składniki: ok. 250 – 400 g makaronu Lubella Wstążki długie nr 11, Tagliatelle Rigate ok. 500 g mięsa (dziczyzny lub wieprzowiny) 200 g świeżych grzybów leśnych (np. prawdziwków, borowików…) 2 cebule 2 ząbki czosnku 250 ml śmietany 1 łyżka mąki sól, pieprz, słodka papryka w proszku, ulubione zioła do mięsa ziele angielskie, liść laurowy tłuszcz do smażenia natka pietruszki
Domowy Smak Jedzeniaplany na jutrzejszy obiad? Może ktoś pokusi się i przygotuje moją wersję makaronu ze szpinakiem i grillowanymi krewetkami z makaronem i plasterkiem parmezanu. Zapraszam! Składniki: 200 g makaronu tagliatelle ugotowanego wg przepisu 12-15 szt krewetek 7-8 garści liści świeżego szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki oliwa 2-3 łyżki masła sól pieprz ser typu parmezan
Trufelkowomnie wszystkie propozycje, uwielbiam kiedy jest na nie sezon. Tata zamówił te ze szpinakiem, więc wymieniliśmy się jednym pierożkiem. Przemysław poprosił o gnocchi z szynką tyrolską. Mama tagliatelle z prawdziwkami. Dziadkowie zdecydowali się na łososia z grilla z warzywami. Wszystkie dania były pięknie podane i bardzo smaczne. Były nad nimi ochy i achy, niebo w gębie! Spróbowałam
Trufelkowodelikatnym sosem i parmezanem stanowią posiłek prosty ale zarazem smaczny. Idealny w ciągu tygodnia, kiedy niewiele mamy czasu na gotowanie. Składniki (na 2 porcje): 100 gram makaronu lubella Tagliatelle 300 gram piersi kurczaka 100 gram brokuł garść zielonej fasolki szparagowej 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia sól, pieprz, majeranek i wędzona papryka
Mango Papajaogródku. Składniki: 2-3 ząbki czosnku 100g natki pietruszki (około 2 pęczków) 100g łuskanych orzechów włoskich 6-8 łyżek oliwy z oliwek sól, świeżo mielony czarny pieprz makaron tagliatelle sól Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonym wrzątku wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy. W czasie kiedy gotuje się makaron prażymy orzechy na suchej patelni. Natkę myjemy i osuszamy. Odrywamy łodyżki
Pyry na Gazjest pyszna i słodka. Polecam na weekendowy obiad! PRZEPIS NA MAKARON Z KURKAMI RIGATONI Z KURKAMI W ŚMIETANKOWYM SOSIE Z RUKOLĄ I PARMEZANEM SKŁADNIKI: - 2 porcje rigatoni ( pasują też tagliatelle) - 3 garście kurek - 1 mała kolba kukurydzy - 2 garście rukoli - 2 łyżki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - sól, pieprz - 4 łyżki serka śmietankowego typu philadelphia - 2 łyżki śmietanki
SMYKWKUCHNIgotuję makaron i danie praktycznie gotowe. Tutaj zużyłam końcówek makaronu z buraczkami i oregano, dodajcie swój ulubiony. Tym razem moje ulubione składniki czyli szparagi i owoce morza, idealne połączenie. Tagliatelle z owocami morza i szparagami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieMakaron z cukinią i marchewką Na dwie porcje: 160 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle 1 spora cukinia (ok. 500g) 1 duża marchew 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku posiekana gałązka mięty (ok. 10 listków) 1/2 łyżeczki oregano
peggiwkuchniczosnku nać pietruszki do posypania 1/2 szklanki sera żółtego (użyłam cheddara) 140 g makaronu ryżowego Przygotowanie: W dużym garnku zagotować wodę i posolić ją. Wrzucić makaron ryżowy (u mnie tagliatelle 5mm grubości) do wody i wymieszać. Przykryć i pozostawić na około 10 minut do namoczenia. Po tym czasie odcedzić. Na patelni rozgrzać masło. Czosnek drobno posiekać i wrzucić na patelnię
JaglusiaMówi się, że włoskich makaronów jest tyle, ile dni w roku. Chociaż jest to sporą przesadą, Włosi faktycznie mają się czym pochwalić. Spaghetti, tagliatelle, penne czy fusilli to zaledwie kilka przykładów. Warto poznać ich więcej. Jak wynika z raportu Talerz Polaka 2015 przygotowanego przez PizzaPortal.pl, dla 54 proc. Polaków kuchnia włoska jest jedną z ulubionych. Chociaż wśród zamawianych dań króluje
Tradycyjna KuchniaSzybki, ale bardzo smaczny pomysł na obiad inspirowany sycylijską pastą alla Norma. To ciągnący makaron jajeczny tagliatelle otulony aromatycznym sosem z bakłażanów, pomidorów i czosnku. Moją wersję postanowiłam nieco odchudzić. W tradycyjnej recepturze bakłażana się smaży, ale wtedy danie jest bardziej tłuste - to warzywo jest jak gąbka - wchłonie każdą ilość oleju. Postanowiłam więc bakłażana pokroić, lekko skropić oliwą i upiec
Kulinarne Inspiracjejego przekrojeniu. Ma słodki, maślany smak. Burrata jest specjalnością Apulii - regionu położonego w południowych Włoszech. Pieczone pomidorki są słodkie i mają nieziemski smak a pesto dodaje całości smaczku, polecam. Tagliatelle z Burratą, pieczonymi pomidorkami i pesto. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSKŁADNIKI: - 1/3 główki sałaty ( u mnie masłowa) - 3 łyżki czerwonej fasoli na parze - kulka mozzarreli - 1 brzoskwinia (koniecznie dojrzała i słodka) - 2 łyżki orzechów laskowych - 1/4 dużego dojrzałego awokado - tagliatelle z ogórka zielonego - listki mięty - otarta skórka z cytryny - 1 łyżka octu balsamicznego - 2 łyżki oliwy z oliwek - odrobina soli W/w składniki wymieszaj i gotowe! Smacznego
SMYKWKUCHNIpłynnych koktajli). Tak naprawdę możemy wszystko nawet utrzeć w moździerzu, ale jeśli nie masz porządnego to weź blender. Gotowe pesto możemy zużyć dowolnie, ja najbardziej lubię z makaronem (tagliatelle lub spaghetti). Pesto z rukoli ze słonecznikiem Sprawdź też mój przepis na... PESTO BAZYLIOWE NA BAZIE PRAŻONYCH PESTEK DYNI *post archiwalny, zdjęcie nie oddaje prawdziwego koloru
Kolorowy Przepisownikzbędnych udziwnień i przesady. A jestem pewna, że ta kremowa, delikatnie maślana wersja makaronu przypadnie do gustu prawie każdemu. Koniecznie wypróbujcie, zapewniam, że jest pysznie. Składniki: 200 g makaronu tagliatelle u mnie bazyliowe 1 (ok. 300 g) młoda cukinia 0,5 szklanki (125 ml) śmietanki 30% 1 mała młoda cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki startego parmezanu 1 łyżka masła
Fitsweet.me