Witam Was serdecznie, a o to mała zapowiedź września. Jak już widzicie będzie pysznie! Sierpień upłynął mi bardzo szybko. Nie zdążyłam nacieszyć się tym miesiącem, i choć pogoda nie rozpieszczała mam kilka cudownych i ciepłych wspomnień z tego miesiąca wakacji. Sierpień w kuchni był gorącym miesiącem. Co u mnie gościło na stole, mogliście śledzić cały miesiąc u mnie na blogu(...)Był to niewątpliwie miesiąc, w którym tak licznie odwiedzaliście moją stronę. Aż mnie duma rozpiera. ;-) Ta siła, którą mi dajecie spowodowała, że jeszcze mocniej przykładam się każdego dania, do każdej fotografii. Fotografia kulinarna skradła moje serce całkowicie, pochłonęła mnie w całości. Daje mi taki ogrom frajdy, satysfakcji i ogromne pole do nauki. Ciągle nie mam dość, ciągle
SMYKWKUCHNIsadzone, piekę ziemniaki, dlaczego nie smażę? Bo po pieczonych jest mniej mycia naczyń :D A jak pieczone, to z twarogiem, tak jak jadałam na ogniskach. Dziś więc prosty i szybki przepis, pewnie bardzo popularny w każdym domu. W moim też. Jakiś czas temu kupiłam sobie wykrawacz do nadziewanych ziemniaków , nie drogi i jak dla mnie bardzo funkcjonalny. Cholernie ostry(...)przede wszystkim mało skomplikowany w użyciu, nie trzeba nic umieć, tylko wbić w ziemniaka o kręcić, a potem wykręcić i gotowe :) Sprawdziłam go na małych ziemniakach, czy da radę, bo w dużych to żadna filozofia. Spokojnie dał radę! Przejdźmy do rzeczy. Składniki: jajka odrobina tłuszczu do jajek sadzonych 250 g sera białego 1 pęczek szczypiorku sól pieprz kilka ziemniaków
Blondynka Gotujefajnie. Wybraliśmy się nad rzekę Rawkę. Wyprawa sentymentalna rzec można. Mąż spędził tam pół dzieciństwa, a potem w błogim okresie naszego narzeczeństwa oprowadził mnie po zakamarkach z przeszłości. Nie da się nie zarazić urokiem tych terenów. Kiedyś w każdej wolnej chwili wsiadaliśmy w auto i znikaliśmy tam na całe dnie. Teraz tak się porobiło, ze to była pierwsza wyprawa(...)pierwsza w życiu kąpiel w rzece Maksia, chwila wędkowania i ognisko z kiełbaskami. Cudownie tak oderwać się od cywilizacji. Szkoda, że miejsca, gdzie czas płynie wolniej kurczą się tak szybko. Trzeba je pielęgnować by nie znikły do końca. Ruszajcie więc pupy i odwiedzajcie bliskie sercu miejscówki, póki nie zmienią się nie do poznania
Kuchnia po mojemudzieciństwa, jak na przykład najlepsza na świecie drożdżówka z rabarbarem i kruszonką, która Babcia częstowała, gdy wpadaliśmy zziajani do kuchni, opowiadając o najnowszym, wielkim odkryciu. Można go dodawać do dań wytrawnych, serwować w nieoczywistych kombinacjach, a nawet... Ususzyć! I wcale nie potrzeba do tego specjalnych, drogich urządzeń, choć podobno suszarka do grzybów/warzyw ułatwia sprawę. Ja takich cudów(...)mnie absolutnie zachwycił. Zresztą, gdy tylko zobaczyłam suszony rabarbar na blogu Chilli bite wiedziałam, że to będzie to . Ususzyłam zaledwie kilogram, i już żałuję, bo znika podjadany w naprawdę szybkim tempie. Obłędnie kwaśny idealnie pasuje do słodkiej granoli (będzie przepis), można nim udekorować letnie ciasta, albo może dodać do mięsa...? Takie połączenie z pewnością zaskoczy gości. Czas suszenia może nieco
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTym razem ryba, zdrowa z mnóstwem kwasów omega 3 zdrowych i tak potrzebnych dla zdrowia organizmu. Ryby jadamy często nawet trzy razy w tygodniu bo bardzo
Moje Małe CzarowanieMiałem dziś zaledwie godzinę na przygotowanie obiadu, zjedzenie go i krótki odpoczynek pomiędzy jednym, a drugim zajęciem. Zastanawiałem się co zrobić i po drodze do domu
BaRepasCzasem bywa, że jedna i to bardzo uciążliwa myśl zaprząta nasz umysł. W ciszy jego zakamarków rozbrzmiewa niczym dźwięk trąby jerychońskiej – coś bym zjadł, coś
mojewypiekiinietylkoaromat migdałowy, cukier ubić mikserem do spienienia - masa będzie grudkowata wsypać mąkę z proszkiem i zmiksować gęste ciasto - tortownica 24 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką - 3/4 ciasta dać do blaszki jabłka bez skóry pokroić w kosteczkę, wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną i przełożyć na ciasto, rozsmarować resztę ciasta piec w 200C około 45 minut, ciasto dobrze wystudzić(...)gorącej wody, wymieszać z zimnym jogurtem i lekko tężejącą wylać na ciasto, schować do lodówki na kilka godzin, przed podaniem posypać startą czekoladą gorzką - ciasto jest smacznie jabłkowe i szybko się zjada................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępasta to kolejny smak dzieciństwa. Mama często robiła taką pastę. Wczoraj na kolację kanapki z nią zjadła moja córka:) Prosta i szybka do wykonania. Kanapki z pastą jajeczną można zjeść na śniadanie i na kolację. Składniki: 3 jajka 1 łyżka posiekanego szczypiorku kawałek (nieduży) cebuli 1 łyżeczka masła sól pieprz Jajka ugotować na twardo (żeby ładnie się obrały - gorące wyjąć(...)garnka, włożyć pod bieżącą, bardzo zimną wodę i jednocześnie obierać) Do salaterki przełożyć jajka, dołożyć masło, posiekany szczypiorek i cebulkę, przyprawić Wszystkie składniki rozgnieść widelcem jak najbardziej się da Ponieważ bezpośrednio do pasty dołożone jest masło, to już nie ma potrzeby smarować pieczywa. Jednak jeśli ktoś lubi - może masła jeszcze użyć dodatkowo na chleb czy bułki Można podawać z pomidorem
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comNie wyobrażam sobie Wigili bez śledzi w occie, jeśli nawet – w przeciwieństwie do innych wigilijnych potraw – robię je częściej niż raz w roku. W
UgotujmyTo.plJak wiecie uwielbiam wszelkie rodzaju racuchy i kotleciki.Warzywne … mięsne … z dodatkiem kasz – często goszczą w mojej kuchni!Tym razem mam dla Was przepis
Ostra na Słodkotego ciasta nigdy nie zrobiłam? Coś mi się zdaje, że ta niebiańską rozkosz znają wszyscy, oprócz mnie. Powiem tylko, że ciasto wyszło ekstra, mega, super kruche (nie dziwota- dałam 4 żółtka), a budyniowa lekka jak chmurka masa sama rozpuszczała się w ustach. Tym, którzy jeszcze nie… to polecam bardzo… u mnie zniknęło w przeciągu 30 minut) Kruche ciasto(...)tortownicę 23cm: Kruche ciasto:200g mąki pszennej 150 g mąki krupczatki lub semoliny200g zimnego masła/ margaryny 90g cukru pudru4 żółtka1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki na kruchy spód szybko wyrobiamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części - około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w folię spożywczą i zamrażamy( ok. 2 h). Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy
Mia Cucina Sofietajest resztkowe- smak. Proste, nieprzekombinowane i świetnie ze sobą współgrające zestawienie delikatnej dyni, ostrego niebieskiego sera i aromatycznego łososia. Pełen wypas, sto procent smaku w smaku. Przygotujcie to danie, a gwarantuję odgłosy ukontentowania przy próbowaniu sosu. I ogromne samozadowolenie- to jest sos terapeutyczny:) W listopadzie wszystko jest jakieś takie schyłkowe. Łącznie ze stanem mojej lodówki- resztka Hummingbird Cake, miska(...)ogólnym zarysem tarty wyruszyłam do sklepu- potrzebowałam sera z niebieską pleśnią, bo ładnie uzupełnia smak dyni. Kiedy przemykałam wśród półek, do oczu rzuciło mi się czarne tortellini z łososiem. Szybki fil kolins na cenę- 3,99. Mieściło się w moim budżecie i skład miało wcale nie przerażający- atrament kałamarnicowy i łosoś w nim były. W kasie zapłaciłam niecałe 9zł- reszta
les mirabellesźle. Krótkie włosy mają prawie same zalety. (Tak wiem, pozornie jedno z drugim nie ma związku, ale zaraz do tego dojdziemy. Mam nadzieję.) Szybko się je myje, szybko suszy, łatwo układa. Człowiek (ja) wstaje o świcie, niewyspany, idzie do łazienki. Robi siusiu, myje zęby, przeczesuje włosy szczotką, mazia je lekko woskiem i już. Gotowe; można wyjść i nie straszyć(...)komplementy. Nie chwalę się - to chyba jedyna część mojej osoby, która potrafi wzbudzić w innych kobietach zazdrość. Ciągle słyszę - jak Ty możesz je tak krótko obcinać...? Ile ja bym dała za takie włosy... A ja bym je chętnie oddała! No dobra, tylko czasami, jak już naprawdę mnie zdenerwują... Niemniej, gdy mówię to głośno, koleżanki patrzą na mnie z wyrzutem
Pożeraczka, czyli raz adobrzetemu nasiona chia były istotnym składnikiem pokarmowym dla Majów i Azteków. Znali ich dobroczynne właściwości i doceniali. Właściwości odżywcze nasion chia - wartości dla 100 g suchych nasion: (źródło danych Wikipedia) Wartość energetyczna 486 kcal Tłuszcze 31 g z czego: - Kwasy tłuszczowe nasycone 3,3 g - Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 24 g - Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 2,3 g - Kwasy(...)stosować jako dekoracyjną i zdrową posypkę na przykład do sałatek. Natomiast zmielone można dodać do wypieków . Ja dzisiaj zapraszam Was na mój ulubiony deser. Robi się go szybko, nie licząc czasu oczekiwania aż nasionka napęcznieją. Jak ktoś lubi zaczynać dzień od czegoś słodkiego, to jest to dobra alternatywa dla tradycyjnych słodyczy :) Mleczny deser kawowy - waniliowy
Codzienna kuchnia niecodziennaCzas wiosenny to czas na wypieki z rabarbarem, tym razem proponuję pyszny placek z rabarbarem i pianką z białek, ciasto nie zbyt słodkie z kwaskowatą
Smakowite Daniasię wykrajanie owoców - na zdjęciach wyglądają po prostu bajecznie! Najciekawszym sprzętem, który przykuł moją uwagę (i który sama bardzo chętnie chciałabym otrzymać :)) jest zestaw do przygotowania dań kuchni molekularnej. Do tej pory był to dla mnie produkt kojarzony raczej z daleką przyszłością, niemalże z kosmosu, jednak jak widzę - jest całkiem poręczny i niedrogi! Do wyboru mamy(...)pozwala na kuchenne eksperymenty, do tej pory przez większość z nas widziane tylko w specjalnych restauracjach czy programach kulinarnych. Na pewno umożliwi on w prosty i szybki sposób zamianę domowej kuchni w salę do eksperymentów. Jak dla mnie to jest po prostu genialny wynalazek i sama bardzo chciałabym dostać taki prezent! Zresztą sami widzicie, jak lubię
Poranek na słodkopoleca rozpoczynać obróbkę już od zimnej patelni, aby wytopić tłuszcz i uzyskać bardziej chrupką skórkę, natomiast druga droga zupełnie inaczej - bo zaleca umieszczenie kaczki na mocno rozgrzanej patelni, aby szybko zamknąć pory w mięsie i dodać mu soczystości. Mimo wszystko, ja częściej stosuję tę pierwszą - umieszczam kaczkę na jeszcze zimną patelnię i stopniowo nabiera ona temperatury. Smażę ją kilka minut(...)zapiekam w piekarniku w temp. 200 st. przez 10-15 minut, w zależności od tego, jaki stopień wysmażenia chcemy uzyskać. Po wyjęciu mięsa z piekarnika koniecznie należy dać kaczce "odpocząć", odczekując 5 minut przed jej pokrojeniem. Przygotowanie puree z batatów nie wymaga wiele zachodu, ponieważ bataty same w sobie są przepyszne! Bataty obieramy, kroimy do mniejsze kawałki
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!danie jednogarnkowe. Sos powstaje z redukcji piwa i soków z wołowiny – nic więcej (oczywiście alkohol odparowuje – nie ma przeszkód, żeby obiad jadły dzieci czy kierowcy). Danie robi się dość długo, lecz mimo to nie ma przy nim dużo pracy. Aby wołowina po marynarsku była idealna, wystarczy wybrać ładny kawałek mięsa i jasne piwo dobrej jakości(...)plastry. Mięso posypujemy pieprzem (grubo zmielonym), smarujemy cienko musztardą i oprószamy mąką (wszystko z obu stron). W szerokim garnku rozgrzewamy ok. 2 łyżki masła (najlepiej używać klarowanego, bo zwykłe szybko się przypala). Podsmażamy plastry wołowiny przez 1-2 minuty z obu stron. Odkładamy na talerz. Smażymy tak wszystkie kawałki. Wrzucamy kolejną łyżkę masła, a następnie cebulę i podsmażamy, aż będzie
Poezja smakuprzygotowania kulinarne trzeba rozpocząć od testowania potencjalnych świątecznych ciasteczek. Ciasteczka miodowe, ale bez korzennych przypraw, jako pierwsze poddane zostały testom. Jak dla mnie robi się je bardzo szybko i po chwili są gotowe do zjedzenia;)Mąż już też przetestował ;) A resztkę zostawiliśmy na wabik dla Świętego Mikołaja...Ciasteczka miodowe Składniki:2 szklanki mąki1/2 szklanki cukru pudru1(...)sody1 1/2 łyżki śmietanyPrzygotowanie:Margarynę i miód rozpuszczamy w garnku. Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder, dodajemy jajko, sodę i śmietanę. Do składników wlewamy przestudzoną margarynę i miód. Dałam prawdziwy, lipowy miód, ale można również dodać miód sztuczny :)Ciasto wyrobić, rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Obowiązkowo serduszka!! ;) Te najszybciej znikają z każdej miseczki i talerza. Pieczemy je przez
Lawendowe Niebo