szybkie dania - 5000 przepisów (strona:207/334)

KOTLETY Z RYŻU, PAPRYKI I JARMUŻU - rasta ;) 130

cienkiej warstewce i dosłownie po chwilce z każdej strony. W międzyczasie, tuż po tym, jak gołąbki z jarmużem zaczęły przeistaczać się w kotlety z ryżu i jarmużu, wrzuciłam szybko ziemniaki do piekarnika, żeby coś do tych kotletów mieć, a do miski pokroiłam pomidory, wymieszałam z roszponką, posoliłam i już była sałatka. Tak oto czasem wygląda moje gotowanie, kiedy(...)jedzenia, grunt, żeby ostatecznie coś na ten obiad było, no i chyba bez tragedii te nieudane gołąbki, co? ;) Smakują jeszcze lepiej pomazane ketchupem mojej mamy, choć inny też pewnie da radę... SMACZNEGO

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Guacamole 208

miłość to setki motyli, pomysłów i obietnic, że teraz będzie idealnie. No rejczel! Na początek coś prostego. Guacamole. Jak wiecie, nie ufam internetom, ufam kucharzom i ludziom mieszkającym w danym kraju. Więc skoro guacamole to Meksyk, to trzeba było pomęczyć kogoś, kto się zna. Padło na znajomego, który ożenił się z Meksykanką. Krótka rozmowa pozwoliła mi zrozumieć, dlaczego nie przepadałam(...)dużym moździerzu. Awokado lubi limonkę lub cytrynę – kwaśne powoduje, że awokado nie ciemnieje. Awokado ogólnie wszystko lubi. W planach mam obłędnie zielone ciasto, ale dzisiaj będzie szybkie, proste i genialne w smaku guacamole. Potrzebujemy: 3 sztuki awokado Hass sok z jednej małej limonki pół posiekanej drobno cebuli czerwonej jeden średni pomidor, pozbawiony pestek ząbek czosnku ½ pęczka posiekanej kolendry kawałek

ladykitchen
Jagodzianki – letnie drożdżówki z jagodami i kruszonką 214

550g mąki i cukrem. W garnuszku mocno podgrzewamy lub zagotowujemy mleko, wrzucamy do niego masło i czekamy aż się rozpuści. Studzimy je żeby było ciepłe ale tak, żeby dało się w środku utrzymać palec – bez bólu. Mleko w momencie dodania do mąki z drożdżami powinno mieć nie więcej niż 50⁰C (powyżej tej temperatury drożdże zginą i nie zdążą wyrosnąć(...)drożdżami wlewamy mleko, dodajemy jajka, mieszamy i całość około 8-10 minut zagniatamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i miękkie, a ślad po wbitym w nie palcu będzie szybko znikał. Może być tak, że Wasza mąka albo wchłonie więcej płynu i ciasto będzie za suche albo ciasto będzie za mokre– dolewajcie wtedy mleko, po 1 łyżce do ciasta, albo

Karo in the Kitchen
Ciasto z porzeczkami i bezą 108

wraz z czasem a to co mamy w sercu pozostaje w nas na zawsze. Dzisiaj zdjęcia wprost z pleneru:) Bez zbędnego wcześniejszego przemyślenia - po prostu szybkie ujęcia i równie szybka konsumpcja :) Aromatyczne ciasto, kwaśne owoce i słodka beza - takie połączenia smakowe w lato wyjątkowo do mnie trafiają :) A że porzeczki na krzaczku grzeczniutko czekały na swoją rolę, żal było(...)cukru 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 175 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 8 łyżek mleka szczypta soli Nadzienie owocowe: 500 g kwaśnych owoców (ja dałam w większości porzeczki - czerwone i żółte, czarne porzeczki, trochę rabarbaru, agrestu i malin) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 100 ml soku jabłkowego lub wiśniowego* Beza: 3 białka 125 g cukru * zamiast soku

My simple kitchen
Tartaletki z kremem i mandarynkami 145

kremowe wypełnienie  i orzeźwiające, soczyste owoce.  Nie można się im oprzeć. Dodatek serduszkowego akcentu  to taki mały symbol  i propozycja na słodki deser we dwoje...........da się skusić?......ja już sprawdziłam..... Składniki: / 10 szt / ciasto: 300g mąki 200  g zimnego masła 80 g cukru pudru 2 żółtka skórka cytrynowa /do smaku szczypta soli krem(...)Wykonanie: -Składniki na ciasto przełożyć na  blat,  dokładnie zmieszać  i wyrobić  na jednolitą masę. / ciasto wyrabiać bardzo szybko / - Odstawić  na co najmniej godzinę do lodówki. -Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm /najlepiej pomiędzy dwiema  warstwami folii spożywczej/ -Wyciąć okręgi nieco większe niż obwód foremek. -Wypełnić ciastem foremki dociskając delikatnie

Zakamarki mojej kuchni
Skrzydełka w miodzie i musztardzie 303

Najlepsze na grilla są skrzydełka w miodzie i musztardzie. Proste i smaczne. Jak mija lato to można je również piec w piekarniku z opcją grilla i

UgotujmyTo.pl
Tarta z zielonym groszkiem 209

Ciasto:250 g mąki 125 g masła¼ szklanki zimnej wody 1 łyżka oliwy z oliwekszczypta soliNadzienie:450 g groszku świeżego lub mrożonego100 g boczku1 czerwona cebula1

Świat Domowej Kuchni
Tort naleśnikowy z mięsem 150

 Znudziły Wam się tradycyjne naleśniki?Czy tak jak ja jesteście wielkimi naleśnikożercami i możecie je zajadać codziennie w każdej postaci?Na słodko … na ostro …

Ostra na Słodko
Leśny mech 377

Jestem wielką fanką nietypowych ciast, a ciasta z dodatkiem warzyw lub jakiś fajnych, ciekawych owoców to dla mnie istny cud. Piekłam już ciasta z dodatkiem marchewki

Kolizje Smaków
Pseudo pizza wg. diety dukana 110

też pizzę, makarony itp. ;) 2. Co ugotowalibyście na długo wyczekiwane spotkanie z osobą, na której Wam zależy? Chodzi mi o takie danie popisowe ;) Nie mam żadnego popisowego dania, pewnie zrobiłabym pełnoziarnistą pizzę, bo prawie każdy lubi pizzę ;) 3. Jaką przyprawę wzielibyście ze sobą bezludną wyspę? sól to podstawa ;) 4. Bez czego nie umiecie żyć? ja napiszę(...)książki, oglądać seriale, spacerować ;) 9. Czy uprawiacie jakiś sport? Jeśli tak to jaki? niestety aktualnie nie uprawiam żadnego sportu, zazwyczaj jak zaczynam ćwiczyć, czy to aerobik czy kiedyś bieganie szybko kończy mi się motywacja, ale parę miesięcy temu chodziłam przez miesiąc na spinning było super, ale niestety karnet się skończył,a to jednak za duży wydatek jak na kieszeń studenta

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Papryka faszerowana komosą ryżową 146

Papryka faszerowana komosą ryżową to idealne jarskie danie. Farsz ze zdrowej komosy ryżowej (quinoa) uzupełniłam beszamelem – dzięki temu był wilgotny i sycący, a papryka nie wymagała dodatkowego sosu. Okazało się, że pieczarki, które zdecydowałam się dodać, nadały beszamelowi wyjątkowego smaku! Połączenie to zasmakowało mi wyjątkowo, więc czuję, że latem taka papryka nadziewana quinoą, będzie częstym gościem na moim(...)dodajemy do niego liść laurowy. Do rondelka dodajemy masło i mąkę – podgrzewamy, aż mieszanina będzie jednolita i zacznie skwierczeć. Powoli dolewamy 1/4 mleka, ciągle intensywnie mieszając – powinno szybko zacząć gęstnieć. Nie przestając mieszać dolewamy stopniowo całe mleko (wraz z liściem). Beszamel mieszamy, aż do zagotowania. Przyprawiamy go solą, pieprzem, gałką, tymiankiem oraz skórką i odrobiną soku z cytryny

Poezja smaku
Mała rzecz, a cieszy 151

jest, że najprostsza rzecz pod słońcem może dać tyle radości? Wczoraj siedziałam sobie rano w domu i myślałam, co by tu przekąsić w ramach śniadania (a muszę zaznaczyć, że rano mam pewne problemy z konsumpcją pokarmów stałych). Mój wzrok padł na coraz smętniejszego banana leżącego w miseczce obok jabłka i trzech pomarańczy. Co by tu zrobić z takim biednym, brązowawym(...)prostu zjeść... Wtedy przypomniałam sobie o truskawkach, które leżakują w najciemniejszych zakamarkach zamrażarki (no przecież teraz sezon na świeże, kto by o mrożonych myślał?), i w głowie szybko to razem zmiksowałam. Do tego trochę mleka, i jedno z ostatnich ciasteczek, które się jakimś cudem uchowały. I już! Pyszne przedśniadanie gotowe. I choć jest to połączenie, które wszyscy znają, i pewnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny z mąką z ciecierzycy 135

gorącej herbaty, a przechodząc obok lodziarni nawet nie zerkam w jej stronę. Wszędzie widać oznaki kończącego się lata - coraz mniej kwiatów, za to więcej kałuż, przez które nawet nie da się przeskoczyć. I powoli znów przychodzi ten melancholijno-sentymentalny nastrój, który trochę lubię, a trochę nie. Lubię, bo to czas na wspominki, te miłe i te smutne(...)sprawia, że potrafię się zdystansować.Nie lubię, bo czasami jest mi smutno, sama nie wiem czemu. Bo ciągle mi zimno, a lodowatych dłoni nie daje się ogrzać. Bo tak szybko robi się ciemno, ja robię się senna, a jeszcze tyle rzeczy chciałabym zrobić. A mi się nie chce. Dopada mnie totalne rozleniwienie; takie, którego nijak nie daje się zwalczyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Curry z dyni z warzywami i kurczakiem 236

Niepozorne danie jednogarnkowe "z resztek" jakie kryją się w lodówce (prawie) każdego z Was ;)Składniki:dynia do 1 kg3 małe marchwiecebula (użyłam niewykorzystanych środków cebul, jakie usunęliśmy podczas zapiekania cebul z farszem z tuńczyka)1/4 małej główki kapustyresztki kurczaka z obiadu2 łyżki pasty curry, ja użyłam zielonej pastysól, pieprz, olejWykonanie:Warzywa kroimy niedbale i wszystkie razem dusimy(...)przykryciem na niewielkiej ilości oleju na wolnym ogniu. Nie ma potrzeby dodawania płynu, wystarczy ta której pozbędą się rośliny, jednak jeśli zbyt szybko płyn odparuje, dolejcie pół szklanki przegotowanej wody.Po 5 minutach dodajemy rozdrobnione resztki kurczaka, jakie pozostały Wam w lodówce wraz z pasta curry.Całość mieszamy, dusimy ok 15 minut i doprawiamy do smaku, jeśli uważacie to za konieczne.Jemy

Taste Of My Day

Proponowane wyszukiwania