małych młodych ziemniaków 1 mała młoda cukinia ( taki chudzielec ,wielkości ogórka ) pęczek koperku 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 łyżeczka cukru sól , pieprz do smaku 1/2 płaskiej łyżeczki ,tartej gałki muszkatołowej 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka soku z cytryny sos : 2 cebule 200 ml kremówki 30 % 1 ząbek czosnku 2 łyżki miodu(...)małym ogniu na maśle z dodatkiem wyciśniętego praską czosnku i miodu . Uwaga nie wolno dopuścić do przypalenia , bo sos będzie gorzkawy . Jak już będzie mięciutka dolewamy 200 ml słodkiej śmietanki , koniecznie 30 % inaczej sos się nie zagęści . Dodajemy musztardę , kurkumę , sól , pieprz do smaku . Doprowadzamy do wrzenia , miksujemy blenderem na gładką masę . Gotowe ! Smacznego ! Artykuł Letnie, koperkowe placki
Ogrodnik w podróżySkładniki: 3 dojrzałe banany, 200 g mąki, 150 g cukru, 75 g masła, 1 jajko, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka naturalnego cukru waniliowego, Przygotowanie: Przesiewamy
rozgotowana"Już trzeci dzień z rzędu po kuchennym blacie rozlewają się ciepłe promienie wrześniowego słońca, więc chwytam je i pakuję w słoiczek." - tak właśnie zaczynałam pisać tego
Kuchnia w Słońcu SkąpanaBardzo dobry i szybki sernik.Delikatny w smaku ,pachnący świeżą wanilią i cytryną.Bardzo go polecam.Zrobiony bez spodu . 75 dag.odciśniętego twarogu lub ser z
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiTo był wyjątkowy dla mnie dzień. Córcia skoro świt zaczęła krzątać się po kuchni a potem zaserwowała naleśniki! poradziła sobie sama z jajkami, odmierzaniem a nawet
Dzieje kuchennej WiewióryZawsze uwielbiałam to ciasto, ale sama nigdy nie robiłam. Podpytałam więc Mamę o przepis i zrobiłam swoją wersję, bez surowych żółtek w masie. Jej zresztą obawiałam
Kuchnia w czekoladziebazie jogurtu naturalnego, z najlepszą polewą z białej czekolady i skórki pomarańczowej. Ciasto pachnie obłędnie żurawiną, jest cieżkie, syte, bardzo tradycyjne, a przepyszna, słodka polewa świetnie sie łączy ze słodko-kwaśną żurawiną. Użyłam żurawiny świeżej, ale jak najbardziej możecie zamienić ją na mrożoną, dostepną w większych marketach albo po prostu suszoną, wybór należy do Was. Ciasto pieczone(...)skórka starta z połowy średniej pomarańczy WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Keksówkę o wymiarach 12 x31 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Mokre składniki wymieszaj krótko w misce mikserem (lub łyżką). Suche składniki (oprócz żurawiny) wymieszaj w drugiej misce łyżką, a następnie dodaj do mokrych i wymieszaj (lub zmiksuj) całość
Słodko-Słony Świat Ilonysmaki udałoby mi się połączyć w jeden, który oddałby to co miałam na myśli? Więc postąpiłam inaczej zamiast łączyć zrobiłam dwa odmienne ciasta. Pierwsze już opublikowane tarta z jabłkami i mój HIT: połączenie musu truskawkowego, budyniu waniliowego, bitej śmietany i czekolady. Obiecuję Wam nie zawiedziecie się na tym cieście. Osobiście nie potrafiłam się od niego oderwać(...)zimnej przegotowanej wody i odstawiamy na ok 10 min. Truskawki wkładamy do rondelka i z odrobiną wody doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku odrobiną cukru (pamiętając, że galaretki są słodkie) i kardamonem do smaku. Miksujemy blenderem i ponownie zagotowujemy. Wyłączamy gaz i dodajemy od razu wymieszane galaretki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy aby wystygło. Kiedy mus truskawkowy zaczyna się delikatnie ścinać
Malinowe PocałunkiDzisiejsza propozycja to pulpeciki z mięsa drobiowego podane w słodkim sosie z dodatkiem papryki, ananasa i pędów bambusa. Danie proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Choć szczerze przyznam, że bardziej przypada do gustu kobietą aniżeli mężczyzną ze względu na delikatny, słodkawy sos. Jeśli wolicie bardziej wyraziste smaki można doprawić ostrą papryką i większą ilością pieprzu. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania(...)gotować to obtaczamy delikatnie w mące. Następnie umieszczamy je w gotującej się wodzie (lub parowniku) na około 20 minut. W między czasie na patelni rozgrzewamy olej. Marchewkę myjemy i trzemy na tarce na dużych oczkach. Cebule drobno kroimy. Na patelnie wykładamy cebule i marchewkę. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy przez chwilkę i zalewamy ½ szklanki wody. W między
Kolizje SmakówKoleżanka namówiła mnie na małą zabawę ze zdjęciami... ciekawa jestem jak Wam się podobają efekty... To moja pierwsza samodzielna babka:) I wszyscy zgodnie stwierdzili, że
Kraina Tysiąca SmakówPo ciężkiej i nieprzespanej nocy, w końcu siadam z drugą już kawą i mam nadzieję, że Adaś się nie obudzi i pozwoli napisać post do końca
Kuchnia w czekoladzieulubiony miesiąc – kojarzy mi się z bzem i truskawkami, ze świeżości a w przyrodzie, rozkwitem. W tym roku z racji deszczowej aury nasze polskie truskawki nie są zbyt słodkie, ale nie jestem w stanie odmówić ich sobie o tej porze roku. Robię z nich kompoty, koktajle, a także ulubione u nas w domu ciasto drożdżowe. Na weekend jak znalazł(...)przez 5-8 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 h. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, kroimy na ćwiartki. Na patelni stapiamy masło na kruszonkę, dodajemy cukier i mąkę i za pomocą łyżki łączymy składniki, aż powstanie nam kruszonka. Możemy także
Raj dla PodniebieniaSachera którego jeszcze nigdy nie piekłam, ale w końcu i jego też upiekę ;) Ciasto jest w punkt słodkie, a słodycz jego przełamana jest kwaskowatym dżemem. Ja dorzuciłam jeszcze bardzo słodkie cukierki czekoladowe które nam nie smakowały i nie wiadomo było co z nimi tak naprawdę zrobić. Nadały one ciastu większej wilgotności i lekkiego wyglądu Brownie. Oczywiście można cukierki pominąć(...)ewentualnie pokrojone cukierki (ja dodałam bo nie miał ich kto zjeść, a w ciasto wpasowały się idealnie) Miksujemy całość i wykładamy do tortownicy wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stop. przez około 40-45 minut do suchego patyczka Złożenie 5. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty. 6. Na dolny blat wykładamy grubszą warstwę dżemu, a następnie
Gotowanie...to proste !jednak szukacie inspiracji na pyszna aromatyczne desery w sam raz na długie jesienne lub zimowe popołudnia, zapraszam Was serdecznie do zajrzenie do wpisów z przepisami na tartę makową , zimową tartę z jabłkami , piernik lub pyszne kruche ciasteczka imbirowe . Składniki: 600 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 100 ml mleka 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 2 łyżki żelatyny(...)pomarańczową, prażone orzechy i granat (zostawiamy część do dekoracji). Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Po wyciągnięciu z lodówki dekorujemy roztopioną czekoladą, granatem i prażonymi orzechami. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Czekoladowa Panna Cotta pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY
CiastkozercyMasa makowa: 600 g maku mielonego - kupiłam gotowy w opakowaniach po 200 g 700 ml mleka 300 g cukru - jak dla mnie było to trochę za dużo, wyszło mocno słodkie; następnym razem dodam tylko(...)papkę i dodać do maku. Dodać jeszcze 1/2 szkl mąki z tapioki. Całość dobrze wymieszać. Przełożyć do dużej blachy nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bezglutenową bułką tartą. Piec ok 60-70 minut w 170 stopniach. Z krojeniem należy poczekać do wystygnięcia. Całość polać lukrem lub roztopioną czekoladą. Ja zrobiłam lukier z soku z cytryny i cukru
Ze smakiem bez glutenuJest takie ciasto, które chyba gościło na każdym stole, albo przynajmniej każdy o tym słyszał mowa tu o "pleśniaku" ciasto kruche z wiśniami lub dżemem z porzeczki z cudowną słodką bezą na górze. Tak naprawdę każdy ma na niego własny patent. Jedno jest pewno jak szybko się go robi tak szybko znika:) SKŁADNIKI : 200 g masła 5 jajek (białka osobno(...)białka ubijamy na sztywno a pod koniec dodajemy powoli 2/3 szklanki cukru - blachę o średniej wielkości wykładamy papierem do pieczenia - rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni - na spód blachy trzemy na tarce o dużych oczkach największą naszą kulę - dodajemy wydrylowane wiśnie - na to trzemy kakaową kulę - dodajemy nasze ubite białka - i na samą górę trzemy naszą najmniejszą kulę
Basia w kuchnitartą), by dało lepić się kotleciki. Nie jestem w stanie podać dokładnej ilości mąki, ponieważ w dużej mierze zależy to od posiadanych ziemniaków. Ważne jednak, aby mąki nie dodać zbyt dużo. Kotlety będą wtedy twardsze i nie tak smaczne. Możemy ułatwić sobie nieco zadanie ich formowania, zwilżając dłonie w wodzie. Każdy kotlet od razu obtaczamy w bułce tartej(...)sokiem z cytryny. Chwilę podsmażamy i gotowe. Ilość cukru i soku z cytryny zależy od tego, jakie mamy jabłka. Jeśli kwaśne, sok z cytryny może okazać się zbędny, jeśli słodkie, warto go dodać. Najlepiej i tak jest wszystko próbować, dodając na początku niewielkie ilości. Tak przygotowane buraczki można zjeść od razu lub włożyć do wyparzonych słoików i zapasteryzować. Z podanego
Ratunku obiadbraku żadnej potrawy, żadnego składnika i z całą radością umilam sobie czas nietypowymi zachciankami. Tak jak dziś, piernikiem z wiśniami w maju. Mocno korzenny smak ciasta świetnie kontrastuje ze słodką, owocową nutą wiśniowego nadzienia. Dzięki temu, że jest z galaretką, masa się nie rozłazi, piernik wygląda bardzo schludnie i elegancko. Gorzka, deserowa polewa uzupełnia całość. Po jednym kawałku ma się(...)pianę i delikatnie łączę z ciastem, za pomocą szpatułki. Tak przygotowaną masę przekładam do dużej formy keksowej 11 x 23 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę 50-60 min w 180 stopniach, do suchego patyczka. Po kwadransie od wyłączenia piekarnika wyjmuję piernik, studzę go w foremce
W kuchni Karmel-itkiDomowa, pachnąca jabłkami i cynamonem szarlotka na kruchym cieście to prawdziwy szlagier. Wspaniale smakuje na ciepło, podana z lodami waniliowymi, lub po prostu jako ciasteczko do
Analiza SmakuBardzo smaczne ciasto, miękkie i puszyste z kwaskowym rabarbarem. Przepis z rodzinnych, starych zeszytów. W oryginale zamiast wiórków były orzechy laskowe. Ja zamieniłem je ze względów
Przepisy MikołajaProsty przepis na pyszny makowiec na kruchym cieście. Łatwy w przygotowaniu zwłaszcza, jeśli użyjecie gotowej masy makowej. Przyznaję, że chętnie korzystam z takiej opcji, choć pewnie
babka w formieNie jest zupowa pięknością, nie jest też fotogeniczna, zachwyca za to bogactwem smaku. Bardzo treściwa, idealna zupa na jesienne i zimowe obiady. Dla mięsożerców ale
Dzieje kuchennej WiewióryTo co dobre szybko się kończy! i tak skończył się właśnie mój urlop i cudowna domowa sielanka, jutro czeka mnie nerwówka, tydzień pełen wyzwań, obym go
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćJestem fanką jabłek, bardzo lubię je pod różną postacią czy to w cieście, w surówce czy w sałatce, na surowo i pieczone. Po prostu jabłka dla
Delicious TitbitsSkładniki: 3 szklanki mąki 5 jajek 250 g margaryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g posiekanych orzechów 100 g wiórków kokosowych 1 szklanka cukru
Świat Ciasta