tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:446/562)

Tort malinowy 147

Tak jak pisałam w poprzednim poście uwielbiam maliny i kiedy tylko mam okazję szukam sposobu na ich wykorzystanie w kuchni. Od kilku dni miałam wielką ochotę

Emskie Smaki
Ciasto z porzeczkami 130

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Na słodko lub wytrawnie
Placek po meksykańsku z ulubionym sosem. Jaki sos do placków ziemniaczanych? 188

Placki po meksykańsku to pyszne danie, które zachwyca swym oryginalnym i niepowtarzalnym smakiem niejednego smakosza. Warto je podać z ulubionym sosem. Zatem jaki sos do placków

sierotka maRysia w kuchni
Drożdżowe ciasto dyniowe na ostro 163

Ciasta dyniowe przeważnie na słodko jest wypiekane, ale jeśli olej rzepakowy chili jest do niego dodane, to z pewnością smak zmieni niepowtarzalnie, a smakować będzie idealnie. Dynia pierwsze w piekarniku jest wypiekana, a następnie miksowana. Pestki dyni są wyprażone, potem (połowa) blenderowane. Ciasto na drożdżach wyrobione, z dynią, pestkami dyni połączone, na brytfankę przełożone i na złoto wypieczone(...)Dyniowe ciasto niebanalne, do przekąszania idealne.  Naprawdę wyśmienite, samo bez dodatków, do zjadania znakomite. Ciasto dyniowe słodkie, co tradycyjnie się wypiekało, cukier na chili się pozmieniało.  Warto nowych smaków próbować, a czasem jak coś nie wyjdzie to nie ma co żałować.  Jeśli w kuchni się nie próbuje, to nowych doznań smakowych się nie  skosztuje.   #OlejKonwenanse

Moniki Smakołyki
Konurs z Polsat Food Network - wyniki. 146

kilku przemyśleniach i konsultacji z moim osobistym testerem doszliśmy do porozumienia. Tak więc bardzo jest nam miło ogłosić: Pierwsze miejsce  torbę termiczną otrzymuje Dorota za: Crostini ze słodkiego groszku Składniki - 500ml bulionu lub wody - 1 łyżeczka płatków chili - 450g mrożonego groszku - 10g świeżo siekanej mięty - 3/4 łyżeczki soli - pieprz - 125ml śmietany kremówki - 90g drobno pokrojonego prosciutto Crostini: -1 bagietka(...)Blachę wyłożyć papierem pieczenia. Układać ślimaczki. Każdy posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec około 30 min w 180 stopniach. Rewelacyjne na ciepło i zimno. Idealne na wieczór...do wina:) Sofija (sofija52@interia.pl) Trzecie miejsce  minutnik otrzymuje bozenn1@wp.pl Owoce w czekoladzie. Potrzebne składniki; 5gron porzeczek 6 wiśni z ogonkami 6 truskawek z szypułka, około 200 gram białej kuwertury. Przygotowanie: Wiórki kokosowe prażymy

Malinowe Pocałunki
Ciasto ze śliwkami 164

W sezonie śliwkowym zawsze sięgam po ten przepis. Dostałam go kiedyś od teściowej i kiedy go wypróbowałam, okazał się hitem nie do pobicia :) Bywały sezony, że

Delicious Titbits
Tort tostowy poprzeczny (z piekarnika) 210

Mówią, że śniadanie to podstawa, ale absolutnie nikt nie mówi, że musi być nudne i mało atrakcyjne. A gdyby tak zacząć dzień od tortu? Zazwyczaj każdemu

Kuchnia w czekoladzie
CIASTO AMBASADOR 282

Zanim na dobre rozpocznie się sezon truskawkowy koniecznie upieczcie ciacho ambasador. Takie ciasta wilgotne, z kremem i nafaszerowane bakaliami i owocami wprost uwielbiam. Ciasto nie jest za słodkie, a pracy przy nim jest niewiele. Jeżeli upieczecie wieczorem biszkopt i ugotujecie budyń to na drugi dzień roboty zostanie odrobina. Wypatrzone na blogu Marty upiekę jeszcze nie raz CIASTO AMBASADOR /blaszka(...)patyczka”. Wystudzić. Szklankę mleka, żółtka, budynie i obie mąki zmiksować. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową i ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło trzeć, dodawać po łyżce budyniu, spirytus i miksować do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na pół. Do jednej części dodać pokrojone w kostkę i dobrze odsączone (najlepiej ręcznikiem papierowym) brzoskwinie. Wymieszać

Pieguskowa Kuchnia
TARTA CYTRYNOWA Z BEZĄ 88

Dzisiaj zaprzyjaźnione Opole z sercem obchodzi pierwszą rocznicę swojej działalności. W podziękowaniu za ich trud, wkładany w przybliżanie historii naszego pięknego Opola, mała, słodka niespodzianka ode mnie. Przyznam szczerze, że jestem rodowitą Opolanką, a o wielu ciekawostkach o moim mieście dowiedziałam się dopiero teraz, od tych młodych ludzi. Kochani, oby tak dalej. SKŁADNIKI: na ciasto 1 1/2 szklanki mąki(...)piekarnika na 4-5 minut. W misce ubić białka ze szczyptą soli, aż powstanie gęsta piana, następnie dodać cukier nadal miksując. Pod koniec ubijania dodać mąkę i ocet. Tartę wyjąć z pieca i wyłożyć na wierzch gęstą pianę. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze przez 50 minut. Podawać po przestudzeniu

Kuchnia w opałach
babka zebra 122

Łatwa w przygotowaniu, dobrze wygląda i świetnie smakuje. Babka zebra - wilgotne, maślane, pachnące wanilią i czekoladą ciasto. Polecam nie tylko na święta. składniki: 300 g masła

babka w formie
Napoleonka na cieście francuskim 171

Chrupiące ciasto i budyniowy krem to połączenie jest przepyszne. Ciasto znika migiem. Moja wersja bardzo uproszczona z gotowego ciasta francuskiego i budyniu z proszku. Mam nadzieję

Monia miesza i gotuje
Filet z kurczaka z jabłkowym puree 220

Dziś skończyłem pracę nieco wcześniej bo w południe, żona wyciągnęła rano filet z kurczaka - ale mnie natchnęło :) Składniki na 3-4 porcje : podwójna pierś z kurczaka

Mechanik w kuchni
CYNAMONOWE BUŁECZKI 111

Przepis znalazłam na blogu Anyżkowo i od razu przypadł mi do gustu.  Po małych modyfikacjach zabrałam się do pieczenia.  Małe puszyste bułeczki, po wyrośnięciu

Walijskie Pichcenie
Ucierane ciasto z porzeczkami i makiem 190

Bardzo smaczne, ucierane ciasto z dodatkiem maku i czerwonej porzeczki :). Wychodzi mięciutkie, bardzo wilgotne, w sam raz słodkie. Dodatkowego aromatu dodaje mu skórka z cytryny, która wspaniale podkręca smak. Moje ciasto wyszło bardzo żółciutkie - to chyba zasługa wiejskich jajek ;), ale dzięki temu fajnie wyglądało w połączeniu z intensywną czerwienią porzeczek :). Sezon na porzeczki powoli już się kończy, dlatego śpieszcie się(...)miksera ). Porzeczki oprószyć mąką, dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach dolnych około 28 x 9 cm, wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec około 45 - 50 minut w temperaturze 175°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie przez około 10 minut, następnie wyjąć z formy

Opowieści z piekarnika
Barszcz zwany też boszczem lub boscem – kuchnia podkarpacka 208

niem. Borschtsch – barszcz> gotowana kwaskowata zupa (na kwasie chlebowym lub buraczanym) okraszona skwarkami, kawałkami kiełbasy, pokrojonym ugotowanym jajkiem, grzybami, dodatkiem chrzanu, czasem zabielana śmietaną względnie mlekiem, spożywana z tartymi ziemniakami lub chlebem; baszcz; barszcz; żur; żurek”. Według tego samego źródła gliniane lub kamionkowe naczynie do przygotowywania zakwasu to „boscownik”, „bascownik”. Barszcz - kuchnia podkarpacka Przepis na zakwas, podobnie(...)początkowo ostry, a później kwaśny zapach. Zakwas ma gorzki smak, który zupełnie znika po dodaniu do barszczu soli. Barszcz: 1 l wody 300 ml zakwasu 300-400 ml mleka (słodkiego, najlepiej tłustego) 1 niecała płaska łyżka soli Wodę zagotowujemy i wlewamy do niej wymieszany zakwas. Można go wcześniej przecedzić przez sitko. Mieszamy, a kiedy się zagotuje, dolewamy mleko i dodajemy

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania