małe przekąski, które je się w ciągu dnia do piwa lub lampki wina. Tapasy różnią się w zależności od regionu. Hiszpańskie tapasy mogą być bardzo proste jak np. plastry szynki jamon czy grzanka z pomidorem, a niektóre mogą być wiele bardziej skomplikowane. Tapasy wywodzą się z Andaluzji, gdzie Hiszpanie pijąc wino nakrywali je plastrem suchej kiełbasy, aby chronić napój przed(...)stanowić niezwykle wyrafinowane potrawy tworzące pełne danie. Takie małe przekąski w postaci tapasów to świetny pomysł na każdą imprezę. Hiszpańskie tapas Przygotowałam dziś zestaw 4 hiszpańskich tapas: Szaszłyki wieprzowe z zielona papryką Pulpeciki w sosie migdałowym Pieczarki czosnkowe Oliwki faszerowane Szaszłyki wieprzowe z zieloną papryką Składniki: 500g schabu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego
Codzienne GotowaniePork loin with plum sauce curry. Składniki. 1 kg schab wieprzowy b/k 15 dag śliwki suszone sól pieprz 3 ząbki czosnek 1 łyżka majeranek olej do smażenia Sos. 1 cebula 3 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki pokrojony imbir 1 łyżeczka curry 0,5 łyżeczki cukier palmowy 1 puszka mleko kokosowe 100 ml bulion z drobiu 1 łyżka oleju W schabie(...)robimy otwór, najlepiej długim nożem. Wbijamy nóż w środek schabu i lekko nacinamy raz w jedną, a następnie w drugą stronę. Najlepszy do tego jest nóż do krojenia pieczeni, szynki. Szerokość i grubość ostrza w takim nożu pozwala na dokładne cięcie, nie klinuje się i nie szarpie mięsa.W powstały otwór wkładamy suszone śliwki kalifornijskie, pomagając sobie np. trzonkiem drewnianej
Kulinarny karnet Christopheranajlepiej z kromką chrupiącego pieczywa, świeżymi warzywami lub lekką sałatką. Jajecznica to szybkie, łatwe i smaczne danie, które można dostosować do własnych preferencji, dodając różne składniki takie jak ser, szynka czy świeże warzywa. Jest to świetny sposób na rozpoczęcie dnia pełnego energii. Smacznego! Obiad na świeżym powietrzu Gulasz z mielonego mięsa z warzywami Gulasz. Gulasz to idealne danie na kemping(...)ceniących sobie prostotę i smak. Zamiast mięsa mielonego można użyć wołowiny lub wieprzowiny pokrojonej w kostkę. Przygotowanie gulaszu będzie wówczas nieco dłuższe. Składniki: 500 g mielonego mięsa (wołowego lub wieprzowego) 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 puszka pomidorów krojonych (około 400 g) 1 papryka, pokrojona w kostkę 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki
Moja Książka KucharskaMakaron w sosie gorgonzola z boczkiem Makaron z sosem pomidorowym i kurczakiem Makaron z białą kiełbasą i pomidorami Szybki makaron z boczkiem i suszonymi pomidorami Makaron z pieczarkami i szynką Makaron z puree z dyni i masłem truflowym Makaron z suszonymi pomidorami, kurczakiem i serem pleśniowym Makaron z salami i cukinią Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie serowym Makaron(...)pleśniowym i suszonymi pomidorami Makaron z pesto bazyliowym i pomidorkami cherry Tagliatelle z łososiem i brokułami w sosie śmietanowym Zobacz też: Pesto z awokado – do makaronu, kanapek, nachosów Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym Domowe zielone pesto Kurczak w sosie śmietanowym Kurczak w sosie serowym Sałatka makaronowa z serem feta i granatem Artykuł Łatwe obiady z makaronem pochodzi z serwisu
Kuchnia BazyliiSzynka pieczona w piekarniku 10 minutowy schab pieczony Schab pieczony w 10 min Wędlina z kurczaka z szybkowaru Boczek pieczony na kanapki Smażony stek wołowy średnio krwisty Klops z jajkiem Schab pieczony z miodem i rozmarynem Schab pieczony w piwie Karkówka pieczona Karkówka pieczona w sosie BBQ Baleron pieczony Szynka pieczona Szynka gotowana – przepis Pieczona szynka w glazurze Szynka pieczona(...)przepis Delikatny pasztet drobiowy Pasztet z królika domowy Pasztet z kaczki Pasztet w boczku Indyk w galarecie malaga Pasztet z wątróbek gęsich z galaretką jabłkową i trawą żubrową Pasztet wieprzowy z morelami Pieczeń rzymska Pasztet z dzika Rolada z kurczaka ze szpinakiem i serem Grillowane polędwiczki z solanki Artykuł Domowe wędliny na Wielkanoc pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie
Dorota SmakujeJak już wspominałam bardzo lubię eksperymentować w kuchni, poszukiwać nowych smaków. Zadowolenie moich bliskich i gości jest dla mnie bezcenne. Cieszy również bardzo fakt, że
Kuchnia BeatySUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabnianie było na maszynce nr. 8 -2,5 kg szynka 1 kl. /szarpak -2,5 kg łopatka 2 kl. /8 mm - 1,5 kg boczek /10 mm -1,5 kg karkówka /16 mm -0,6/0,7 kg ser żółty twardy/ w kostkę około 0,5 cm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -15-16 g/kg sól(...)pieprz ziołowy białowieski -1 g/kg papryka chili jalapeno grys czerwona ostra -1 g/kg majeranek -5 g/kg gorczyca ziarno -4-5 g/kg czosnek zgnieciony przez praskę -8% woda -jelita wieprzowe 24/28 max 30 WYKONANIE Kupione mięso rozdrabniamy, dodajemy przyprawy i wodę, pamiętając aby wcześniej do wody dodać czosnek. Dokładnie wyrabiamy do kleistości. Następnie dodajemy ser i ponownie dokładnie mieszamy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.jakości pasztetową. Ja polecam Wam pasztetową ze sklepu Martika Bez sztucznych barwników i polepszaczy, produkt oparty na tradycyjnej recepturze. Spójrzcie na skład : mięso wieprzowe 37%, rosół (woda, przyprawy), bułka pszenna, wątroba wieprzowa 9%, tłuszcz wieprzowy, cebula, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy. Co wyróżnia wyroby Martika? TRADYCYJNE WYROBY Martika jest rodzinną firmą, zajmującą się wyrobem najwyższej jakości tradycyjnych wędlin. Firma(...)smaku specjałów, którymi dzieli się od 1998 roku. Jakość potwierdzają certyfikaty świadczące o wpisie na Listę Produktów Tradycyjnych wydawanych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na trzy produkty (Szynka wiejska wiązana, baleron wędzony, kiełbasa wiejska). Zostały one przyznane, w związku z tradycyjną metodą produkcji wędlin – są produkowane wg. 100 letniej receptury będącą ściśle strzeżoną rodzinną tajemnicą. JAKOŚĆ I SMAK
Słodkie okruszkiGdy przychodzi pora, że ceny papryki idą w dół, mamy wtedy spore pole do popisu. Możemy przygotować np. węgierskie leczo lub faszerowane papryki. Papryka faszerowana to
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMięsko pyszne zarówno na kanapki, jak i na niedzielny obiad :D Składniki: 1,5 kg mięsa wieprzowego sól i pieprz 3 łyżki musztardy sarepskiej 3 łyżki miodu łyżka masła Przygotowanie: Mięso opłukać i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem, włożyć do naczynia żaroodpornego, w którym mięso będzie się marynowało. Wymieszać musztardę z miodem, marynatą zalać mięso. Naczynie przykryć i wstawić(...)marynowało. Zamarynowane mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C. Piec około 1 godzinę na każdy kilogram mięsa. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę i położyć plasterki masła na szynkę, aby ładnie się zarumieniło. Powstały sos z pieczenia można zlać do garnuszka, rozcieńczyć odrobiną wody i zagęścić wodą z mąką. Chwilkę pogotować, ewentualnie dosolić do smaku. SMACZNEGO
Malinowo w kuchnipasztetów dodawałam bułkę, bułkę tartą lub kaszę manną, które zawsze dobrze go wiązały. Postanowiłam zaryzykować i do pasztetu dodałam otręby żytnie. Udało się. Można go nawet kroić jak normalną szynkę. Czasem gdzieś się ukruszy, ale nieznacznie. Przyprawy? Dodajcie co lubicie. Świetnie sprawdzi się suszony rozmaryn, majeranek. Mielona papryka. Dla mnie podstawowymi przyprawami, jakie zawsze dodaję do pasztetu są gałka muszkatołowa(...)dodałam suszonego czosnku niedźwiedziego. Teraz dopiero przyszedł mi do głowy. No nic, następnym razem go dodam. Jeżeli macie ochotę na domowej roboty mięsiwo do kanapek, które jest lżejsze niż wieprzowe, zróbcie pasztet z gotowanych piersi kurczaka. Najlepiej z rosołu, w którym gotujecie po prostu całego kurczaka. Wtedy mięso też smakuje lepiej, ale o tym nie muszę Wam przecież pisać
Kardamonovypasztetów dodawałam bułkę, bułkę tartą lub kaszę manną, które zawsze dobrze go wiązały. Postanowiłam zaryzykować i do pasztetu dodałam otręby żytnie. Udało się. Można go nawet kroić jak normalną szynkę. Czasem gdzieś się ukruszy, ale nieznacznie. Przyprawy? Dodajcie co lubicie. Świetnie sprawdzi się suszony rozmaryn, majeranek. Mielona papryka. Dla mnie podstawowymi przyprawami, jakie zawsze dodaję do pasztetu są gałka muszkatołowa(...)dodałam suszonego czosnku niedźwiedziego. Teraz dopiero przyszedł mi do głowy. No nic, następnym razem go dodam. Jeżeli macie ochotę na domowej roboty mięsiwo do kanapek, które jest lżejsze niż wieprzowe, zróbcie pasztet z gotowanych piersi kurczaka. Najlepiej z rosołu, w którym gotujecie po prostu całego kurczaka. Wtedy mięso też smakuje lepiej, ale o tym nie muszę Wam przecież pisać
KardamonovySUROWIEC I ROZDRABNIANIE Maszynka nr.8 -szynka 1 klasa 5 kg /krojona w kostkę 1-2 cm następnie rozbite kawałki tłuczkiem do schabowych -karkówka 2 kg/ 13 mm -boczek 2 kg/ 13 mm -mięso z golonki 1 kg 2,5 mm dwa razy PRZYPRAWY -peklo sól 19 g/kg -pieprz czarny grubo mielony 2 g /kg -czosnek świeży dobrej jakości(...)angielskie mielone 0,5 g/kg -gałka muszkatołowa 0,5 g/kg -cukier 1 g/kg -woda 10% -osłonki białkowe fi 65-80 -sznurek wędzarniczy WYKONANIE Kupione mięso tniemy w kostkę szynkę 1-2 cm następnie traktujemy kawałki tłuczkiem. Boczek, karkówkę i golonkę tniemy w 3 cm. Mięso rozkładamy w osobnych pojemnikach zgodnie z grubością rozdrabniania następnie peklujemy zgodnie z gramaturą. Odstawiamy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.