Chrupiące ciasto i budyniowy krem to połączenie jest przepyszne. Ciasto znika migiem. Moja wersja bardzo uproszczona z gotowego ciasta francuskiego i budyniu z proszku. Mam nadzieję
Monia miesza i gotujeDziś skończyłem pracę nieco wcześniej bo w południe, żona wyciągnęła rano filet z kurczaka - ale mnie natchnęło :) Składniki na 3-4 porcje : podwójna pierś z kurczaka
Mechanik w kuchniPrzepis znalazłam na blogu Anyżkowo i od razu przypadł mi do gustu. Po małych modyfikacjach zabrałam się do pieczenia. Małe puszyste bułeczki, po wyrośnięciu
Walijskie PichcenieBardzo smaczne, ucierane ciasto z dodatkiem maku i czerwonej porzeczki :). Wychodzi mięciutkie, bardzo wilgotne, w sam raz słodkie. Dodatkowego aromatu dodaje mu skórka z cytryny, która wspaniale podkręca smak. Moje ciasto wyszło bardzo żółciutkie - to chyba zasługa wiejskich jajek ;), ale dzięki temu fajnie wyglądało w połączeniu z intensywną czerwienią porzeczek :). Sezon na porzeczki powoli już się kończy, dlatego śpieszcie się(...)miksera ). Porzeczki oprószyć mąką, dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach dolnych około 28 x 9 cm, wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec około 45 - 50 minut w temperaturze 175°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie przez około 10 minut, następnie wyjąć z formy
Opowieści z piekarnikaniem. Borschtsch – barszcz> gotowana kwaskowata zupa (na kwasie chlebowym lub buraczanym) okraszona skwarkami, kawałkami kiełbasy, pokrojonym ugotowanym jajkiem, grzybami, dodatkiem chrzanu, czasem zabielana śmietaną względnie mlekiem, spożywana z tartymi ziemniakami lub chlebem; baszcz; barszcz; żur; żurek”. Według tego samego źródła gliniane lub kamionkowe naczynie do przygotowywania zakwasu to „boscownik”, „bascownik”. Barszcz - kuchnia podkarpacka Przepis na zakwas, podobnie(...)początkowo ostry, a później kwaśny zapach. Zakwas ma gorzki smak, który zupełnie znika po dodaniu do barszczu soli. Barszcz: 1 l wody 300 ml zakwasu 300-400 ml mleka (słodkiego, najlepiej tłustego) 1 niecała płaska łyżka soli Wodę zagotowujemy i wlewamy do niej wymieszany zakwas. Można go wcześniej przecedzić przez sitko. Mieszamy, a kiedy się zagotuje, dolewamy mleko i dodajemy
Trzeci talerzSkładniki na kotleciki: duża cebula 2 marchewki 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 szklanka kaszy jaglanej 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu pęczek szczypiorku pęczek pietruszki Składniki na sos z tahini i zieloną pietruszką: 1/2 szklanki pasty tahini 2 i 1/2 Łyżki soku(...)minut aż zaczną się rumienić. Po upieczeniu blaszkę wyjmuję z piekarnika i daję kotlecikom kilka minut na przestygnięcie. Gorące mogłyby się rozpadać :) Kotleciki możemy również obtoczyć w bułce tartej i usmażyć. Przygotowuję sos: Tahini, sok z cytryny, ocet, wodę i pognieciony ząbek czosnku oraz pietruszkę miksuję w blenderze na gładką zieloną masę. Dodaję jogurt, sól pieprz i mieszam. Odstawiam
KurnikowoTydzień temu odwiedziłam Poznań. Wszystko to za sprawą wygranej w konkursie "Blog ze Znakiem Smaku", gdzie zdobyłam główną nagrodę za przepis na przystawkę - Tartę z serem korycińskim, siemieniem lnianym i botwinką . Gdyby nie wygrana w konkursie, zapewne do dziś nie wybrałabym się do tego pięknego miasta, z niepowtarzalną starówką i malowniczym Starym Rynkiem. W Poznaniu odbywał się VIII Ogólnopolski(...)wprawy, by tak pięknie i sprawnie rozwałkować ciasto, które tworzy niezwykle cienkie i kruche warstwy. Pierekaczewnik piecze się przez 3 godziny w okrągłym naczyniu. Przygotować go można na słodko i na wytrawnie. Po upieczeniu jest złocisty i kształtem przypomina ślimaka. Pyszności! Pierekaczewnik to tatarski piróg, który posiada znak GTS (Gwarantowana Tradycyjna Specjalność). T atarska Jurta oferuje swoim Gościom
Sajkofanka smakuSkładniki: 1 szklanka ryżu o krótkich ziarnach (np arborio) 1 szklanka wody 3 szklanki mleka 25g masła szczypta soli 2 laski cynamonu w sporym garnku o
SandraFrej.comWiele razy gościł w moim domu, ale jakoś nigdy nie pomyślałam, by podzielić się nim z Wami. Chyba wydał mi się zbyt prosty, oczywisty i znany
Kuchnia w czekoladziechyba nie mogłam dodać A do tego ananas, który wprowadza soczystość, podpieczone orzechy makadamia dodają chrupkości, a chrupanie jak wiadomo poprawia nastrój ;p Jest to oczywiście ciasto bezglutenowe, lekko słodkie, zawiera w sobie sporo zdrowych produktów, więc nawet jeśli nie skończycie na jednym kawałku (a gwarantuję, że nie można skończyć na jednym ) to nic się nie stanie, bo oczywiście jest(...)ananasa na wierzchu, posyp je posiekanymi orzechami makadamii i odrobiną cukru kokosowego Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na 25-30 minut. Składniki 1 szklanka (140 g) tartych migdałów lub mąki migdałowej 1 szklanka (100 g ) mąki kokosowej 1/2 szklanki cukru kokosowego 300 ml pełnotłustego mleczka kokosowego 100 g oleju kokosowego nierafinowanego lub innego tłuszczu – roztopionego
Eat me! Fit me!Ty pysznym i mega szybkim ciastem rozpoczęłam sezon rabarbarowy. W tym roku bardzo ładnie rozrósł mi się na działce więc raczej na brak rabarbaru narzekać nie
Pieguskowa KuchniaNa stole wielkanocnym pojawiają się różnorodne, piękne babki. Znanych jest kilka rodzajów babek wielkanocnych: babki drożdżowe, żółtkowe, parzone, piankowe, śmietankowe, ucierane, puchowe oraz ciężkie
To co kochamakcja, gangsterskie porachunki... Dużo się dzieje, mieszanka po prostu wybuchowa. Dzień 16. " KELNERKA " Historia młodej kobiety, mężatki, która pracuje w malutkiej restauracyjce. Jest mistrzynią w wypieku wszelkich tart, któe serwowane są w tym miejscu i podbija serca każdego klienta. Jej mężem jest tyran, skupiony wyłącznie na sobie facet, który życie zamienił w koszmar. Dziewczyna nie kocha(...)pozostałych pieniędzy wyrusza na konkurs, wygrywa go. Pozostaje sama z małą i przyjaciółkami. Zaczyna wieść prawdziwie szczęśliwe życie. Film, na pierwszy rzut oka wydaje się lekką, słodko-gorzką historią. Ale tak nie jest. Przedstawia piętno kobiety posiadanej (bo inaczej nie da się tego ująć) przez męża tyrana i despotę. Mówi o chęci zmiany na lepsze, realizacji marzeń
W kuchni Karmel-itkiPęczek pietruszki Koperek Szczypiorek Ze spiżarni: Masło Olej rzepakowy 2-3 łyżki dowolnej mąki, np. razowej 3-4 łyżki bułki tartej Parmezan Przyprawy: 10 suszonych pomidorów 3 łyżki tartego chrzanu (może być ze słoika) Ostra musztarda 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego Filecik anchois Miód Sól Pieprz Pobierz listę zakupów Jak gotowaliśmy Tym razem, wyjątkowo, w niedzielę(...)Wystarczy obwiązać m ięso nitką bawełnianą, formując zgrabny, okrągły kształt. Im mocniej zacieśnimy nić, tym stek będzie grubszy. Steka podaliśmy z sałatką naszego pomysłu , na którą składa się słodkie, deserowe jabłko, pocięte na zapałki, wymieszane z tak samo pokrojoną kalarepką. Wszystko zamarynowaliśmy w sporej ilości soku z cytryny, dzięki której sałatka zachowała kolor i jędrność. Dodatkowo kwaśna cytryna bardzo ładnie
Niedzielny kucharzZupa krem z pieczonych buraków jest naprawdę niezwykła. Bardzo lekka, kremowa, w smaku nie przypomina barszczu, za to wręcz oszałamia kolorem. Delikatnie słodka od jabłek, lekko kwaskowa od balsamico, aromatyczna od bulionu i pieczonych buraków. Choć lekka, to sycąca. I ten kolor… Zupa krem z pieczonych buraków jest po prostu zaskakująca. Składniki: 0k. 0,6-0,7 kg buraków(...)koniec można do zupy kremu z pieczonych buraków dodać opcjonalnie kozi ser i zmiksować (buraki i kozi ser to wyjątkowe połączenie). Zupę krem z pieczonych buraków podawać z tartą fetą, posypaną szczypiorkiem. Post Zupa krem z pieczonych buraków pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchni