rozpuścić i ostudzić, wlać do ciasta, wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, może być nieco lepkie.Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na trzy równe części. Pierwszą rozwałkować na koło o średnicy około 25 cm. Przekroić na 8 trójkątów (jak pizzę). Przy podstawie każdego trójkąta nakładać łyżeczkę powideł(...)tylko takie kiepskie początki. Mam już przygotowaną recenzję (czy też raczej moją opinię na temat) naprawdę świetnej książki, upiekłam też serniczki, które podbiły nasze serca. Jutro (mam nadzieję, że dam radę) mam zamiar poeksperymentować, i jeśli mi się uda powiem Wam, co zrobić z białkami, które zostają od rogalików. Plany są ambitne, mam nadzieję, że realizacja pójdzie gładko
Pożeraczka, czyli raz adobrzestudiowały desery chińskie, po czym postanowiły je spolszczyć i odchudzić, aby brzuchy domowników wytrzymały. Chodziły za nami pączki, ale wizja smażonej pyszności musiała skłonić nas do głębszych refleksji na dany temat. Postawiłyśmy, więc na pączki pieczone, ale... teraz ponieważ nie mogłyśmy się zdecydować, czy uderzyć w stronę tradycji (mocno nadzianej), czy w stronę serowych oponek - zaczęłyśmy kombinować(...)tylko cukier się rozpuści, natychmiast ściągamy z gazu aby się nie przypaliło. Mieszamy, tworząc sezamki (swoją drogą o niebo lepsze niż te 'sklepowe'). Na patelnie dokładamy marmoladę i szybko mieszamy.Gotowe./pieczenie:Piekarnik nagrzany do 165 stopni, góra - dół, termoobieg. około 10-15 minut.- Cały proces wykonania uwieczniony jest na zdjęciach :)))/pseudo lukier:odrobina wody ugotowana z cukrem trzcinowym i małą
Wypisz Wymalujprzygotowanie samodzielne chleba, ta propozycja jest doskonała na początek. Udaje się zawsze. Od chwili decyzji o wypieku do wyjęcia gorącego chleb z piekarnika mija ok. 80 minut. To naprawdę szybko! Przygotować należy: - 700 g mąki pszennej najlepiej chlebowej - 700 g ciepłej wody - ok. 60-70 g świeżych drożdży - łyżeczka cukru - łyżka soli - 60 g płatków owsianych - 150 g różnych ziaren(...)rozprowadzam rozdrobnione drożdże i mieszam z cukrem. Najczęściej mieszam drewnianą łyżką, krótko, do rozprowadzenia drożdży. Wg oryginalnego przepisu z przepisnachleb.pl ten chleb ma 70 g drożdży. Mnie zdarza się dać do niego mniej, nawet 50 g i też świetnie się udawał. Tam ten chleb jest wyłącznie z siemieniem lnianym. My mieszamy różne ziarna, z samym siemieniem też sprawdzaliśmy. Następnie
I tu będę miała takie teCześć :) Przygotowaliśmy dla was coś na drugie śniadanie lub szybki lunch :) Co powiecie na sałatkę z grzankami ? Dzisiaj w klimacie bałkańsko-włoskim :) z włoskimi grzankami. Sałatka z rukoli z grzankami. (2 osoby) Składniki sałatki : 1/2 opakowania rukoli 1 duży pomidor 1 mała cebula czerwona 1 duża łyżka kukurydzy konserwowej zielone oliwki kiełki rzodkiewki ser twarogowy na styl bałkański (kupujemy(...)drobną kostkę ser bałkański. Polewamy oliwą oraz doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Soli nie dodajemy, ponieważ ser bałkański jest słony. Możecie dodać drobno posiekaną papryczkę chili, jeśli lubicie ostrzejsze dania. My dla ozdoby utarliśmy na wierzch kozi ser twardy. Gotowe :) Grzanki z pomidorami : Z bułki wrocławskiej odkrawamy 4 duże i dość grube kromki. Lekko smarujemy masłem i nakładamy
vegetanieorganizmu. W dorosłym życiu, gdy wkoło jest prawdziwe zatrzęsienie leków i tabletek na wszystko (ból, sen, nastrój, rozbudzenie, stres, miłość,...) staram się nie popaść w szał i nie dać wciągnąć w wir reklam, które atakują zewsząd i praktykuję tą metodę nadal :) Jednak gdy już COŚ mnie dopadnie i stara się rozłożyć na łopatki, atakuję! Jak przystało na fighterkę ;) Pierwszym(...)malin rozgrzewająca herbatka 2. Grzane piwo to kolejne pyszne lekarstwo, po przyjęciu którego jesteśmy rozgrzani i spoceni do granic przyzwoitości. Oczywiście pod warunkiem, że wypijemy je tak szybko jak to będzie możliwe, przed wystygnięciem boskiego napoju. Wykonanie: Piwo przelewamy do rondelka, gotujemy na małym ogniu stale pilnując i nie doprowadzając do zagotowania! Możemy dodać goździki, świeży korzeń imbiru, miód
Taste Of My DaySzybka przekąska lub naprawdę dobry dodatek do mięs DYNIA.Właśnie zrobiłam i zjadłam, i całą odpowiedzialnością polecam!przekąska dla jednej osobyszykujemy:- Dynia- mała cebula- ząbek czosnku- łyżeczka tymianku- szczypta soli- dwie łyżki wody- dwie łyżeczki masła200-300 gram dyni, obranej i oczyszczonej kroimy w kostkę.Małą cebulkę i ząbek czosnkudrobno siekamy .Rozgrzewamy 2 łyżeczki masła,dodajemy cebulkę z czosnkiem(...)kostkę i smażymy 5 minut,po czym podlewamy 2 łyżkami wody i dusimykolejne 2 do 5 minut, aż dynia będzie lekko miękka.Podajemy solo jako dodatek do dania głównego.Pamiętajmy,że dynia nie wciąga żadnych szkodliwych nawozów, co czyni ją dużą konkurencją dla innych warzyw. Ma bardzo dobre działanie na pracę jelit. SMACZNEGO
Pasje JolkiDzień dobry, Dziś zapraszam Was na szybki obiad we włoskich stylu! Lubimy takie obiady - nieskomplikowane, ale zawsze przepyszne (bo połączenie makaronu, pomidorów i parmezanu zawsze takie jest!).Moja dzisiejsza propozycja to penne z klopsikami, które zrobiłam z surowej kiełbasy. Ot taki sprytny patent, który zapożyczyłam od telewizyjnych szefów kuchni (bodajże od Nigelli). Mięso w kiełbasie jest już dobrze doprawione, odpowiednio(...)zawita jeszcze wiele cukiniowych przepisów (mój Mąż za nią przepada, w przeciwieństwie do bakłażana). Gotowy makaron posypujemy furą startego parmezanu i zajadamy:) Buon appetito! P.s. Do przygotowania tego dania wykorzystałam produkty (jedne z ostatnich :)) otrzymane do przetestowania od firmy IndexFood, dlatego post oznaczyłam jako wpis sponsorowany. Penne z cukinią i kiełbasą przepis własnyna 4-5 porcjiczas przygotowania
Chilli Czosnek i Oliwawłaściwości oczyszczające, jej włókna zawierają intybinę, gorzką substancję, która doskonale wspomaga proces trawienia i prawidłowe funkcjonowanie jelit. Zawiera dużo wapnia, fosforu, potasu oraz witaminy A, B1 i B2. Danie świetnie nadaje się na surówkę lub przystawkę. Jak dla mnie idealne na wiosenny lub poświąteczny detoks. Pomysł zaczerpnęłam z książki “La cucina del buon gusto”. Czerwona surówka(...)sól/pieprz ocet balsamiczny olej ¼ łyżeczki musztardy(opcjonalnie) Surowe buraki myjemy, gotujemy w łupinkach i kroimy na cienkie paseczki. Te już ugotowane, tylko kroimy. Sałaty kroimy na cienkie paski, szybko płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy w wirówce. Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście i kroimy w paseczki. Sałaty fantazyjnie układamy na talerzach. Przygotowujemy sos vinaigrette: do słoiczka wlewamy ocet balsamiczny
Mia Cucina Sofietaschłodzona 25g smalcu - twardy i schłodzony 1 mały proszek do pieczenia (15g) 1 mały cukier wanilinowy (16g) 125g cukru 4 żółtka - duże jaja, jeśli jajka są małe należy dać 5 3-4 łyżki gęstej śmietany 18% - jeśli śmietana jest za rzadka można ją zagęścić kwaskiem cytrynowym PIANA: 4 białka - do ubicia na pianę szczypta soli bułka tarta(...)Składniki siekać szerokim nożem - aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem - aż się dobrze rozdrobnią. Dodać żółtka i śmietanę. Posiekać jeszcze nożem do wymieszania i następnie szybko zagnieść. Ciasto uformować w walec, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godz.- na koniec chłodzenia przenieść ciasto na ok. 5-10 min. do zamrażarki, będzie się wtedy
Grunt to przepis!Mięso perliczki jest delikatne i chude, a zarazem aromatyczne i raczej łatwe w obróbce. Jakże przy tym inne w smaku od popularnego kurczaka. Jednym z naturalnych
Kulinarna Pokusanazwy:) Dlatego ser a’la koryciński. Jaki jest to ser w smaku? Ser ma wyraźny, lekko kwaskowy smak, podobny nieco do bundza. Jeśli i tego produktu nie było dane Wam spróbować, to coś pomiędzy serem białym a żółtym. Pierwszy raz za wyrób sera wzięłam się jakieś lata temu przez naszego weterynarza. Pewnego dnia zgadaliśmy się o zdrowym jedzeniu(...)lokalne bazarki jak i mlekomaty. Jeśli jednak takowych też nie macie, może być mleko butelkowane, tzw. świeże. Szukajmy mleka najlepiej pasteryzowanego w niskiej temperaturze. Jeśli poczytacie trochę etykietki, to szybko załapiecie o co chodzi. Sera nie otrzymamy z mleka UHT. Ważnym elementem wyrobu sera jest tzw. skrzep (brrr, co za nazwa). Jest to forma, w jaką przemieni się mleko
Mieszam w GarnkuWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc pora na kolejny wielkanocny przepis – Chleb do żurku. Jednym z obowiązkowych dań wielkanocnych w naszym domu jest żurek. Od kilku już lat podajemy go w chlebowych „miskach”. Podam więc Wam przepis na domowy chleb do żurku, gdyż przepisy na zakwas do żurku i na żurek na zakwasie jest już dawno na blogu(...)wyjaśnię, co zrobić aby kupiony w piekarni chleb do żurku nie przemókł podczas konsumpcji. Do jednego i drugiego wydrążonego bochenka nie można od razu wlewać gorącej zupy, gdyż szybko namoknie i jego zawartość może wypłynąć na świąteczny stół, a tego przecież nie chcemy, trzeba więc środki chlebów jakoś zabezpieczyć, a jak to napiszę poniżej! Jak samemu upiec wielkanocny chleb
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięinformacji zawartych w opisie produktu zastosowana powłoka ceramiczna pozwala na zdrowe przyrządzanie dań - nie wydziela w procesie smażenia szkodliwych substancji (jak to jest w przypadku patelni teflonowych wg najnowszych badań). Jako, że nie prowadzę w domu laboratorium - nie wiem ile z tego jest prawdą, a ile marketingiem - wiem natomiast, że jajecznica miała fajną, "nierozmemłaną" strukturę - lepszą niż uzyskiwaliśmy(...)pozytywne cechy użytkowania - potwierdzam z pełną świadomością. Na chwilę obecną bardzo pozytywnie i wysoko oceniam ten produkt - tak samo jak współpracę ze sklepem Rossi. Zamówiony sprzęt jest dostarczany szybko, terminowo, słownie. A wystarczy wejść na stronkę , żeby się przekonać o bogactwie asortymentu. Polecam. Za jakiś czas napiszę jak to z tą trwałością patelni Moneta
Kuchnia po mojemuostateczne pożegnanie zimowej/zimnej aury. Sycąca i bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki: olej 1-2 cebule 2-3 ząbki czosnku 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka pomidorów 1 ostra papryczka lub papryka w proszku oregano sól, pieprz Drobno pokrój cebule, czosnek, ostrą papryczkę i podsmaż na oleju. Dodaj fasolę, pomidory, przyprawy i około 0,7 l wody (lub trochę(...)Wzięłam z warzywami - idealne, warzywa chrupiące ale nie za miękkie, tofu z chrupiącą skórką, dobrze podsmażone. Do tego surówka z marchewki i standardowo z tym daniem - miseczka ryżu gotowanego na parze (do każdego dania są również podawane 2 sosy: łagodny i ostry). W tle muzyka wietnamska. W końcu restauracja, w której jest dość dużo opcji bezmięsnych
Qlinarnie i Qlinarnie