sporo przepisów na domowe wędliny: Szynka domowa wędzona Mielonka dojrzewająca a la salami Wędzona słonina, czyli sało Kiełbasa krakowska parzona Kiełbasa myśliwska Wędzona domowa pasztetowa Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa Kiełbasa żywiecka parzona Czas przygotowania: 4 dni Składniki: 2000 g łopatki wieprzowej 1000 g karkówki wieprzowej 1250 g pręgi
Kulinarne przygody GatityTeraz nie wyobrażam sobie krojenia boczku, szynki czy łososia innym nożem. Ostrze bez problemu obejmuje wielki kawał mięsa (czy ryby) i pozwala na swobodne krojenie nawet cieniutkich plasterków. I co ważne – wreszcie mam całe plasterki, a nie poszarpane pół plasterki, gdy kroiłam zbyt krótkim nożem. Nóż poradził sobie wyśmienicie z włoskim guanciale (policzek wieprzowy) co możecie zobaczyć na zdjęciach. Taki
Gotowanie i blogowaniecebule 1 średnia golonka lub ½ kg wieprzowego karczku 1 kg mięsa (pieczenie wołowa i cielęca, kawałki pieczonego drobiu, różne wędliny, boczek, dziczyzna) 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g suszonych grzybów 2-3 liście laurowe kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego ok. 1 l rosołu lub wody z gotowania szynki 2 łyżki oleju z ryżu sól
Moje domowe kucharzenieKarkówka kanapkowa , pieczona, prosta wędlina Karkówka , to jeden z najsmaczniejszych kawałków wieprzowiny . Zazwyczaj soczysta , po upieczeniu krucha . Prawie nigdy nie zawodzi i w przeciwieństwie do szynki , trudno ją zamienić w zelówkę . Fakt niekiedy bywa dość tłusta , tak jak mój kawałek ze zdjęcia . Mógłby być nieco bardziej chudy , ale mój M lubi nawet taką Więc czasami pozwalam mu pogrzeszyć , tym bardziej(...)uwagi na brak wypełniaczy są bardziej treściwe i syte , a to wyrównuje bilans spożytych kalorii Zresztą smak , wynagrodzi nam te parę dodatkowych minut na siłowni Składniki : 1 kg karkówki wieprzowej , jak najchudszej ( niestety moja była ciut tłusta , ale musztarda i chrzan dają radę ) 1 łyżka granulowanego czosnku 1 płaska łyżka, mielonego pieprzu czarnego 1 łyżka miodu sól do smaku dodatkowo
Ogrodnik w podróżyzamiast tłustego mięsa wieprzowego, kupcie udziec z indyka i za pomocą maszynki zmielcie na mielone z indyka, możecie też kupić gotowe mięso mielone z indyka. Użyjcie znacznie mniej sera żółtego, ja ścieram tylko na sam wierzch, dodajcie dużo warzyw, pomidory są na prawdę niskokaloryczne, a smakują obłędnie. Dla zaostrzenia smaku dodajcie szynki wędzonej surowej, sporą ilość świeżych ziół, a zamiast
SMYKWKUCHNIwieprzową w stylu saltimbocca , też jest pyszna. 300 g polędwiczki wieprzowej, liście szałwii, 8 plasterków prosciutto, masło, oliwa, 100 ml białego wytrawnego wina Mięso pokroić w 8 plastrów. Lekko je rozklepać. Oprószyć solą i pieprzem. Na każdym plastrze mięsa położyć listki szałwii - zależy od wielkości liści, może być jeden, ale mogą być dwa lub trzy. Na wierzchu ułożyć plaster szynki
królestwo garówlekkim pazurem dla osób lubiących pikantne wyroby. To co? Skusicie się? :) Składniki: 1.5 kg mięsa wieprzowego - wp kl I (łopatka/szynka) 3 kg mięsa wieprzowego - wp kl II (łopatka, boczek, kark - najlepszy mix tych mięs) 0.5 kg mięsa wieprzowego - wp kl III (golonka) Woda 5-7% wagi mięsa (250-350 ml na podaną wyżej ilość mięsa) Przyprawy(...)papryczki jalapeno 6g Dodatkowo: jelita wieprzowe fi 26/28 (Ø36 mm po napełnieniu), użyłam 3 m (1,5 m/1 kg, dla wprawnej ręki nawet 1m/1kg) Przygotowanie: Przygotować jelita: opłukać w zimnej wodzie z soli, następnie zalać zimną wodą i namoczyć przez 30 min. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, takie do zmielenia. Podczas krojenia z łopatki, szynki i golonki wykroić błony
Kocham..lubię..gotuję..się zbliża a taka domowa biała kiełbasa zdecydowanie warta jest przygotowania. Polecam serdecznie :) Składniki: 1.5 kg mięsa wieprzowego - wp kl I (łopatka/szynka) 3 kg mięsa wieprzowego - wp kl II (łopatka, boczek, kark - najlepszy mix tych mięs) 0.5 kg mięsa wieprzowego - wp kl III (golonka) Woda 5-7% wagi mięsa (250-350 ml na podaną wyżej ilość mięsa(...)majeranek 1.5 g Dodatkowo: jelita wieprzowe fi 26/28 (Ø36 mm po napełnieniu), użyłam 3 m (1,5 m/1 kg, dla wprawnej ręki nawet 1m/1kg) Przygotowanie: Przygotować jelita: opłukać w zimnej wodzie z soli, następnie zalać zimną wodą i namoczyć przez 30 min. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, takie do zmielenia. Podczas krojenia z łopatki, szynki i golonki wykroić błony
Kocham..lubię..gotuję..boczkiem czy szynką. Ja i Mama należymy do mięsożerców i go uwielbiamy, Tato, co dziwne w kontekście innych mężczyzn zdecydowanie woli sery :) Przepis jest już przez nas wielokrotnie sprawdzony, zachęcam więc z czystym sumieniem do wypróbowania. Składniki na 6 słoików 0,5 l: 1 kg drobiowych wątróbek 0,7 kg łopatki wieprzowej
Gosia gotujesprawdzi się galaretka z nóżek wieprzowych. Jeśli macie ochotę uświetnić kolejną Waszą imprezę podaniem prosiaka z galarety, to zapraszam!!! Składniki na prosiaka z galarety: 1 kurczak włoszczyzna natka selera, pietruszki, lubczyku 3 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego sól pieprz 4-5 ząbków czosnku żelatyna butelka po wodzie 5 litrowej z szeroką szyjką plastry szynki i goździki do dekoracji
Rozpustne gotowaniezwłaszcza ze szynką serrano, która była tradycyjnym składnikiem kanapki. Jednak współcześnie bocadillos są przygotowywane z różnorodnymi wypełnieniami takimi jak owoce morza ser warzywa tortilla i inne tradycyjne hiszpańskie składniki. Rodzaje bocadillos, uważam, że numer 7 jest najlepszy 🙂 1. Bocadillo de Jamón Serrano: To jedna z najbardziej klasycznych i popularnych kanapek w Hiszpanii. Składa się z cienko pokrojonej szynki serrano(...)plastrów pomidora i jajek. 5. Bocadillo Vegetal: Zawiera warzywa takie jak pomidory sałata papryka i ogórek. Często podawane jest z serem. 6. Bocadillo de Lomo: Kanapka z marynowanym mięsem wieprzowym — lomo. Podsmażone lomo jest krojone na cienkie plastry i podawane na świeżym chlebie. 7.Bocadillo de Rafalcook: wszystko, co lubisz i masz w lodówce 🙂 Bocadillos to smaczne i popularne danie hiszpańskie
RafalCookjednego ) resztki kiełbas, szynki, wędlin, dowolnego gatunku – takie jakie lubisz lub masz pod ręką skórki po wędzonym boczku lub boczku dla smaku 2 średniej wielkości cebule (obojętnie czy czerwone czy białe ) seler, pietruszka, marchewka – cokolwiek z nich masz lub wszystkie razem 3-4 ziemniaki średniej wielkości 1 łyżka smalcu najlepiej gęsiego lub kaczego ale wieprzowy też spoko
Ogrodnik w podróżylubicie suszone, dojrzewające wędliny - szynkę parmeńską, czy schab wiśniowy to z pewnością będziecie zachwyceni :) Taką wędlinę przygotowuje się bardzo prosto w zasadzie to robi się sama, jedyne czego potrzeba to cierpliwości, bo proces dojrzewania razem z marynowaniem trwa ok. 8-14dni. Wszystko zależy od tego jak dużego kawałka mięsa użyjemy. Ja użyłam niedużej polędwiczki wieprzowej, więc po 8 dniach
DefinicjaSmakuspisuje lepiej niż niejedna szynka. Dlatego zachęcamy do zrobienia samemu w domu, tak naprawdę to nic trudnego. A o jakości niech świadczy to, że Madzi kumpela z pracy już dwa razy się domagała żeby Madzia jej po kawałku przynosiła :) Zatem to nie jest tak, że sami siebie chwalimy, ludziom też smakuje :) 0,5 kg schabu wieprzowego (mogą być okrawki
Marder&Marder Manufactureskładnikimarynata* 2 łyżeczki wegety* 3 łyżki ziół prowansalskich* 3 łyżki octu winnego* 2 łyżeczki soli peklowej* 8 łyżek oliwy* 8 ząbków czosnku* 1,5 kg schabu
Mix smaku