Nudna jestem z tą botwinką, ale jak jest sezon, trzeba korzystać. :-) Buraki później nie smakują już tak dobrze. Jako dodatek do obiadu proponuję zasmażaną botwinkę, ja
Szefowa kuchniPierwszy i drugi dzień Świąt zawsze upływał u mnie w domu na rodzinnym biesiadowaniu przy stole, na którym nigdy nie mogło zabraknąć pieczonego boczku. Starannie wybrany
Kulinarna Patilogiaszybko nadrabia zaległości!), który zdarza mi się cytować na co dzień (choć mało osób wie, o co mi właściwie chodzi...). Polskie tłumaczenie nie jest najlepsze, więc jeśli tylko możecie, obejrzyjcie oryginał (angielski amerykański). http://gawker.com/ Jedzenie gra tu główną rolę, drugoplanową lub jest całkiem w tle. Niektóre odcinki mają nawet tytuły pochodzące od nazw produktów żywnościowych lub dań
Qlinarnie i Qlinarniewięc szybko przerabiać te nektaryny, sami dobrze Wiecie, że są bardzo nietrwałe. Upał na zewnątrz, więc dla schłodzenia duszy i ciała powstał cudny koktajl mleczny osłodzony miodem, z dodatkiem nektarynek i odrobiny cytryny. Schłodzony, z kilkoma kostkami lodu, nie za słodki, ochłodził nas pozytywnie. Wyszło pysznie. Składniki: 2 szklanki mleka łyżka miodu ( kto lubi bardziej słodkie można dać 2 łyżki
na moim stole...szybko..bez zagniatania , bez wyrastania...wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką [ drewnianą ! ], przełożyć do foremki , posmarować wodą [ o tym to ja zapomniałam] i wstawić do zimnego piekarnika..załączyć piekarnik i gotowe..polecam..mój chlebek wyrósł w górę i pękł..byłam zdziwiona dlaczego..nigdy wcześniej tak mi się nie zdarzyło..aż dopiero teraz szykując wpis..okazało się, że dałam za dużo drożdży
Moje domowe kucharzenieszybkie. Ten pyszny deser robimy z masy mlecznej, doskonałej plewy czekoladowej biszkoptów. Polecam. SKŁADNIKI Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao Polewa czekoladowa: 2 łyżki margaryny 2 łyżki wody 2 łyżki kakao 4 łyżki cukru 1 opakowane białej polewy Krem: 1 kostka masła 3 serki Danio (3x150g
W kuchennym oknie Ewyjaja - szybko zmiksować, ażeby jajka się nie ugotowały.W śmietance rozmieszać amoniak - całość dodać do syropu. Na koniec wsypać przyprawę korzenną i pół szklanki mąki - zmiksować. Pozostawić do wystygnięcia.Na stolnice/blat przesiać mąkę ( na początek 2 szklanki ), na mąkę wyłożyć masę miodową - zagniatać ciasto, stopniowo dosypując mąkę. Ciasto powinno być niezbyt twarde, aczkolwiek na tyle zwięzłe, żeby dało się
kolorowotorcikowoDziś w Danii aura londyńsko-horrorzasta - kiedy wyszłam z psą na spacer chwilę po szesnastej, nie mogłam się nadziwić. Wszystko spowite gęstniejącą w oczach mgłą, światła przejeżdżających aut niepokojąco ją rozświetlały. Rozmyte postacie ludzi idących kilka kroków przede mną sprawiały, że miałam ochotę jak najszybciej wrócić do domu. Taka pogoda zdecydowanie nie sprzyja spacerom. Przez park przeszłyśmy szybko, gdyż kontury
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodobnie jak w przypadku, smażonego makaronu po chińsku , wizyta w azjatyckim barze. W każdym tak zwanym „chińczyku” podają kurczaka, lub kaczkę w chrupiącej panierce. Przepis znaleźliśmy dość szybko, i jak to zwykle bywa tej najprostszy jest najlepszy. Przepis Składniki: 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia małe piwo ( 0,3 l) kurczak, lub ryba około 2 litrów(...)ciasta naleśnikowego. Ma ono dość intensywny piwny aromat, jednak po usmażeniu nie czuć już tak piwa, oraz oczywiście cały alkohol wyparuje, wiec nie ma ryzyka z podaniem takiego dania nawet osobom niepełnoletnim. Ciasto odstawiamy na około pół godziny. Następnie jeszcze raz chwilę mieszamy, uwaga na grudki. Mięso bądź rybę kroimy na niewielkie kawałki około
KasiaiKrzysiu.plDziś zapraszam Was na pyszny i zdrowy omlet tuńczykowy z kiełkami i zieloną pietruszką. Doskonały zarówno na kolację po ciężkim dni, jak i na śniadanie
Słodkie okruszkiCzas świąteczny to czas na przygotowanie ryb. Ten przepis jest super. Rybka dostanie doskonałego smaku pomidorowego. Na patelni rozgrzać olej i położyć kawałki ryby. Ryba
Kuchnia Pokoleńszybko rosną a czas płynie nieubłaganie . Dlatego przytulam się do mojego ma łego, pachn ą cego ciałka i cieszę się, ze mam tę chwilę. Jestem SZCZĘŚCIARĄ . Wzruszam się. Z ogromną łatwością i często. Piosenka, wspomnienie, laurka z przed trzech lat dla mamy z krzywą linią która ma przypominać nie serduszko , nie kwiatka a dinozaura. Kiedy ogl ą dam film
WYSPA SZCZĘSLIWAFawork i, lub inaczej zwane chrusty, chruściki to pyszne ciasteczka kruche smażone na głębokim tłuszczu i posypane dużą ilością cukru pudru. Przyrządza się je najczęściej
Kuchnia Łukaszastopień wtajemniczenia. Użyjcie delikatnego chorizo i zrezygnujcie z chili jeśli zwykle usuwacie pestki i błonki w papryczkach do swoich dań. Jeżeli jeszcze nie znacie chorizo, to koniecznie spróbujcie. A na pewno się do niego przekonacie, jak mój mąż. Dałam mu do zjedzenia po raz pierwszy i nie był zachwycony. Kiedy zjadł je jednak podsmażone, chrupkie i nie na kanapce(...)istotne), powoli zaczął zmieniać zdanie. Teraz jest uzależniony i jemy tę pyszną kiełbaskę rodem z Hiszpanii przynajmniej raz, dwa razy w tygodniu :) Ta sałatka to moja opcja na szybki lunch czy obiad, kiedy nie mam czasu na gotowanie przed popołudniową zmianą. Można ją modyfikować na wiele sposobów. Doskonała jest również z camembertem Poziom trudności
Bazując na smakuDzisiaj szybki obiad, ale bardzo dobry. Lubię makaron , bo można z niego wyczarować cuda. Ostatnio robiłam muszle zapiekane (przepis) , a dzisiaj makaron z boczkiem w sosie. Oczywiście makaron możecie wybrać inny ja zrobiłam świderki, bo taki znalazłam w mojej magicznej szafce. Składniki: 400 g makaronu świderki 200 g pieczarek 1 duża cebula 150 g boczku 1 szklanka śmietany (dałam
O kuchni z uczuciem