Nazwa sałatki może być z lekka myląca… Już więc tłumaczę dlaczego słowo ryż umieściłam w cudzysłowiu i dlaczego ryżowa sałatka jest bez ryżu;) Nie wykorzystujemy
Smaki Na TalerzuTarta z gruszkami, pyszny owocowy deser do popołudniowej kawy. Bardzo prosta do przygotowania, nawet nie potrzebujesz foremki, Ciasto możesz ukształtować wg własnej fantazji. Tarta składa się z trzech warstw. Kruchego ciasta z mąki orkiszowej, gdzie połowę stanowi mąka pełnoziarnista, masy marcepanowej - aromatyzowanej amaretto i ułożonych na niej gruszek. Chrupiaca, owocowa, pyszna! Składniki na ciasto(...)cynamonem. Wolny brzeg ciasta założyć do środka, na gruszki i posmarować mlekiem piec w 180!C 25 -30 minut do zezłocenia brzegów studzić na kratce. Przestudzony posypać słodkim pudrem z ksylitolu lub cukru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Stali czytelnicy bloga wiedzą, że bardzo lubimy zapiekanki ;) Jest ich sporo na blogu, bo są łatwe, sycące i pyszne. Dziś przyszedł czas na zapiekankę Pasticcio - jest
Poezja Smaków - blog kulinarnyJak możecie zauważyć mam ostatnio fazę na muffinki ;) To dlatego że opcji jest mnóstwo a wykonanie szybkie. Tym razem z kawałkami czekolady - kokosowej, chyba mojej ulubionej
W kuchni bez szafekwiśniowego bardzo daleko, dlatego wykorzystajmy zamrożone zapasy tych owoców i przygotujmy na weekend dla rodziny Kostkę wiśniową.. ;). Ciasto nie za słodkie ( kwaskowy krem wiśniowy świetnie się uzupełnia ze słodkim biszkoptem ), trafiające w kubki smakowe większości :). Polecam :). Pomysł na ciasto zaczerpnięty ze strony MOJEWYPIEKI.COM . Przepis zawiera moje modyfikacje. Biszkopt kakaowy : 6 dużych jajek 150 g mąki pszennej tortowej(...)delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką do połączenia. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty
Opowieści z piekarnikaMadzia czasami ma dziwne fazy na coś słodkiego. Niezbyt często robi ciasta, ale właśnie czasami, zupełnie nagle, bez wcześniejszego uprzedzenia i ostrzeżenia, wstaje, rozgląda się na boki, zamyśla, znowu rozgląda i rusza do kuchni. Wyjmuje z lodówki i szafek parę rzeczy i tak od niechcenia, znienacka zupełnie, ciasto robić zaczyna. Tak też było i tym razem. Ja już nawet(...)potrzebujemy: 3 szklanki mąki 250 g masła lub margaryny 2 szklanki cukru 2 jajka 0,5 szklanki śmietany 1 laska wanilii 1,5 kg jabłek 0,5 szklanki bułki tartej Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Wykrawamy gniazda nasienne i wrzucamy do rondla. Podlewamy niewielką ilością wody, rozgotowujemy, dodajemy 1 szklankę cukru i ziarna z połowy laski wanilii
Marder&Marder ManufactureJako dziecko jej nie znosiłam. Surowej, gotowanej, tartej z jabłkiem - każda wersja była na "Nie". Nie pomogło zawijanie w białą ściereczkę butelki ze świeżo wyciśniętym sokiem - do czego w desperacji uciekała się Mama. Nie chodziło przecież o kolor, ale o smak MARCHEWKI ! Wyławiana z rosołu, wzgardzona w surówkach, dopiero po latach doczekała się należnego jej traktowania. Odkąd zaczęłam sama(...)wersji z moimi zmianami. SKŁADNIKI 1 opakowanie małych marchewek (baby carrots) 4 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki mielonego kminku 3/4 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 3/4 łyżeczki harissy (można dać więcej lub niej, zależy jak bardzo ostre lubimy) 1/2 łyżeczki cukru 3 łyżki soku z limonki (można zastąpić cytryną) 2 łyżki posiekanej pietruszki 2 łyżki świeżej
KUCHARNIATorcik bardzo eksperymentalny, okazał się hitem na spotkaniu pomimo, że nawet go nie posmakowałam , ani nie załapałam się choćby na" kawałek".Tak więc, nawet nie
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiczęsto zdarza się ugotować za dużo i czasem brakuje mi pomysłów na jej kreatywne wykorzystanie. Z kaszą jest o tyle dobrze, że tak naprawdę pasuje do wszystkiego – dań słodkich i wytrawnych, jako główny składnik dania oraz jako dodatek. Dodatkowo jest uznana za jedną z najzdrowszych kasz. Wyróżnia się między innymi : małą ilością skrobi, za to dużą ilością łatwo przyswajalnego(...)już nigdy nie wyrzucicie kaszy. Nie marnuje – kasza jaglana Krem selerowy z kaszą jaglaną Koktajl kokosowy z kaszą jaglaną Kasza jaglana z brokułami i masłem orzechowym Jaglana tarta ze szparagami Szarlotka jaglana Placuszki z kaszy jaglanej Podzielcie się też swoimi przepisami na niemarnowanie kaszy jaglanej Buziaki, Angelika Artykuł Nie marnuje – kasza jaglana pochodzi z serwisu
365 dni dookoła kuchniczęsto zdarza się ugotować za dużo i czasem brakuje mi pomysłów na jej kreatywne wykorzystanie. Z kaszą jest o tyle dobrze, że tak naprawdę pasuje do wszystkiego – dań słodkich i wytrawnych, jako główny składnik dania oraz jako dodatek. Dodatkowo jest uznana za jedną z najzdrowszych kasz. Wyróżnia się między innymi : małą ilością skrobi, za to dużą ilością łatwo przyswajalnego(...)już nigdy nie wyrzucicie kaszy. Nie marnuje – kasza jaglana Krem selerowy z kaszą jaglaną Koktajl kokosowy z kaszą jaglaną Kasza jaglana z brokułami i masłem orzechowym Jaglana tarta ze szparagami Szarlotka jaglana Placuszki z kaszy jaglanej Podzielcie się też swoimi przepisami na niemarnowanie kaszy jaglanej Buziaki, Angelika Artykuł Nie marnuje – kasza jaglana pochodzi z serwisu
365 dni dookoła kuchniWystarczy upiec lekki biszkopt, przełożyć truskawkami z galaretką i połączyć z delikatnym kremem z serka mascarpone, a powstanie bardzo przyjemne niezbyt słodkie ciasto. Taki biszkopt dobrze smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym, a do tego jego przygotowanie nie jest aż tak bardzo pracochłonne. Do przygotowania tego ciasta wykorzystałam mrożone truskawki, ale w sezonie zdecydowanie polecam zastąpić je świeżymi. Biszkopt(...)masy jajecznej, delikatnie mieszać łyżką, aż masa będzie jednolita (nie miksować). Dno foremki najlepiej z otwieraną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać bułką tartą (boków nie wykładać ani nie smarować). Masę wlać do formy i piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C 35 - 40 minut (do suchego patyczka). Biszkopt najpierw studzić
Kuchcik gotujeinnych. Nie trzeba wymyślnych składników, wielkich umiejętności aby na stole zagościło coś smacznego i nie ukrywam oryginalnego. Zdrowe bakalie , marchewka, pełnoziarnista mąka i.... możemy świętować. 2 szklanki tartej marchwi 1/3 szklaki cukru brzozowego 3 jajka kilka suszonych moreli rodzynki sułtańskie suszona żurawina pistacje bez soli szklanka mąki pełnoziarnistej 0,5 szklanki ciemnego kakao(...)składnik, a więc bakalie i marchewka daje sporo wilgoci i to może być powodem odparowania się ciasta. Ciasto jakie jest? Mocno czekoladowe, to przez kawę i kakao. Delikatne, słodkie, wilgotne i dzięki bakaliom bez konserwantów Helio zdrowe i wzbogacone o dobre cukry i błonnik. Kilka razy już powtarzałam, jak grzeszyć to w dobrym towarzystwie
Dieta moja pasjaposmaku sody) 200 g mąki krupczatki 200 g masła 2 łyżki śmietany (dałam 3) szklanka cukru (ograniczyłam się do 2 łyżeczek) łyżka cukru waniliowego jajko 3 żółtka 1 kg słodkich jabłek czubata łyżeczka mielonego cynamonu Do miski lub na blat przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dosypać krupczatkę, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. Masło wyjąć z lodówki i pokroić(...)Ciasto piec w temperaturze 190 stopni C. przez 30 minut, potem przykryć folią aluminiową i piec kolejne 30 minut. ----- Podobne: Ciastka 'żabie mordki" Jaglana szarlotka ze śmietaną Rustykalna tarta z rabarbarem "Wiktoria" jest drugim tomem sagi "Kobiety z ulicy Grodzkiej" Lucyny Olejniczak . O ile pierwsza część wiała zdeprawowaniem ojca Wiktorii, o tyle druga niesie nieco spokoju (choć akcja
Weekendy w domu i ogrodzieTort jest podwójnie duży- co oznacza, że będziemy musieli włożyć w niego trochę więcej wysiłku i czasu, ale myślę, że Ci którzy uwielbiają piec, bez problemu podejmą się tego słodkiego wyzwania….bo przecież szczególne okazje, są warte szczególnych przygotowań Przydatne wskazówki : Takich rozmiarów tort wymaga dużej i solinej podstawy. Raczej nie będzie wam łatwo znaleźć odpowiedniej patery w sklepie(...)mąki pszennej, 6 łyżek mąki ziemniaczanej, 3/4 szk. cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, zapach) Dno dużej, kwadratowej formy do pieczenia [ 22cm na 35cm ] smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Nie smarujemy boków! Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka
Domowe Torty