tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:438/562)

Szpinakowa z pierożkami tortellini 173

Soczysta zieleń, to jeden z moich ulubionych kolorów. Szpinak za to, jak już kiedyś Wam wspominałam pokochałam stosunkowo nie dawno, ale używam go głównie do deserów

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto z jeżynami na koniec lata 146

dobra rekomendacja – zważywszy, że moja Teściowa jest wspaniałą panią domu z Małopolski, a ciasta piecze po mistrzowsku. Kruchy spód, kwaśne owoce, słodka, puszysta pianka z podobnymi do bezy brzegami, marzenie… Teraz dodaję do niego jeżyny zbierane w maminym ogródku. Oryginalnym dodatkiem są maliny, przy czym mrożone sprawdzają się dokładnie(...)Prostokątną, dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy na nią na grubej tarce większą część ciasta. Używam do tego celu maszynki do tarcia sera na wiórki, z pozytywnymi efektami. Tak przygotowany spód trzeba podpiec w 190° przez 20 minut, a następnie wystudzić. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo

Patchwork
Ciasto z jeżynami na koniec lata 178

Teściową! Myślę, że powinna być to dla Was dobra rekomendacja – zważywszy, że moja Teściowa jest wspaniałą panią domu z Małopolski, a ciasta piecze po mistrzowsku. Kruchy spód, kwaśne owoce, słodka, puszysta pianka z podobnymi do bezy brzegami, marzenie… Teraz dodaję do niego jeżyny zbierane w maminym ogródku. Oryginalnym dodatkiem są maliny, przy czym mrożone sprawdzają się dokładnie tak samo(...)gdyż uniemożliwiłoby to wykonanie następnego kroku. Prostokątną, dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy na nią na grubej tarce większą część ciasta. Używam do tego celu maszynki do tarcia sera na wiórki, z pozytywnymi efektami. Tak przygotowany spód trzeba podpiec w 190° przez 20 minut, a następnie wystudzić. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, powoli dodajemy do nich cukier

Patchwork
Łatwe ciasto z czereśniami pod kruszonką 443

oczywiście piekę i pichcę ciasta i desery używając tych owoców jako głównego składnika. Dziś proponuję ciasto banalnie proste w wykonaniu, ale jakże smaczne! Pulchne i miękkie, nadziane słodkimi czereśniami, pod chrupiącą kruszonką. Nie wymaga dużo wysiłku, szybko się piecze i wyśmienicie smakuje - polecam! :) Składniki na średnią tortownicę o średnicy 22 cm: CIASTO:  2/3 kostki  margaryny roślinnej (175g) - musi(...)gładką masę.   Średnią tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia - lub ewentualnie wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy - najlepiej pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste . Na wierzch wrzucić wydrylowane

Grunt to przepis!
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 221

ozór. Jego delikatny smak tłamsił niezwykle kwaśny, octowy burak. "Ziemia" na talerzu intrygująca, chutney świetny. Najciekawsza okazała się buraczana pianka - bita śmietana z esencją buraka, która najpierw wydaje się słodka, a potem dopiero wybucha właściwą gamą smaków.  Obsługa poprawna. Okiem Kesji: Języka nawet nie próbowałam ruszać. Ale to coś, co smakowało jak roztopione lody – pyszne! Ziemia też bardzo ciekawa(...)zniechęca swoją niedbałością. Plastry buraka miały różne grubości, dodatkowo część z nich była porwana.  Placki z brukwi smakowały nam najbardziej, chociaż były raczej z miksowanej brukwi, a nie tartej. Chociaż, kto wie, czy w ogóle była to brukiew? Smak wskazywał jedynie na coś smażonego. Absolutnie najgorszy był sam królik. Twardy, bez smaku z równie pozbawioną smaku kaszą

Życie zamknięte w smaku
Pstrąg łososiowy pod pierzynką z dodatkiem oleju rzepakowego. 279

osoby) 800 g fileta z pstrąga łososiowatego   200 ml śmietany 18%   200 g kremowego serka typu Philadelphia 2 łyżki ostrej musztardy (np. rosyjskiej) 2 łyżki chrzanu tartego garść posiekanego koperku 2 ząbki czosnku   3 kromki chleba z ziarnami   1 cytryna 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, świeżo mielony pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego   Przygotowanie(...)Smacznego :)   "Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie może go zabraknąć w mojej kuchni , używam go do przygotowania dań wytrawnych, a takż e do słodkich wypieków

Symfonia smakowa
Spring rolls z quinoą i dżemem z rokitnika, pełne antyoksydantów i aminokwasów (bez glutenu, bez laktozy, wegańskie) 180

Dziś polecam Wam na śniadanie zdrowe, smaczne i pożywne spring rolls. Idealne dla każdego, kto nie lubi, lub nie może jeść tradycyjnych kanapek. Takie śniadanko jest

Quinoa Raz!
Placuszkowo 192

Poniżej przypominam przepisy, które widniały na starym blogu, a po przeprowadzce przepadły w czeluściach internetu. Kliknij, aby zobaczyć pokaz slajdów. Placuszki serowe, 4 sztuki 100 g

Kucharzyca
Sernik jogurtowy Staciatella bez pieczenia, z truskawkową wkładką i ciasteczkowym spodem. 1203

urodzinach mojej Mamy :-) Jednogłośnie zostało okrzyknięte "przepysznym". Ser z czekoladą to jedna z moich ulubionych kombinacji, więc postanowiłam je uzupełnić o sezonowe owoce. Wewnątrz sernika znajdziemy wkładkę ze słodkich truskawek, która idealnie przełamuje smak czekolady i sera. Całość umieszczona na ciasteczkowym spodzie i obsypana obficie wiórkami czekoladowymi tworzy wyborny sernik bez pieczenia, który wprost rozpływa się w ustach, wspaniale pachnie(...)konsystencją galaretkę) i wykładamy ją na środek sernika, po czym przykrywamy drugą warstwą sera, wygładzając równo wierzch. Na wierzchu ciasta układamy przekrojone na pół truskawki i posypujemy 50 g tartej czekolady.  Sernik wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.  Smacznego! :-) Pozdrawiam ciepło

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kruche ciasteczka maślane 191

Przepis na kruche ciasto dostałam od mojej babci. Można z niego robić małe ciasteczka, ale także spody do innych ciast – sernika czy tarty. To jeden z najbardziej podstawowych przepisów i na pewno przyda się do przygotowania domowych wypieków. Na zdjęciach pokazałam, jak można przygotować z niego małe kruche ciasteczka. Z podanych składników upieczemy 4 duże blachy ciasteczek(...)grubość od 3-5 mm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Kruche ciasteczka maślane pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY

Ciastkozercy
GOŁĄBKI Z MIĘSEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 163

duże główki młodej kapusty 700 g mielonej łopatki wieprzowej 3 spore cebule 6 łyżek oleju 500 g ryżu ugotowanego i ostudzonego 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka do smaku  5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę 1 litr bulionu, może być z kostki rosołowej 1 słoiczek suszonych pomidorów liść laurowy, ziele(...)doprawiamy sos sola i pieprzem, zagotowujemy. Mąkę mieszamy w 1/2 szklance wody i zagęszczamy sos, ciągle mieszając, ponownie zagotowujemy.  Gołąbki układamy na półmisku, polewamy sosem pomidorowym i posypujemy tartym parmezanem. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Kotlety ziemniaczane z jabłkiem i zapiekany kalafior :) 211

Polecamy !   Kotlety ziemniaczane z jabłkiem, zapiekany kalafior, surówka z rukoli (4 osoby) Kotlety składniki: 1 kg ziemniaków 1 jabłko 1 łyżka masła 2 jajka 2 łyżki mąki bułka tarta otręby gryczane 1 łyżka płatków owsianych pieprz, tymianek, kmin rzymski, cayenne olej ryżowy do smażenia Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę i studzimy (najlepiej ugotować dzień wcześniej). Masło ucieramy(...)Uważajcie na kmin rzymski, bo jest dość intensywny w smaku, więc posypujemy ostrożnie. Wszystko mieszamy razem i w razie potrzeby dosypujemy bułki tartej, jeśli ciasto jest zbyt klej ące. Formujemy nie duże kotleciki, obtaczamy w bułce tartej zmieszanej z otrębami i smażymy na złoty kolor z obu stron :) Gotowe ! Kalafior zapiekany: 1 średni kalafior 3 jajka 4 duże

vegetanie
Strata – zapiekanka chlebowa bez strat, nie tylko na śniadanie 247

Bread and butter pudding’ na blogu już było. To zapieczone z jajkami i mlekiem słodkie drożdżowe pieczywo, z dowolnymi dodatkami. Strata to wytrawna wersja tego dania – dania z resztek. Czerstwe pieczywo, boczek, cebulka i szpinak, jajka i mleko, ser i pieczarki. Całość – w zależności od tego gdzie wbijecie widelec – smakuje jak quiche, pizza, omlet i francuski tost. Nie tylko(...)długo, aż całkowicie się jej pozbędziemy. Pieczarki powinny być lekko zrumienione, nie uduszone. Skarmelizowane mają więcej smaku. Rant tortownicy o średnicy 21-24cm smarujemy masłem i osypujemy tartą bułką, dno wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C. Do pieczywa z mlekiem dodajemy 2/3 startego sera, podsmażone pieczarki, przesmażony połamany boczek i szpinak z cebulką. Całość

Karo in the Kitchen
Barazek - sezamowe ciasteczka 151

Barazek -  małe, kruche ciasteczka, obsypane z jednej strony sezamem, a z drugiej pistacjami, są jednym z najpopularniejszych dodatków do kawy i herbaty w krajach Bliskiego

Cztery Fajery
Barazek - sezamowe ciasteczka 243

Barazek -  małe, kruche ciasteczka, obsypane z jednej strony sezamem, a z drugiej pistacjami, są jednym z najpopularniejszych dodatków do kawy i herbaty w krajach Bliskiego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kruche z bitą smietaną i owocami 215

Stęskniłam się za owocami z bitą śmietaną i pomyślałam ,że coś ala Benoffee ale na pieczonym spodzie i z galaretką i owocami będzie w sam raz

Wypieki Rene

Proponowane wyszukiwania