Domowe wędliny są najlepsze! Boczek wieprzowy peklowany upieczony jest ciężkim, ale bardzo pysznym rarytasem, który śmiało można zrobić na większe okazje parę razy do roku. Zrobienie swojskiej wędliny nie jest trudne. Wystarczy poznać podstawowe zasady: odpowiednie proporcje oraz czas i temperatura peklowania. Ja przy ustaleniu ilości soli peklującej bazowałam na przepisie z opakowania. Na ciekawej stronie o wyrobach domowych(...)polecam. Ilość soli peklującej możesz jednak zwiększyć, pamiętając, żeby nie przesadzić. Ten boczek chodził za mną już długo, po raz pierwszy zrobiłam miesiąc temu na swoje urodziny. Kiedyś robiłam szynkę (ale z łopatki), również pyszną. Zasady były w sumie te same. I mam plany na drobiową szynkę oraz pieczony schab... Na samą myśl, ślinianki intensywniej pracują. :) Pieczony boczek bardzo chwalili
Anioszek w kuchniwskazówkami kiedy je przygotować aby ze wszystkim zdążyć! My zaczynamy nasze przygotowania do wielkanocnego śniadania już w piątek. No chyba że chcemy zrobić jakieś wędliny dojrzewające np. schab suszony wieprzowy , albo schab z pończochy , czy schab suszony w piekarniku to dużo wcześniej. W piątkowy wieczór zabieramy się za marynowanie mięsa, które będą tworzyć tzw. zimną płytę. Niektóre mięsa muszą się(...)dużo wcześniej, ale w sobotę trzeba je upiec lub ugotować, dzięki temu do niedzieli zdążą ostygnąć, by łatwiej było je potem kroić. Do zimnej płyty proponuję przygotować: – domową szynkę gotowaną – schab peklowany parzony – Schab ze śliwką – Schab w galarecie – Boczek faszerowany Jako dodatek do mięsa, wędlin czy gotowanych jajek proponuję przygotować Sos tatarski , sos też
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJeśli nabyliśmy akurat większą porcje świeżego mięsa wieprzowego i nie daliśmy rady zjeść, to zróbmy sobie z niego "żelazny zapas" :) Kiedy lodówki nie były tak dostępne jak dziś, takie mięsne zapasy robiła moja babcia, a potem mama. Ja robiłam to rzadko. Postanowiłam jednak wrócić do dawnego sposobu konserwowania.Mięso jest naprawdę smaczne i będzie zawsze łakomym kąskiem na naszym(...)stole :)Składniki : 1 i 1/2 kg np. karczku lub szynki - u mnie mięso z golonki około 1 i 1/2 łyżeczki soli 6 ząbków czosnku pieprz mielony do smaku 2-4 listki laurowe szczypta majeranku, ewentualnie szczypta suszonego lubczyku kilka ziaren jałowca - rozdrobnić Przygotowanie: Mięso umyć i pokroić w sporą kostkę Do dużej miski włożyć dość drobno pokrojone mięso, wsypać
Proste PotrawyJeśli znudziła Was już wieprzowina w postaci szynki w sosie i kotleta schabowego. To polecam Wam przygotowanie mojej wieprzowiny z warzywami w aromatycznym imbirze i sosie worcestershire . Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. To idealna receptura na szybki i smaczny obiad. Przygotowane danie możecie serwować z kaszą kuskus, ryżem lub kaszą jaglaną. Czas przygotowania: 25 min. Porcja(...)osób Koszt przygotowania: 14,00 zł SKŁADNIKI: 200 g mięsa wieprzowego (może być schab) 1/2 czerwonej papryki 2 marchewki 1 czerwona cebula 4 łyżki sosu worcestershire Lea & Perrins 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej oliwa sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Marchewkę obieramy, kroimy w talarki i gotujemy w wodzie przez ok. 4 min. Cebulę kroimy w piórka
kulinarnyJarodzaje: Kiełbasa myśliwska sucha – krucha, przygotowywana z rozdrobnionej wieprzowiny, często z dodatkiem wołowiny, przyprawiana ziarnami jałowca. Wędzona, następnie pieczona i suszona. Jest też bardzo trwała. Kiełbasa tuchowska – wieprzowa z dwudziestoprocentowym dodatkiem wołowiny (dzięki temu jest sucha). Kiełbasa ta jest wędzona w dymie olchowym lub bukowym. Jest wytwarzana w Tuchowie w masarni rodziny Sałdaków. Kiełbasa polska surowa – zrobiona(...)pieprzem, majerankiem, czosnkiem, kminkiem, jałowcem i zielem angielskim. Wędzona w dymie olchowym. Kiełbasa lisiecka – należy wiedzieć, że jest robiona z grubo siekanej wieprzowiny, której aż osiemdziesiąt procent stanowi szynka, doprawiona solą, pieprzem i czosnkiem, wędzona w dymie z drewna owocowego. Oryginalna receptura do przygotowania tej kiełbasy pochodzi z gmin Liszki i Czernichów koło Krakowa, gdzie wyrabia się
ProstePesto.plKawał soczystego, rozpływającego się w ustach mięcha, który wymaga bardzo mało pracy. Wystarczy zamarynować noc przed, podsmażyć, dodać warzyw i zostawić na wolnym ogniu na 2 h. Łopatka wieprzowa potrafi być dość tania (my upolowaliśmy za 9,89 za kg w B.), co prawda jest nieco przerośnięta tłuszczem, ale on w większości stopi się podczas wstępnego smażenia i duszenia (można(...)DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNOWANIE (5 min): ;”> NOC PRZED DUSZENIEM. Jeśli mamy łopatkę która nie jest w dużym okrągłym kawałku, warto uformować ją w formę szynki i obwiązać sznurkiem. My nie mieliśmy, więc wyszły nam 2 kawałki. Do małej miseczki wlewamy olej, dodajemy wszystkie składniki marynaty wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem (nie solimy jej!), mieszamy
Nerds KitchenPyszny i bardzo prosty w przygotowaniu pomysł na obiad. Smaku mięsu dodała marchewka i szczypiorek. Wędzony boczek jeszcze podkręcił aromat, a serowy środek dodał soczystości. Polecam
VioletoweKucharzenieKolejna po szynce , schabie i indyku pieczona wędlina domowa doskonała zarówno na zwykłe kanapki jak i świąteczny stół. Powstała podobnie jak poprzednie - jako produkt uboczny jak zwykle ;) Tym razem z obiadowej produkcji pysznej karkówki w majonezie został kawałek mięsa. Został zagospodarowany na smaczny i zdrowy dodatek do kanapek. Składniki ( na niewielką porcję wędliny): 1/2 kg chudej karkówki 2 łyżki musztardy(...)Dijon sól, pieprz mieszanka przypraw do mięsa wieprzowego majeranek 1 ziele angielskie 1 liść laurowy 1 ząbek czosnku kilka kropli oliwy z oliwek Przygotowanie: Umyte mięso nacieram solą i pieprzem. Po wchłonięciu soli smaruję musztardą wymieszaną ze startym drobno czosnkiem i odrobiną oliwy. Obsypuję dość obficie utartymi w moździerzu na pył majerankiem zielem i listkiem. Odstawiam do lodówki na całą
Kuchnia po mojemuWieprzowina to nie tylko schabowy. Wieprzowina nie musi być nudna.Danie które proponuję, nie jest skomplikowane w wykonaniu, ale bardzo smaczne i zaskakujące przy jedzeniu.B
Pasje JolkiKarkówka w jogurcie z grilla to jedna z moich ulubionych propozycji na mięso z rusztu. Przygotowując ją tym sposobem możecie być pewni, że wyjdzie krucha, soczysta
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sezon grillowy jest pomału się rozpoczyna. Najwyższa pora na parę przepisów na dania z grilla. Dziś będzie to czosnkowa marynata do karkówki. Nie bójcie się czosnku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kurczak i karkówka to chyba najpopularniejsze potrawy z grilla jakie możemy spotkać na większości spotkań. Jednak aby były smaczne, kruche i rozpływające się w ustach musimy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szukając prostego dania na grilla przyszedł mi do głowy pomysł na niezwykle proste danie, ale zarazem niezwykle smaczne. Karkówka w oleju na grilla może wydać się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jeżeli kruchą łopatkę, podamy w aromatycznym czosnkowym sosie, to zwykły posiłek zmieni się w prawdziwą ucztę. składniki dla sześciu osób mięso i marynata 6 ładnie wykrojonych kawałków z łopatki wieprzowej każdy około 200 g 1 cebula sól, pieprz 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki maggi domowego,według tego przepisu 1 łyżka oleju pozostałe składniki 1/2 szklanki mąki do obsmażenia(...)czosnki 3 łyżki masła 2 szklanki bulionu może być z domowej kostki rosołowej 2 łyżki mąki do zasmażki sol, pieprz gałka muszkatołowa sposób przygotowania Z łopatki ( lub szynki) wykrajamy foremne kawałki mięsa. W sporej misce mieszamy ze sobą sól, pieprz, ocet jabłkowy, domowe maggi, oraz cebulę pokrojoną w krążki. Kotlety z łopatki wkładamy do miski
Miód i pieprzpalnika. Od momentu zagotowania się wody czekamy tyle minut ile potrzebują jajka, w zależności od ich wielkości. Nigdy nie gotujemy jajek dłużej niż 10 minut. – Jajka w szynce szwarcwaldzkiej – Śledź po polsku , czyli śledzie solone, jajka na twardo, ogórek kiszony, zielony groszek konserwowy, cebula, majonez i szczypiorek., Poznajcie nasze najlepsze dania z jajek! Jajko sadzone przeważnie ze skwarkami(...)dzieciństwa, które przypadło na okres PRL-u kotletami z jajek i makaronem z jajkiem zajadali się wszyscy. W tamtym okresie mięso było trudno dostępne, były one zamiennikiem mielonego kotleta wieprzowego. Przypominam ten przepis bo te kotlety są naprawdę smaczne i proste w przygotowaniu. Kotlety z jajek Można te kotlety urozmaicić o warzywa i usmażyć Kotlety z jajek i warzyw Makaron
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię