być wieprzowe lub żeberka z kością, te średnio mięsne, jednak kości są najlepsze; raczej więcej niż mniej) Tacka świeżej włoszczyzny Kilka listków laurowych 4-5 ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren czarnego pieprzu Riesling wytrawny Duży kubek śmietanki 30% 6 żółtek Gałka muszkatołowa Słonina z mangalicy (może być też tłusty boczek – tak żeby wytopiły się chrupiące skwarki lub szynka dojrzewająca) – użyłam
Kate's Kitchenszynkę w w kostkę 1-2 cm i peklujemy zgodnie z gramaturą mięsa. Czas peklowania 48 h. Następnie łopatkę i karkówkę rozdrabniamy na sitkach łączymy cały surowiec i przyprawiamy wszystkimi przyprawami dodając 300 mil wody, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 24 h do lodówki. Po tym czasie jeszcze raz mieszamy dodając 150 mil wody. Nadziewamy jelita wieprzowe
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.szynką parmeńską – boeuf strogonow – kotlet schabowy – królik w winie – pulled pork – gicz cielęca w warzywach – boeuf bourguignon – stek z sosem whiskey – schab z pieczarkami – pikantny gulasz z czerwonym winem – kurczak barbecue – pomysł na kurczaka – polędwica z marynowanym pieprzem Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji: 2-3, około 30-35 klopsików Składniki: – 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego dobrej
nietylkopasta.plszynki. Kiszka ziemniaczana, bo o niej mowa, to jeden ze sztandarowych produktów firmy Gzella. Co o niej pisze producent? Kiszka ziemniaczana to regionalny produkt, dobrze znany tak mieszkańcom Borów Tucholskich, jak i miłośnikom tradycyjnej kuchni borowiackiej. Dzięki firmie Gzella jej niepowtarzalny smak mogą również poznać koneserzy smaków z innych regionów Polski. Kiszka ziemniaczana wyprodukowana z połączenia mięsa wieprzowego
Codzienna kuchnia niecodziennaBurgery kocham. Mogę zawsze i wszędzie. Te nie tylko są smaczne, ale przez swoją wielkość, zabawne i zachęcające do jedzenia. Aby je zrobić, najlepiej upiec samemu
Stare Garyszynką np. serrano lub szwardzwaldzką żurawina leśna -jest dodatkiem świetnie uzupełniającym smak. Jednak sprawdź skład. Optymalnie powinien zawierać jedynie żurawinę i cukier.Zamiast żurawiny możesz użyć także borówki z dodatkiem jabłka panierka - ja postawiłam na klasykę, ale możesz pomieszać bułkę tartą z panko, mielonym siemieniem lub cieciorką NA JAKIM TŁUSZCZU SMAŻYĆ KOTLETY SCHABOWE? Odpowiedź jest prosta. Najlepszy będzie smalec wieprzowy , ewentualnie
Pełny talerzwędzona własna kiełbasa potrzebna jest od zaraz i taka właśnie sytuacja mi się przydarzyła. Więc musiałem coś zrobić na szybko. I tak powstała ta kiełbasa. SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -szynka 1 kl. 2 kg /szarpak -karkówka 2 kg /13 mm -łopatka 2 kl 2 kg /8 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól nie jodowana 17-19 g/kg -pieprz(...)czarny mielony 4 g/kg -czosnek zgnieciony przez praskę 6 g/kg -gorczyca ziarno 4-5 g /kg /osobiście nie dałem bo zapomniałem z tego pośpiechu :) -woda 500 ml -jelita wieprzowe 28/32 WYKONANIE Mięso mielimy dodajemy wszystkie przyprawy, dodajemy wodę i bardzo dokładnie wyrabiamy, do kleistości. Następnie napełniamy ściśle jelita. Wieszamy na kijach i wygrzewamy wędzarnie. Gdy wędzarnie mamy wygrzaną
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.kruchą łopatkę, podamy w aromatycznym chrzanowym sosie, to taki posiłek z pewnością będzie smakował każdemu. składniki dla czterech osób mięso i marynata 600 g ładnie wykrojonych kawałków z łopatki wieprzowej sól, pieprz 2 liście laurowe 1 łyżeczka gorczycy 1 szczypta majeranku 1 szczypta lubczyku 1 łyżka oleju pozostałe składniki 2 łyżki oleju 3-4 łyżki masła 1,5 szklanki(...)rosołowej 2 łyżki tartego chrzanu 1 łyżka suszonego chrzanu w płatkach ( opcjonalnie) 1 łyżka mąki sol, pieprz sposób przygotowania Z łopatki ( lub szynki) wykrajamy foremne kawałki mięsa. W sporej misce mieszamy ze sobą sól, pieprz, pokruszone liście laurowe, gorczyce, lubczyk, majeranek, oraz olej. Kotlety z łopatki wkładamy do miski z marynatą, dokładnie
Miód i pieprzszynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Penne z grillowanymi warzywami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa
Moja smaczna kuchniauwędzonej szynki. Ten smak, ten aromat unoszący się znad świątecznego stołu. Wkrótce sami znów wybierzemy się na działkę, by przygotować się godnie do świąt. Wam też polecamy to samo!Miejsce 2: Sos miodowo-musztardowyNiezmiennie sos, który zrobiliśmy do hamburgerów cieszy się Waszym zainteresowaniem. I dobrze, warto go przygotować i przetestować. Nie ma porównania ze sklepowymi.Miejsce 3: Kebab wieprzowy w tortilliZdecydowanie
Jakugotujesz.plSzynka drobiowa ze szczypiorkiem – szynkowar Szynkowar , dawno go już nie dotykałam , jakoś nie było czasu , ochoty i potrzeby . Siedziałam w wędzonkach i dojrzewających wędlinach , no ale czas go odkurzyć , bo to przydatna rzecz " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wędlinka, wyszła bardzo smaczna i aromatyczna , delikatna , dzieciaki ją wprost uwielbiają . Szkoda tylko ,że pokrywka mi się(...)mniam Niewiele rzeczy , może z nią konkurować . Składniki : 1 kg piersi z kurczaka – filetów bez skóry pęczek świeżego , grubego szczypiorku 1/2 łyżeczki, mielonego , białego pieprzu 2 łyżki, żelatyny wieprzowej 1 czubata łyżeczka soli lub płaska jeśli lubicie mało słone produkty 1/2 łyżeczki cukru woreczek termiczny do szynkowaru szynkowar Mięso z piersi kurczaka lekko rozbijamy tłuczkiem , dosłownie odrobinę , żeby porozrywać
Ogrodnik w podróżynich orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe lub bakalie. Na słono: placki można podawać z różnymi sosami, np. pieczarkowym, grzybowym, pomidorowym, beszamelowym czy serowym. Można też podać je z gulaszem wołowym, wieprzowym lub drobiowym, bigosem, leczo czy fasolką po bretońsku. Do tego pasują surówki z kapusty, marchwi, buraków czy ogórków. Na wytrawnie: placki można podawać z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Można(...)też posypać je startym serem żółtym lub białym, np. bryndzą, oscypkiem czy fetą. Do tego pasują zioła, np. koper, szczypiorek czy pietruszka. Można też podać je z wędlinami, np. szynką, boczkiem czy kiełbasą. Jak widać, placki ziemniaczane są bardzo wszechstronne i można je dopasować do każdego smaku i okazji. Są idealne na śniadanie, obiad lub kolację. Są też świetnym pomysłem
Ugotowane pozamiataneWybrałem się ostatnimi czasy z Misią do włoskiej knajpki. Moja Mała Żonka zamówiła polędwiczki wieprzowe (bardzo smaczne), ja natomiast miałem ochotę na jakiś makaron. Ponieważ w karcie mieli ze 30 rodzajów, postanowiłem poprosić przemiłą Panią, która nas obsługiwała, żeby mi coś poleciła. Po krótkim wywiadzie dotyczącym moich upodobań (kulinarnych – czy lubi Pan pastę truflową, szpinak itp.), zasugerowała mi makaron(...)którego nie mamy co prawda w karcie, ale możemy zrobić – tagliatelle ze szpinakiem, borowikami i szynką parmeńską, w sosie z oliwy z oliwek z dodatkiem masełka." Dałem się skusić:) Niestety makaron był, jak na mój gust, zbyt obficie posypany parmezanem, ale i tak był dobry. Natchniony tym doświadczeniem postanowiłem wyczarować coś po swojemu. Miałem w domu tagliatelle pełnoziarniste, szpinak
Gotuj z MisiemDomowe wędliny są najlepsze! Boczek wieprzowy peklowany upieczony jest kalorycznym, ale bardzo pysznym rarytasem, który śmiało można zrobić na większe okazje parę razy do roku. Zrobienie swojskiej wędliny nie jest trudne. Wystarczy poznać podstawowe zasady: odpowiednie proporcje oraz czas i temperatura peklowania. Ja przy ustaleniu ilości soli peklującej bazowałam na przepisie z opakowania. Na ciekawej stronie o wyrobach domowych(...)polecam. Ilość soli peklującej możesz jednak zwiększyć, pamiętając, żeby nie przesadzić. Ten boczek chodził za mną już długo, po raz pierwszy zrobiłam miesiąc temu na swoje urodziny. Kiedyś robiłam szynkę (ale z łopatki), również pyszną. Zasady były w sumie te same. I mam plany na drobiową szynkę oraz pieczony schab... Na samą myśl, ślinianki intensywniej pracują. :) Pieczony boczek bardzo chwalili
Anioszek w kuchniDomowe wędliny są najlepsze! Boczek wieprzowy peklowany upieczony jest ciężkim, ale bardzo pysznym rarytasem, który śmiało można zrobić na większe okazje parę razy do roku. Zrobienie swojskiej wędliny nie jest trudne. Wystarczy poznać podstawowe zasady: odpowiednie proporcje oraz czas i temperatura peklowania. Ja przy ustaleniu ilości soli peklującej bazowałam na przepisie z opakowania. Na ciekawej stronie o wyrobach domowych(...)polecam. Ilość soli peklującej możesz jednak zwiększyć, pamiętając, żeby nie przesadzić. Ten boczek chodził za mną już długo, po raz pierwszy zrobiłam miesiąc temu na swoje urodziny. Kiedyś robiłam szynkę (ale z łopatki), również pyszną. Zasady były w sumie te same. I mam plany na drobiową szynkę oraz pieczony schab... Na samą myśl, ślinianki intensywniej pracują. :) Pieczony boczek bardzo chwalili
Anioszek w kuchni