Sushi to wspaniałe danie kuchni japońskiej. Jest wytworne i eleganckie, ale jednocześnie idealnie nadaje się na przekąskę. Rodzajów i odmian tych ryżowych krążków (choć nie tylko) jest całe mnóstwo, a my możemy być kreatywni i dodawać do nich ulubione składniki. Ja nie zdecydowałam się na sushi z surową rybą, pozostałam przy bardziej tradycyjnych dodatkach jak wędzony łosoś i paluszki(...)krabowe oraz różne warzywa. Przygotowanie sushi jest nieco pracochłonne, ale gdy dojdzie się do wprawy ich rolowanie idzie dość szybko. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie i wystudzenie ryżu. Mojemu K. tak zasmakowało sushi, że teraz dopomina się o nie co weekend ;) Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu ;) W przygotowywaniu sushi trzeba dojść do wprawy i nie przejmujcie się
Codzienne Gotowaniemoże też być grana padano) oliwa z oliwek 500 g krótkiego makaronu sól świeżo mielony pieprz pół płaskiej łyżeczki cukru (opcjonalnie, nie było w oryginalnym przepisie) Teraz działamy bardzo szybko: Nastawiamy makaron do gotowania. Pomidory polewamy wrzątkiem i obieramy je ze skórki. Wykrawamy gniazda nasienne. Kroimy na kawałki, usuwanie pestek nie jest konieczne. Umieszczamy w wysokim naczyniu. Dodajemy listki bazylii(...)makaron umieszczamy w głębokiej misie, polewamy sosem, posypujemy pieprzem, dekorujemy bazylią i od razu podajemy. To jeden z tych arcyprostych przepisów, gdzięki którym kuchnia włoska jest taka genialna :) Koniecznie dajcie znać jak wrażenia. Smacznego! Paulina Przepis pochodzi z ksiązki „ Dziennik Toskański ” autorstwa Tessy Capponi Borawskiej. Wpis dodaję do akcji: Artykuł Toskański makaron z sosem pomidorowym pochodzi z serwisu
PatchworkWszyscy robią jajka sadzone w papryce, dlaczego więc ja ich dotąd nie robiłam? Pewnie dlatego, że wstając codziennie o piątej rano nie mam czasu na wymyślne
Kuchenne zapiski EdytySerwus kochani. Korzystając z wolnego dnia jakim jest sobota chciałybyśmy poczęstować Was ekspresową i pyszną sałatką. Czasami w weekend zdarza się, że u progu naszych drzwi
Symfonia Smakówcały smak i aromat zamknąć w środku. Do przygotowania steku potrzebujemy: kawałek wybranej sztuki mięsa dobrą oliwę, sól pieprz dobrą patelnię 1 łyżeczka masła Zanim zaczniemy przygotowywać danie, powinniśmy wyjąc mięso z lodówki i potrzymać przynajmniej 1 godzinę w pokojowej temperaturze. Mięso na stek nie może być tłuste, a kawałek , który będziemy smażyć powinien ważyć(...)twarde ( nie wiem , nie próbowałam, ale tak piszą znawcy) Wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnie, nie dajemy już oliwy. Duża temperatura jest bardzo ważna, ponieważ chodzi o to, by szybko zamknąć mięso. Wtedy sok i aromat zostanie w środku. Smażymy ok 2 min z jednej strony, przewracamy na drugą i smażymy również dwie minuty. Mięso może się trochę podpalić
W kuchennym oknie EwyŁosoś pieczony z paprykowo-serową kruszonką i warzywami Dzisiaj danie, które jest sprzymierzeńcem zdrowego serca i smukłej talii. Łosoś pieczony z warzywami. Bardzo prosto i bardzo smacznie. Sukces tkwi tu w prostocie. Łososia nie trzeba specjalnie marynować, ani przyprawiać. Wystarczy oprószyć solą i pieprzem. Resztę smaku wydobywa z niego serek paprykowy. Od góry podpieczony, a pod spodem kremowy. Ryba(...)pozostaje soczysta, a warzywa chrupiące. Jeżeli mam czas zostawiam na chwilę warzywa w oleju, ale zazwyczaj trwa to tylko do czasu nagrzania piekarnika. Polecam na szybki, zdrowy i smaczny posiłek. Składniki dla 4 osób: 4 filety z łososia (po ok.170g) 1 opakowanie serka kremowego grillowana papryka i oliwki - Tapas 4 łyżki bułki tartej sół i pieprz do smaku 1 łyżka
Pełny talerzupiekłabym ciastka czekoladowe z chilli, którymi zdobyłam serce C., a których jakimś dziwnym sposobem ciągle na blogu brakuje), a trzeba było zrobić obiad, stwierdziłam, że właśnie w tym daniu przemycę diabelską papryczkę. Miałam bataty, które kupiłam w bardzo przystępnej cenie, marchewki i masło orzechowe, które do zamierzonej zupy specjalnie sama ukręciłam (bo w sklepie niespodziewanie wyszło... Jeden jedyny(...)chilli, i wyszła zupa idealna - słodko-ostra, z lekką orzechową nutą i cudownie kremową konsystencją. Nada się na każdy chłodniejszy dzień, gdy potrzebne Wam będzie coś rozgrzewającego, prostego i szybkiego. Idealna do jedzenia pod kocem, najlepiej w miłym towarzystwie (ale i bez niego smakuje doskonale). Polecam! Krem z batatów z masłem orzechowym i chilli Składniki: (na 2-3 porcje
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSzybciej się już chyba nie da :) Utrzeć składniki, na wierzch ułożyć rabarbar i po zawodach :) Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1/3 szklanka śmietany 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łodygi rabarbaru Wszystkie wymienione składniki przekładamy do malaksera i miksujemy Nastawiamy piecyk na 180 stopni Rabarbar myjemy i kroimy w plasterki Zmiksowane składniki przekładamy(...)blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką Na wierzch układamy pokrojony w plasterki rabarbar Pieczemy ok. 45 minut Wierzch można posypać cukrem pudrem. Szybko? No szybko! I naprawdę pysznie. Smacznego :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKolejne ciasto w kategorii ciast bez pieczenia. Proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Obawiałam się, że ciasto może być zbyt mdłe i dlatego dodałam likier amaretto
coolinarnastrefa.blogspot.comFaworki, chrust, chruściki - kruche, złociste ciasteczka w kształcie kokardki posypane cukrem pudrem. Sa pracochłonne, ale warto poświęcić trochę czasu, a później jeść, jeść, jeść...Składniki
Salonik smakówRacuszków tu dawno nie było , więc pora narobić ;)Bo jak wiecie naleśniki , racuchy , pancakes to to , co uwielbiam jeść najbardziej i tak na prawdę mogłabym jeść
Ostra na SłodkoDziś podrzucę przepis na szybkie, wręcz ekspresowe ciastka z musli, które można zrobić nawet jak się ma...gorączkę jak ja. Super do kawy i do podgryzania, w domu lub na wynos. Mają zwartą strukturę, nie kruszą się.Składniki-125 g miękkiego masła-150 g cukru-1 jajko-pół łyżeczki aromatu waniliowego-175 g maki-pół łyżeczki proszku do pieczenia-szczypta(...)soli-pół szklanki lub tyle ile chcesz musli Sante z owocami tropikalnymi, ważne aby były te owoce bo one dadzą ciekawy smak całościNagrzej piekarnik do 190 stopni i przygotuj dwie blachy, które musisz wyłożyć papierem do pieczenia. Masło oraz cukier utrzyj na jasnopastelową puszystą masę.Następnie dodaj jajko i wanilię. Mieszaj.Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli
Z Kuchni Do Kuchniwiadomo mielone są dobre i czasem to jedyny sposob by dziecku dać mięska mielonego. Ale głównym problemem w mielonych zawsze był fakt, że dziecko sobie chomikowało mięsko na kilka godzin na policzku, bo mięso było żylaste lub trudne do pogryzienia. Podglądnęłam przepis u mojej włoskiej znajomej Francesca, która ma dwójkę dzieci, tych z rodzaju naszego Tadka Niejadka. Mielone są podobne(...)naszych, ale skład mają inny. Nie są smażone- jak te moje dzisiaj- ale gotowane jako kulki w salsie pomidorowej. Ja je usmażyłam, bo chciałam na szybko. Ilość składników zależy od naszych preferencji smakowych i ilości osób -mięso- szynka -piersi z kurczaka -bułka tarta -parmezan tarty -czosnek -natka pietruszki i selera -sół, pieprz -jaja Mięso z szynki mielimy w domu, dodajemy
Z Kuchni Do Kuchnisieci nie znalazłam takiego przepisu, więc nie mogę podać linka, nie mam też pewności kto jest autorem tego dania... Najważniejsze jednak jest to, że przepis jest rewelacyjny ! Bardzo pozytywnie mnie zaskoczył swoim smakiem, tylko zamiast skwarek dałam nieco chudszą szynkę. Myślę, że z boczkiem też byłaby pyszna ! Doskonała zarówno na ciepło, jak i później na zimno. Tarta(...)dyni 1 cebula 100 g szynki 50 g ryżu 2 jajka sól pieprz gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki domowej warzywnej pasty bulionowej olej do smażenia Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, przykrywamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki. Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę szynkę i smażymy przez
Kulinarne przygody Gatitybędzie hip hop. A on siada i zaczyna śpiewać tak, że zamieram i każę mężowi dać głośniej. I jeszcze głośniej. Wtedy do mnie dociera, że jakiś czas temu koleżanka dała mi płytę. Powiedziała: posłuchaj jak on śpiewa. Włączyłam, ok, przyjemne do ucha. Płytę oddałam. A to on właśnie. W dresie i baseballówce na głowie. Gdyby na scenę wyszedł Krzysztof Antkowiak(...)artystyczna nieoczywistość sprawiły, że od poniedziałku w drodze do pracy i z powrotem, słucham tylko Korteza :) To tak słowem wstępu ;) Teraz będzie już krótko i treściwie. Sprong rolls, czyli szybka przekąska, idealna również na stół dla gości. Trzeba jednak lubić surowe warzywa, żeby zjeść ją z przyjemnością. Dawno, dawno temu robiłam sajgonki, pamiętam, że umordowałam się wtedy strasznie z zawijaniem
bistro mamaspodziewałam się też, że blog pomoże mi spełniać dalsze marzenia! Ostatnio udało mi się wygrać pewien konkurs , organizowany dla blogerów przez stronę Pokochaj Olej Rzepakowy. Należało stworzyć danie z rodzimych składników z użyciem oleju rzepakowego - wygrał m.in. mój przepis na kurczaka - smaki polskiego lata . I mimo, że najwspanialszy KitchenAid jest już u mnie w domu, ja ciągle(...)roboty! Na pierwszy ogień poszło ciasto drożdżowe. Co do rogalików, są pyszne! Robiłam je praktycznie dzień po dniu, bo w takim tempie zniknęły! Mięciutkie i puchate w środku, szybkie i bezproblemowe, idealne z masełkiem - wspaniale będą pasowały zarówno do dżemów, jak i do wędlin czy serów. Składniki: 12 sztuk 550 g mąki pszennej typ 650, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka
Plate of Joysatysfakcję. Jedni robią to, bo lubią, jest to dla nich forma relaksu czy też odskoczni od codziennych obowiązków, inni piszą, bo chcą podzielić się z innymi cenną radą, bądź szybki i łatwy sposób wspomóc ich w nabyciu nowych umiejętności. Jeszcze inni traktują blogowanie jako pracę, a to według mnie wyjątkowo atrakcyjna forma zarobku. Bloger najczęściej zadaje dużo pytań, jest(...)smartfon. Bloger obserwuje, zapisuje, fotografuje, a potem pisze i publikuje. Publikuje z myślą, że choć najbliższe grono znajomych kliknie w link i przeczyta o tym, co dla blogera w danej chwili jest obecnie rzeczą priorytetową. A jeśli jego tekst pójdzie w świat satysfakcja gwarantowana. Jedni „lajkują”, inni udostępniają, niektórzy nawet komentują, ale są i tacy, którzy „hejtują”, czyli krytykują
Sajkofanka smakuSpaghetti – charakterystyczna włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę. Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino). Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej(...)Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu). Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą. Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko
Luźna Kuchniatwaróg wiaderko bezsmakowy 90 dag, cukier 4 łyżki, herbatniki kokosowe 14 sztuk, biszkopty okrągłe 10 sztuk, maliny do sernika 14 sztuk, maliny do dekoracji przygotowanie pysznego deseru było bardzo szybkie i sprawne dzięki blenderowi, który dostałam do testowania "kliknij i ZOBACZ-blender HR1677/90" maliny mrożone zalać 1 szklanką wrzącej wody, w 1 szklance gorącej wody rozpuścić galaretkę malinową i wlać(...)stężenia ser z wiaderka przełożyć do wyższego pojemnika, galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, wlać do sera i pałką blendera zmiksować z 1 minutę na galaretkę malinową dać herbatniki kokosowe z czekoladą, dać połowę masy serowej, na wierzch herbatniki kokosowe i maliny dać resztę masy serowej i dać biszkopty lekko je wciskając do sera schować do lodówki najlepiej
W Mojej Kuchni LubięJakiś czas temu mój zakwas dokonał swojego żywota i przez krótki czas zawiesiłam wyrób domowego pieczywa. Dość szybko jednak doszłam do wniosku, że długo tak nie wytrzymam, bo nadmuchane powietrzem kajzerki zaczęły mi stawać w gardle, a żytnie chleby w piekarniach przypominały, ile jeszcze receptur jest jeszcze do wypróbowania. Nie pozostało mi nic innego jak ponownie zrobić zakwas (robienie zakwasu(...)chleb z dynią podsunęła mi Dorota z bloga ugotujmyto w swoim wpisie. Odsyłam do niej nowicjuszy, ponieważ fajnie pokazuje krok po kroku jak wygląda ciasto na danym etapie przygotowań. Przepis odtworzyłam wiernie z tym wyjątkiem, że nie dodawałam pestek dyni i moje puree z dyni było o wiele bardziej rzadkie, przez co i całe ciasto było rzadkie
W kuchni wieczoremcieplej na ciele i duszy.Moim ulubionym jest krem z marchewki - doprawdy nie wiem, jak to się stało, że jeszcze nie ma go na blogu! Robię go dość często - szybki, łatwy, z dostępnych i niedrogich składników. Tym razem chciałam jednak jakoś go urozmaicić, dlatego zaczęłam szukać inspiracji na znajomych blogach. Na blogu Moje pasje zobaczyłam krem z marchewki(...)czasem trzeba zaryzykować, więc postanowiłam spróbować. Kiedy już kupiłam wszystko okazało się, że moja puszka mleka jest mniejsza, niż w oryginale. Stwierdziłam, że na początek to dobrze - przynajmniej nie dam za dużo. I muszę powiedzieć, że taka ilość akurat mi odpowiada - mleczko kokosowe jest delikatnie wyczuwalne w tle, zostawia na języku posmak kokosa, ale nie dominuje nad marchewką. Kolendra
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSmażona mortadela to u mnie od czasu do czasu szybki obiadek. Jeśli brak mi pomysłu co ugotować i pytam syna, otrzymuję odpowiedź: klopsy jajeczne albo smażona mortadela :) Jak widać nie jest wymagający... Dziś padło na to drugie :)Składniki:mortadelasłodka papryka2 jajkabułka tartaWykonanie jest tak oczywiste, że nie potrzeba pisać, ale żeby stało się za dość:))Mortadekę kroimy(...)plastry, maczamy z obu stron z jajku rozkłóconym ze słodką papryką i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy do zrumienienia na oleju.Podajemy jako danie obiadowe z mizeriązasmażaną marchewką...Ja serwuję jeszcze na kotleciki z mortadeli jajko sadzone i obiad gotowy
Walijskie Pichcenietytuł wskazuje, dziś będzie nieco mało ambitnie, ale za to eksperymentalnie. Robił ktoś z Was kiedyś fixa czy inne danie z torebki dokładnie tak, jak napisali na opakowaniu? Ja nie. Z racji braku pomysłu na obiad postanowiłam pozwolić sobie go narzucić, sprawdzając przy okazji, ile takie badziewko jest warte. W ręce wpadło mi takie oto coś: Dobra chemia(...)usmażonego kurczaka z usmażoną cebulą wlewamy pieczarkowe coś, dodajemy makaron i... ...ktoś tu chyba źle dobrał proporcje, bo na tę ilość składników 200 g makaronu to zdecydowanie za dużo. Da się to wymieszać, a i owszem, ale jak traficie w gotowej potrawie na kurczaka to gratulacje, bo nie jest to łatwa sztuka. W tym miejscu minus dla mistrzów kuchni Knorr.Koniec
Kulinarne zapędy Kokosaryby powinna być poniżej 100 ° C . Dobrze ugotowana nie rozpadnie się. wywaru z gotowania ryb nie wylewaj. Jeśli nie masz co z nim począć w danej chwili, przecedź przez sitko i zamroź - będzie fantastyczną bazą do zrobienia sosu do ryby. Ryby gotuj w wywarze, w otwartym garnku, nie pod ciśnieniem(...)winności, szczyptą soli i świeżym koperkiem. Gotowe! Fantastyczna pasta kanapkowa, w sam raz na Świąteczny Stół :-). Etap I Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania: 5 min Otwieranie Garnka: Szybkie Etap II Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania: 3 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 6 (ok. 50 g na porcję) JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ
Szybko Szybkowardlaczego. To co robią z naszym organizmem to chyba każdemu wiadomo, jednak wielu idzie na łatwiznę i trzyma w szafkach takowe sklepowe kostki. Jeśli chcemy zrobić błyskawiczną zupę lub szybko potrzebujemy dosmaczyć jakąś potrawę proponuję własna kostkę, czy pastę bulionową. Jest bardzo zdrowa, chemii w niej nie ma żadnej, zawsze jest pod ręką i nie trujemy siebie ani naszych najbliższych(...)garnka włożyłam akurat te warzywa, zioła i przyprawy, które najbardziej pasują mi smakowo. Jednak Wy użyjcie warzyw, które najbardziej lubicie w zupach, jeśli nie lubicie dużej ilości ziół to dajcie tyle, ile będzie Wam pasować. Ja dodatkowo dałam łyżkę sproszkowanych grzybów, ponieważ wspaniale podkreślają smak, jednak są tylko delikatnie wyczuwalne. W większości przepisów pojawia się wino. Ja je pomijam, ponieważ
Naturalna Kuchniakiełbasie (a znam takich) grillowanie to również grillowane warzywa czy owoce z których można przygotować proste i smaczne desery. Zobaczcie jak banalny jest przepis na grillowanego ananasa za którego dałem 6zł. Składniki : owoc ananasa 4 łyżeczki wiórków kokosowych Przygotowanie : Ananasa kroję na ćwiartki - staram się aby liście były na każdej ćwiartce. Liście zawijam w folię aluminiową - aby się nie spaliły(...)zaczynam grillować każdą z ćwiartek od strony łupiny. Jak każdy z kawałków nabierze już temperatury przewracam na boczki i grilluję je krótko "na kolor" Cukry zawarte w soku dość szybko się karmelizują. Gdy boczki gotowe wracam na stronę łupinki i posypuję każdy z kawałków wiórkami kokosowymi i grilluję jeszcze 3-4 minuty. Gotowego ananasa zręcznie (filetuję) odcinam od skórki
Mechanik grillujeWitajcie dziś mam dla Was ciasto czekoladowe. Biszkopt czekoladowy jest mokry a połączone z nim truskawki idealnie się łączą. Ja zrobiłam to ciasto na grilla więc bardzo szybko zeszło. Składniki: Ciasto: pół szklanki mleka 70 g gorzkiej czekolady 1 jajko 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju pół szklanki jogurtu greckiego 1 szklanka mąki pół szklanki kakao pół łyżeczki proszku(...)waniliowy cukier wanilinowy 3/4 szklanki cukru 200 g masła Masa Truskawkowa: 2 galaretki truskawkowe 400 g truskawek mrożonych szklanka wody Przygotowanie: Ciasto: mleko podgrzać tak, by było ciepłe i dało się rozpuścić w nim czekoladę. Odstawić do ostygnięcia. W misce utrzeć jajo na gładko, dodać po woli cukier. Dodać olej i jogurt ciągle miksując. Dodać masę czekoladową, miksujemy. Na końcu
Panda i jej światszczęście było to niedzielne popołudnie, więc mogłam wkroczyć do akcji i uratować ideę panierowanych roladek. Niech nikt nie mówi, że nie zawinę roladek czy tam że się nie da ;) Składniki: 1 pierś z kurczaka 4-5 suszonych pomidorów 1 kilka mozzarelli sól, pieprz zioła prowansalskie 1 duże jajo bułka tarta do odtoczenia Przygotowanie: Mięso rozbijamy na cienkie kotlety. Mozzarellę(...)jajku i bułce - jeśli chcemy chrupiącą skórkę - to dwukrotnie. Smażymy na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Aromatyczne, soczyste, chrupiąco - mięciutkie, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Słowem - idealny obiad na weekend
Kuchnia po mojemubyły dzieci. Ewa przypominała jak zdrowo żywić nasze pociechy oraz jak z nimi trenować, aby w formie zabawy dostarczyć im oraz nam dziennej porcji ruchu. W programie zaproponowano świetne danie obiadowe, które od razu przypadło nam do gustu. Były to domowe ravioli nadziewane piersią indyka, ricottą, cukinią, szpinakiem i porem z pomidorowym sosem Marinara (w kształcie cukierków). Nam kształt(...)często będziemy do nich wracać. Były świetne na ciepło, ale również znikały z talerza wieczorem, kiedy całkiem ostygły :) Na drugi dzień po odgrzaniu w sosie mieliśmy kolejny zdrowy, super szybki i pyszny obiadek! Polecam wszystkim! Składniki: (6-10 porcji -> ok. 50 pierożków) 800 g mięsa z piersi indyka 375 g serka ricotta 2 jajka 35 g obranych liści szpinaku
Moja Delicjastron internetowych. Spodobał mi się, ale jak to ja lubię dodać coś od siebie :) I tak oto powstała moja własna wersja tego jakże powszechnego ciasta :D Przygotowanie jest bardzo szybkie, a efekt jak najbardziej zdrowy :) Nie używałam mąki, masła czy margaryny ani też cukru :) SKŁADNIKI: Na spód potrzebujemy: * 100g otrębów owsianych * 100g otrębów żytnich * 100g otrębów pszennych * pół łyżeczki sody(...)polecam firmy ZOTT , ma fajną, gęstą konsystencje i jest smaczny) * 3/4 szklanki ciepłej wody (chodzi o to by składniki dobrze się wymieszały) Na masę jabłkową: * ok. 1kg jabłek (można dać więcej, kto jak lubi :)) * jeżeli jabłka nie są dość słodkie można posłodzić * cynamon do smaku (w moim przypadku jest tu go baaardzo dużo:D) Na warstwę białkową: * 3-4 białka
Zdrowie na języku :Pnastępnie dajemy temu spokój na kolejne pół godziny. Teraz czas odstawić naszą zupę do przestygnięcia, po czym ją zblendować. Następnie robimy zasmażkę - na rozpuszczoną margarynę wsypujemy mąkę i bardzo szybko mieszamy, aż całość się połączy. Zupę ponownie podgrzewamy, dodajemy zasmażkę, a gdy całość zgęstnieje śmietanę. Teraz pozostaje tylko doprawić ją solą, pieprzem i gałką według indywidualnych upodobań. Obawiając się kalorii(...)Zamiast gałki dopuszczalny jest imbir, pamiętajmy jednak, żeby przy każdej z tych przypraw zachować umiar, gdyż są bardzo aromatyczne, a nie chcemy, by ich smak bez reszty zdominował nasze danie :) Gotową zupę podajemy z grzankami posypaną natką pietruszki.Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosa