dać do kanapek" wynalazłam gdzieś w internecie przepis na taką pastę - z soczewicy czerwonej z dodatkiem suszonych pomidorów. Przyznam się bez bicia, że nigdy wcześniej nie jadłam soczewicy (pod żadną postacią) i niestety teraz wiem jak dużo mnie ominęło (!), a na dodatek jestem fanką suszonych pomidorów - przepis wiec wydał się wprost idealny dla mnie. Pasta robi się stosunkowo szybko (jedyne
Jedzeniomaniaponieważ ani mniszki ani cynamonowe ciasto naleśnikowe nie jest słodkie Przygotowanie (10 minut): - odcinamy liście oraz łodyżki. Łodyżki odcinamy najwyżej jak tylko się da - mąkę, mleko ,cynamon i sól roztrzepujemy na jednolitą masę - wkładamy kwiatka do ciasta, łyżeczką dokładnie oblewając kwiat z każdej strony - mniszka wyciągamy(...)wokół kwiatka ciasto troszeczkę się rozlało) - podajemy na ciepło, mocno polane syropem Uwaga: nie smażyć na dużym ogniu bo takie małe 'naleśniczki' szybko się przypalają, Należy też je często obracać. Jeśli mamy mniej mniszków to pozostałego ciasta możemy zrobić małego naleśnika (; SMACZNEGO
Pora na pora i pomidoradaniach ,nie tylko w słodkich wypiekach .Dziś będzie jednak słodko i truskawkowo .Bardzo smaczne popołudnie w apetycznym towarzystwie. Składniki : na tartę 250 g mąki 125 g masła 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto : Truskawki biały ,kremowy serek rozmieszany z 2 łyżeczkami cukru pudru ,około 100 g Wszystkie składniki na ciasto zagnieść szybko
Ladylaura.szybko zagniatamy, Tak przygotowane ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i formujemy wałki o średnicy około 2 – 3 centymetrów, Wałki lekko ugniatamy, a następnie równo kroimy na skos, co 2 centymetry, Kluseczki gotuje się partiami, w osolonej wodzie, około 3 minut od wypłynięcia, Odcedzone na sicie przelewamy zimną wodą, Wyłożone na talerz musimy okrasić lub polać sosem i danie
Kuchnia Beatydodajmy do niej trochę tłuszczu. Gotując ziemniaki w mundurkach, należy wodę osolić wtedy łupiny nie popękają. Jeśli zaraz po ugotowaniu ziemniaki w mundurkach przelejemy zimną wodą , łatwiej dadzą się obierać. Pieczone ziemniaki w plastrach będą chrupiące jeśli przed położeniem ich na rozgrzany tłuszcz oprószymy lekko mąką. Smak ziemniaków nabierze walorów , jeśli podcas gotowania dodamy ząbek(...)suszonego kopru. Młode ziemniaki włożone na pół godziny do zimnej osolonej wody, łatwiej będą się obierały. Ugotowane ziemniaki w mundurkach do sałatki lub do smażenia można pokroić szybko w talarki za pomocą urządzenia do krojenia jajek. Aby ciasto na placki ziemniaczane nie ściemniało, należy dodać do masy niedużą utartą marchewkę
Przepisy i porady kulinarneszybki w przygotowaniu. Tak cudownie delikatny, że rozpływał się w ustach. Pastelowo różowy, z lekkim aromatem lawendy. Jeny, jakie to było dobre...Najpierw zobaczyłam go u Kasi - kolor mnie zafascynował, dodatek czereśni oczarował - to moje wspomnienie letnich, dziecięcych dni, spędzanych na dziadkowej działce, gdzie mogłam wdrapywać się na drzewa i zjadać wszystko, na co miałam ochotę. Czereśnia nie dałaby
Pożeraczka, czyli raz adobrzemieszkańcom Danii - gdy pokazuje się słonko, to nie wybrzydzamy, tylko korzystamy. Bo nie wiadomo, kiedy zaświeci znowu. Zebrałam nawet młode listki pokrzyw i zrobiłam z nich... A, nie powiem co. Ale wyszło pysznie.Dzisiaj, w ramach zadośćuczynienia, pieczywo jako przekąska. Grissini. Znacie? Często jadałam kupne, ale nigdy nie przygotowywałam ich sama. Aż do teraz. Sprawa jest dziecinnie prosta i szybka, mimo
Pożeraczka, czyli raz adobrzepyszne samodzielne danie. Przepis od babci, która umie je przygotować jak nikt na świecieSkładniki:1 kg ziemniaków obranych200 g mąki1 jajkosól morska Kamis młynekWykonanie:Ziemniaki gotujemy do miękkości ok.25 minut. Studzimy, przeciskamy przez praskę do ziemniaków, jesli jej nie posiadamy możemy też użyć maszynki do mielenia mięsa. Do gładkiej masy ziemniaczanej dodajemy jajko, wsypujemy mąkę, szybko mieszamy wyrabiając ciasto
Z Majeczką w kuchnigalarecie. Od zawsze kojarzą mi się ze świętami bożonarodzeniowymi. Dzisiaj zachęcam Was do wypróbowania łososia w galarecie. Taka przekąska na zimno jest naprawdę łatwa do przygotowania i bardzo smaczna. Danie idealne na kolację wigilijną. Łososia w galarecie możecie przygotować kilka dni przed Wigilią. Przepis dodaje do akcji Wigilia 2014 i Świąteczna rybka . Składniki: 3 kawałki filetów z łososia(...)warzywa i dodać umyte, osuszone oraz pokrojone na mniejsze kawałki filety z łososia. Delikatnie włożyć je do garnka i gotować kilka minut na małym ogniu. Wbrew pozorom łosoś bardzo szybko się ugotuje. Ugotowane filety delikatnie wyjąć z garnka. Następnie należy sklarować wywar, tzn. do wywaru dodać lekko ubite białko. Całość chwilę gotować, a następnie przelać do innego naczynia. Najlepiej
UgotowaćDomową wersję kebaba robię od kilku lat, chyba mniej więcej od czasu, kiedy poznałam mojego męża. Tak samo było z pizzą. Fajnie jest eksperymentować w domu
Smakowy Rajprzygotować naleśniki rozumiane jako placki same w sobie. Abstrahujemy tu więc od wszelkich dodatków i farszów jakie są do nich stosowane i jakie często skutkują zupełnie odrębnymi i samodzielnymi daniami. Z drugiej strony, ponieważ wiele osób ogranicza się jedynie do połączenia uniwersalnego naleśnika z konfiturą lub czymś podobnym, publikujemy tę instrukcję jako przepis, a nie poradę. Będziemy się jednak(...)patelni, tak abyśmy kilkoma ruchami pokryli całą jej powierzchnię bez pozostawiania „dziur”. Z tego punktu widzenia ważna jest też odpowiednia temperatura patelni – zbyt gorąca sprawi, że ciasto zbyt szybko się zetnie lub trwale przywrze, ale zbyt chłodna też niesie ryzyko przywarcia, niepotrzebnie wydłuża czas smażenia oraz może mieć zły wpływ na właściwości mechaniczne placków. Grubość placków zależy m.in. od ilości
Kulinarna Pokusawykorzystywali nadal nasiona dzikich roślin. Ich przysmakiem były szparagi na gorąco z roztopionym masłem, solą, pieprzem i kroplą cytronu. Co trochę zaskakujące, suszyli szparagi, aby zimą móc je szybko przygotować po prostu gotując w wodzie. To z pewnością świadczy o dużej miłości do tego warzywa, która pchnęła Rzymian do przemiany produktu mocno sezonowego w całoroczne! Od metody przyrządzania suszonych(...)Szparag uważany był przez różne cywilizacje za afrodyzjak - odgrywał rolę jako symbol falliczny, Rzymianie dedykowali go bogini miłości Wenus, zaś na Bliskim Wschodzie przypisywano mu szczególne miłosne właściwości w daniach, w których występował w połączeniu z żółtkiem. Zielony dla Włocha, fioletowy dla Francuza.... Współcześnie na obszarze śródziemnomorskim szparagi najchętniej jedzone są we Włoszech, Francji i Hiszpanii, raczej nie widuje
Chilli Czosnek i Oliwainne dane kontaktowe.8. UCZCIWOŚĆZawsze bądź uczciwy dodając przepis. Jeżeli sam nie jesteś przekonany do smaku wykonanej potrawy - nie dodawaj przepisu na blog. Osoba, która przygotuje niesmaczną potrawę z Twojego przepisu, a postępowała dokładnie wg Twoich wskazówek, prawdopodobnie już więcej nie powróci.9. INNE BLOGIOdwiedzaj inne blogi, szukaj inspiracji, obserwuj, komentuj, pytaj, nawiązuj kulinarne znajomości. Będziesz zaskoczony, jak szybko Twój blog
My Culinary ArtSzybkie podsumowanie: "Pysznie bez glutenu" jest naprawdę dobrze wydaną pozycją wśród kulinarnych książek. Bardzo ładne zdjęcia, strony skomponowane przejrzyście i czytelnie, nie ma chaosu - każdy z pewnością to doceni. Pierwsze wrażenie - wielki plus.Czas zagłębić się więc w poszczególne potrawy i sprawdzić, ocenić książkę od strony merytorycznej. Słowo "recenzja" oznacza dla mnie RZETELNE przedstawienie czytelnikowi tego, co sądzę o danej pozycji
W kuchni Karmel-itkiszarlotka, to był eksperyment. Stwierdziłyśmy, że skoro lubimy owsiankę i jabłka, to będzie ok. Wniosek jest taki, że nie powala, choć dało się zjeść oczywiście. My pozostaniemy przy tradycyjnej wersji, a tę polecamy wszystkim dbającym o linię łasuchom....Porcja na średnią blaszkę lub tortownicę.Składniki: 50 dag mąki razowej 25 dag margaryny 2 jajka 1 kg szarej renety(...)antonówek 10dag rodzynek 2 łyżki miodu 1 łyżka oleju 1 szkl. płatków owsianych cynamon Wykonanie:Z mąki, margaryny i jajek zagnieść szybko ciasto. Włożyć je na godzinę do lodówki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z rodzynkami i cynamonem. Schłodzone ciasto, rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm i wyłożyć nim blachę. Lekko podpiec w piekarniku nagrzanym
Anioły w kuchniwidać wiele osób wagi nie posiada. I tutaj mamy gotowe rozwiązanie. Już nie będziemy musieli się zastanawiać ile to jest szklanek ponieważ to urządzenie ma wbudowaną wagę! Ta-dam! :) Dlaczego inni producenci na to nie wpadli? Nie wiem. Dodatkowo, waga ta jest odczepiana od urządzenia, można ją zdjąć i stosować samodzielnie. Czyli dodatkowy plus. Naprawdę dobry pomysł. Waga waży(...)szybszego wypieku chleba białego i wieloziarnistego - HEFEKUCHEN: do słodkiego ciasta drożdżowego - BACKPULVER: do wypieków z proszkiem do pieczenia (np. herbatniki) - KONFITURE: do gotowania dżemów i galaretek - TEIG: na szybkie przygotowanie chleba białego i mieszanego - ULTRA-SCHNELL: program odpowiedni do pieczywa z bardzo lekkiej mąki - BACKEN: do pieczenia ciasta drożdżowego lub ciasta, które zostało przygotowane oddzielnie (ręcznie). - DESSERT: do pieczenia słodkiego
Marder&Marder Manufacture