku skórki cytrynowej. Lubię mieć taką babkę "w rezerwie", tak na co dzień. Kawałek do kawy sprawia, że patrzymy na świat innymi oczami ... U mnie oczywiście bez lukru (nie przepadam, żeby nie powiedzieć - nie lubię) i innych zbędnych posypek. W prostej, surowej formie ... ale przecież nie o formę(...)masy jajecznej ubijając na średnich obrotach. Na koniec dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać wszystko łyżką. Gotową masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tarta i piec około 65-70 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po godzinie możemy sprawdzić patyczkiem, czy babka jest przepieczona, gdyż każdy piekarnik piecze jednak trochę inaczej
Walijskie PichcenieZa oknem szaro zaczął się dzień, smog to czy mgła, nie wiem, nie widać nic, nie ma czym oddychać. Taki dzień jest idealny do tego by
Dzieje kuchennej WiewiórySzarlotka ma w sobie coś jesiennego. A jej zapach przywodzi na myśl domowy mikroklimat – ciepły, bezpieczny dom z wielkim stołem w kuchni. Zapach jabłek. Szarlotka
Raj dla PodniebieniaEkspresowa babka do zrobienia na Wielkanoc, jak również i na co dzień 🐇🐥 Wystarczy miska i drewniana łyżka - wszystkie składniki wystarczy wymieszać i przelać do formy. Po
Słodko-Słony Świat IlonyNie wiedziałam co z tego wyjdzie. Ba! Nigdy nie wiem… ups wydało się. Mój blog to jeden wielki eksperyment. Tak jak ja w kuchni. Lubię
KrupeczkiBardzo szybka i smaczna szarlotka na raz. Idealna do popołudniowej herbatki. :) Składniki: Kruche ciasto: 1 żółtko 4 łyżki oleju 3 łyżki zimnej wody 2 łyżki erytrolu
Truskawkowa FiestaPrzepis dodaję niestety już po Walentynkach ale przecież Święto Zakochanych można obchodzić każdego dnia! Pyszny, zdrowy, bezglutenowy deser, Składniki: 85 gram mieszkanki mąk bezglutenowych (u
Mango Papaja