tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:447/562)

Zawijane ciasto drożdżowe z makiem 203

Kolejny przepis z francuskiej strony. Ciasto pocięte, powywijane na wszystkie strony :) Bardzo przyjemnie się je robiło. Tym bardziej, że ciekawa byłam efektu końcowego. Myślę, że może

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Słodkie środy - Murzynek z bitą smietaną i czekoladową pajęczyną 367

Murzynek sam w sobie jest jednym z moich ulubionych ciast, a jeszcze z dodatkiem bitej śmietany to już zupełnie rozpływa się w ustach. I tak twierdzę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Szybkie czekoladowe ciasto z gruszkami 543

To własnie ciasto pokazywałam Wam niedawno na facebook'owym fanpage'u . Upiekłam je dla mojej serdecznej koleżanki Emilii z okazji urodzin. Ciasto jest proste i nie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórką pomarańczową 172

polewa czekoladowa do polania gotowego ciasta – moja domowa polewa czekoladowa do znalezienia TU Marchewkę oraz surową dynię obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki - ale nie tych do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane - puszczą wtedy za dużo soku i w cieście może pojawić się zakalec. Moją "miarką" są szklanki, w których starte warzywka ugniatam dość ściśle, a następnie odciskam ewentualny(...)termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować!   Na wierzch koniecznie musi być wylany lukier lub polewa, inaczej ciasto będzie za mało słodkie. Jeśli nie planuje się używać żadnej polewy, koniecznie do ciasta trzeba oddać więcej cukru - dodatkowe 1/3 szkl

Grunt to przepis!
Batoniki-dopalacze (nie tylko dla dzieci!) 263

przepyszne, zdrowe i gotowe w zaledwie chwilę. Od kiedy je pierwszy raz zobaczyłam, zapragnęłam je przygotować. No i w końcu, w pewien pochmurny, brzydki dzień wołający o skrawek czegoś słodkiego, w końcu poczułam, że to TEN moment. Moment, w którym te warte grzechu batoniki powstaną  w mojej kuchni. Pełna radości i dobrych "fluidów" zabrałam się do przyrządzania i... pach(...)batoniki, wstaw do lodówki. Smacznego! Paulina Popularne posty : Przed śniadaniem Muffinki marchewkowe na troski Zupa krem marchewkowa-lova Super prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca! Cuksy, cuksy i tarta czekoladowo-limonkowa Nigelli Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?  Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy

Gotowanie to kochanie
Kruchy placek z rabarbarem, truskawkami i bezą 312

Piekłam to ciasto kiedy miałam jeszcze w ogrodzie piękny i jędrny rabarbar, a sezon na truskawki dopiero się rozkręcał. Z pewnych przyczyn jednak nie opublikowałam go

Opowieści z piekarnika
Roladki z pieczarką 179

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Dziś wcale nie na słodko… Będzie obiadowo ,ale inaczej 😊 Zamiast tradycyjnego schaboszczaka proponuję Wam roladki z dobrym, wyrazistym farszem pieczarkowo cebulkowym. Dodatek sera żółtego w nadzieniu pełni walory zarówno smakowe, jak i spoiwa. Roladki(...)dusimy do odparowania wody, wsypujemy ser żółty starty na tarce- jeszcze chwilę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.   Dodatkowo : Paniera : 2 jaja przyprawy + majeranek mąka bułka tarta + olej do smażenia WYKONANIE: na schab wykładamy farsz i zawijamy w rulon obtaczamy w panierce    następnie w bułce tartej       smażymy w głębokim oleju

Domowe ciasta
Ciasto z kremem i jeżynami 865

Puszysty biszkopt, frużelina z kwaskowych jeżyn i słodki krem budyniowy - oto składowe ciasta idealnego ;). My się nim zajadaliśmy. Od razu podpowiadam, że jeżyny można zastąpić np. malinami, jagodami/borówkami amerykańskimi lub wiśniami. W wersji jeżynowej podbiło nasze serca i oczywiście podniebienia ;). Bardzo polecam!  Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej ( 160 g ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej ( 10 g ) 6 dużych jajek(...)łyżką, do połączenia. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt przestudzić przez kilka minut w formie, następnie przełożyć na kratkę i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Krem

Opowieści z piekarnika
Pizza hawajska, z szynką i ananasem 248

Klasyczna i pyszna, jedna z moich ulubionych - mowa oczywiście o pizzy hawajskiej. Słodki ananas, delikatna szynka, ciągnący ser, aromatyczny sos i najważniejsze - czyli ciasto :) Jest miękkie w środku i chrupiące po bokach. Jednym słowem koniecznie trzeba spróbować! SKŁADNIKI (3 małe pizze) ciasto 3 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki semoliny 1-1,5 szklanki letniej wody 7-8g suchych(...)chwilę. Dzielimy na trzy części. Blaszki (najlepiej spody od tortownicy) delikatnie smarujemy oliwą. Z ciasta formujemy placki i rozciągamy je na blaszce. Na cieście rozsmarowujemy sos. Następnie posypujemy tartą mozarellą wymieszaną z tartym cheddarem. Układamy kawałki ananasa i szynki, ponownie posypujemy serem. Na koniec oprószamy odrobiną oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220-280 stopni

DefinicjaSmaku
Kakaowa tarta z gruszkami 149

łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli - 80g powideł śliwkowych - 40g orzechów włoskich - 600g gruszek - 80g cukru trzcinowego - 1 pomarańcza - 1 łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki kardamonu Forma do tarty 25 cm. Zaczynamy od wyrobienia ciasta. Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia, dodajemy żółtko (białko zostawiamy do wykorzystania w późniejszym etapie), sól oraz posiekane(...)posypujemy ją posiekanymi orzechami, które lekko dociskamy. Gotowe ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 150 stopni z termoobiegiem przez 40-45 minut . Wyciągamy, studzimy i możemy oddawać się słodkiej przyjemności Smacznego

Kuchenne Wariacje
Ciasto cytrynowo makowe, przepis prosty 149

Ciasto cytrynowo makowe, przepis prosty Uwielbiam ciasta, które trzeba tylko zamieszać, wstawić do piekarnika i gotowe :) I takie właśnie jest to ciasto. Ciasto cytrynowo makowe, ciasto

Kuchnia na wzgórzu
PIERNIK KAKAOWY Z POWIDŁAMI 184

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Przepis ideał, piernik który z niego wychodzi jest  sprężysty, puszysty, wilgotny i cudownie pachnie

Słodkie zapomnienie
Buchty ze śliwkami (bułeczki maślano-drożdżowe) 133

Są to najlepsze bułeczki maślano-drożdżowe, które obowiązkowo robię z przeróżnymi owocami sezonowymi. (Najczęściej pada na soczyste śliwki - mniam!) Uwielbiam ich delikatną, puszystą strukturę oraz ten

Di gotuje
Kakaowe ciasto z rabarbarem 181

kwaskowy rabarbar to przepyszny duet ! To kto jest chętny na kawałek ? 😍 Rabarbar - owoc czy warzywo Rabarbar potocznie uważany jest za owoc, ponieważ z  reguły używamy go do przygotowania słodkich dań - chociaż ja przygotowałam z rabarbarem  zapiekane pulpeciki wieprzowe  - też było pysznie. Ale tak naprawdę to wykorzystujemy głównie go do ciast czy kompotów. Otóż nic bardziej mylnego(...)Mangan  0.16 mg   Jod  2.3 mg  Na blogu jest sporo przepisów na wykorzystanie tego warzywa: Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tarta z rabarbarem Ciasto rabarbarowe z bezą Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki

Kulinarne przygody Gatity
Wielkanocny chlebek maślany (puszysta chałka, siedmioraczki). 175

opłacało się piec porządnego, prawdziwego chleba. Czasami nostalgicznie wspominam czas dzieciństwa i wtedy przygotowuję coś z tych pysznych smakołyków. Wczoraj wieczorem upiekłam ten pyszny chlebek, jest mięciutki, puszysty, lekko słodki i obłędnie pachnący. Upiekłam go w keksówce z 7 kawałków (stąd też nazwa siedmioraczki), można kroić go na kromki lub odrywać bułeczki. Najlepiej smakuje posmarowany masłem i dżemem lub miodem(...)równych części, z każdej formujemy kulkę (tak jak na pączki) i układamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub bułką tartą. Bułeczki mają leżeć jedna obok drugiej, mają się ze sobą stykać, żeby w trakcie pieczenia się ze sobą skleiły.      Teraz formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około

Rozpustne gotowanie