Panna cotta wspaniale nadaje się jako deser na ciepłe letnie dni, po pierwsze nie trzeba włączać ani na chwilę piekarnika, po drugie podaje się ją na zimno i po trzecie… jest po prostu pyszna! Ja zdecydowałam się na małe urozmaicenie i oprócz warstwy ze śmietanki przygotowałam deser z galaretką :) Z podanych proporcji zrobiłam 4 kubeczki o pojemności(...)naczyń z galaretką jeszcze raz energicznie mieszamy, żeby wanilia rozłożyła się równomiernie i nie było, żadnych grudek. Gotowy deser dekorujemy ubitą śmietaną i polewamy zmiksowanymi truskawkami. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Panna cotta pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY
CiastkozercyDomowe ptasie mleczko na lekkim cieście czekoladowym to bardzo smaczne i łatwe do wykonania ciasto. Niezbyt słodkie ptasie mleczko z wierzchu jest polane bardzo przyjemną, rozpływającą się w ustach czekoladową polewą. Z przepisu wychodzi duża porcja bardzo podzielnego i smacznego ciasta. Ptasie mleczko wykonane jest ze śmietany i galaretki, której smak może być dowolny (u mnie była pomarańczowa). Takie ciasto(...)ciasta i zmiksować tak, aby tylko połączyły się składniki. Formę 33 cm x 23 cm x 7 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku 25 - 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i wystudzić. Na czekoladowe ciasto wyłożyć masę
Kuchcik gotujekarmelizownymi jablkami.Danie dzis przeszlo probe generalna i jest naprawde znakomite.Zurawina to swietny dodatkiem do dan miesnych,a karmelizowane jablka z nuta slodyczy dopelniaja smakowo cale danie.Mieso jest smaczniejsze dzieki slodko-kwasnym jagodkom i lzej strawne.Ponadto dluzej zachowuje swiezosc,dzieki obecnosci kwasu benzoesowego,naturalnego konserwanta obecnego w zurawinie.Jej intensywny,optymistyczny kolor dodaje nie tylko smaku ale takze wartosci odzywczych,bo zurawina(...)kupicie,ale na targu widzialam jej sporo.Naprawde warto sie za nia rozejrzec.Przechowuje sie rownie dobrze,bo w lodowce przetrwa nawet do 6-ciu tygodni.Prawde mowiac to moje zaledwie trzecie spotkanie ze swieza zurawina,bo jednak ta suszona jest popularniejsza.Zrobilam konfiture do mies i syrop do koktajli.Wszystkie przepisy udane.Goraco polecam dzisiejszy przepis. Skladniki : schab okolo 1 kg200 g swiezych zurawingarstka zurawiny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wypieki na Halloween, to nie lada wyzwanie. Ma być troszkę groźnie i zabawnie. Słodkości przygotowywane na halloween, powinny być przede wszystkim oryginalne, inne od tych, jakie
SMYKWKUCHNIW powietrzu czuć nadchodzącą jesień. Jeszcze odchodzące lato chwilami mami nas gorącymi dniami, ale jego odejście jest nieuchronne. Dla nas przełom lata i jesieni to trudny
W mojej kuchni-Fiolka daj przepis na szarlotkę, bo Mama pyta *dwie godziny później* -Fiolka to jak z tym przepisem,bo Mama naprawdę chce ją upiec... -Yyyy *odsuwa od
Fiolka w kuchniTe bułki to strzał w 10 jeśli chodzi o śniadanie! ;) Kiedyś robiłam bułkę otrębową z mikrofalówki, ale teraz mikrofali nie posiadam więc musiałam wykombinować coś
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćOd dobrych duchów dostałem dostawę (masło maślane) świeżych owoców. Nie wiedziałem co z tym zrobić, a zmarnować przecież nie można. Dodatkowo lato idzie, więc o
BaRepasCóż mogę napisać..., to jest jedno z najlepszych ciast z dodatkiem twarogu. Jest mega wilgotne i można je jeść w dużych ilościach :) przynajmniej ja tak potrafię
Delicious Titbitszostał przygotowany bardzo spontanicznie: miało być owocowo, lekko i smacznie. No i moim skromnym zdaniem wszelkie kryteria zostały spełnione;) Mocno nasączony waniliowo- cytrynowym syropem, biszkopt z dodatkiem brzoskwiniowego kisielu, słodka masa śmietanowa i warstwa brzoskwiniowego dżemu... Lekki, smaczny i latem pachnący( i latem smakujący) Składniki na biszkopt: 1 1/4 szklanki cukru kryształu 8 jaj 1 1/4 szklanki mąki pszennej(...)śmietanowej* jeśli za bardzo stężeje- należy rozmiksować* blat biszkoptowy+ nasączenie 1/3 masy śmietanowej blat biszkoptowy+nasączenie+ 1/3 masy śmietanowej wierzch dowolnie dekorujemy ( u mnie tarta czekolada i pokruszony biszkopt) Smacznego
Domowe ciastaSpaghetti aglio olio e pomodoro, czyli makaron z czosnkiem, oliwą i pomidorkami to danie proste, jak paczka spaghetti. Ta wspaniała pasta najlepiej smakuje wczesnym latem, kiedy pomidory są słodkie, soczyste i pachnące. W klasycznym wydaniu sos do makaronu aglio e oglio e pomodoro robiony jest na bazie czosnku, drobno pokrojonego, uważnie smażonego na lekko rozgrzanej oliwie. W naszym przepisie uprościliśmy(...)oglio e pomodoro, które gorąco Wam polecamy! Składniki: 0,5 kg pomidorków koktajlowych 4 obrane ząbki czosnku Pęczek bazylii 1/4 szklanki oliwy 0,5 opakowania makaronu spaghetti Tarty parmezan (według uznania) Sól Pieprz do smaku lub papryczka chili jeśli lubisz ostrzejsze klimaty Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj sporą ilość dobrze osolonej wody, włóż do wrzątku makaron i gotuj zgodnie
Niedzielny kucharzminut Spaghetti aglio olio e pomodoro, czyli makaron z czosnkiem, oliwą i pomidorkami to danie proste, jak paczka spaghetti. Ta wspaniała pasta najlepiej smakuje wczesnym latem, kiedy pomidory są słodkie, soczyste i pachnące. W klasycznym wydaniu sos do makaronu aglio e olio e pomodoro robiony jest na bazie czosnku, drobno pokrojonego, uważnie smażonego na lekko rozgrzanej oliwie. W naszym przepisie(...)oglio e pomodoro, które gorąco Wam polecamy! Składniki: 0,5 kg pomidorków koktajlowych 4 obrane ząbki czosnku Pęczek bazylii 1/4 szklanki oliwy 0,5 opakowania makaronu spaghetti Tarty parmezan (według uznania) Sól Pieprz do smaku lub papryczka chili jeśli lubisz ostrzejsze klimaty Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj sporą ilość dobrze osolonej wody, włóż do wrzątku makaron i gotuj zgodnie
Niedzielny kucharzpagórki ciężko, zamiast dźwiganiem, zajęłam się odkurzaniem, zmienianiem pościeli, ogarnianiem i na nowo brudzeniem kuchni. Szczególnie to ostatnie zajęcie sprawiło mi dużo przyjemności i zaowocowało pyszną kawą, pączkami i tartą. Ach, jak mi było dobrze! W końcu mogłam zrealizować pomysły, które chodziły już za mną od jakiegoś czasu i wykorzystać zawartość mojej ulubionej szuflady w lodówce - tej przeznaczonej(...)białego w czarne łaty - którego by można obszczekać. Później już tylko smażenie, oprószenie cukrem pudrem (ewentualnie polanie syropem klonowym - co kto lubi), i można się było cieszyć ciepłym, słodkim śniadaniem. Racuchy są mięciutkie i puszyste, soczyste od owoców, z lekkim aromatem cynamonu w tle. Same w sobie niezbyt słodkie, doskonale smakują z dodatkami. I choć wymagają czasu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejna propozycja zutylizowania serwatki. Tym razem słodka. Jest to zwykłe ciasto z truskawkami, takie codzienne. Nieduże, w sam raz na podwieczorek lub drugie śniadanie. Ciasto jest lekkie i orzeźwiające dzięki skórce z cytryny. Ku mojemu ciasto zdziwieniu przybrało piękny miodowy kolor w środku. W tym przepisie, jak też w poprzednich, wykorzystałam serwatkę z zamrażarki, uprzednio ją rozmrażając. To bardzo(...)sodą. Mąkę dodać do płynnych składników i wymieszać łyżką lub trzepaczką. Tylko do połączenia się składników. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę wlać do formy (będzie go niedużo), na górze ułożyć truskawki w rzędach. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 40 45 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem
Posadzone i zjedzone