szynka wieprzowa - 2583 przepisów (strona:143/173)

Schab pieczony w cebulowej marynacie 108

łyżki ketchupu łagodnego 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 lyżki sosu sojowego 5-6 ząbków czosnku ok. 1 płaska łyżka soli ok. 1płaska łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mięso umyłam, osuszyłam i wycięłam białe błonki i przerosty tłuszczu. Tak przygotowane mięso natarłam solą i przyprawą do mięsa. Przyprawione mięso przełożyłam do rękawa foliowego(...)wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-miesa-mielonego.html), pieczeń z mięsa mielonego (link do przepisu: karkówka faszerowana pieczarkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/karkowka-faszerowana-pieczarkami.html),  pieczeń z karkówki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-karkowki.html), szynka pieczona z masłem ziołowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/szynka-pieczona-z-masem-zioowym.html), karkówka gotowana w mleku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-gotowna-w-mleku.html), karkówka pieczona w rękawie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-pieczona-w-rekawie.html), karkówka

Waniliowe Improwizacje
Gotowanie w garnku bułgarskim 44

klasyczne danie bułgarskie przygotowywane z mięsa (często jagnięciny), warzyw, ryżu i przypraw. Gotowane w garnku, gyuvetch ma intensywny smak i aromat. Kavarma: Kavarma to potrawa z mięsa (najczęściej wieprzowego) duszonego z warzywami i przyprawami. Gotowana w garnku bułgarskim nabiera głębokiego smaku. Domatnik: To faszerowane pomidory, często z mięsem i ryżem, gotowane w garnku bułgarskim. Charakteryzuje się delikatnym smakiem pomidorów(...)mikrofali przepisy Gotowanie w garnku bułgarskim Czarna fasola gotowanie Stek smażenie Chleb pieczenie Smażenie na papierze do pieczenia Cieciorka gotowanie Gotowanie gołąbków Biszkopt pieczenie Smażenie na smalcu Fasola gotowanie Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto francuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung gotowanie Dania

Podstawy Gotowania
Warstwowa sałatka z wieprzowiną 125

kapusty pekińskiej 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 cebula kilka ogórków konserwowych ok. 700g schabu wieprzowego kilka łyżek majonezu kilka łyżek ketchupu pikantnego ok. 1,5 łyżki przyprawy do mięsa wieprzowego 2-3 ząbki czosnku kilka łyżek oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Schab umyłam, osuszyłam, obkroiłam wszystkie białe błonki i pokroiłam w plastry o grubości ok. 1-1,5cm. Każdy(...)wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/saatka-brokuowa.html), sałatkę hawajską (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/saatka-hawajska.html), sałatkę chińską (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/saatka-chinska.html), sałatkę z makaronem z zupek chińskich (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/saatka-z-zupek-chinskich.html), sałatkę makaronową z szynką konserwową i żółtym serem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/saatka-makaronowa-z-szynka.html) i inne. SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Polędwica a’la Wellington 122

W Anglii uznawane to danie jest za wykwintne. Super nadaje się jako danie popisowe na imprezach lub na świątecznym stole. Przygotowanie pieczarek – pieczarki umyć i

Kuchnia Pokoleń
Co zrobić na wielkanocny obiad? Pomysły na niedzielę i poniedziałek 57

myślą o młodszych), krem z białych warzyw, pieczoną kaczkę, polędwiczki wieprzowe z chrzanową nutą. To nie wszystko! Polecam też pozostałe przepisy, które świetnie pasują jako obiad na Wielkanoc i Poniedziałek Wielkanocny: polędwiczka wieprzowa pieczona w rękawie z boczkiem , indyk po cygańsku , żeberka w sosie miodowym , schabowe z curry , polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym , filety z kurczaka w cieście naleśnikowym , krem(...)planowania obiadowego menu. Sprawdź mój przepis na polędwiczki z sosem chrzanowym i zaskocz gości niebanalnym wykorzystaniem tego tradycyjnego świątecznego dodatku. Składniki na polędwiczki z chrzanową nutą: 500 g polędwicy wieprzowej 200 ml wody 100 ml śmietany 30% 3 łyżki tartego chrzanu 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka oregano ½ łyżeczki soli

Rozdomowiona
polędwica po węgiersku czyli wędlina z piekarnika 138

polędwica długo pieczona Wieprzowy schab, oraz wykonane z niego wyroby, to wysoce cenione w naszych domach artykuły. Dzisiaj chciałbym zaprezentować sposób,  przygotowania kawałka schabu, poprzez długotrwałe pieczenie go w niskiej temperaturze. Taka temperatura pieczenia, w sumie niewiele się różni od temperatury panującej w wędzarni, podczas wędzenia mięsa ciepłym dymem. W wędzarni oprócz temperatury, to dym daje mięsiwu końcowy efekt(...)lodówce na 24 godziny).  Następnego dnia wyjmujemy schab z marynaty, osuszamy go za pomocą papierowego ręcznika i obwiązujemy sznurkiem ( dokładnie tak samo, jak to robimy z baleronami czy szynkami). Ostrym nożem siekamy papryczki i suszone pomidory, a następnie mieszamy je z pieprzem bałkańskim i całość wcieramy w schab. Teraz mięso układamy na ruszcie ( zapewni mu to dostęp powietrza

Miód i pieprz
POLĘDWICA DŁUGODOJRZEWAJĄCA 160

Polędwica długodojrzewająca to surowa, suszona wędlina, przygotowana na wzór włoskiej szynki Prosciutto czy hiszpańskiej szynki Serrano. Rożnica w wykonaniu jest taka, że ta nasza domowa wędlina nie musi leżeć miesiącami - wystarczy tylko 7 dni i jest gotowa do spożycia. Taka domowa wędlina jest dużo tańsza od tych sklepowych i z czystym sumieniem mogę też stwierdzić, że dużo lepsza. Bez konserwantów(...)prostu spleśnieje. Ale efekt przeszedł moje najmniejsze oczekiwania! Polędwiczka zachwyciła mnie zarówno smakiem, jak i wyglądem. Dlatego nie ma się czego obawiać - działajcie! Składniki: ok. 1 kg polędwicy wieprzowej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soli 1 łyżka majeranku 1 łyżka papryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej pończocha lub gaza Wykonanie:  Polędwicę myjemy, dokładnie osuszamy papierowy ręcznikiem

Kuchnia MagdaLeny
POLĘDWICA DŁUGODOJRZEWAJĄCA 160

Polędwica długodojrzewająca to surowa, suszona wędlina, przygotowana na wzór włoskiej szynki Prosciutto czy hiszpańskiej szynki Serrano. Rożnica w wykonaniu jest taka, że ta nasza domowa wędlina nie musi leżeć miesiącami - wystarczy tylko 7 dni i jest gotowa do spożycia. Taka domowa wędlina jest dużo tańsza od tych sklepowych i z czystym sumieniem mogę też stwierdzić, że dużo lepsza. Bez konserwantów(...)prostu spleśnieje. Ale efekt przeszedł moje najmniejsze oczekiwania! Polędwiczka zachwyciła mnie zarówno smakiem, jak i wyglądem. Dlatego nie ma się czego obawiać - działajcie! Składniki: ok. 1 kg polędwicy wieprzowej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soli 1 łyżka majeranku 1 łyżka papryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej pończocha lub gaza Wykonanie:  Polędwicę myjemy, dokładnie osuszamy papierowy ręcznikiem

Kuchnia MagdaLeny
Pieczeń rzymska – przepis 78

obiadu jak również na zimno do kanapek, bardzo często gości na Wigilijnym stole. Do poniższego przepisu używam żaroodpornej szklanej keksówki o wymiarach 25x11x7cm Pieczeń rzymska – przepis Składniki: 1kg karczku wieprzowego 1 cebula 4 jajka ugotowane na twardo 1 jajko 1 kajzerka Mleko – ½ szklanki 2 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżka suszonego majeranku ½ filiżanki posiekanej natki pietruszki 1 płaska(...)zimno do kanapek. Smacznego. Pieczeń rzymska – przepis Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Pieczona karkówka – przepis Kkanpunggi – pikantny smażony kurczak po koreańsku Sałatka z szynką szwarcwaldzką i serem pleśniowym – przepis Sałatka meksykańska – sprawdzony przepis Artykuł Pieczeń rzymska – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Przepisy na Sylwestra - kulinarne inspiracje 280

sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Przekąski Pasta z bobu z białym serem Pasta łososiowa z kaparami Guacamole, pasta z awokado Pasta z łososia Wrapy z szynką Pasta z tuńczykiem i oliwkami Zimne nóżki Smalec do chleba Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta rybna(...)domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki w winie i żurawinie Królik w białym winie i czosnku Polędwiczki wieprzowe sous-vide Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos

Kulinarne przygody Gatity
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pieczona w pomidorowym sosie. 108

pokrojoną drobniutko paprykę. Przeważnie posypuję ja po wierzchu tartym serem i zapiekam, ale nie jest to konieczne. Polecam :) Składniki - 2 duże cukinie - 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe z łopatki ) - 100 gram ryżu - 1 jajko -  0,5 szklanki bulionu lub rosołu - 100 ml passaty pomidorowej -  50 gram sera żółtego - 2 ząbki czosnku - natka pietruszki - kminek mielony(...)sosem. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich propozycji na wykorzystanie cukinii : Cukinia po szwedzku. Smaczna sałatka na zimę. Pasztet z cukini. Świetny na zimno i na ciepło :) Cukinia faszerowana szynką, pieczarkami i serem.  Leczo cukiniowo-paprykowe z dodatkami. Piersi z kurczaka duszone z cukinią, papryką i pomidorami. Zupa krem z cukinii. Smaczna, szybka, pożywna. Marchewka duszona z cukinią. Smaczna

Kuchnia z widokiem na ogród
Jak powstała kiełbasa swojska 132

lektury. Podczas wizyty w Zakładach przetwórstwa Mięsnego Taurus miałam możliwość prześledzenia przebiegu procesu powstawania kiełbasy swojskiej pilzneńskiej, która należy do produktów premium. „ Wyroby swojskie produkowane są z mięsa wieprzowego ze świń hodowanych w małych gospodarstwach wiejskich w okolicach Pilzna. Technologia produkcji wyrobów swojskich oparta jest na recepturach wywodzących się z lokalnych tradycji masarskich, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Do produkcji(...)Finest - to najwyższy poziom w hierarchii marek własnych. Jest to marka premium, do której produkty kwalifikują się poprzez wyjątkową recepturę, miejsce pochodzenia, lub technologię wytwarzania. W Tesco można kupić szynkę swojską, polędwicę swojską oraz boczek swojski pilzneński. Wyroby swojskie pilzneńskie zostały wpisane na Krajową Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Za kiełbasę swojską w 2011 roku Taurus otrzymał

królestwo garów
Kiełbasa „Tuchowska” , wędzona, podsuszana 167

height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ostatnio pokusiłam się o zakup całej świnki , połowa poszła do zamrażarki , a druga na wędlinki , szynki itp . Po kolei , będę zamieszczać wyroby , wraz z postępem dojrzewania , po wędzeniu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 3 kg łopatki wieprzowej 1 kg wołowiny gulaszowe j lub szpondru 1 kg twardej słoniny 1 główka czosnku sól peklowa 250 g 2 łyżki pieprzu mielonego – czubate 1 łyżka cukru pudru-płaska

Ogrodnik w podróży
Pierogi z mięsem – przepis 98

mięsem Ciasto na pierogi 350 g mąki pszennej 1 jajko 125 ml letniej wody sól Farsz do pierogów 400 g upieczonej cielęciny 1 cebula 100 g tłuszczu od szynki lub słoniny 3 łyżki sosu z pieczenia cielęciny 3 łyżki tartej bułki sól, pieprz Przepis na pierogi z mięsem Zacznijmy farszu na pierogi Tłuszcz lub słoninę opłucz, posiekaj i wrzuć(...)pierogi zawiera farsz z gotowanego mięsa, najczęściej wołowego. Na farsz świetnie nadaje się także mięso gotowane w rosole ( przepis na rosół z kury ) lub gotowane mięso z kaczki. Mięso wieprzowe także ma swoich zwolenników. Jest jednak stosunkowo tłuste i przygotowany z niego farsz na pierogi ma charakterystyczny posmak, który nie każdemu przypadnie do gustu. Artykuł Pierogi z mięsem – przepis

Przesmacznie