można ją wyrazić naukowym wzorem, ale głównie dlatego, że tak bardzo odbiega od tego co kruchość znaczy dla mnie. Nie ma tu ani słowa o chrupkich spodach kruchych tart, o cudownym dźwięku rozgryzania kruchych ciasteczek, ani o maślanym uroku kruszonki. Dla mnie kruchość oznacza chrupanie i gdybym miała teraz napisać moją najprostszą definicję czegoś kruchego, podałabym taki wzór: CUKIER(...)czułabym wyrzuty sumienia. Jednak świadomość jak bardzo są zdrowe (klik) pozwala mi z czystym sumieniem otworzyć kolejną paczuszkę. Tym razem nie wsypię jej jednak do miseczki, tylko zatopię w słodko-słonym karmelu. Pumpkin seed brittle, czyli karmelowe chrupki z pestek dyni można chrupać solo jak sezamki. Można połamać lub pokroić na większe kawałki i serwować jako dodatek
KUCHARNIAmałopolską;/ babka: 3 jajka szklanka grysiku (kaszy mannej) 1/2 szklanki cukru 1 1/3 szklanki mleka szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 opakowanie cukru waniliowego tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy konfitura: 500g wydrylowanych dojrzałych wiśni szklanka cukru żelującego 2:1 ewentualnie cynamon Wiśnie zasypuję cukrem i zostawiam na około 30 minut, w ciągu których przygotowuję(...)ciągle mieszając do chwili, aż płyn zostanie zredukowany, a konfitura nabierze odpowiedniej gęstej konsystencji. Podaję z babką. Najlepiej babka grysikowa z konfiturą smakują na ciepło. SMACZNEGO! Pozdrawiam Was słodko i wiśniowo! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiziemskim globie! Ano i jest w tym prawda. Ale wychodzę z założenia, że każda z nas powinna mieć w swoim „kapowniku” jeden ulubiony przepis na coś słodkiego. Taki, który zaserwujemy nawet po nocnej eskapadzie tanecznej, suto zakrapianej. Przepis w głowie zapisany na wieki. Nie musimy wszystkiego, jeden przepis na ciasto, po spróbowaniu którego, każdy zapieje z zachwytu. Jeśli(...)cukier z prawdziwą wanilią lub aromat waniliowy 3-4 krople 1.5 szklanki cukru kostka masła lub miks masełka 2 płaskie łyżeczki do pieczenia czereśnie lub inne sezonowe bułka tarta do oprószenia blaszki Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia i dosypujemy wszystkie pozostałe składniki, wraz z roztopionym masłem, oprócz owoców. Konsystencja powinna być lekko sypka. Nagrzewamy piekarnik
W Kawiarencebył jednym z jurorów. Nie mogłam się doczekać warsztatów , ponieważ ich tematyka była totalnie trafiona w „moje smaki” , a mianowicie miało być słodko … bardzo słodko …. – i tak słodko było! Zmęczona podróżą , ale szczęśliwa dotarłam do siedziby Unilever na 10 , gdzie przywitała mnie Agata z Blomedii. Zaraz po mnie dotarły kolejne dziewczyny ( Ada , Ilona , Agata i Natalia ) – małe(...)zrobienia – ja trafiłam na Keksa – z ogromną ilością uwielbianych przeze mnie bakalii i jeszcze większą ilością jajek. Pozostałe dziewczyny dostały Sernik , creme brule , brownie czekoladowe , babeczki z owocami , tartę orzechową – aż ślinka ciekła na samą myśl o efektach końcowych. Ale to nie wszystko – każda z nas miała okazję przygotować jeszcze torcik czekoladowy z musem oblany przepyszną czekoladą , którą przygotowana przez
Ostra na SłodkoWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc czas zacząć przygotowywać się na jej przyjście. Wypróbować przepisy na ciasta, mięsa, przekąski, zupy. U nas dziś znów słodko, drugie wielkanocne ciasto na naszym blogu. Tym razem babka! Przepyszna, wilgotna, maślana z delikatnym aromatem miodu, przełożona fiołkową konfiturą i z polewą z białej czekolady... smakuje nieziemsko. Ozdobiona fiołkami w cukrze idealnie będzie pasować(...)pieczenia ciągle miksując. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do miski z masą na ciasto. Formę na babkę (lub keksówkę) smarujemy dokładnie masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40- 45 minut. Babkę z piekarnika możemy wyjąć odrazu, ale z wyjęciem z formy
Symfonia SmakówPrzepis z bardzo starej książki " Domowe ciasta i ciasteczka ". Długo zwlekałem z jego realizacją i żałuję, bo ciasto wyszło bardzo dobre. Od siebie dodałem suszoną żurawinę
Przepisy MikołajaHuculskie placki z gulaszem Pyszne placki ziemniaczano- warzywne z gulaszem. Dzisiaj wstęp niezbyt rozbudowany , cóż nie zawsze mam wenę , a ostatnio przytępiają ją problemy . W każdym
Ogrodnik w podróżyNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Na słodko lub wytrawnieKasza gryczana po gospodarsku - kuchnia podkarpacka Kasza gryczana po gospodarsku to zapiekanka z kaszy i tłuczonych ziemniaków, z cebulą, skwarkami i jabłkiem. Słone składniki w połączeniu ze słodko-kwaśnym smakiem jabłka sprawiają, że danie jest smaczne, ale też oryginalne. Sprawdzi się jako pożywna kolacja. Potrawa pochodzi z okolic Lubaczowa i tradycyjnie podawana jest z kwaśnym mlekiem lub kefirem. Moim(...)kaszy gryczanej 2 szklanki wody 3-4 ziemniaki 2 jabłka (najlepiej kwaśne) 100 g słoniny 2 cebule sól, pieprz majeranek tłuszcz do wysmarowania formy i bułka tarta do jej wysypania 1 białko Kaszę wysypujemy do naczynia, mieszamy z białkiem i wysuszamy w średnio nagrzanym piekarniku, często mieszając łyżką. Wodę zagotowujemy, solimy i gotujemy w niej kaszę. Ziemniaki obieramy
Trzeci talerzrozpuszczamy je i gorące mieszamy z mąką (coś podobnego do ciasta parzonego, tyle że bez jajek). Bardzo fajnie sprawdziło się ono z połączeniu z delikatnym kremem budyniowym i słodkimi morelami. Spróbujcie, bo warto. *foremka o średnicy 26 cm Składniki: na ciasto: 180 g masła 6 łyżek wody 2 łyżki cukru 2 łyżki oleju 300 g mąki szczypta soli(...)budyniu ułożyć połówki moreli. Na wierzch skubać palcami pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec jeszcze około 20 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Tarta powinna stygnąć kilka godzin aby budyń stężał. Przepis z którego korzystałam pochodzi z tej strony. Delikatnie go zmodyfikowałam zmniejszając ilość cukru
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWielbiciele ryżu mają zapewne bardzo wiele sposobów na jego przygotowanie i wykorzystanie. Czy to będzie gotowany, smażony, w formie risotto, na słodko, na ostro… i nie tylko. Jedną z moich propozycji są kotlety z ryżu miksowanego. A przepis powstał, jak to zwykle bywa, przypadkiem. Składniki: - ok. 900g ugotowanego ryżu - 3 jajka - 100g sera żółtego cheddar - 3 łyżki startego parmezanu(...)łyżki drobno startego parmezanu. Masę ryżową dokładnie wyrabiamy. Formujemy nieduże kotlety (aby porcje były równe użyłam łyżki do lodów), panierujemy w mące, jej nadmiar otrzepujemy (panierując w bułce tartej kotlety chłoną więcej tłuszczu). Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym, z obu stron na rumiano. Dosmażamy pod przykryciem. Kotlety z ryżu miksowanego mogą stanowić samodzielny posiłek. Wystarczy dodatek sosu, np. pieczarkowego
mojewypiekiinietylkoupieczeniu lekko opada. Jest za to wilgotne i pulchne, długo zachowuje świeżość. Nie rezygnujcie z lukru, jest on tutaj nieodzowny - dosładza ciasto ( które samo w sobie nie jest zbyt słodkie ) oraz dodaje mu charakteru. Proste i szybkie w wykonaniu. Polecam na weekend :). Składniki: 320 g mąki pszennej tortowej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g masła 3 duże jajka(...)używamy już miksera ). Na koniec wmieszać wiórki kokosowe. Ciasto przełożyć do głębokiej keksówki * o wymiarach dolnych około 28 x 9 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec w temperaturze 175°C przez około 45 - 50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto przestudzić w formie przez około 10 minut, następnie wyjąć z formy
Opowieści z piekarnikaMoja wersja tradycyjnego, niskiego, słodkiego ciasta kuchni polskiej, pieczonego w okresie Wielkanocy, z kruchym spodem pokrytym orzeźwiającą malinową konfiturą, która idealnie komponuje się z warstwą białej czekolady. Wielkanocny mazurek to również piękna ozdoba świątecznego stołu. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 125g masła ekstra 4 łyżki cukru pudru 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Wypełnienie mazurka(...)zmiksować blenderem, dodać masło, dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego wystudzenia. Następnie wylać na konfiturę malinową i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie wierzch tarty udekorować świątecznymi napisami, płatkami migdałowymi i czekoladowymi jajkami. Po świątecznej uczcie lub w trakcie proponuję jedną pastylkę Espumisan Max – wyrób medyczny CE, który skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie ucisku
Szalona Kuchnia EwelinyTakie aromatyczne pachnące orzechami ciasto można przygotować w chwilę. Jeśli nie macie wiele czasu to zapraszam do pieczenia, bez miksera, na szybko, mało składników. Szybie ciasto
Zasmakuj Kuchnikształcie. Sam keks poznałam bardzo późno i to w wersji kupnej. Nie jadło się go u mnie w domu. Wersja kupna była całkiem ok, ale osobiście wolę mniej słodką opcję, kiedy jest więcej orzechów. Lubię też lawendowe desery np. ciasteczka (zobacz przepis) i zawsze mam w kuchni trochę suszonych kwiatów lawendy. Keks to ciasto typu wszystko ze wszystkim. Możemy dodać(...)cytrynę i olej. Mieszamy, a potem łączymy z mąką. Na koniec do gęstego ciasta dodajemy bakalie odsączone z soku i orzechy. Dokładnie mieszamy. Keksówkę smarujemy masłem i bułką tartą. Przelewamy do niej ciasto i pieczemy w 180 stopniach 45 minut (góra – dół, średnia półka). Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Keks lawendowy
Ugotowane pozamiatane