;-) Chyba Was troszkę zaskoczyłam taką formą babki wielkanocnej, ale co tam! Jest pyszna, kremowa, cytrusowa i ma truskawki! To co lubię najbardziej! Babka ucierana na oleju
SMYKWKUCHNINormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Na słodko lub wytrawnieDzisiaj spędziliśmy bardzo przyjemny dzień. Dziadek zaprosił nas na obiad do restauracji, a potem wszystkich uczestników obiadowej biesiady sprowadziliśmy do nas na kawę. W żaden sposób
BaRepasTo jeden z tych szybkich i bez problemowych obiadów, jakim zdarza się gościć na wiewiórczym stole. Makarony kocham niemalże pod każdą postacią, sosy pomidorowe również! Do
Dzieje kuchennej WiewióryPrzedstawiam Wam moją wiosenną wariację na temat baklawy, tureckiego deseru z ciasta filo pełnego orzechów i słodkiego syropu. Mniej słodką od oryginału, z kwaśnym akcentem rabarbaru, migdałami oraz aromatem pomarańczy. Ta baklawa udała mi się idealnie - chrupiąca, zwarta, z odpowiednią ilością nadzienia, ładnie się kroiła. Ale nie zawsze tak było. Gdy jakiś czas temu robiłam swoją pierwszą baklawę, przepis(...)robot kuchenny, który zmieli orzechy niemal na proszek. W wypadku tego przepisu rabarbar również posiekałam robotem kuchennym, a następnie odcisnęłam wydzielające się z niego soki. I po trzecie - ciasto filo szybko wysycha, dlatego rozłożone arkusze należy zabezpieczyć papierem do pieczenia przykrytym wilgotną ściereczką. Gdy będziecie składać baklawę ułóżcie sobie wszystko w zasięgu ręki - blachę, garnuszek z roztopionym masłem i pędzelek
Chilli Czosnek i OliwaRabarbar uwielbiam szczególnie w postaci bardzo zimnego, kwaskowatego kompotu, który chłodzi i orzeźwia podczas upałów. Ale w słodkich wypiekach jest też niczego sobie Zazwyczaj Piotrek przygotowuje tradycyjne ucierane ciasto z rabarbarem , a ja tzw. skubańca z rabarbarem , jednak tym razem ja miałam ochotę na coś innego… na babeczki. Małe, poręczne, na dwa gryzy Postanowiłam upiec trochę udziwnione babeczki, czy też(...)folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Ja nie chłodziłam tylko od razu wylepiałam nim foremki do babeczek. Foremek nie trzeba smarować tłuszczem, ani obsypywać bułką tartą. Każdą foremkę wylepiamy ciastem. Rabarbar myjemy i obieramy ze skórki. Bardzo drobno kroimy, następnie mieszamy go z cukrem i mąką ziemniaczaną, następnie każdą babeczkę napełniamy rabarbarem i posypujemy mieszanką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzed wczoraj dostałem zamówienie na ciasto. Pomyślałem sobie, że skoro mamy sezon na truskawki, to będzie kołacz z truskawkami. Prosty w przygotowaniu i smaczny. Zostawiłem niestety
BaRepasmożna ją wyrazić naukowym wzorem, ale głównie dlatego, że tak bardzo odbiega od tego co kruchość znaczy dla mnie. Nie ma tu ani słowa o chrupkich spodach kruchych tart, o cudownym dźwięku rozgryzania kruchych ciasteczek, ani o maślanym uroku kruszonki. Dla mnie kruchość oznacza chrupanie i gdybym miała teraz napisać moją najprostszą definicję czegoś kruchego, podałabym taki wzór: CUKIER(...)czułabym wyrzuty sumienia. Jednak świadomość jak bardzo są zdrowe (klik) pozwala mi z czystym sumieniem otworzyć kolejną paczuszkę. Tym razem nie wsypię jej jednak do miseczki, tylko zatopię w słodko-słonym karmelu. Pumpkin seed brittle, czyli karmelowe chrupki z pestek dyni można chrupać solo jak sezamki. Można połamać lub pokroić na większe kawałki i serwować jako dodatek
KUCHARNIAmałopolską;/ babka: 3 jajka szklanka grysiku (kaszy mannej) 1/2 szklanki cukru 1 1/3 szklanki mleka szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 opakowanie cukru waniliowego tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy konfitura: 500g wydrylowanych dojrzałych wiśni szklanka cukru żelującego 2:1 ewentualnie cynamon Wiśnie zasypuję cukrem i zostawiam na około 30 minut, w ciągu których przygotowuję(...)ciągle mieszając do chwili, aż płyn zostanie zredukowany, a konfitura nabierze odpowiedniej gęstej konsystencji. Podaję z babką. Najlepiej babka grysikowa z konfiturą smakują na ciepło. SMACZNEGO! Pozdrawiam Was słodko i wiśniowo! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiziemskim globie! Ano i jest w tym prawda. Ale wychodzę z założenia, że każda z nas powinna mieć w swoim „kapowniku” jeden ulubiony przepis na coś słodkiego. Taki, który zaserwujemy nawet po nocnej eskapadzie tanecznej, suto zakrapianej. Przepis w głowie zapisany na wieki. Nie musimy wszystkiego, jeden przepis na ciasto, po spróbowaniu którego, każdy zapieje z zachwytu. Jeśli(...)cukier z prawdziwą wanilią lub aromat waniliowy 3-4 krople 1.5 szklanki cukru kostka masła lub miks masełka 2 płaskie łyżeczki do pieczenia czereśnie lub inne sezonowe bułka tarta do oprószenia blaszki Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia i dosypujemy wszystkie pozostałe składniki, wraz z roztopionym masłem, oprócz owoców. Konsystencja powinna być lekko sypka. Nagrzewamy piekarnik
W Kawiarencebył jednym z jurorów. Nie mogłam się doczekać warsztatów , ponieważ ich tematyka była totalnie trafiona w „moje smaki” , a mianowicie miało być słodko … bardzo słodko …. – i tak słodko było! Zmęczona podróżą , ale szczęśliwa dotarłam do siedziby Unilever na 10 , gdzie przywitała mnie Agata z Blomedii. Zaraz po mnie dotarły kolejne dziewczyny ( Ada , Ilona , Agata i Natalia ) – małe(...)zrobienia – ja trafiłam na Keksa – z ogromną ilością uwielbianych przeze mnie bakalii i jeszcze większą ilością jajek. Pozostałe dziewczyny dostały Sernik , creme brule , brownie czekoladowe , babeczki z owocami , tartę orzechową – aż ślinka ciekła na samą myśl o efektach końcowych. Ale to nie wszystko – każda z nas miała okazję przygotować jeszcze torcik czekoladowy z musem oblany przepyszną czekoladą , którą przygotowana przez
Ostra na SłodkoWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc czas zacząć przygotowywać się na jej przyjście. Wypróbować przepisy na ciasta, mięsa, przekąski, zupy. U nas dziś znów słodko, drugie wielkanocne ciasto na naszym blogu. Tym razem babka! Przepyszna, wilgotna, maślana z delikatnym aromatem miodu, przełożona fiołkową konfiturą i z polewą z białej czekolady... smakuje nieziemsko. Ozdobiona fiołkami w cukrze idealnie będzie pasować(...)pieczenia ciągle miksując. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do miski z masą na ciasto. Formę na babkę (lub keksówkę) smarujemy dokładnie masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40- 45 minut. Babkę z piekarnika możemy wyjąć odrazu, ale z wyjęciem z formy
Symfonia SmakówPrzepis z bardzo starej książki " Domowe ciasta i ciasteczka ". Długo zwlekałem z jego realizacją i żałuję, bo ciasto wyszło bardzo dobre. Od siebie dodałem suszoną żurawinę
Przepisy MikołajaHuculskie placki z gulaszem Pyszne placki ziemniaczano- warzywne z gulaszem. Dzisiaj wstęp niezbyt rozbudowany , cóż nie zawsze mam wenę , a ostatnio przytępiają ją problemy . W każdym
Ogrodnik w podróżyNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Na słodko lub wytrawnie