cukru, bez tłuszczów. To propozycja dla osób, które unikają słodkiego, ale od czasu do czasu zjedliby kawałek zdrowego ciasta. Nie jest ono za słodkie, więc jeśli lubicie mocno słodkie ciasta, to ono nie jest dla Was! Ciasto jest wykonane z kaszy gryczanej niepalonej, dlatego ma lekki gryczany posmak, więc trzeba też lubić kaszę gryczaną, aby ono smakowało. Ciasto jest kakaowe(...)puree z daktyli, rozgniecione banany i wszystko razem blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy kakao wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do formy na tartę (średnica około 30 cm). Owoce myjemy i dokładnie osuszamy. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na pół. Borówki pozostawiamy w całości. Owoce układamy na wierzchu ciasta i wkładamy do piekarnika nagrzanego
Kuchnia MagdaLenyPołączenie sernika i ciasta czekoladowego jest po prostu genialne! To ciasto sernik piekłam już nie raz, ale tym razem do sernika dodałam puree z pieczonej dyni
https:KKuchniaMniam300g boczku wędzonego 300g wiejskiej, wędzonej kiełbasy nieduży kawałek słoniny (ok. 50g) 2 liście laurowe kilka ziarenek jagód jałowca po kilka ziarenek ziela i pieprzu czarnego 1/2 szklanki czerwonego, słodkiego wina pieprz do smaku Przepis na bigos . Bigos na golonce fot. Moja Książka Kucharska Przygotowanie bigosu na golonce: Krok 1. Golonkę umyć i oczyścić. Kapustę odcedzić z nadmiaru soku (można(...)połowie tego czasu do bigosu wlać czerwone wino i wrzucić wędzone śliwki. Bigos doprawić solą, pieprzem i cukrem. Krok 6. Po uduszeniu kapustę posypujemy około 3 łyżkami bułki tartej i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni - bigos zapiekamy przez ok. 20 minut. Smacznego :) Wpis zawiera lokowanie produktu. Na zdjęciach salaterka firmy Ambition , a w niej suszone grzybki. www.ambition.pl
Moja Książka Kucharskadawna. Jako dziecko każdej wiosny obserwowałem jak z jednego nasionka wyrasta niewielki krzaczek obsypany intrygującymi biało-czarnymi kwiatami, które z czasem przekształcają się w sierpowate strączki, kryjące niezwykle słodkie bobiki. Bobowe strąki to osobny rozdział o kunszcie natury, tworzącej prawdzie arcydzieła. Z zewnątrz twarde, lekko porowate, jak solidne skórzane etui, w środku jak szkatułka na biżuterię, wyściełana białą, miękką otuliną(...)mało) 10 suszonych pomidorów Pesto Garść migdałów Mała garstka rukoli (lub pietruszki) 2 łyżki koperku (może być suszony, wtedy jedna łyżka) Pół ząbka czosnku 4 łyżki oliwy 3 łyżki tartego parmezanu plus kilka wiórków do wyłożenia na gotową sałatkę Przygotowanie: Krok 1 Bób płuczemy na sicie, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Czas gotowania zależy od tego
Niedzielny kucharzZapraszam dziś na szybkie i proste ciasto na jedną keksówkę. Jeśli nie macie czasu a chcecie przygotować ciasto na raz, na jedną keksówkę, szybkie, proste i
Zasmakuj Kuchnidawna. Jako dziecko każdej wiosny obserwowałem jak z jednego nasionka wyrasta niewielki krzaczek obsypany intrygującymi biało-czarnymi kwiatami, które z czasem przekształcają się w sierpowate strączki, kryjące niezwykle słodkie bobiki. Bobowe strąki to osobny rozdział o kunszcie natury, tworzącej prawdzie arcydzieła. Z zewnątrz twarde, lekko porowate, jak solidne skórzane etui, w środku jak szkatułka na biżuterię, wyściełana białą, miękką otuliną(...)mało) 10 suszonych pomidorów Pesto Garść migdałów Mała garstka rukoli (lub pietruszki) 2 łyżki koperku (może być suszony, wtedy jedna łyżka) Pół ząbka czosnku 4 łyżki oliwy 3 łyżki tartego parmezanu plus kilka wiórków do wyłożenia na gotową sałatkę Przygotowanie: Krok 1 Bób płuczemy na sicie, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Czas gotowania zależy od tego
Niedzielny kucharzJa i moja rodzina bardzo lubimy serniki, dlatego często je piekę. Zawsze staram się upiec coś nowego. Tym razem do głowy wpadł mi pomysł, żeby upiec
IzabelawkuchniNie przepadam za ciastami z dużą ilością maku ale moi domownicy lubią więc zawsze coś im upiekę. W zeszłym roku po raz pierwszy piekłam seromak
Monia miesza i gotujeKażdy kto robił choć raz placki ziemniaczane zapewne miał dylemat - ziemniaki trzeć na małych czy dużych oczkach? No tak, można kalkulować - szybciej będzie zetrzeć na dużych oczkach ale dłużej trzeba smażyć. Hmmm, a może by tak pójść na łatwiznę i zaryzykować? Pozbyć się dylematów, wątpliwości. Spróbujmy! Placki ziemniaczano-jarmużowe z gulaszem dla leniwych Z tego lenistwa ale także i czystej(...)przepis jest dla osób trochę leniwych, wspomóżmy się szybkowarem . Wystarczy do gulaszu z połowy kilograma łopatki wieprzowej dodać jedną cebulę, jedną-dwie papryki, liście laurowe, ziele angielskie, łyżkę papryki słodkiej i łyżeczkę ostrej. Mięso pokrojone w kostkę bardzo mocno obsmażamy na oleju w szybkowarze, dodajemy drobno posiekaną cebulę, zalewamy wodą + sól / rosołem, minimalnie wymaganą ilością (oznaczenie ilości w szybkowarze), dorzucamy
Right Behind The KitchenWuzetka to jedno z ulubionych ciast moich rodziców, ale w tej chwili ze świecą szukać cukierni, która piekłaby je tradycyjnie, żeby smakowała tak, jak niegdyś. Zwykle jest albo potwornie słodka, albo polana wyrobem czekoladopodobnym, albo przełożona czymś, co nigdy nawet obok śmietany nie leżało. Choć mamy jeszcze czwartą możliwość, smak idealny, pyszny i wymarzony, ale cena szalona i nikt normalny(...)proszkiem do pieczenia, a zaraz potem kakao. Na koniec wlać olej i mieszać aż wszystko się połączy. Piec w okrągłej, dużej formie (28cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ~50 minut - najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto się upiekło. Najlepiej odstawić je na całą noc. Rano przekroić ciasto na pół
Przepysznik - BLW i nie tylkoukrywam - uwielbiam desery. Zresztą nie tylko ja, Karmele-on mógłby jeść praktycznie wszystko na słodko, co i tak w niczym by mu nie przeszkadzało. Hm, mnie chyba w sumie też nie ;) Długi czas nie jadłam galaretek, nie wiadomo nawet, dlaczego. Nie jestem w końcu wegetarianką, jedynie nie jem mięsa z przyczyn konsumenckich - nie lubię, ot co. Podejrzewam(...)grupy ambasadorów tej marki. Po prostu są warte tego, by z nich korzystać. Po pierwsze - nie zawierają konserwantów i sztucznych barwników (wielki, wielki plus!). Po drugie - smak, a po trzecie - intensywne kolory, cieszące oko. Podczas sobotniego spotkania wypróbowałam nowe smaki galaretek, jakie obecnie w wakacyjnym sezonie oferuje marka Winiary. Są bardzo orzeźwiające, ślicznie kolorowe
W kuchni Karmel-itkiNie ma kuchni włoskiej bez makaronu! I mnie też nie ma, bo minimum raz w tygodniu makaron na obiad musi być, pod różną postacią oczywiście i
Kuchnia w czekoladzieziemniaków Poniedziałek – Stir fry z polędwiczką i świeżym ananasem Wtorek – Pieczone pierogi z wędzonym pstrągiem Środa – Sałatka z czerwonej kapusty i pstrąga Czwartek – Wegetariańska tarta z pieczoną kapustą, batatem i buraczkami Piątek – Spaghetti z krewetkami i sosem maślanym Jak gotowaliśmy? Zanim zaplanowaliśmy to menu na tydzień, najpierw wybraliśmy się do dyskontu w Tymbarku(...)szklanki mąki Szklanka ryżu 2 jajka Masło Drożdże paczka Garść orzechów włoskich Przyprawy: Musztarda ziarnista Miód Oregano Pieprz kajeński Sos sojowy Olej oliwa Olej sezamowy Ze spiżarki: 2 łyżki tartego twardego sera (dziugas, parmezan) Pobierz listę zakupów Zanim ruszycie do sklepu z listą zakupów, sprawdźcie koniecznie, które ze składników macie w domu. Jak sprawdzić czy ryba jest świeża? Kiedy
Niedzielny kucharzZestawienie moich przepisów, do których wykorzystywałam truskawki. Wszystko w jednym miejscu. Przygotowałam dla Was zestawienie moich przepisów ze strony, w których wykorzystałam truskawki. Ciasta i
Zdrowie i pysznie na talerzuTakie inne ciasto, może nie wygląda, ale smakuje :). Miałam do wykorzystania dżem, a ten przepis z bloga zcukrempudrem.blogspot.co.uk od razu wpadł mi w oko
Na moim talerzuTakie inne ciasto, może nie wygląda, ale smakuje :). Miałam do wykorzystania dżem, a ten przepis z bloga zcukrempudrem.blogspot.co.uk od razu wpadł mi w oko
NA MOIM TALERZUNormal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso
Na słodko lub wytrawniewarzywa nadają się świetnie do słodkich wypieków wiadomo od dawna . Marchew , dynia , buraki , cukinia a nawet nasze poczciwe ziemniaki znajdują swoje miejsce w deserach. I właśnie z tymi ostatnimi upiekłam dziś drożdżową babę. Ziemniaki po upieczeniu nie są wyczuwalne , a nadają babce odpowiedniej wilgotności . dzięki temu dłużej pozostaje świeża. Składniki : 200 g rozgniecionych na purre ziemniaków (ok 3- 4 średniej(...)mnie początkowo ciasto było oporne i nie chciało rosnąć ale po jakimś czasie ruszyło pięknie w górę. Wyłożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Wstawić do zimnego piekarnika i nastawić pieczenia na 170'C Piec ok 45 min , Sprawdzić patyczkiem czy ciasto już jest gotowe. ( patyczek wbity w cisto po wyjęciu będzie suchy
Malinowa Kawiarenkacebule 4 ząbki czosnku 300 g pieczarek 2 pomidory sok z połowy cytryny makaron penne ser żółty kilka łyżek eliksiru - przepis tutaj przyprawy: sól himalajska, pieprz, imbir, papryka słodka, gałka muszkatołowa Sos pomidorowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 - 2 szklanki mleka przecier pomidorowy przyprawy: sól himalajska, pieprz, bazylia, kminek mielony Zaczynamy od przygotowania farszu. Kurczaka kroimy(...)widoczne na zdjęciu naczynia zapiekanki) dodajemy część farszu. Na niego układamy połowę makaronu. Zalewamy sosem. Następnie znowu nakładamy część farszu i resztę makaronu. Zalewamy sosem. Można posypać z wierzchu tartym serem żółtym. Zapiekamy w temp. 190 st. przez 20 minut. Zapiekane penne z jarmużem jest tak pełne smaków, wilgotne i soczyste, że nie potrzebuje absolutnie żadnego dodatku! Jest idealne
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Na słodko lub wytrawnieBabka cytrynowa Zdrowych , pogodnych Świąt Wielkanocnych , spędzonych w ciepłej atmosferze dla wszystkich blogerów :-) A teraz czas na świąteczny akcent :-) Babka cytrynowa - smaczna, aromatyczna
Aromatyczne Podróże