Ziemniaczano – kalafiorowa zapiekanka Genialna w swej prostocie ziemniaczano – kalafiorowa zapiekanka , to doskonały dodatek do mięsa , zamiast nudnych gotowanych kartofli Może także stanowić samodzielne danie
Ogrodnik w podróżykeks świąteczny Keks wg przepisu siostry Anieli Do keksa dajemy tyle samo cukru, masła i mąki, co bakalii. Składniki: 5 jajek 25 dag miękkiego
Aromatyczne PodróżeSkładniki: spód: 2 kubki mąki krupczatki 0,5 kostki masła łyżka zimnego smalcu 3 łyżki zimnej wody 3 łyżki cukru pudru szczypta soli masa
Luźna KuchniaJutro mamy gości, więc coś trzeba było przygotować. Bardzo lubię wszystkie kruche ciasta z dodatkiem owoców. Postanowiłem jednak pójść dalej i zrobić coś z dodatkiem bezy
BaRepasJeszcze niedawno wydawało mi się, że zrobienie zebry musi być bardzo trudne i starannie odwlekałam upieczenie tego ciasta. Mąż jednak nie dawał mi spokoju i cały
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiU mnie nadal truskawkowo :) choć to już ostatki :( Długo obiecany przepis na to pyszne ciasto, szczególnie dla tych wszystkich, którzy mieli okazję już
Delicious Titbitsleczo nie możesz patrzeć? Myślę, że tociasto jest rozwiązaniem, szczególnie dla smakoszy słodkiego smaku. Ciasto cukiniowo-czekoladowe, a cukinii prawie nie czuć. Za to czuć czekoladę, migdały i figi. Słodki smak bez wyrzutów sumienia, bo brak cukru, a do tego na mące pełnoziarnistej poleca się na deser lub II śniadanie. Składniki na dużą keksówkę (10 porcji): 10 namoczonych wcześniej(...)szczyptę soli. Połączyć z mokrymi składnikami, dodać migdały i cukinię dokładnie wymieszać. Jeżeli ciasto będzie za suche dodawać stopniowo wodę z fig. Wylać do natłuszczonej blaszki oprószonej bułką tartą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50-55 min (góra-dół) do suchego patyczka. 1 porcja zawiera ok.: 420 kcal 7,2 g białka
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznyoleju, dodajemy do gotującej się kapusty z grzybami. Mieszamy, zdejmujemy z ognia, odciskamy na sicie i przepuszczamy przez maszynkę (ja posiekałam). Przyprawiamy do smaku, dodajemy jajko i tyle tartej bułki, aby farsz był zwięzły – mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka. Pośrodku każdego układamy porcję kapuścianego farszu i sklejamy. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem(...)Smacznego. Polecam też inne przepisy na pierogi znajdujące się na blogu: Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi smażone w głębokim tłuszczu Pierogi z truskawkami na deser Pierogi ze słodką kapustą i grzybami Pierogi leniwe Pierogi ruskie Pierogi drożdżowe gotowane Uszka z grzybami Wydrukuj przepis The post Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkooleju, dodajemy do gotującej się kapusty z grzybami. Mieszamy, zdejmujemy z ognia, odciskamy na sicie i przepuszczamy przez maszynkę (ja posiekałam). Przyprawiamy do smaku, dodajemy jajko i tyle tartej bułki, aby farsz był zwięzły – mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka. Pośrodku każdego układamy porcję kapuścianego farszu i sklejamy. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem(...)Smacznego. Polecam też inne przepisy na pierogi znajdujące się na blogu: Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi smażone w głębokim tłuszczu Pierogi z truskawkami na deser Pierogi ze słodką kapustą i grzybami Pierogi leniwe Pierogi ruskie Pierogi drożdżowe gotowane Uszka z grzybami Wydrukuj przepis The post Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkosiatę buraków w sklepie dorwać :) Siatę z buraczaną zawartością upolowałam w markecie bezproblemowo - akurat promocyjnie "wietrzyli" magazyny - i w te pędy przystąpiłam do ich eksploatacji. Buraczki maja lekko słodko-kwaśny smak , ugotowane są na półmiękko. Idealnie pasują jako dodatek do mięsnego obiadu, zarówno po podgrzaniu na ciepło , jak i prosto ze słoika na zimno . Składniki na 8 słoików(...)schodzić całymi płatami, należy ja bardziej ściągać, niż obierać . Zetrzeć na tarce o dużych oczkach - leniwiec kuchenny, taki jak ja, może posłużyć się elektryczną szatkownicą - nie wyobrażam sobie tu tarcia całych 3 kg ręcznie!!! W międzyczasie przygotować zalewę. Cebulę i czosnek obrać z łupin i przekroić na połówki. Zagotować w mniejszym garnku wszystkie składniki na zalewę. Zmniejszyć ogień i pogotować
Grunt to przepis!Naszła mnie wczoraj niemożliwa do opanowania chęć na coś czekoladowego. Najlepiej na ciasto. Nawet kawa z pomocnym w napadach słodkiego głodu chromem nie pomogła mi zwalczyć pokusy. Zajrzałam do szafek - wszystkie składniki leżały na wyciągnięcie ręki. No ładnie - pomyślałam - teraz to już nie mam wymówki. Położyłam wszystko na blacie, założyłam ulubiony fartuszek a la mała czarna i wzięłam się(...)czekolada przestygnie dodajemy po łyżce żółtka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i białka, delikatnie mieszając do połączenia składników. Masę wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy na tartę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 165 st. na 45 minut. Gotową odstawiamy do przestudzenia. Gotowe ciasto ma być w środku ciemniejsze i wilgotne. Świetnie komponuje się z lekką
W poszukiwaniu inspiracjiPolworony to przede wszystkim hiszpańskie ciasteczka bożonarodzeniowe, ale również świetnie spisują się jako słodka przekąska na Sylwestra. Właściwe to przekąska dobra na każda okazję, bo kto raz zrobił polworony, ten jest ugotowany (tfu! upieczony). Nie dość, że ciasteczka są przepyszne, a i bardzo łatwe do zrobienia. Najprostsze polworony, z samych migdałów, stanowią na dodatek doskonały punkt wyjścia do eksperymentowania(...)aromatem imbiru. Przy siekanej skórce w cukrze, smak pomarańczy gwałtownie pojawi się, jeśli akurat podczas jedzenia polworona nagryzie się skórkę w ciasteczku. Niezależnie jednak od tego, czy skórka tarta, czy siekana, polworony sa świetne. I zachęcam do eksperymentowania ze smakami polworonów. Wpis znalazł się na liście Na zakwasie i na drożdżach . Składniki (na ok. 30-35 polworonów
Grahamka, weka i kajzerkapudru Przygotowanie: Jasny biszkopt : Jajka rozbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą, białawą masę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wszystko miksujemy. Blaszkę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Masę na biszkopt wylewamy na blaszkę, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 35-40 min w 180st. C do tzw. suchego(...)Bita śmietana : Schłodzoną śmietanę ubijamy kilka minut, ale nie za długo, dodajemy śnieżkę, śmietan fix i cukier puder (tutaj możemy dodać więcej cukru, wszystko zależy od tego jak bardzo słodki chcemy mieć tort, chociaż myślę, że te 3-4 łyżki są wystarczające). Ubijamy jeszcze chwilkę. Przełożenie : 1) Jasny biszkopt --> dobrze nasączamy i wykładamy tężejący już mus brzoskwiniowy. Odstawiamy
charlotte gotujePomysł na zrobienie takich warstwowych galaretek chodził mi po glowie już od dawien dawna! Najpierw zastanawiałam się nad kolorowymi, potem pastelowymi …. a zrobiłam całkiem inne
Ostra na SłodkoNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnieniemojej własnej mieszanki mąki bezglutenowej a jabłka... no cóż, zebrałam co akurat leżało, tj. papierówki, które są kruche i się łamią oraz kilka championów. W yszło nie za słodkie, smaczne i aromatyczne ciasto, w sam raz na niedzielny, poobiedni deser 😋 Składniki: Ciasto : 250 g mąki bezglutenowej - moja uniwersalna mieszanka 1 płaska łyżka mielonego lnu 1 płaska łyżeczka proszku(...)Następnie dodajemy cynamon i ponownie mieszamy. Przygotowujemy ciasto. Lepiej użyć blachy dużej - na dużej ciasto będzie niższe ale lepiej się wypiecze. Na blachę, wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą lub utartymi płatkami kukurydzianymi, wykładamy ciasto i rozprowadzamy po całej jego powierzchni, również po bokach do wysokości formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut
Ze smakiem bez glutenuzawiera mąki, oleju, masła, jedynie 1 łyżkę cukru, na którą z pewnością możemy sobie pozwolić zachowując zdrowy styl życia ;) Doskonałe dla gości lub kiedy po prostu musimy zjeść coś słodkiego, doskonale przechowuje się w lodówce, w pojemniku, pokrojone na mniejsze kawałki, świetnie sprawdza się wtedy jako przekąska. Składniki na ok 8-10 porcji Czas przygotowania: 45 min Spód(...)blendujemy na mus, za pomocą miksera łączymy z pozostałymi składnikami na spód ciasta i wykładamy nim przygotowaną foremkę, odkładamy ok 1/4 ciasta, dociskamy dłonią tworząc brzeg jak do tarty 4. Na przygotowany spód wykładamy nadzienie truskawkowe oraz kruszymy na wierzch odłożoną resztę ciasta 5. Pieczemy ok 40 min, kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu
Słodki KompromisMarchewka w cieście? Czemu nie… Zapraszam na łatwe w przygotowaniu, delikatne, puszyste ciasto marchewkowe, w sam raz na poranną sobotnią kawę z sąsiadką. No i
Kulinarna PatilogiaTak aromatycznego wypieku jeszcze nie robiłam.. Pachniało w całym domu gdy się piekł, że nie mogłam się doczekać kiedy będę mogła go spróbować. Z resztą
Na słodko lub wytrawnie