Składniki dla dwóch osób: 2 filety z tuńczyka pieprz cytrynowy Ptysie: 1/2 szklanka wody 50 g masła 1/2 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli spory pęczek
My Culinary ArtJak wiecie od czasu do czasu lubię przyrządzać przeróżne specjały z innych kuchni.Było już kilka z kuchni gruzińskiej :– Chinkali - Gruzińskie ciasto herbaciane- Chaczapuri imeruli
Ostra na SłodkoDużymi krokami zbliża się sesja.My studenci lubimy coś chrupać kiedy trzeba wkuwać,zajadamy stres!Zajadajmy go zdrowo, NIE CHIPSAMI, NIE CHRUPKAMI!a to przepis na moje szybkie pizzerinki! Mini pizzerinki Składniki gotowe ciasto francuskie (może być nawet to z biedronki: http://www.smaczne-blogowanie.pl/wp-content/uploads/2012/09/ciasto-francuskie-z-biedronki.jpg) papryka zielona, papryka czerwona, boczek wędzony ewentualnie, wersja light szynka wędzona (daje super zapach) cebule, ketchup(...)jakim stopniu chcemy mieć zarumienione;) Wyjmujemy pizzerinki z piekarnika i jemy!;) Z keczupem są idealne. *Porcja na zdjęciu przygotowywana była na Sylwestra z dwóch porcji ciasta francuskiego. Studenci! Nie dajmy się sesji! Jemy zdrowo i uczymy się pilnie
Kuchnia moimi oczaminajwiększe ich powierzchnie uległy przypieczeniu 3)- Por dobrze jest też przekroić na pół wzdłuż by środek też się przypiekł - zdejmuję go z patelni wcześniej od innych warzy bo szybko się przypieka 4)- Marchew kroję w połówki lub pasy wzdłuż również dla tego by jak najwięcej powierzchni się przypiekło 5)-Oczywiście do wywaru dodajemy wszystkie przyprawy jak normalnie(...)się wygotują i witaminy się ,, zmarnują " . Witaminy giną we wrzątku momentalnie , a warzywa mają się wygotować na amen ( tak samo jak mięso) i oddać wywarowi cały swój smak. Nie da się mieć dobrego wywaru i jędrnych warzyw z niego - coś za coś. Wywar gotowany na tak podpieczonych warzywach jest aż słodkawy. Jeśli chodzi o warzywa po ugotowaniu. Wyjęte i ostudzone
Buniabaje w kuchniBardzo proste w przygotowaniu ciasto, które może również uchodzić za torcik, jeśli upieczemy je w tortownicy. ciasto czekoladowe przygotowuje się podobnie jak ciasto na muffiny, to znaczy bardzo szybko i bez użycia miksera, pięknie wyrasta i nie sprawia naprawdę żadnych problemów (a i w kuchni również za dużo nie nabrudzimy ;)). krem, którym przełożyłam to ciasto pamiętam jeszcze z dzieciństwa, jeśli(...)czas pieczenia: ok. 60 minCiasto czekoladowe(źródło: MW) 4 duże jajka 200 ml mleka 170 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1,5 szklanki brązowego cukru (następnym razem dam mniej, nawet do 1 szkl.) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200 g mąki pszennej 80 g kakao (następnym razem odrobinkę zmniejszę ilość) pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 i 1/4 łyżeczki
coolinarnastrefa.blogspot.comWarcraft to wręcz skarbnica kulinarnych itemków – w oficjalnym poradniku do gry dział „Food & Drink” zawiera ich prawie tysiąc. Jak niektórzy z Was pisali pod zapowiedzią tego wpisu, z dań z Wow-a można byłoby zrobić osobny serwis albo i całą książkę. Pewnie nie zrealizujemy wszystkich potraw, ale na pewno będziemy co jakiś czas wracać do tego uniwersum(...)wbijamy jajka, dodajemy ostudzone puree z batata oraz płynne masło. Wszystko dokładnie łączymy, mieszając trzepaczką. 5. CIASTO (1 min) Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre. Mieszamy całość szybko i niedbale, tylko do połączenia składników (nie martwcie się, jeżeli nadal będą widoczne grudki mąki). 6 . PIECZENIE (1h) Gotowe ciasto przekładamy do formy (u nas keksówka 12x24cm) wysmarowanej masłem
Nerds KitchenDziś wpis o kolejnej kobiecie, która oprócz mojej Mamy, towarzyszy w mi mojej dotychczasowej drodze kulinarnej - Nigella Lawson. Nigella - niekwestionowana bogini kuchni, gotująca prosto, smacznie i
Cooking MonsterPieczone bakłażany - połączenie kuchni arabskiej i żydowskiej. Będzie pysznie - obiecuję! Bakłażany w kuchni to zdecydowanie znak, że lato minęło. Jak zwykle za szybko i było za krótkie. Heheh, ale tego już nie zmienimy. Powoli w naszej kuchni goszczą to co raz bardziej jesienne warzywa i owoce. Kolor filetowy to ich wspólna cecha, śliwki, figi, bakłażany i lada dzień będzie winogron(...)aromatyczne i przepyszne danie z bakłażanami. Pomysł na to danie powstał całkowicie przypadkiem, otworzyłam szafkę kuchenną zobaczyłam co mam w domu, rozejrzałam się po lodówce i wyczarowałam tak inne, tak pyszne danie, że chyba będzie to mój numer jeden na bakłażany. Czasami już tak jest, że z niczego powstają najlepsze przepisy i dania. Mój sposób
SMYKWKUCHNIsię zawsze ogromnym powodzeniem. Smak racuszków z twarogu pamiętam z dzieciństwa. Najwspanialsze robiła, i robi - moja Mama. Co prawda przez lata przepis modyfikowałam, ale ich smak pozostał niezmienny. To danie zadowoli każde podniebienie spragnione słodkości… i nie tylko. Składniki: - 1,2 kg twarogu (nie z wiaderka)- 8 jaj- 6 łyżek mąki ziemniaczanej- 3 łyżki cukru z wanilią- skórka(...)ponownie delikatnie łyżką wymieszać. Racuszki z twarogu smażyłam na patelni naleśnikowej, z niewielka ilością oleju kokosowego, na średniej temperaturze (muszą być usmażone wewnątrz, zbyt wysoka temperatura spowoduje za szybkie rumienienie się ciasta). Porcje ciasta nakładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy, z obu stron, na rumiano.Racuszki z twarogu podajemy na ciepło, oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem owoców, kleksem śmietany, czy też
mojewypiekiinietylko„Po długim namyśle zdecydowałam się przygotować jeszcze jedną potrawę do konkursu WINIAR z papirusem w roli głównej. Tym razem wykorzystałam Papirus z czosnkiem i ziołami oraz
Wiem co jemTruskawki kojarzą się z latem. Zazwyczaj. Jednak u nas zimą jest ich całkiem sporo w jadłospisie. Moje dzieci (w zasadzie nie tylko one) uwielbiają truskawki. Dlatego
IzaGotujeOto nasz dzisiejszy obiadek, który właśnie spożyliśmy. Przygotowany wspólnymi siłami, czyli z parą, w parze i na parze ;) Kurczak przygotowany sprawdzoną metodą francuską. By się nie
Kuchnia po mojemuPizza - potrawa kuchni włoskiej, która swoje początki ma już w starożytnej Grecji. Pizza jest jednym z najpopularniejszych dań na całym świecie i najczęściej zamawianą on-line/telefonicznie potrawą w kraju nad Wisłą. Gdzie się nie rozejrzeć, widzimy pizzerię. Z kolei restauracje, które mają w swoim menu głównie np. potrawy polskie, także dokładają do swojej karty pizze. Dlaczego(...)piecu jeśli nie wiemy co jest najważniejsze w pizzy? To jest właśnie moje ulubione pytanie , które zadaję osobom podającym, że w miejscu/lokalu XYZ jest najlepsza pizza. O szybką odpowiedź nie jest łatwo. Zadaję pytanie pomocnicze - jakie są podstawowe składowe pizzy? No jasne - ciasto, sos, ser. I basta! Więc teraz odpowiadając na pytanie "co jest najważniejsze w pizzy" słyszę oczywiście
Right Behind The Kitchenwodę na makaron i gotujemy, solimy bardzo delikatnie. Duszące się warzywa doprawiamy pieprzem, tymiankiem i skrapiamy całość sosem sojowym, ale ostrożnie, żeby nie przesadzić, bo będziemy mieć super słone danie :) a nie oto nam chodzi. Dodajemy 2 duże łyżki kukurydzy i mieszamy wszytko razem, jeszcze chwilę dusimy na małym ogniu. Woda na makaron zapewne już się zagotowała, więc(...)makaron na talerze i posypujemy pokrojonym ugotowanym jajkiem. Gotowe :) Być może przepis wydaje się dość rozbudowany i na pierwszy rzut oka pracochłonny, ale tak nie jest i zobaczycie jak szybka do przygotowania jest ta potrawa :) Jak się wprawicie nie zajmie wam to więcej niż 15-20 min. Życzymy smacznego
vegetanieJesienią uwielbiam jeść gęste zupy-kremy. Sycące i rozgrzewające, idealne na zimne wieczory. Dziś zaproponuję Wam moją wersję zupy z pieczonej dyni. Jest szybka w przygotowaniu (o ile wcześniej przygotujemy bulion i pieczoną dynię), aromatyczna i rozgrzewająca, w pięknym, poprawiającym humor kolorze. 700 g pieczonej dyni 700 ml bulionu 300 ml cydru 1 suszona papryczka chili peperonci (lub papryka(...)śmietaną kremówką i prażonymi pestkami dyni. A Wy? Lubicie zupy kremy? Z czego najczęściej je przyrządzacie? Przepis dodaję do akcji: Dynia na słodko i słono orazRozgrzewające wege dania. A ponieważ dynia to moje ulubione jesienne warzywo, to dodaję przepis do akcji Smaczna Jesień
Zawsze głodna!