zdjęć i jestem gotowa do obróbki, wiem w jakim kierunku chcę iść, ale nie przy każdym projekcie to wychodzi. Tak jak na Instagramie bawię się przy wyborze filtru do danych zdjęć, tak nie sądziłam, że można podobnie zrobić w Photoshopie. Nigdy nie korzystałam z tzw gotowych akcji na PS, a dowiedziałam się o nich właśnie od Natalii(...)których chciałabym pracować. Nie dość, nie niektóre z nich mają smaczne tytuły (Cynamon, Jagoda, Kokos), to jeszcze znalazłam efekty z mgiełką! :) Na tych przykładach chciałam Wam pokazać, jak można szybko zaszaleć ze swoimi zdjęciami. Gotowi, to zaczynamy! Zmierzch Zmierzyłam się ze Zmierzchem nad wodą oraz w mieście. Szukałam pomysłu na pokazanie chociażby plaży w innych barwach. Miałam plan, by poeksperymentować
Pink Envelopezdążyliście pewnie zauważyć, jestem ogromną fanką wszystkiego, co ma kształt muffinki. Wynika to pewnie z mojego trybu życia, ciągle w biegu, wszystko na szybko. A muffinki w pełni odpowiadają tym standardom. Są łatwe w przygotowaniu i można je jeść w biegu. Kolejna zaleta jest taka, że można do nich dodać praktycznie wszystko. Na słodko, z kremem, z owocami, ale również(...)wina lub piwa. Pyszne zarówno na ciepło, jak i już po wystudzeniu. Czego potrzebujemy? (ciasto - podstawa) - 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej lub razowej - 1/2 szklanki płatków żytnich (lub po prostu dać więcej mąki) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/ łyżeczki soli - 1 jajko - 1 mały jogurt naturalny - 4 łyżki oliwy z oliwek (dodatki - można puścić wodzę fantazji) - 2 ząbki czosnku - 300g
two broke sistersKolejne zbiory z naszej plantacji i kolejne boczniakowe danie :D Flaki z boczniaków SKŁADNIKI: boczniaki 2 l wody tacka włoszczyzny 3 ząbki czosnku sól, pieprz, imbir mielony,lubczyk, ostra papryka mielona, majeranek- dużo majeranku, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżeczka masła 1 łyżka oleju Boczniaki pokroić w poprzek tak, aby przypominały flaczki wołowe(...)dodać do gotujących się startych warzyw tworzących bulion. Dodać przyprawy i gotować aż wszystko zmięknie maksymalnie 15 minut. Na koniec proponuję delikatnie zagęścić zacierką z masła i mąki. Szybko i pysznie
MarciochaKucharzysolidnie zmieniła mi facjatę. No i mój fondant czekoladowy wyszedł "skromnie" pisząc po mistrzowsku ;-)Późno dziś wróciłem do domu, dlatego główne przygotowanie obiado-kolacji zawdzięczam żonie, zresztą to jej danie. Ja tylko podałem i wykończyłem.Co potrzebujemy:-filet łososia bez skóry-por, część zielona-pietruszka, natka-sól, pieprz-skórka limonki, świeża mięta-ziemniaki-mix sałat-oliwa-sok z limonki(...)łyżeczkę masła, łyżkę śmietany, kapkę mleka, skórkę limonki i drobno posiekane listki mięty.Wszytko ugniatamy na puree.Mix sałat skrapiamy oliwą i sokiem z limonki, do smaku sól i pieprz.Prosto, szybko i smacznie
BaRepasTo własnie ciasto pokazywałam Wam niedawno na facebook'owym fanpage'u. Upiekłam je dla mojej serdecznej koleżanki Emilii z okazji urodzin. Ciasto jest proste i nie
Codzienna kuchnia niecodziennaWitamy Was wieczorową porą. Dzisiejszy dzień był zdecydowanie tym chłodniejszym. Nie ukrywamy, że bardzo chciałybyśmy, aby ciepłe dni powróciły, ale niestety trzeba się liczyć z
Symfonia SmakówPyszne i proste .... wystarczy kurczaka [u mnie pałki] zamarynować, a przełożyć potem do blaszki i upiec.Marynata z miodu, ketchupu i przypraw wedle gustu..u mnie przyprawy
Moje domowe kucharzenietańsze. Ugotuj i np. zamroź 4. Jajka- naucz się je wykorzystywać, ponieważ są pożywne i są źródłem niezbędnego białka, a do tego są tanie (w porównaniu do mięsa). Nie daj się naciągnąć na napisy na opakowaniach jajek. To, że napisane jest że są ekologiczne wcale o tym nie świadczy! Istotna jest jedynie pierwsza cyferka na kodzie jajka (czerwony napis(...)wykorzystuj np. jako bułka tarta, grzanki lub dodatek do kotletów. 12. Resztki- postaraj się je wykorzystywać do przygotowania innych potraw. Ważne, aby pozostałości po niezjedzonym posiłku przełożyć w miarę szybko do umytych i czystych pojemników. Szczelnie zamknąć i przełożyć do lodówki. 13. Pakowane wędliny, sery- cenowo gigantyczna przebitka! Spokojnie można powiedzieć że o ok. 30-50 do 100% ! Poukładane plasterki
Tradycyjna Kuchniawrzodziejące zapalenie jelita grubego, w skrócie na WZJG- to delikatnie możesz włączyć go do swojej diety i trzymać w lodówce w razie napadu głodu lub braku pomysłu na szybką przekąskę. Przepis pochodzi z książki "Jaglany detoks.Kolejny krok" Marka Zaremby. Z oryginalnego przepisu usunęłam tylko pomidorki koktajlowe, ale to tylko dlatego, że osoba z WZJG u mnie w domu, nie toleruje(...)trudno opanować się i ukroić go zupełnie schłodzonego! Pasztet podałam w towarzystwie grillowanej cukinii i bułeczki pszennej. Idealne śniadanie lub kolacja. Osoby z WZJG śmiało mogą włączyć takie danie do swojego jadłospisu. Wszystkie przepisy zostały przetestowane przez mamę i przede wszystkim, jeśli pojawiają się ze wzmianką o WZJG- to znaczy, że zostały przyjęte przez organizm i nie odrzucone! Porcja
Z Kuchni Do Kuchniksiężniczka :) Wiedziałam, że idealnie będzie pasować do moich śniadaniowych placuszków. Nie myliłam się! Złożona z suszonych jabłek, rooibosa, rodzynek, pieczonego korzenia cykorii, laski cynamonu, suszonych gruszek oraz pąków róż dała niesamowity napar o pachnącym aromacie i intensywnym smaku cynamonu z jabłkiem - niczym domowa szarlotka! Była przepyszna! Do popołudniego kawałka ciasta sprawdzi się idealnie, ale także do porannych, słodkich śniadań będzie(...)dodatki: jogurt naturalny, kiwi, domowy dżem truskawkowy Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz dodatków!) wymieszaj razem. Placuszki smaż na mocno rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Smażą się dość szybko. Wystarczy po 1 minucie z każdej strony. Z podanych składników wychodzą 4 placuszki. Gotowe placki podawaj z ulubionymi dodatkami oraz gorącą herbatą
Zdrowie na języku :PJestem łasuchem - co widać po mnie, niestety ;) Staram się jednak ograniczać słodycze na tyle, na ile się da. A jak się nie da, to kombinuję, aby to słodkie było choć trochę zdrowe ;) Jem sporo jogurtów, twarożków i deserów z nich. (Co czasem dziwi moich bliskich, bo mleka nienawidzę...brrr...)Połączenie jogurtu naturalnego, twarożku i konfitur daje bardzo(...)dodać konfiturę do smaku. Całość ponownie zmiksować. Wlać do pucharków, na wierzch nałożyć konfiturę. Żeby nie było za słodko to udekorować wafelkiem i kawałeczkiem gorzkiej czekolady.Prawda, że szybko? :)...i smacznie :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennacukru waniliowego40 g niesolonych pistacjidodatkowo:160 g niedużych truskawek200 ml soku jabłkowego3 łyżeczki żelatynyPłatki drobno zmielić blenderem. Wymieszać z przesianą mąką i cukrem. Dodać masło, posiekać. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm podsypując mąką (ciasto nieco się lepi), wykrawać serduszka wysokości około 5 cm. Delikatnie(...)rozpuścić w nim żelatynę. Schłodzić.Gęstniejącą galaretką posmarować truskawki. Krem posypać posiekanymi pistacjami.Smacznego!Wczoraj byłam pierwszy raz w Legolandzie. C. stwierdził, że to niemalże zbrodnia, że mieszkam w Danii tyle czasu, a jeszcze się tam nie wybrałam. A ponieważ hotel zaoferował nam darmowe wejściówki, grzechem byłoby nie skorzystać. Zabraliśmy ze sobą francuskich praktykantów (biedaki, potwornie się nudzą) i bawiliśmy
Pożeraczka, czyli raz adobrzerazie potrzeby lekko podsypać mąką w czasie wyrabiania).Z ciasta uformować kulę, umieścić w lekko natłuszczonej misce i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na trzy równe części. Z każdej uformować wałek o średnicy 3-5 cm. Zapleść warkocz, końce podwijając pod spód. Chałkę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić(...)chałkę (albo jakąkolwiek inną) i jakimś cudem nie uda Wam się jej całej pochłonąć, póki jest świeża i pyszna, zajrzyjcie do mnie koniecznie jutro - pokażę Wam, jak dać chałce drugie życie. Bardzo smakowite życie
Pożeraczka, czyli raz adobrzetradycyjny francuski deser ,który już zaprezentowałem na blogu.Teraz proponuję wersję z majowymi szparagami. Tę zapiekankę możemy potraktować jako przekąskę lub danie obiadowe.Polecam to delikatne i bardzo smakowite danie szczególnie z zielonymi szparagami.500g szparagów zielonych3 łyżki koperku100g sera gruyere60g mąki pszennej4 jajka3 łyżki śmietany kremówki200ml mlekasól ,pieprz ,gałka muszkatołowa do smakuSzparagi umyć ,oczyścić i pokroić na 0,5cm plasterki(...)ubijać i stopniowo dolewać mleko. Dodać przyprawy do smaku.Ciasto ostrożnie wlać na szparagi ,posypać resztą sera.Piec w temp.190stop.C ,35-40 min ,aż ciasto się zetnie i podrośnie.Jeżeli zbyt szybko wierzch się zrumieni ,przykryjmy folią aluminiową.Podajemy po kilku minutach od wyjęcia z pieca lub po całkowitym ostudzeniu
Kulinarny karnet Christopheraminimum, dusimy 1 min, a następnie wyłączamy palnik. Odkrywamy kurczaka, ściągamy go z patelni i przenosimy na talerz. 5 . GRILLOWANIE PIECZAREK I CHLEBA (4 min) Na tej samej patelni szybko grillujemy na największej mocy pokrojone w grube plastry pieczarki (ok. 1 min z każdej strony), a pod koniec opruszamy je lekko solą oraz pieprzem (możecie je też posmarować pozostałościami marynaty(...)wiedźmiński posiłek! Jesteśmy pewni, że mięcho w tak smakowitej piwnej marynacie i w towarzystwie smakowitych dodatków przypadłoby do gustu Geraltowi! Polecamy do partyjki w gwinta! OM NOM NOM! * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości *strona posiada charakter fanartu (twórczości fanów) – nie jest powiązana z żadną marką
Nerds Kitchenzakwasie. Więc tak: 500 g mąki orkiszowej typ 750 165 g zakwasu żytniego 300 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru olej do posmarowania chleba No i kilka szybkich wskazówek: Myślę, że zakwas nie musi być koniecznie żytni. Jak ktoś ma pszenny, czy inny (słyszałem też o zakwasie ryżowym) to pewnie też się nada. Ale rzecz ważna przy każdym(...)stary żeby nie trzeba było dodawać drożdży, tak pewnie minimum z pół roku musi mieć. Jeśli mamy dość młody zakwas to jednak z 5-8 gram drożdży trzeba będzie dać. No i tak: wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce i wyrabiamy ciasto. Przez 15-20 minut. A jak mamy specjalny mikser (a właściwie specjalną końcówkę) to pewnie wystarczy
Marder&Marder Manufacturefajni, są denerwujący i łamią prawo, które zezwala na używanie fajerwerków tylko 31. grudnia i 1. stycznia.Kiedy widzę dzieciaki bawiące się petardami, to zastanawiam się kto sprzedał lub dał im te niebezpieczne zabawki. Rodzice często bagatelizują niebezpieczeństwo nie tylko innych ludzi, ale także własnych dzieci. A co takiego może się stać? Ano może(...)przez 15-20 sekund - aż dobrze zgęstnieje. Na koniec dodać masło i dobrze połączyć. Odstawić do wystudzenia.Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem dowolnego stabilizatora, żeby nie podeszła zbyt szybko wodą.Na dno szklanek układamy: kawałki pokruszonego biszkoptu i nasączamy go łyżką syropy z owoców lub alkoholu (w wersji dla dorosłych),na niego porcję ubitej na sztywno kremówki
Codzienna kuchnia niecodziennaJuhuuuu! Nadszedł mój ulubiony czas w roku! Odliczanie do Świąt. Choć marznę jak szalona, to sama myśl o Bożym Narodzeniu wywołuje we mnie błogość
Gotowanie to kochaniewprowadziło iście świąteczny nastrój - w tle świąteczne piosenki, mimowolnie nucone pod nosem, wszyscy jacyś tacy radośni... Choć nadal ciężko mi uwierzyć, że Wigilia już pojutrze. Ten czas płynie tak szybko... Chyba się starzeję.Zrobiłam też, na wyraźne życzenie C., pierniczki nie do dekoracji, a do jedzenia. Z nadzieniem z powideł śliwkowych - tak mu zasmakowały, tak je wszystkim wychwalał(...)ciemniejsze pierniczki). Pierniczki przełożyłam domowymi powidłami śliwkowymi i oblałam czekoladą - dzięki temu po trzech dniach były już idealnie mięciutkie i pyszne, nawet rogi gwiazd. Wszystkim bardzo smakowały, choć w Danii się takich pierniczków nie jada. Być może wprowadzę nową tradycję do duńskich Świąt...?Orkiszowe pierniczki z powidłami śliwkowymiSkładniki:(na około 40 pierniczków)500 g mąki orkiszowej25 g kakao1 łyżeczka proszku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto zapiekane z kurczakiem i pieczarkami, z dużą ilością majeranku. Może być danem głównym lub przystawką, smaczne zarówno na ciepło jak również na zimno. Można ją
Apetyczna babeczkaOwocowy Raj obdarował mnie pyszną fasolą, więc powstała gorąca, sycąca grochówka :)Składniki: 50 dag fasoli karłowej Jasia 2 ząbki czosnku 1-2 marchewki kawałek
Apetyczna babeczka