Aromatyczne i bardzo smaczne śledzie z suszonymi pomidorami i cebulką, przesiąknięte aromatem bazylii i gorczycy. Jeśli ich jeszcze nie jedliście, serdecznie zachęcam do spróbowania, na pewno
Kuchcik gotujeZdrowotne właściwości miodu znane są światu nie od dzisiaj. W okresie jesienno-zimowym spożywamy hektolitry herbaty z miodem i cytryną. A może by tak spróbować czegoś
Życie zamknięte w smakuJak już zauważyliście mój blog powoli staje się typowo kulinarny, a to z uwagi na brak czasu na posty o innej tematyce... ALE obiecuję będzie różnorodnie
Ana Mari's worldKlasyczne kluseczki przygotowywane z twarogu, mąki i jaj. Dlaczego leniwe, dlaczego pierogi? Można się jedynie domyślać, że wiele pracy z nimi nie ma, nie trzeba
Słodka StronaDżemowiec to bardzo proste i szybkie ciasto. Jest miękkie oraz wilgotne i bardzo długo zachowuje swoją świeżość. Ciasto to nazywane jest też "szybkim piernikiem" bo przypomina go wyglądem i smakiem jednak nie zawiera miodu a ciasto jest wilgotne i raczej bliżej mu do murzynka. Dla nas właśnie to ciasto jest takim świątecznym piernikiem bo za tymi tradycyjnymi długo dojrzewającymi(...)szklanki oleju 3 jajka 1 łyżeczka sody ( ja daje proszek do pieczenia) 1 łyżeczka przyprawy do piernika (lub cynamonu) 3 łyżki kakao 4 czubate łyżki kwaskowego dżemu, ja dałam wiśniowy ( ok 1/2 słoiczka) Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Do odmierzania składników używam szklanki o pojemności 250 ml. Do miski wbić jajka, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodać
Monia miesza i gotujejabłek (nawet nie wiem, jakiego gatunku były moje, kupiłam w Lidlu – jabłka polskie) - cukier (ilość zależy od stopnia kwaśności jabłek, musimy też uwzględnić dodanie galaretek. Ja dałam 3 łyżki) - sok z cytryny - 2 galaretki (cytrynowe lub z limonki) - 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: - cukier puder do oprószenia - lody waniliowe (kupiłam) - bita śmietana (ubiłam z odrobiną czerwonego barwnika) Ciasto zagniatamy dzień przed(...)puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, wkładamy do woreczków. Porcję ok. 3/4 chłodzimy przez noc w lodówce, drugą – mniejszą wkładamy do zamrażarki. Na drugi dzień porcję z lodówki
mojewypiekiinietylkopiękne, kolorowe warzywa, które powinny gościć jak najczęściej na naszym stole (nie zapominając oczywiście o owocach!). Okres jesienno-zimowy to także zwiększone zapotrzebowania na rozgrzewające i sycące dania, które dadzą siłę na zmierzenie się z pogodą osłabiającą organizm. O tej porze roku poleca się w szczególności spożywanie imbiru, papryki chilli czy kurkumy. A jeśli dopadnie nas już przeziębienie(...)jesień budzi we mnie nostalgię i pewnego rodzaju spokój - może ma to coś wspólnego z tym, że urodziłam się we wrześniu? ;) Z okazji zbliżającej się jesieni proponujĘ zaskakująco szybki obiad jednogarnkowy, który rozbudzi zmysły, nasyci i rozgrzeje, przygotowując kubki smakowe na zbliżającą się zimę. Jesienne chilli z kaszą jaglaną Składniki: Puszka fasoli pinto Puszka fasoli czarnej Puszka kukurydzy 3 nieduże
VegUlkawarzywa się nie rozgotowały, a to za dużo ogień, a to za mały, a w przypadku tego parowaru włączamy czas, naciskamy dodatkowo przycisk Vitamin+, która dodatkowo pozwala nam na szybkie i delikatne gotowanie z zachowaniem jak największej ilości witamin i przeciwutleniaczy! Niesamowicie wygodne i zdrowe! Przypominamy Wam o KONKURSIE !!! Konkursie, w którym rywalizujemy z innymi blogerami, ale tylko(...)oddawanie "lajków" i komentowanie zdjęć - jeśli uzbieramy najwięcej lajków będziemy mieli dla Was 6 nagród więcej - 6 super nagród m.in. 2 roboty planetarne i dwie sokowirówki! Na najciekawsze propozycję dań z wykorzystaniem sprzętów użytych przez nas w przepisie czeka 5 super nagród (blender, parowar, zestaw garnków, patelnia ceramiczka i patelnia Talent 26 cm!). Zapewniamy, że wszystkie sprzęty są super
Plate of Joymarzeń!) Dzisiaj jednak nie o świętach, a o zupie serowej, którą w tamten zimny dzień postanowiłam zrobić dla rozgrzania po powrocie do domu. Zupka jest sycąca, kremowa, prosta i szybka! - czyli taka w sam raz na jesienno zimowe dni :) Użyłam do niej 3 (a tak naprawdę można powiedzieć, że i 4 rodzajów sera). Serdecznie polecam eksperymentować z różnymi innymi serami(...)poza chwilą stania i mieszania jej. Nam bardzo smakowała i z pewnością zrobię taką jeszcze nie raz, ani nie dwa! :) Składniki: 2 litry wody 1kg serka topionego (ja dałam serek zwykły kremowy oraz ze szczypiorkiem firmy Mlekovita (serki w takich kiełbaskach - niebieski i zielony) w proporcji 1:1 tzn. 0,5 kg jednego i 0,5kg drugiego) dowolny żółty
JedzeniomaniaPyszny kawowy budyń w delikatnym ptysiowym cieście. Pyszności! Ptysiowe ciasto możecie wykorzystać również do wytrawnych dań, na przykład jako dodatek do fileta z tuńczyka. Zapraszam do pieczenia! Składniki na ciasto ptysiowe: 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mąki pszennej 50 g masła 2 jajka Składniki na budyń: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 300 ml mleka 50 g cukru 3 żółtka(...)mąki ziemniaczanej CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Zaczynamy od ciasta. Do garnka wkładamy masło, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Zdecydowanym ruchem wsypujemy mąkę i szybko mieszamy, aż ciasto będzie jednolite i błyszczące. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 2. Po tym czasie dodajemy jajka i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do rękawa
My Culinary ArtDzień dobry!Kolejnym daniem (a raczej napojem :-) ) charakterystycznym dla Wigilii jest kompot z suszu. Jedni go kochają, inni nienawidzą. Smak jest dość oryginalny, a jeśli dodamy wędzone śliwki i gruszki, to część osób w ogóle może go nie spróbować :-).Ja z utęsknieniem czekam zawsze na wigilijny kompot - lubię ten smak suszonych owoców i mam nadzieję, że wielu(...)roku kompot wzbogaciłam suszonymi gruszkami, a także jedną wędzoną oraz śliwkami "zwykłymi" i suską sechlońską. Smak oczywiście był bardzo wyrazisty, ale wypiliśmy go ze smakiem i bardzo szybko zniknął ze stołu :-).Oczywiście do swojego kompotu możecie dodać ulubione owoce, nawet i świeże jabłka czy gruszki, ja prezentuję Wam wersję, którą przygotowałam w tym roku.Czytaj więcej »Ten i więcej
Pora coś zjeśćNazywana jest Ucztą Siedmiu Ryb na pamiątkę siedmiu sakramentów i składa się z siedmiu lub więcej dań opartych na darach morza. Obowiązkowo na stole powinny pojawić się dania z węgorza (anguilla) oraz solonego dorsza (baccala). Popularne są również anchois, kalmary, ośmiornica, małże i inne skorupiaki, na których bazie przygotowywane są przystawki, np. sałatki z owocami morza(...)fasolą cannellini. Jak Wam już kiedyś pisałam, owoce morza są domeną mojego Męża, dlatego zaprosiłam go do pomocy przy gotowaniu (szczególnie czyszczeniu morskich żyjątek).Zupa jest prosta i dość szybka w przygotowaniu. Polecam ją jako propozycję na Wigilię dla nie-tradycjonalistów, a także na co dzień wszystkim miłośnikom owoców morza. Myślę, że na Sylwestra też będzie jak znalazł. Zupa
Chilli Czosnek i Oliwadziurek SPOSÓB WYKONANIA :ciasto- mąkę, cukier puder, szczyptę soli mieszamy ze sobą dodajemy do tego żółtka oraz pokrojone w kawałeczki zimne masło oraz 2-3 łyżki zimnej wody. Szybko zagniatamy ze sobą składniki, gotowe ciasto wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki na ok 30 minut. - jabłka myjemy, osuszamy, ścinamy górę jabłka - środek wydrążamy ostrożnie nie uszkadzając ścianek(...)miód oraz cynamon wszystko razem wymieszamy. Jeżeli chcemy zrobić "bogatszą wersje" możemy do tego dodać sparzone rodzynki, uprażone orzechy włoskie. Doda nam to dodatkowego smaku i zróżnicuję konsystencję dania. - tak przygotowane jabłka nadziewamy naszymi jabłkami pokrojonymi w kostkę- stolnicę lekko obsypujemy mąką i rozwałkujemy nasze ciasto kruche, wycinamy koła. Na każdym kole robimy dziurki (ja robię je słomką
Basia w kuchniFigi z reguły kojarzą mi się z suszonymi owocami i Świętami Bożego Narodzenia, kiedy jako bakalie dodawane są do ciast. Przyznam, że nie często dane mi jest smakować tego śródziemnomorskiego przysmaku jako swieżego owocu, a szkoda, bo jest pyszny!! Dziś udało mi się zdobyć te ciemnofioletowe, spożywane na surowo. Pani w sklepie delikatnie dotykała każdej z fig i sprawdzała(...)surowo po prostu się myje, kroi na polówki, ćwiartki czy ósemki i podaje z czym kto ma pod ręką. Świetnie współgrają z serami, orzechami czy miodowym sosem. Dziś wybrałam szybką przekąskę na słono. Nic szczególnego, bo tylko wczorajsza bułka (nic się nie marnuje), ser żółty, figi, szynka parmeńska pokrojona na julienne, trochę tymianku cytrynowego, a na koniec parę kropel miodu
Mia Cucina Sofietapodziałem kuchennych obowiązków i oskrobiecie małe, drobne ziemniaki, zagotujcie wodę z solą i ugotujcie je do miękkości. Odcedźcie i zostawcie pod przykryciem, dłużej zachowają ciepło. Jeśli szykujecie to danie na dwa dni, dla dwóch osób, wystarczy Wam 10-12 ziemniaków. Drugiego dnia ugotujcie świeże, będzie smaczniej. W tym czasie misce lub garnku wciśnijcie mały obrany ząbek czosnku, dodajcie łyżeczkę(...)chłodnika, włóżcie po porcji ryby, ozdóbcie całość plastrem cytryny i gałązką koperku, delikatnie podlejcie dobrą oliwą, posypcie świeżo zmielonym pieprzem. I jak? Nie dość że smacznie, to jeszcze szybko i elegancko, prawda? Oskrobcie tylko te nieszczęsne ziemniaki ;) SKŁADNIKI 1 litr naprawdę dobrej, gęstej i kwaskowej maślanki lub kefiru 20-24 małych, młodych ziemniaków – po 5-6 na porcję 100g
Karo in the Kitchen